Gäst-info:

Denna sida uppdaterar jag efter hand. (Senast 20-11-28.)

I min lilla lägenhet på Avenida Alcoy, kan jag bara ta emot de allra närmaste - eftersom här saknas gästrum.

Här finns bara ett utfällbart sängskåp i det kombinerade köket-vardagsrummet, (samt en uppblåsbar madrass som man till nöds kanske kan klämma in någonstans). Sängskåpet, den bekvämaste gästbädd jag kan tillhandahålla, ser ut som nedan:

Den allra närmaste släkten (samt Lena T) har företräde. Och bara de kan bo här i min lilla lägenhet. Ni andra som hälsar på får sova på något av de många hotellen som finns här. Så kan vi träffas på dagarna. (Observera dock att jag periodvis kan vara för trött för att orka ta emot gäster, och/eller umgås intensivt, så fråga om det passar innan du bokar resan - om du kommer för att träffa mig.) Jag är förstås aldrig någonsin för trött för att ta emot mina egna barn! Så: Linda, Jenni och Johan (med familjer) - ni är alltid välkomna!

Välkommen! Det är roligt att få besök!

Jag väntar besök följande perioder 2020 (och gästsängen är bokad vissa av dessa dagar):

Linda och Alva (och kanske Robert), planerade att komma hit i slutet av maj och stanna några veckor. Inställt p g a pandemin! I bästa fall kanske de kan komma nästa år i stället. (Linda och Alva ska i så fall  bo hos mig.)

Det var meningen att Dan & Sara + Uno & Anita skulle hälsa på i oktober. Inställt p g a pandemin!  Kanske de kan komma nästa år?

Ulf: 2/11 -3/12. (Han kommer att sova här de 3 sista nätterna, men bo på Apartamentos Congo resten av perioden.)

Jag reser upp till Stockholm 20/12 och kommer hem igen 4/1. Ulf och jag ska fira jul och nyår tillsammans. Ana ska passa Stella och Nellie.

Lite allmän info, en hel del praktiskt, och lite om El Campello med omgivning:

Lena FH och Erik har var sin nyckel till min lägenhet. (Vi brukar också byta tjänster med varandra, t ex så sköter vi om varandras lägenheter, husdjur och växter när den andre är tillfälligt bortrest.)

Eluttagen är likadana som vi har i Sverige. Du får förstås tillgång till vår trådlösa internetuppkoppling.

Man får ta seden dit man kommer! Det mesta är lika i Spanien och Sverige - men vissa saker skiljer:

Spanien är ett land med vattenbrist. Alltså måste vi alla snåla på vattnet här. Inte för att det är dyrt - utan för att det kan ta slut annars. Vattnet i kranarna är drickbart - inte hälsovådligt på något sätt - men inte gott, eftersom det är starkt klorerat. Jag filtrerar dricksvattnet med ett "Brita-filter". Däremot använder jag förstås kranvattnet till matlagning, kaffe och te. Observera att vi har oerhört hårt vatten här!

I Spanien håller man siesta! Alla affärer (utom de stora matvarukedjorna och varuhusen) har stängt från ca 13:00-14:00 till ca 17:00-18:00. Många öppnar klockan 10:00 på morgonen och stänger klockan 20:00. De stora mataffärerna har oftast öppet ungefär mellan 09:15 och 21:15. På söndagarna har alla affärer stängt! Och på lördagarna har de oftast bara öppet till 14:00. Tyvärr finns inga enhetliga öppettider alls... Och inga fasta siestatider heller... (I juli och augusti har ibland de stora mataffärerna öppet även på söndagarna.)

Elen kostar nästan dubbelt så mycket som i Sverige, så det gäller att man förbrukar måttligt. På vintrarna kan jag aldrig ha lika varmt inne som är normalt i Sverige. (Som tur är varar denna kalla period bara 3½ månad: december - mitten av mars.)

Sopsorteringen är inte som vår svenska. Här sorteras allt i 4 grupper: glas (i gröna glas-iglos eller gröna tunnor), förpackningar = både petflaskor, konservburkar och mjölkförpackningar (i gula tunnor eller containers med gult lock), papper och papp, även fönsterkuvert (i grå containers eller mörkblå tunnor) samt övrigt avfall, det står att det ska vara organiskt avfall (residuos orgánicos) - men där slängs allt som inte sorteras, inkl batterier (i klarblå tunnor, stora grå containers med gröna lock, eller numera vanligast - i underjordiska containrar med metall-luckor ovanför). Närmaste batteriholk (för uttjänta batterier) finns precis innanför dörren på HiperBer.

