På den här sidan (under inledningen och väderleksprognosen) hittar ni DAGBOK - med senaste nytt.

 

Jag emigrerade till El Campello i Spanien 06-10-01! (Fr o m december 2009 hade jag en fast bostad i El Campello, och fr o m augusti 2011 bodde jag där året runt, innan dess tillbringade jag somrarna i Sverige.)

21-03-27 flyttade jag av familjeskäl (helt oplanerat) tillbaka till Sverige igen! Var sak har sin tid!

Sedan flytten till Spanien har jag skrivit Dagbok här på min hemsida. Det är ett effektivt sätt att nå många. Och så länge ni är många som läser min dagbok så fortsätter jag att skriva. De äldre delarna av dagboken återfinns under rubrikerna Sparad dagbok 1 - 76. (Om ni har tänkt besöka mitt lilla spanska paradis El Campello, så finns det en del information på Gäst-info-sidan och på El Campello-sidan.)

Längre fram ska jag övergå till att skriva på min andra webbsida: https://christel.es/

 

Överst på den spanska prognosen visas min/max temp, procentsiffran syftar till risken för nederbörd, och längst ner visas vindriktningen samt vindhastigheten i km/h. Klickar du på Aemet i hörnan så kommer en mer detaljerad prognos upp. (Där kan du kan få ännu fler detaljer om du klickar på Predicción por horas.) Men vill du även veta temperaturen i havet (=temperatura del agua) så får du klicka på länken nedan som visar vädret vid stranden längs Carrer la Mar i El Campello: http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/playas/carrer-la-mar-0305013. Saknar du den norska prognosen som låg här tidigare så klicka på: http://www.yr.no/sted/Spania/Valencia/el_Campello/langtidsvarsel.html. Spansk väderlänk: https://www.eltiempo.es/el-campello.html?v=historico. Här kan du klicka för att se aktuell moln- eller regn-status, samt temperatur: https://www.eltiempo.es/nubes + https://www.eltiempo.es/lluvia. Om du i stället vill titta hur vädret ser ut i verkligheten, så klickar du på den här länken som går till webbkameran vid playan: http://comunitatvalenciana.com/actualidad/el-campello/webcams/webcam-el-campello (fungerar inte alltid).

 

 

Vädret i Mölle
Detaljerad väderprognos

 

DAGBOK:

OBS! När denna sidan blir "full" så flyttar jag över text och bilder till senaste "Sparad dagbok".

Uppdateringarna t o m 20/6 är nu flyttade till Sparad dagbok 76.

Jag är så gammeldags att jag skriver "uppifrån och ner", d v s det nyaste inlägget hittar du längst ner på sidan.

 Den här bloggen handlar om verkligheten, inklusive dammtussar, celluliter och misslyckanden! Om livet alltså! (Och alla foton är "naturella/ostylade".)

(Om du vill öppna en av de länkar jag ibland hänvisar till, så "högerklicka" och välj "öppna i ny flik" eller "öppna i nytt fönster".)

22-06-21:

I dag är det sommarsolståndet. Ulf berättade att han hade sett följande på Facebook: "Kom ihåg: Om ett halvår går vi mot ljusare tider igen!"

Eftermiddagen har varit fin, och vi har varit ute på altanen en hel del.

Nu tidig kväll skulle jag vattna mina krukväxter. "Bara vattna" tänkte jag... MEN! Nej! USCH! Eländes elände! Jag hittade ull-löss på en crassula. Jag spolade noga av den under kökskranen, och satte ut den på altanen. För säkerhets skull granskade jag växterna som stod intill. Jodå, mina 2 största benjaminfikusar, och en liten, var också angripna. Samt en schefflera. Den lilla fikusen sköljde jag av i köket, de 3 stora duschade jag i duschkabinen. Nu står alla 5 på altanen.  

   

I morgon ska jag sätta Provado-pins i krukorna (om jag har hemma), annars får jag spraya dem med ohyrespray. De får sedan stå på altanen några dagar. Hoppas de tål miljöombytet. (Solen är starkare utomhus.) Och därefter måste jag isolera dem från andra växter inomhus en period. Suck och suck!

Nu är det extra viktigt att ohyran inte sprider sig. Jag passar nämligen Lindas 3 krukväxter nu när hon är på semester. Hon har bara 3, för hon har inte plats att ställa fler växter "utom räckhåll för barn"...

När vi ändå är inne på elände. Det stod en artikel i HD i dag, som började med hemskheter under andra världskriget. Nedan ser ni slutet på artikeln. Läs det som står i röda rutan. Det är svårt att förstå att detta är sant - även om vi har insett att Putin är en fullständig galning.

22-06-22:

Nu har jag körkort igen! Jag fick besked att mitt nya svenska hade kommit till utlämningsstället i Nyhamnsläge - så jag tog bussen dit och hämtade det. Även om jag inte har någon bil, så är det väldigt praktiskt att ha ett giltigt körkort. Detta gäller i 10 år.

