Gäst-info:

Denna sida uppdaterar jag efter hand. (Senast 18-01-15.) Så läs allt som är aktuellt på sidan strax innan du ska resa hit - för att vara säker på att du är helt uppdaterad. Jag tycker att jag kan begära det av dig... (Du måste alltså inte läsa allt jag har skrivit nedan - men läs tillämpliga delar, t ex all text med gul bakgrund.)  När du är vår gäst - var vänlig respektera vårt hems "regler". Detta är ett privat hem och inget "fullservice-hotell med all inclusive"...

Om du är så lat att du inte orkar läsa min info härnedan (rubrikerna + tillämpliga delar), så ska du nog överväga att ta in på ett hotell med full service i stället för att bo hos oss. (Alternativt ta med din mamma - eller en personlig assistent.) Men här får du en sammanfattning av det allra viktigaste: Du kan inte duscha var dag, och inte heller borsta tänderna eller diska under rinnande vatten. Blockera inte duschrummet innan jag har hunnit tvätta mig och klä på mig på morgonen. Om du är över 12 år så måste du själv ta bort lödder/ludd/hårstrån från duschkaret när du har duschat. Om du lånar mina saker, t ex en bok, var då snäll och ställ tillbaka den exakt där den stod. Om det är något du inte förstår - så fråga gärna innan problem uppstår. Jag förklarar gärna "hur man gör". (Det här stycket är skrivet på förekommen anledning... Men de flesta av våra gäster sköter sig naturligtvis perfekt!)

OBS! Mycket av det som står nedan gäller Ulfs och min lägenhet på San Bartolomé. Min egen nya lägenhet på Avenida Alcoy kommer att ha betydligt färre förhållningsregler! Där kommer jag heller inte att kunna ta emot mer än de allra närmaste - eftersom där saknas gästrum. (Där finns bara ett utfällbart sängskåp i det kombinerade köket-vardagsrummet, samt en uppblåsbar madrass.)

Välkommen! Det är roligt att få besök!

Gästrummet är hittills bokat följande perioder:

Den allra närmaste släkten (och de allra närmaste vännerna) har företräde - annars gäller "först till kvarn"... (Observera dock att jag periodvis kan vara för trött för att orka ta emot gäster, så fråga om det passar innan du bokar resan.) Jag är förstås aldrig någonsin för trött för att ta emot mina egna barn! Så: Linda, Jenni och Johan - ni är alltid välkomna! Lena T också!

Jag kan inte ta emot gäster förrän jag har kommit i ordning i min nya lägenhet dit jag flyttar i början på februari.

2018:

Lena T: 6-12 juni.

OBS! Du kan boka gästrummet de veckor som vi inte är här - endast om du tidigare har bott hos oss (helst vid mer än ett tillfälle) här i lägenheten, och hör till våra allra närmaste. Återigen, detta är en privat permanantbostad - inget hotell... (Det är förstås både enklare, billigare och trevligare för oss att ha besök när vi är hemma.) Vi är inte intresserade av att hyra ut vår bostad heller (fast man kan tjäna mycket pengar på sådant i juli och augusti), inte till någon.

De korta perioder som ingen bor i vår lägenhet, brukar Alicia att sköta tillsynen åt oss. Hon vattnar växter, tar in post, tvättar vid behov, etc. Hennes telefonnummer är (+34) 965 63 74 28 (fasta) och 630 74 68 40 (mobilen), och hennes mailadress är: mar.dtt01@gmail.com och adtt7@hotmail.com.  Alicia är spanjorska, men talar även lite engelska.

Lena FH & Jan H har också nyckel till vår lägenhet, och Lena och jag brukar byta tjänster med varandra. (Vid behov så sköter vi om varandras hundar och växter.)

Dessutom brukar våra snälla spanska grannar, Ferran och Susana på våning 1, hålla koll både på vår lägenhet och vår garageplats. (De brukar ha hand om min bilnyckel när jag, men inte bilen, är borta.) De talar bara spanska.