Klädstorlekarna för damkläder är annorlunda här. (Däremot normalt inte för herrkläder och aldrig för skor.) De spanska (och franska, belgiska samt portugisiska) kläderna är mindre än de svenska (och danska, norska, finska samt tyska). (Och de italienska är ännu mindre!) Ingen EU-norm där inte! En spansk 36:a motsvarar en svensk 34:a, en spansk 38:a motsvarar en svensk 36:a osv. Tänk på det om ni ska köpa kläder!

Herrkläder kan ibland ha annorlunda storleksbeteckningar. Exempelvis kan en svensk storlek 52 motsvaras av storlek 44 här i Spanien (samt i Portugal och Frankrike)!

Dessutom har de helt andra storleksbeteckningar på behåar. I Sverige anger vi måttet under bysten samt kupstorleken, t ex 75C. I Sverige har jag storlek 75C. Här heter min storlek 90C. Var siffran 90 kommer ifrån är oklart. Jag har läst att siffran ska motsvara bystmåttet eller möjligen måttet under bysten + kupstorleken - men ingetdera stämmer. (Ni vet: A-kupa är måttet under bysten +13 cm, B-kupa = +15 cm, C=+17 cm osv.) I stället verkar det stämma om man lägger på 15 cm på sitt mått under bysten!  Här får ni några exempel: svensk 75B motsvarar spansk 90B, svensk 80C motsvarar spansk 95C, svensk 85D motsvarar spansk 100D och svensk 95E motsvarar spansk 110E. Lätt som en plätt, eller?

Den spanska maten är både god och hälsosam. Det mesta som finns att köpa i Sverige finns också här, inkl knäckebröd, havregryn och Kalles kaviar. Däremot finns inte filmjölk, men Kefir smakar nästan likadant. Och den spanska naturella yoghurten har mycket fastare konsistens än vad vi är vana vid - och är därför svårare att blanda med müsli. (Det finns däremot olika färdiga yoghurtar med müsli i.) All spansk yoghurt (utom den naturella) är ganska söt. Riktigt grovt fullkornsbröd är tyvärr väldigt svårt att få tag på. Det bröd som säljs mest är förstås baguetter. Och så finns det många färdiga "smörgåsar" t ex bocadillas och empanadillas med olika typer av fyllning i ( t ex ost och skinka, spenat, eller tonfisk och lök).

Frimärken (=sellos) köper man inte på posten - utan i tobaksaffärerna (=Tabaco).

Ytterst få spanjorer talar engelska. (Och ingen talar svenska.) Men man kommer långt med teckenspråk - och så lånar jag gärna ut ett litet lexikon...

I El Campello kan du sola och bada från april till november. (Det blir aldrig kallare än ca +15º i havet, men väldigt varmt och skönt på sommaren.) Du kan alltid promenera längs havet, på sandstranden - eller längs strandpromenaden. Längs strandpromenaden finns många trevliga fik och restauranger. Uppe i centrala El Campello (nära Ajuntamiento) är det marknad (Mercadillo) på onsdagar från strax före 08 till ca 13. Där säljs allt från frukt, grönsaker och grillad kyckling - till kläder, handdukar, verktyg och smycken. El Campello har också en fin småbåtshamn. (Närmsta golfbana, Bonalba, finns ca 4 km rakt inåt landet - åt Busot-hållet.) Den fyra km långa stranden Muchavista, söder om centrala El Campello, är också värd ett besök. Ja, och så den lilla halvön La Illeta (norr om hamnen) med sina bronsålders-fiskodlingar. (Gå på utsidan av staketet så slipper ni betala entré. Fiskodlingarna som inte är inhägnade, är minst lika intressanta att titta på  - som de lämningar man kan se innanför staketet.)

Övriga utflyktsmål:

I Alicante kan du shoppa (många affärer hittar du längs gatan Avenida de Maisonnave), promenera längs paradgatan Explanada de España, eller titta på slottet Santa Bárbara och beundra utsikten därifrån.  Och kanske titta på husen i gamla stan från Barrio Santa Cruz och ner mot hamnen. Alicante har också en mycket stor småbåtshamn, där det ofta ligger tjusiga lyxbåtar.