Jag försöker ta reda på, och förbereda, så mycket som möjligt inför Mauds ankomst till Sverige. Jag har ställt Maud i bostadskö både hos Höganäshem och SBB. Maud behöver bo på en liten lugn ort (gärna nära havet), i närheten av någon hon känner. Och då är Höganäs ett bra alternativ. Sedan har jag förstått att det vore dumt om hon flyttar in hos mig. Då anser kommunen att hon redan har en bostad - och då får hon ingen förtur i bostadskön. Alltså ska jag försöka fixa ett tillfälligt billigt boende för de allra första dagarna. Men innan jag vet när Maud kommer kan jag inte göra mer. Hon har ännu inte köpt någon flygbiljett. Det behöver hon hjälp med. Jag hoppas att allt löser sig!

I dag såg jag att en rosengeranium som stått bredvid de angripna växterna, också har ullöss. Så nu är den också duschad och står på altanen. Jag har Provadopins hemma. Jag ska peta ner sådana i krukorna i morgon. Jag sviker inte mina växter heller. Klart jag ska få dem ohyrefria igen!

22-06-23:

Jag tittade på gamla foton av Maud, och konstaterade att det var den 5:e december 2013 som hon påbörjade sin resa till Senegal. Då vinkade jag av henne i El Campello. (På fotona nedan syns också Tamba som lurade av henne alla hennes pengar.)

Det är alltså 9½ år sedan Maud och jag träffades i verkligheten. Då klarade hon sig själv, men jag vet inte hur det är nu. Hon har fyllt 78, och ibland är hon lite virrig (men inte alltid). Cher som hela tiden (även innan de var gifta) har hjälpt henne i Mbour i Senegal, kan inte följa med nu. (Om han ska komma så får han komma senare, pga de svenska reglerna för anhöriginvandring.) Några av Mauds gamla vänner tror att hon kanske skulle behöva bo på någon typ av serviceboende/institutionsboende. Men jag undrar om hon skulle bli lycklig på ett sådant? Såvitt jag vet har Maud inga nu levande släktingar i Sverige. Alltså känner jag ett ansvar för henne. Jag vill i alla fall försöka att ordna det bra för henne.

Detta är det nyaste fotot jag har fått på Maud, taget 22-04-28 (barnet är troligen Chers brorsbarn):

I dag har jag betalat de sista pengarna (någonsin) som spanska skattemyndigheterna ska ha av mig. Det gällde deklarationen för 1/1 - 26/3 år 2021. Till både försäljningen av min lägenhet och förrådet (och alla de papper som då skulle fyllas i), och till min deklaration, har jag haft hjälp av Björn Sandström på Scandinavian Management i Torrevieja. Jag uppskattar verkligen att jag har kunnat sköta all kommunikation på svenska, och dessutom via mejl (eftersom jag befinner mig i Sverige). Jag kan inte nog rekommendera Björn och hans team!

I år behövde jag bara betala 91,36 € (= 988:-) i skatt. Detta för att jag inte behövde betala någon egentlig inkomstskatt, eftersom jag hade kommit under ett visst belopp tack vare att det bara gällde knappt 3 månader. Så skönt att jag nu kan lägga alla ekonomiska transaktioner bakom mig. Nästa gång jag besöker Spanien så blir det som turist.

22-06-24:

I dag är det midsommarafton. Men det är också Neas 4-månadersdag. Hon väger nu 675 gram! Hon växer! (Som jämförelse vägde Nova 915 gram på sin 4-månadersdag.) Hundarna och jag är hembjudna till Gunilla! Det blir säkert trevligt!

Jag önskar förstås er alla:

    

Glad midsommar!

22-06-25:

I går kunde jag verkligen inte klaga på vädret! Äntligen sommar!

När vi skulle åka till Gunilla så tog jag på Nea en sele, en av de allra minsta. Den visade sig vara så stor att hon kunde kliva ur den. Alltså fick jag ta på henne halsband igen. Nu har jag provat alla pyttesmå selar jag har, men tydligen måste Nea gå upp minst 1 hg till innan hon kan ha någon av dem.

   

När vi kom fram till Gunilla (till huset som hon tillfälligt hyr) så mötte Lucy och visade mina hundar den stora gräsmattan.

De sprang runt i full fart, men kom då och då och drack vatten ur vår medhavda vattenflaska.

När alla människor hade kommit så satte vi oss runt bordet. Gunilla hade dukat upp traditionell midsommar-mat, och allt var mycket gott. (Fast själv hoppade jag över sillen...) Vi hade väldigt trevligt tillsammans, och åt samt pratade länge. Några hade jag träffat tidigare, men övriga var nya för mig.

Mannen nedan hade Nea i knäet under hela måltiden, trots att det är svårare att äta med bara en hand. Men hon var inte alls till besvär, sa han.

Nedan det enda fotot där jag syns. (På fotot ovan skyms jag av blombuketten.)

Inte nog med att Gunilla hämtade oss, hon skjutsade oss hem också. Och vi satt faktiskt en stund hemma hos mig och drack vatten och pratade, innan hon återvände till sig själv (och all disk).

Jag klagar inte på vädret i dag heller, men riktigt lika fint är det inte. Fast det var hela 21° redan på morgon, och blev 24° senare. Det har ömsom varit sol, ömsom molnigt. Hundarna och jag gick en promenad längs havet, men det var kvavt, och för mycket folk, så det blev ingen lång runda.

Äntligen har min brokbladiga pelargon slagit ut sina första blommor, långt senare än alla de andra pelargonerna. Jag gillar färgkombinationen mellan blommorna och bladen.