Ulf kommer att vistas i Hässelby strandfr om vintern-17/18. (Själv skulle jag gärna besöka Skåne, 5-10 dagar åt gången, helst en gång på försommaren och en gång sensommar-tidig höst., men allt hänger på om jag får råd.)

Info, läs extra noga om du kommer när vi inte är här (läs annars tillämpliga delar):

Försäkring: Det är mycket viktigt att du har en gällande reseförsäkring! Om det skulle hända något medan du är här...

El mm: Ändra ev temperaturen på varmvattenberedaren när du kommer (till 70º- vid den svarta pricken). El + Kyl/frys låter vi stå på. (Om du inte lyckas sätta på spishällen/fläkten - så kolla att strömbrytaren snett till vänster ovanför spisen är på. Den ser ut att gå till en lampa, men är en barnsäkerhets-strömbrytare. Själva stänger vi aldrig av den. Försök annars igen att hålla fingret ovanför startknappen på spisen. Lillfingret funkar aldrig.)

Tvätta: Om du vill använda tvättmaskinen: Fyll på tvättmedel i tvättmedelsfacket. Vrid vredet till Power Wash 60. Ändra temperaturen från 60º till 40º. Starta med knappen Inicio. När maskinen är klar så vrid tillbaka vredet till noll. (Var rara och köp eget tvätt- och diskmedel, vi fraktar ju ner vårt från Sverige.)

Diska: Eftersom vi bara har en ho så använder vi den som utslagstratt - inte som diskho. Diskbalja finns i skåpet under vasken. Och vi sköljer förstås inte under rinnande vatten...

WC: (Ibland hakar flottörerna upp sig. Då rinner det vatten hela tiden i toalettstolen. Om man ruckar lite på locket till vattencisternen så brukar det sluta. I värsta fall får man stänga av vattnet med kranen på väggen, tills man har fått rätt på det. Nylagat 14-06-16, hoppas det håller.) OBS att det är förbjudet att spola ner våtservetter, bomull, tamponger och dyl i toaletten. (Vi har skräpkorgar för ändamålet.)

Varmvattenberedaren: är normalt inställd på X. Om den skulle vara ställd på minimum när du kommer, så sätt upp den på max ett dygn (för att döda ev bakterier), vrid därefter ner den till läge X. När du åker så vrid ner till minimum igen. Rör inte vredet om vi inte har kommit överens om det.

Internet: Inloggningskoden till vårt trådlösa internet står under modemet som finns i vardagsrummet. (Vårt nätverk heter Movistar F2C0.) Det sitter även en stor lapp på insidan av gästrumsdörren med inloggningsuppgifterna. (Du får själv hålla dig med dator/smartphone eftersom vi inte lånar ut våra.)

Sängkläder mm: Täcken, kuddar, lakan, handdukar mm ligger i sänglådorna under sängen i gästrummet. Det som är packat i vakumpåsar får du förpacka så igen. (Luften sugs ut med dammsugare.) Stolsdynor, parasoll, solhattar, strandsaker mm finns i den grå kistan på gästrumsbalkongen (locket ska vara fastbundet så det inte kan blåsa upp). Använd madrasskydd när du bäddar. Huvudkuddar finns i de stora fodralen ovanpå sängen. (Jag kan be Alicia att tvätta lakan, handdukar mm efter dig, om du är här när jag inte är det - så sånt behöver du inte tänka på.)

Städa: Dammsugaren och övriga städredskap står i garderoben längst till höger i Ulfs rum. 

Låsa: När du går ut på någon av balkongerna - se till att dörren inte kan gå i lås bakom dig! Stäng handtaget i öppet läge, eller haspa dörren - annars kan du bli utelåst om det kommer en vindpust!  Normalt räcker det att du låser ytterdörren med det nedersta låset, 2 varv med nyckeln. Var rädd om nycklarna!

Växter: Vattna hellre för lite än för mycket.

Använd: det porslin, de grytor, de bestick etc som finns i skåp och lådor mellan ugnen och diskhon i köket. (Inte det som finns i vardagsrummet eller bredvid kylen.) Om du använder våra teflonbelagda kastruller eller stekpannor, använd endast redskap av plast (eller trä) i dessa - aldrig metall! (Använd endast min stora vita tebryggare om du vet exakt hur en sådan ska skötas, och använd i så fall flaskvatten i den.)

Skulle du råka: förstöra något så hör av dig, så bestämmer vi tillsammans hur du kan ersätta det.

När du åker: Släng alla sopor! Drag ner persiennerna i alla rum (men bara 1/3 i de rum där det finns levande växter), och sätt för båda hasparna på balkongdörren i köket + haspen till köksfönstret! Sänk ev temperaturen på varmvattenberedaren (till gradantalet den stod på då du kom). Lås båda låsen på ytterdörren. Lämna nycklarna till den person som vi har kommit överens om att du ska lämna dem till.

Maila mig: så fort det är något du undrar över! Fråga hellre en gång för mycket än för lite. Min mailadress: christel@christeltango.com 

En del "förhållningsregler" som jag nämner verkar löjligt petiga och självklara - men tro mig, de är ditskrivna på förekommen anledning. Jag städar gästrummet innan du/ni kommer, och bäddar gästsängen med rena lakan. När du/ni har åkt så tvättar jag de lakan och handdukar som du/ni har använt (och städar gästrummet igen). Det jobbet gör jag så gärna. Dessutom betalar jag gärna den extra el- och vattenförbrukningen som uppkommer när du/ni är här. (Såvida du/ni inte gör av med el för 1500:- på en vecka, vilket har hänt.) Jag håller dig/er med lakan, handdukar, inneskor, strandsaker, wifi etc. Men jag orkar inte hålla på att passa upp, underhålla dig/er, laga mat åt dig/er, ställa tillbaka saker, eller städa efter vuxna människor dagligdags...

I gästrummet finns en utdragbar dubbelsäng där varje bädd är 80 x 200 cm, samt ett sängskåp med en utfällbar bädd (90 x 200). Där finns alltså plats för max 3 personer. (Vi har även små hundsängar att låna ut - till gästande hundar.) (OBS! Just nu går det inte att fälla ut sängskåpet p g a övermöblering - alltså kan vi ordna max 2 sängplatser.)

Så här ser gästrummet ut just nu. (Mycket återstår att fixa, men det funkar.)

Sängen utfälld:

Sängskåpet:

Om ni vill sova i var sitt rum - när vi inte är här, så kan ni lägga en av bädd-madrasserna från gästsängen ovanpå Ulfs bäddade säng, och bädda där. (Min säng, som har specialmadrasser, lånar jag inte ut.) Använd madrasskydden när du bäddar.

I sänglådorna finns bäddutrustning. I lådan längst till vänster finns två stora strandlakan, vanliga handdukar i olika storlekar, påslakan, underlakan och örngott.

I den mittersta lådan ligger fyra kuddar av olika modell, samt tre filtar.

Ytterligare två huvudkuddar finns i de här fodralen ovanpå sängen.

I lådan längst till höger ligger tre täcken (varav ett tunnare).

Det finns en privat balkong utanför gästrummet med bord och stolar. Gästbalkongen ser ni på fotot nedan:

För att ställa upp balkongdörren i haspat läge: Öppna dörrparet, stäng den högra dörren igen med handtaget, sätt i haspen i öglan på utsidan av den vänstra dörren = klart. (I detta läge kan dörren inte blåsa upp av misstag. Vädrar du nattetid så fäll för persiennerna - annars riskerar du att få in mygg, kackerlackor och geckoödlor i sovrummet... Gäller även vintertid! Och när det regnar så måste persiennen vara nere - annars regnar det in!

Du som kommer får låna: täcken, filtar, plädar, kuddar, lakan, handdukar, strandbadlakan, strandparasoll, strandväskor, tvål / duschtvål, hårtork, fläkt, inneskor (finns i strl 36 - 45), flip-flops (strl 35 - 40), en fleece-morgonrock (strl M), paraplyer, samt en svensk-spansk-svensk parlör. (Jag har också många böcker att låna ut - bara du är rädd om dem. Om du lånar en bok - ställ tillbaka den exakt där du tog den.) Övrigt får du ta med dig själv (eller köpa här).

Det är duschtvålarna mm som står på översta hyllan i duschkabinen som är avsedda för gäster. (Resten är privat.)

Det är denna typen av inneskor, och flipflops, du kan låna:

Skor, strandsaker, solhattar, parasoll mm ligger i den här kistan på gästrums-balkongen:

Det finns några små "städsaker" i den lilla vita hyllan.

Du kan tyvärr inte få låna garderobsutrymme till dina medhavda kläder - för det är tyvärr stört omöjligt att pressa in ett enda plagg till i mina garderober. Men det finns krokar (och galgar) på insidan av gästrumsdörren, samt en herrbetjänt - att hänga kläder på...

När du är här får du också låna nycklar till vår lägenhet. Vi har ett set att låna ut. Jag har satt en karbinhake i nyckelknippan. Sätt gärna fast haken i dina kläder, eller på insidan av (strand-) väskan, så får du bättre koll på nycklarna... (Nyckel till pool-dörren finns också.) Detta ligger i lådan i det vita sängbordet i gästrummet. Där ligger också ett Tram-kort du kan låna, en bagagevåg, några kartor mm. (Vi hade två set gäst-nycklar, men en gäst råkade tappa den ena nyckelknippan. Vi har bytt lås, men har inte kopierat upp lika många nycklar därefter.)

Eluttagen är likadana som vi har i Sverige. Du får förstås tillgång till vår trådlösa internetuppkoppling.

Du kan låna vår tvättmaskin om du håller med tvättmedel själv. (Vi släpar nämligen med parfymfritt tvättmedel från Sverige - eftersom både Ulf och jag har känslig hud. Parfymfritt finns inte här eftersom ytterst få spanjorer är allergiska.) 

Din matkostnad får du stå för själv, och även själva matlagningen. (Jag kan laga mat - men gör det så sällan som möjligt.) Vår bostad är inget full-service-hotell...

Normalt hämtar / lämnar jag med bil vid flygplatsen (fast inte gärna mellan 21:30 och 07:00, då får ni kanske ta taxi eller åka kollektivt). Normalt ingår guidade turer i El Campello, och ibland även i omgivningarna... (Tänk bara på att sedan jag blev "utbränd" orkar jag inte "göra saker" varje dag - inte ens jätteroliga saker. Alltså kan jag inte vara guide varenda dag...)

Man får ta seden dit man kommer! Det mesta är lika i Spanien och Sverige - men vissa saker skiljer:

Spanien är ett land med vattenbrist. Alltså måste vi alla snåla på vattnet här. Inte för att det är dyrt - utan för att det kan ta slut annars. Man kan alltså inte duscha var dag - och varken borsta tänderna, tvätta sig eller diska under rinnande vatten. (Vi har dessutom bara en 50-liters varmvattenberedare, så bara om man snålar på vattnet kan två duscha efter varandra.) Tänk på att inte blockera duschrummet innan jag har hunnit klä på mig på morgonen! Jag måste komma åt min handduk, tandborste och deodorant innan dess (och Bonnie kanske inte kan hålla sig tills du har duschat klart). Vattnet i kranarna är drickbart - inte hälsovådligt på något sätt - men inte gott, eftersom det är starkt klorerat. Vi köper alltid vatten på flaska. (Den billigaste sorten kostar knappt 2:- per liter.) Däremot använder vi förstås kranvattnet till matlagning, kaffe och te. Tvättmaskinerna här är inställda på att förbruka ungefär hälften så mycket vatten som en svensk tvättmaskin. (Ställer man in på fintvätt så nästan "torrtvättar" de.) Observera att vi har väldigt hårt vatten här!

Ang duschen: Om du inte är rörmokare - så undvik att röra spaken där man kan ställa om från dusch till kar. (Rör man den så droppar kranen i ett par veckor tills man fått rätt på det igen...) Om du däremot är rörmokare - så får du gärna lista ut hur man rensar dusch-avloppet. Jag har gjort så gott jag kan - men vattnet rinner ur duschkaret oerhört långsamt... Jag vet nu att det inte är stopp i avloppet, utan att det står en luftpelare som gör det svårt för vattnet att rinna ut - detta för att vattenlås saknas. (Apropå inget särskilt så trivs jag bäst med nedfällt toalettlock... Och du - om du inte har din mamma med dig, så rengör själv silen i duschkaret efter dig. Kolla silen efter att allt vattnet har runnit ut.)

Om du har varit på stranden, så duscha gärna av dig saltvatten och sand i duschen vid poolen efteråt. Men kolla "öppettiderna" nedan.

I Spanien håller man siesta! Alla affärer (utom de stora matvarukedjorna och varuhusen) har stängt från ca 13:00-14:00 till ca 17:00-18:00. Många öppnar klockan 10:00 på morgonen och stänger klockan 20:00. De stora mataffärerna har oftast öppet ungefär mellan 09:15 och 21:15. På söndagarna har alla affärer stängt! Och på lördagarna har de oftast bara öppet till 14:00. Tyvärr finns inga enhetliga öppettider alls... Och inga fasta siestatider heller... (I juli och augusti har ibland de stora mataffärerna öppet även på söndagsförmiddagarna.)

I poolen på vår gård får man bada 10:00 - 15:00 samt 17:30 - 22:00. (Där är alltså "siesta-stängt" mellan 15:00 och 17:30.) Men havet (som jag föredrar) har alltid öppet! De aktuella poolreglerna:

Elen kostar ungefär lika mycket som i Sverige (under förutsättning att man förbrukar måttligt). Men på vintrarna kan vi aldrig ha lika varmt inne som vi kan i Sverige. Vår lägenhet här är helt oisolerad och har enkelglas i alla fönster. Så värmen går rakt ut. Alltså klär vi oss i tjocka tröjor och inneskor för att hålla värmen. (Som tur är varar denna kalla period bara tre månader: december - februari. De månaderna betalar jag ca 3500:- per månad för elen - fast vi snålar på värmen!) Kom alltså ihåg att stänga elementet om du öppnar fönstret för att vädra vintertid! Med både vatten- och elpriset är det så att prissättningen är accelererande. En liter vatten, respektive en kilowatt-timme, kostar alltså mer - ju mer man förbrukar. (I Sverige är det oftast tvärtom.) Här i vår lägenhet är elcentralen dessutom underdimensionerad. Sätter vi på värme både uppe i vardagsrummet och nere i badrummet samtidigt - så går proppen! Vi kan inte använda vår AC sommartid. De drar på tok för mycket el. (Men vi har fläktar.) En vinter hade vi gäster som förbrukade så mycket el (elementet på för fullt) under en vecka, att elräkningen blev nästan 2000 kronor dyrare än normalt - och det har jag inte råd med...

Sopsorteringen är inte som vår svenska. Här sorteras allt i 4 grupper: glas (i gröna glas-iglos eller gröna tunnor), förpackningar = både petflaskor, konservburkar och mjölkförpackningar (i gula tunnor eller containers med gult lock), papper och papp, även fönsterkuvert (i grå containers eller mörkblå tunnor) samt övrigt avfall, det står att det ska vara organiskt avfall (residuos orgánicos) - men där slängs allt som inte sorteras, inkl batterier (i klarblå tunnor, stora grå containers med gröna lock, eller numera vanligast - i underjordiska containrar med metall-luckor ovanför). Närmaste batteriholk (för uttjänta batterier) finns precis innanför dörren på HiperBer.

Klädstorlekarna för damkläder är annorlunda här. (Däremot normalt inte för herrkläder och aldrig för skor.) De spanska (och franska, belgiska samt portugisiska) kläderna är mindre än de svenska (och danska, norska, finska samt tyska). (Och de italienska är ännu mindre!) Ingen EU-norm där inte! En spansk 36:a motsvarar en svensk 34:a, en spansk 38:a motsvarar en svensk 36:a osv. Tänk på det om ni ska köpa kläder!

Herrkläder kan ibland ha annorlunda storleksbeteckningar. Exempelvis kan en svensk storlek 52 motsvaras av storlek 44 här i Spanien (samt i Portugal och Frankrike)!

Dessutom har de helt andra storleksbeteckningar på behåar. I Sverige anger vi måttet under bysten samt kupstorleken, t ex 75C. I Sverige har jag storlek 70D. Här heter min storlek 85D. Var siffran 85 kommer ifrån är oklart. Jag har läst att siffran ska motsvara bystmåttet eller möjligen måttet under bysten + kupstorleken - men ingetdera stämmer. (Ni vet: A-kupa är måttet under bysten +13 cm, B-kupa = +15 cm, C=+17 cm osv.) I stället verkar det stämma om man lägger på 15 cm på sitt mått under bysten!  Här får ni några exempel: svensk 75B motsvarar spansk 90B, svensk 80C motsvarar spansk 95C, svensk 85D motsvarar spansk 100D och svensk 95E motsvarar spansk 110E. Lätt som en plätt, eller?

Den spanska maten är både god och hälsosam. Det mesta som finns att köpa i Sverige finns också här, inkl knäckebröd, havregryn och Kalles kaviar. Däremot finns inte filmjölk. Och den spanska naturella yoghurten har mycket fastare konsistens än vad vi är vana vid - och är därför svårare att blanda med müsli. (Det finns däremot olika färdiga yoghurtar med müsli i.) All spansk yoghurt (utom den naturella) är ganska söt. Riktigt grovt fullkornsbröd är tyvärr väldigt svårt att få tag på. Det bröd som säljs mest är förstås baguetter. Och så finns det många färdiga "smörgåsar" t ex bocadillas och empanadillas med olika typer av fyllning i ( t ex ost och skinka, spenat, eller tonfisk och lök).

Frimärken (=sellos) köper man inte på posten - utan i tobaksaffärerna (=Tabaco).

Ytterst få spanjorer talar engelska. (Och ingen talar svenska.) Men man kommer långt med teckenspråk - och så lånar vi ju ut ett lexikon...

I El Campello kan du sola och bada från april till november. (Det blir aldrig kallare än ca +15º i havet, men väldigt varmt och skönt på sommaren.) Du kan alltid promenera längs havet, på sandstranden - eller längs strandpromenaden. Längs strandpromenaden finns många trevliga fik och restauranger. Uppe i centrala El Campello (nära Ajuntamiento) är det marknad (Mercadillo) på onsdagar från strax före 08 till ca 13. Där säljs allt från frukt, grönsaker och grillad kyckling - till kläder, handdukar, verktyg och smycken. El Campello har också en fin småbåtshamn. (Närmsta golfbana, Bonalba, finns ca 4 km rakt inåt landet - åt Busot-hållet.) Den fyra km långa stranden Muchavista, söder om centrala El Campello, är också värd ett besök. Ja, och så den lilla halvön La Illeta (norr om hamnen) med sina bronsålders-fiskodlingar. (Gå på utsidan av staketet så slipper ni betala entré. Fiskodlingarna som inte är inhägnade, är minst lika intressanta att titta på  - som de lämningar man kan se innanför staketet.)

Övriga utflyktsmål:

I Alicante kan du shoppa (många affärer hittar du längs gatan Avenida de Maisonnave), promenera längs paradgatan Explanada de España, eller titta på slottet Santa Bárbara och beundra utsikten därifrån.  Och kanske titta på husen i gamla stan från Barrio Santa Cruz och ner mot hamnen. Alicante har också en mycket stor småbåtshamn, där det ofta ligger tjusiga lyxbåtar.

Kollektiva transportmedel är billiga att åka med! (Ca halva priset mot i Sverige.) Tag gärna TRAM (Tranvia), alltså spårvagnen, in till Alicante. Den går från stationen här i El Campello. Kliv gärna av vid Placa de Luceros (än så länge ändhållplats). (Om du ska till Santa Barbara så passar station Marq-Castillo eller Mercado bäst.) Enklast och billigast är att köpa ett 10-resors-kort (tarjeta de Bono) på stationen. Men du kan förstås också köpa en enkel- eller en tur-och-returbiljett (t o r heter ida y vuelta). Angående tidtabeller för TRAM så hittar du en länk längst ner under rubriken Om Alicante flygplats.

Bussar: Det finns två busslinjer i El Campello. Nr 21 (som bl a har hållplats nära Mercadona) går via Playa San Juan och Albufereta in till Alicante, och nr C53 (som bl a har hållplats nära vår port) utgår från kyrkogården nära Pueblo Español och kör via läkarstationen och Carrefour till sjukhuset i San Juan

Du kan också köpa tågbiljett till Benidorm på stationen. I Benidorm kan du titta på alla skyskrapor, de fina stränderna Playa de Poniente och Playa de Levante, men glöm inte besöka den "vita trappan" nedanför Placa del Castell. I Benidorm talar många engelska.

Har man tillgång till bil så kan man åka till den lilla högt belägna bergsbyn Guadalest (drygt 5 mil nordöst om Campello), eller titta på droppstensformationer i grottorna Cuevas de Canelobre (bortom Busot). Det går bussturer från Benidorm till Guadalest. Bussen (nr 16?) utgår från stationen (där du kliver av Tram) klockan 10:05 och går tillbaka från Guadalest 13:30 (tider okt 2013). Till grottorna ska det gå turistbuss från Alicante. (Fråga på turistbyrån.)

Sommartid (i alla fall i juli och augusti) går det direktbåtar från hamnen i El Campello till "pirat-ön" TabarcaDet går båtar året runt från både Santa Pola och Alicante.  

Om det står skyltar med turistinformation någonstans, så står det oftast bara på riks-spanska (castellano) och valencianska (valenciano) - och ytterst sällan på engelska. Många gatuskyltar är också skrivna på dessa två spanska språk. Ibland kan gatunamnet stå på castellano på kartan och på valenciano på gatuskylten, vilket kan vara förvillande... (Gatan vi bor på heter både San Bartolomé och San Bartomeu. Och Alicante heter Alacant på valenciano. I Spanien talas, utöver riksspanska och valencianska - även baskiska, katalanska och galiciska. De flesta spanjorer är lokalpatrioter...) Karta över El Campello finns i gästrummet. Och turistbyrån ligger snett över gatan - och där pratar de engelska!

(Av resmålen ovan har slottet Santa Barbara, Canelobregrottorna, samt alla badstränder utom en, tyvärr hundförbud. Och på Tram, bussar och tåg, ska hundar färdas i stängd väska.)

Om Alicante flygplats:

Byggnaden har 4 våningsplan: 2, 1, 0 och -2. Det finns både hiss och trappor mellan våningarna. (Trapporna passerar även "halva" våningar, vilket kanske är förklaringen till den konstiga numreringen av våningsplanen.)

Överst, på plan 2, finns avgångshallen där man bl a checkar in när man ska resa härifrån. Nytt (hösten 2013) är att man kan checka in i en automat om man bara har handbagage. Automaten står under informationstavlorna som talar om var man annars ska ställa sig i kö. Man kan välja språk - även svenska.

Om man går ut från plan 2, och går åt höger, så hittar man busshållplatsen till buss C6 som går mellan flygplatsen och Alicante centrum. (Det finns ingen skylt inomhus som visar vägen. Skylten som hänvisar till bussar - visar bara vägen till charter-bussarna.) Resan kostar (juni-15) 3,85 €. Chauffören är inte skyldig att växla större sedlar, så försök ha växel med dig. Här nedan syns busshållplatsen vid flygplatsen:

För aktuell tidtabell - klicka på: www.subus.net/Lineas/Linea.asp?linea=ALCC6. Klicka sen på Lunes a Domingo så kommer aktuell tidtabell upp. Avgångar från flygplatsen / SALIDAS DESDE AEROPUERTO ALICANTE - VIAL SALIDAS 2ª PLANTA (mars-13):

Vardagar: 6:40, 7:20, 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00.
På lördagar går första turen 7:40 och den sista 22:30, på söndagar går första turen 8:40  och den sista 21:40. (Tidtabellen kan ha ändrats!)

Karta som visar hur buss C6 går (augusti 2016):

Om du ska till El Campello så kan du lämpligen kliva av antingen vid Plaza de los Luceros eller Marq. Vid båda dessa busshållplatser finns en Tram-station (Estación de Tren). OBS att på kartan nedan är Luceros korrekt utmärkt, men nästa pil pekar på Mercado. Marq-Castillo ligger längre norrut (på andra sidan den gröna kullen som skymtar till höger).

Busshållplatsen vid Luceros ser du nedan.

Och så här ser den ena nergången till Tram-stationen Luceros ut:

Nu kan man boka taxi via internet om man ska åka från flygplatsen i Alicante: http://www.alicanteairporttransfer.net/ =på engelska (http://www.radiotaxielche.es/aeropuerto.asp = på spanska.) OBS att resan måste beställas senast 48 timmar i förväg! Betalar man i förväg via kort så får man 5% rabatt. Bokar man så möter chauffören (med en skylt med beställarens namn på i handen) inne i ankomsthallen. Det kan kosta mellan 36 € och 46 € beroende på tid på dygnet mm, hem till mig i El Campello (nov-13). (Taxi Elche har monopol på körningar från flygplatsen - dit kan man däremot åka med vilket bolag som helst.) Det blir förstås betydligt billigare att åka buss C6 + Tram, men har man mycket bagage (eller det är natt och inga bussar och tåg går) så är det förstås väldigt smidigt med taxi.

plan 1 finns en stor "hall" samt bron över till parkeringshuset.

plan 0 finns ankomsthallen, och utanför den hittar du taxi och biluthyrning. En taxi till El Campello kostar (juli-12) ca 38 €.

plan -2 finns charter-bussarna.

Om ni vill veta när TRAM (tranvia) går så klicka på: http://www.fgvalicante.com/page.php?idioma=_en och välj L3 to Alicante timetable (från El Campello till Alicante) samt L3 to Venta Lanuza timetable (från Alicante till El Campello) under fliken Planos y Horarios. (Venta Lanuza är ändhållplatsen för linje 3 och ligger norr om El Campello.) Du kan också åka med L1 till Benidorm. Den stannar i El Campello. Kolla alltså även tiderna under rubriken L1 to Alicante timetable samt L1 to Benidorm timetable

Hubertus Keil har en del aktuell och matnyttig information på sin webbsida: http://www.alicante-spain.com/ Bl. a informerar han om Alicante tågstation: http://www.alicante-spain.com/alicante_train.html och om Tram (spårvagn/tunnelbana): http://www.alicante-spain.com/alicante-streetcar-underground.html samt om Alicantes nya busstation: http://www.alicante-spain.com/alicante_bus.html.

Ni frågar ibland om ni kan ta ner något från Sverige till oss, när ni kommer för att hälsa på. Jo, det finns faktiskt några saker som vi inte hittar här i affärerna. Självklart betalar vi själva för sakerna! Och det är förstås endast om ni både har gott om tid före avresan, samt gott om plats i bagaget, som ni överhuvudtaget ska bry er om att ta med något. Det är ju inga livsnödvändigheter det gäller.

Något man inte kan köpa här i Spanien (om man inte åker till Skandinaviskt Center i Torrevieja) är parfymfritt diskmedel. Jag tycker att Neutral är allra bäst (för det funkar även till handtvätt samt fläckborttagning före tvätt):

Sen är det några städprodukter som vi gärna använder: Svinto löddrande tvålull, kemiskt ren bensin, såpa och ättika. (Men skulle ni ta med något av detta så tänk på att flaskorna innehåller vätska - så ni kan inte ta dem i handbagaget på flyget.)

Emellanåt uppskattar jag xylitol-tuggummin i lakritssmak (här finns bara i pepparmintsmak), sådana här:

Just nu har vi allt, men diskmedel går alltid åt. (Samt lakrits-xylitol-tuggummin som jag gärna äter efter maten när jag inte LCHF-bantar.)