Kollektiva transportmedel är billiga att åka med! (Ca halva priset mot i Sverige.) Tag gärna TRAM (Tranvia), alltså spårvagnen, in till Alicante. Den går från stationen här i El Campello. Kliv gärna av vid Placa de Luceros (än så länge ändhållplats). (Om du ska till Santa Barbara så passar station Marq-Castillo eller Mercado bäst.) Enklast och billigast är att köpa ett 10-resors-kort (tarjeta de Bono) på stationen. Men du kan förstås också köpa en enkel- eller en tur-och-returbiljett (t o r heter ida y vuelta). Angående tidtabeller för TRAM så hittar du en länk längst ner under rubriken Om Alicante flygplats.

Bussar: Det finns två busslinjer i El Campello. Nr 21 (som bl a har hållplats nära Mercadona) går via Playa San Juan och Albufereta in till Alicante, och nr C53 som utgår från kyrkogården nära Pueblo Español och kör via läkarstationen och Carrefour till sjukhuset i San Juan

Du kan också köpa tågbiljett till Benidorm på stationen. I Benidorm kan du titta på alla skyskrapor, de fina stränderna Playa de Poniente och Playa de Levante, men glöm inte besöka den "vita trappan" nedanför Placa del Castell. I Benidorm talar många engelska.

Har man tillgång till bil så kan man åka till den lilla högt belägna bergsbyn Guadalest (drygt 5 mil nordöst om Campello), eller titta på droppstensformationer i grottorna Cuevas de Canelobre (bortom Busot). Det går bussturer från Benidorm till Guadalest. Bussen (nr 16?) utgår från stationen (där du kliver av Tram) klockan 10:05 och går tillbaka från Guadalest 13:30 (tider okt 2013). Till grottorna ska det gå turistbuss från Alicante. (Fråga på turistbyrån.)

Sommartid (i alla fall i juli och augusti) går det direktbåtar från hamnen i El Campello till "pirat-ön" TabarcaDet går båtar året runt från både Santa Pola och Alicante.  

Om det står skyltar med turistinformation någonstans, så står det oftast bara på riks-spanska (castellano) och valencianska (valenciano) - och ytterst sällan på engelska. Många gatuskyltar är också skrivna på dessa två spanska språk. Ibland kan gatunamnet stå på castellano på kartan och på valenciano på gatuskylten, vilket kan vara förvillande... (Gatan vi bor på heter både San Bartolomé och San Bartomeu. Och Alicante heter Alacant på valenciano. I Spanien talas, utöver riksspanska och valencianska - även baskiska, katalanska och galiciska. De flesta spanjorer är lokalpatrioter...) Karta över El Campello finns i gästrummet. Och turistbyrån ligger snett över gatan - och där pratar de engelska!

(Av resmålen ovan har slottet Santa Barbara, Canelobregrottorna, samt alla badstränder utom en, tyvärr hundförbud. Och på Tram, bussar och tåg, ska hundar färdas i stängd väska.)

Om Alicante flygplats:

Byggnaden har 4 våningsplan: 2, 1, 0 och -2. Det finns både hiss och trappor mellan våningarna. (Trapporna passerar även "halva" våningar, vilket kanske är förklaringen till den konstiga numreringen av våningsplanen.)

Överst, på plan 2, finns avgångshallen där man bl a checkar in när man ska resa härifrån. Nytt (hösten 2013) är att man kan checka in i en automat om man bara har handbagage. Automaten står under informationstavlorna som talar om var man annars ska ställa sig i kö. Man kan välja språk - även svenska.

Om man går ut från plan 2, och går åt höger, så hittar man busshållplatsen till buss C6 som går mellan flygplatsen och Alicante centrum. (Det finns ingen skylt inomhus som visar vägen. Skylten som hänvisar till bussar - visar bara vägen till charter-bussarna.) Resan kostar (juni-18) 3,85 €. OBS! Som pensionär reser du billigare, visa bara ditt leg, 0,95 € (juni-18). Chauffören är inte skyldig att växla större sedlar, så försök ha växel med dig. Här nedan syns busshållplatsen vid flygplatsen:

För aktuell tidtabell - klicka på: www.subus.net/Lineas/Linea.asp?linea=ALCC6. Klicka sen på Lunes a Domingo så kommer aktuell tidtabell upp. Avgångar från flygplatsen / SALIDAS DESDE AEROPUERTO ALICANTE - VIAL SALIDAS 2ª PLANTA (mars-13):

Vardagar: 6:40, 7:20, 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00.
På lördagar går första turen 7:40 och den sista 22:30, på söndagar går första turen 8:40  och den sista 21:40. (Tidtabellen kan ha ändrats!) Kolla här: https://aerobusalicante.es/index.php/horarios-autobuses-aeropuerto-alicante/horarios-linea-c6-aeropuerto-alicante/

Karta som visar hur buss C6 går, samt tidtabell (november 2019):

Om du ska till El Campello så kan du lämpligen kliva av antingen vid Plaza de los Luceros eller Marq. Vid båda dessa busshållplatser finns en Tram-station (Estación de Tren). OBS att på kartan nedan är Luceros korrekt utmärkt, men nästa pil pekar på Mercado. Marq-Castillo ligger längre norrut (på andra sidan den gröna kullen som skymtar till höger).

Busshållplatsen vid Luceros ser du nedan.

Och så här ser den ena nergången till Tram-stationen Luceros ut:

Nu kan man boka taxi via internet om man ska åka från flygplatsen i Alicante: http://www.alicanteairporttransfer.net/ =på engelska (http://www.radiotaxielche.es/aeropuerto.asp = på spanska.) OBS att resan måste beställas senast 48 timmar i förväg! Betalar man i förväg via kort så får man 5% rabatt. Bokar man så möter chauffören (med en skylt med beställarens namn på i handen) inne i ankomsthallen. Det kan kosta mellan 40 € och 50 € beroende på tid på dygnet mm, hem till mig i El Campello (nov-19). (Taxi Elche har monopol på körningar från flygplatsen - dit kan man däremot åka med vilket bolag som helst.) Det blir förstås betydligt billigare att åka buss C6 + Tram, men har man mycket bagage (eller det är natt och inga tåg går) så är det förstås väldigt smidigt med taxi.

plan 1 finns en stor "hall" samt bron över till parkeringshuset.

plan 0 finns ankomsthallen, och utanför den hittar du taxi och biluthyrning. En taxi till El Campello kostar (juli-12) ca 38 €.

plan -2 finns charter-bussarna.

Om ni vill veta när TRAM (tranvia) går så klicka på: http://www.fgvalicante.com/page.php?idioma=_en och välj L3 to Alicante timetable (från El Campello till Alicante) samt L3 to Venta Lanuza timetable (från Alicante till El Campello) under fliken Planos y Horarios. (Venta Lanuza är ändhållplatsen för linje 3 och ligger norr om El Campello.) Du kan också åka med L1 till Benidorm. Den stannar i El Campello. Kolla alltså även tiderna under rubriken L1 to Alicante timetable samt L1 to Benidorm timetable

Hubertus Keil har en del aktuell och matnyttig information på sin webbsida: http://www.alicante-spain.com/ Bl. a informerar han om Alicante tågstation: http://www.alicante-spain.com/alicante_train.html och om Tram (spårvagn/tunnelbana): http://www.alicante-spain.com/alicante-streetcar-underground.html samt om Alicantes nya busstation: http://www.alicante-spain.com/alicante_bus.html.

Gratis kommunalt Wifi i El Campello hittar ni nedan:

Ni frågar ibland om ni kan ta ner något från Sverige till mig, när ni kommer för att hälsa på. Jo, det finns faktiskt några saker som jag inte hittar här i affärerna. Det är förstås endast om ni både har gott om tid före avresan, samt gott om plats i bagaget, som ni överhuvudtaget ska bry er om att ta med något. Det är ju inga livsnödvändigheter det gäller. Och självklart betalar jag för det ni tar med! Kolla före om det är något jag behöver!

Något man inte kan köpa här i Spanien (om man inte åker till Skandinaviskt Center i Torrevieja) är parfymfritt diskmedel. Jag tycker att Neutral är allra bäst (för det funkar även till handtvätt samt fläckborttagning före tvätt):

Sen är det några städprodukter som vi gärna använder: Svinto löddrande tvålull, kemiskt ren bensin, såpa och ättika. (Men skulle ni ta med något av detta så tänk på att flaskorna innehåller vätska - så ni kan inte ta dem i handbagaget på flyget.) Fast just detta har jag f n gott om.

Emellanåt uppskattar jag xylitol-tuggummin i lakritssmak (här finns bara i pepparmintsmak), sådana här: