Sparad dagbok 12. (Fr o m 09-05-01 t o m 09-06-15.)

09-05-01:

♫ Sköna maj, välkommen till vår nord igen...♫

 

Solen skiner, men det är inte speciellt varmt ute, 13,6º nu klockan 11. Vi gjorde inget särskilt i går. Jag var lite sugen på att åka in till Skansen för att vara med om valborgsfirandet där. Det är nåt visst med att höra alla de traditionella vårsångerna sjungas av en kör. Men dels visste vi att det skulle bli väldigt mycket folk där, och dels vet vi sen gammalt att det kan bli ganska stökigt en valborgsmässoafton. Så vi stannade hemma och åt en extra god middag i stället. Till efterrätt hade vi färska svenska (växthusodlade) jordgubbar.

Den lilla vårelden som tändes här var inte mycket att se.

 

I dag följde Ulf med Bonnie och mig när vi gick på promenad.  Det tyckte både Bonnie och jag att var jättekul! Det är alltid roligt att göra saker tillsammans. (Det är 3:e gången sen vi skaffade hund som han följde med.)

Ni som vill att Ulf ska skriva lite här ibland - tryck på lite! Han började att skriva ett utkast, men sen blev det inte mer...

 

PS Jag har förstås läst ut boken "I går, i dag, i morgon" nu. Den var bättre mot slutet än i början.

 

09-05-02:

I dag lyckades jag locka med Ulf på en lite längre promenad. Han föreslog att vi skulle ta tunnelbanan in till Fridhemsplan och därifrån gå över Västerbron som förbinder Kungsholmen och Södermalm. Detta för den fina utsiktens skull. På bron bar jag för säkerhets skull Bonnie. Det var tät trafik på ena sidan, och ett glest staket mot vattnet på andra sidan. Fast just då hade hon inte alls lust att bli buren. Hon hade ju suttit still hela tiden på tunnelbanan. Jag lyckades ändå ta några foton från bron. Ni kan se Stockholms stadshus om ni tittar noga.

 

 

 

Vi hade planerat att fika på ett utefik på Södermalm. (På utefik får man ju ha hundar med.) Men det visade sig vara en sämre idé så här på en solig lördag. Öppna fik fanns det visserligen gott om, men lediga platser såg vi däremot inga. Så jag kom på den strålande idén att vi kunde gå tillbaka till Kungsholmen och gå på hundcaféet där. Det gick Ulf med på.

Väl där visade det sig att caféet hade stängt. Det stänger tydligen 2½ timme tidigare på helgerna än på fredagarna då jag har varit där tidigare. (Nu kom vi 25 minuter efter stängningsdags.) Bonnie kände igen sig och rusade med glatt viftande svans till dörren. När dörren förblev stängd så ställde hon sig på tå och försökte titta in genom fönstret. Hon blev besviken då vi gick därifrån. Ja, vi också förstås. Vi satte oss i en park och drack medhavt vatten, men det var inte fullt så mysigt. Sen åkte vi hem igen utan att ha fikat. Vi får göra ett nytt försök med hundcaféet en annan dag. Jag hoppas att jag kan locka med Ulf dit fler gånger.

 

09-05-04:

I morse fick vi ha regnkläder på, Bonnie och jag, när vi gick vår promenad. Båda frös vi. Bonnie ville först inte alls gå, men med mycket lock och pock fick jag igång henne. Och sen hade hon riktigt kul. Vi lekte kurragömma bland träden i skogsdungen härintill. Jag gömde mig, och hon letade. Vi blev lika glada var gång hon hittade mig...

 

I Alicante behöver man inga regnkläder de närmaste dagarna...

(Jo, jag vet att de här väderjämförelserna blir tjatiga för er som inte tycker lika bra om Spanien som jag gör. Men min hemsida är min säkerhetsventil. Det är här jag delar med mig av både glädjeämnen och sånt som är mindre kul. Så om du vill vara en av mina ca 80 läsare, så får du ta det ena med det andra...)

 

I eftermiddag ska jag till tandläkaren igen för att ta i tu med den där inflammationen inne i käkbenet. Inte så kul, men nödvändigt. Själv undrar jag hur en inflammation kan uppstå när det inte finns någon yttre skada på tand eller tandkött. Det har ju klarat sig utan problem i 31 år, och så plötsligt blossar det upp. Tja, det blir väl bara till att betala och försöka se glad ut ändå...

 

Det gick bra hos tandläkaren. Han använde en pytteliten fil och filade för hand upp en kanal ner till tandrotens slut. Det kändes ingenting, men det var svårt att vara tyst så länge... Men jag har fortfarande en glugg där, så jag får undvika att le för stort. Jag ska komma tillbaka den 15:e igen.

 

Jag har nu anmält Bonnie till hennes första hundutställning: Stora CC 2009. Det är Chihuahuacirkeln som anordnar den, så det lär krylla av chihuahuor där. Kul! Utställningen är lördagen den 13/6 i Avesta i Dalarna. Bonnie är anmäld till valpklass 6-9 månader. Hon hinner (med 2 dagars marginal) precis bli 6 månader till dess. Nu har jag en dryg månad på mig att övertala Ulf att följa med oss. Vi kommer ju att ha bil och kan köra själva. (Det blir 32 mil t o r.) Det är utställning på söndagen också. Men en dag får räcka för oss, så här första gången.

Vi hämtar bilen i morgon eftermiddag...

 

09-05-05:

I dag har vi hämtat vår nya bil! Visst ser Ulf nöjd ut! Det är hans första bilköp, och han läste på väldigt noga innan han valde bil. Så det här är säkert rätt bil för oss, lagom för våra behov. Mycket bil för pengarna, tycker Ulf. Jag tycker att den är lättkörd. (Men det tar väl några gånger innan jag lärt mig var alla småreglage sitter. Såna detaljer är ju lite olika från bil till bil.) Bagageutrymmet rymmer en hel del då sätena är fällda. Dragkroken är avtagbar, så den la vi i bagaget tills vidare. Egen bil ger en stor frihet - fast gratis är det ju inte.

 

Bonnie uppskattade inte riktigt premiärturen. Hon fick sitta ensam i baksätet, fastspänd i hundsele kopplad till bilbältesfästet. Hon hade hellre velat sitta i mitt knä. Tunnelbana och buss har hon blivit van att åka. Men att hon har åkt bil en gång, när hon var 9 veckor, det har hon totalt glömt bort. Vi får väl vänja henne lite i taget. Det är ju viktigt att hon sitter säkert. Sen får vi se om vi köper hundbilbur eller hundsäte. "Bälteskopplaren" fungerar bra så länge.

 

Rent formellt är det jag som blivit bilägare. Ulf har skrivit bilen på mig. Det är ju gulligt av honom, men jag räknar det som Ulfs bil i alla fall.

 

Vi har ställt oss i kö för att få p-plats här på gården. Vi har inte kunnat få besked om hur länge man brukar få vänta på plats. Inte så länge säger grannarna. Men hur länge är det? Tills vidare får vi parkera på gatan här utanför. Då kan vi inte se bilen från något av våra fönster, men området är hyfsat lugnt så bilen ska väl stå tryggt där också.

Vi kommer nog att göra några små bilturer de närmaste dagarna... Bara för att testa hur det känns att ha bil.

 

PS Min dator har börjat krångla igen. Det ser likadant ut som förra gången jag fick problem. Suck, och dubbelsuck! Måtte den hålla ett tag till. Jag har ingen aning om vad som är fel. Jag satt och skrev ett mail och rätt som det var blev hela skärmen enfärgat vit! Jag fick dra ur kontakten och batteriet samt starta om. Då blev det blå skärm och stod sånt där om "Inkonsekvenskontrollering av hårddisk"... Det är ju bara några månader sedan datorn var på lagning. Är det nån av er som begriper vad det kan vara som har hänt? Maila mig i så fall!

 

09-05-07:

I går hände inget särskilt, mer än att datorskärmen denna gång plötsligt blev helt ljuslila när jag höll på att skriva ett mail. Och sen funkade ingenting! Det är ju kul med färgvariationerna, men jag måste erkänna att jag får lätt panik var gång datorn slutar fungera! På eftermiddagen hade vi i alla fall kul, Bonnie och jag, för då besökte vi hundcaféet.

 

Jag har bestämt mig för att testa vår nya bil rejält! Jag kör ner till Skåne nu på söndag (10/5) och kör upp igen på torsdag (14/5). Bonnie följer med mig. Vi kommer att bo hos min mamma Birgit. (Jag hoppas innerligt att Bonnie inte kommer att kissa på någon av hennes mattor...) Jag har bara planerat att träffa mina allra närmsta denna gången.

I början av juni kommer vi att åka ner igen alla tre. Och sen ytterligare en gång längre fram i sommar. Då hoppas jag hinna träffa fler av er.

 

PS. Datorkris! Den här gången blev skärmen svart. Sen, när jag startat om, stod det så här:

Hjälp! Är det nån som förstår vad som är på gång???

Så vitt jag förstår är det risk för att datorn lägger av helt. I så fall kan jag då bara ta emot och skicka mail via fjärrmail, och kanske inte uppdatera hemsidan som vanligt. Återstår att se hur det blir... Jag kan inte göra något just nu, när jag inte förstår vad som är fel. Jag skulle kunna formatera om datorn igen, men det är rätt mycket jobb, och om samma fel uppstår igen så är det en massa jobb i onödan... När jag fick tillbaka datorn från Acer så sa de aldrig vad det varit för fel, trots att jag frågade. Möjligen antydde en att det kanske var mjukvarufel... Sen installerade jag allt igen - och nu krånglar datorn... Och Symantec, som nämns ovan, från dem har jag ett helt nyköpt program! Ja, ni kan läsa mellan raderna att jag är upprörd och orolig - det märks om inte annat på detta sammelsurium av meningar...

 

09-05-09:

I morgon kör jag alltså ner till Skåne, se ovan. Ni kan nå mig på 070-585 15 72, men som vanligt har jag telefonen avstängd emellanåt - och just när jag kör svarar jag av princip aldrig. Rapport om resan kommer så småningom...

 

09-05-14:

Nu är jag tillbaka från min Skåneresa. Allt har gått bra och jag har haft jättetrevligt. Bonnie har skött sig exemplariskt. Jag kommer att uppdatera med en berättelse, samt foton, tidigast i morgon eftermiddag.

(De 30 mailen i inkorgen läser jag i morgon...)

 

09-05-15:

Jag körde alltså ner de 55 milen till Munka-Ljungby i söndags. Bilen fungerade utmärkt och drack bara 0,47 liter diesel per mil i genomsnitt. Bonnie satt/låg i en mjuk hundsäng på passagerarsätet fram, kopplad i en sele som var fäst i säkerhetsbältesfästet. Hon var jättesnäll hela tiden och störde mig inte alls. Vi stannade förstås varannan timme och gick en promenad på någon rastplats. Resan tog 7 timmar, varav körtiden var 5 timmar och 38 minuter. (Bilen är utrustad med färddator...)

 

Hos min mamma Birgit väntade också min dotter Jenni. Det var så roligt att träffa dem! Och roligt att komma till Skåne! Jag känner mig mycket mer hemma där än här! (Och grönskan var dessutom mycket längre kommen...)

Efter att ha fikat och pratat några timmar så skjutsade jag Jenni till sin pappa Robert i Skepparkroken, där hon bor. Jenni skulle upp och jobba på måndag morgon, så hon behövde i säng. (Hon jobbar i hamnen i Skälderviken nu.) Sen körde jag tillbaka till mamma igen, för hos henne skulle vi bo under Skånevistelsen. Bonnie och jag fick sova i mammas bäddsoffa. Första kvällen kissade Bonnie på en av mammas mattor... Sen gick det bättre.

 

Mamma bor i ett litet trevligt bostadsrättshus om 3 rum och kök. Hon har en underbar 500 m² stor trädgård. Bonnie tyckte det var toppen att springa fritt på gräsmattan. (500 m² är jättestort för en sån liten!) Det fanns massor av spännande lukter att undersöka. Dessutom träffade hon grannens gråa hankatt (dubbelt så stor som hon) som inte alls är rädd för hundar. De nosade på varandra. Och en kväll såg hon en igelkott, men den vågade hon inte gå ända fram till, trots att den var orädd. Däremot rullade hon sig i igelkottsbajs. Det luktar äckligt och är svårt att tvätta av från pälsen, upptäckte jag...

 

Varje morgon bar jag Bonnie direkt från sängen ut på gräsmattan, själv klädd i bara nattlinne och tofflor. (Mamma har en hörntomt och ganska höga häckar kring tomten.) Då kissade och bajsade Bonnie förstås ute. (Bajset tog jag som vanligt rätt på.) Flera gånger om dagen fick hon springa lös på gräsmattan. Inne kissade hon inte mer. Om vi hade bott på nedre botten, och haft en insynsskyddad plats att släppa ut Bonnie på, så hade hon varit rumsren vid det här laget. På mornarna här i Hässelby, kan jag aldrig hinna klä mig och rusa ner för alla trapporna med henne, innan det redan är för sent. Då är jag glad om hon sköter sina behov på kattoaletten och inte på golvet. 

 

På måndagen åkte vi till min dotter Linda i Lund. Hon bjöd på en nyttig och god räksallad till lunch. Sen gick vi en lång promenad med Bonnie. Nära Lindas studentlägenhet finns ett litet naturreservat som heter Bäckarännan. Där var det jättefint. Se själva:

 

 

 

 

På väg tillbaka till Lindas lägenhet passerade vi en utslagen hägg. Linda och jag luktade på de väldoftande blommorna.

Linda tänkte att Bonnie också ville lukta, och höll upp henne mot blomklasarna. Men Bonnie tog en tugga blomma i stället, så Linda satte ner henne och gick vidare.

Vi hade jättetrevligt hos Linda, Bonnie och jag. Men framåt kvällen åkte vi tillbaka till mamma igen.

 

På tisdagen besökte jag min bästa kompis Lena i Helsingborg. Vi hade massor att prata om! Närmare bestämt så pratade vi i sex timmar i rad! Så blir det när man inte ses så ofta. Ja, vi tog förstås små pauser för att gå ut med Bonnie emellanåt, och så bjöd Lena på en jättegod lunch. (Lax, nypotatis och sallad samt viktväktarnas chokladmosse till efterrätt.)

 

Onsdagen ägnade jag helt åt mamma. Vi hade också mycket att prata om. Vi åkte också in till Ängelholm ett tag, och därefter ut till Skäldervikens hamn där vi som hastigast hälsade på Jenni. (Det slog mig först efteråt, att jag glömde fotografera mamma och Jenni. Det måste jag göra nästa gång.)

 

Det var med visst vemod som jag satte mig i bilen på torsdag förmiddag för att köra tillbaka till Stockholm igen. Självklart längtade jag till Ulf! Honom hade jag hunnit sakna, trots att det inte var så många dagar vi var skilda åt. Men Stockholm lockade inte alls. Jag saknar ju inte bara mina nära och kära, utan även mina egentliga hemtrakter! Nåväl, hemresan gick bra, så när som att jag kom in i rusningstrafiken när jag närmade mig Stockholm. Man kan ju förresten undra varför det heter rusningstrafik. Det är ju krypkörning i 1:ans växel det är fråga om, kilometer efter kilometer. Som mest kom trafiken upp i 30 km/h... Man får koncentrera sig oerhört när trafiken är så tät och vägen fyrfilig. Jag var väldigt trött då jag kom hem. Och resan hade tagit en timme extra.

 

Men det kändes mycket bra att få krama om Ulf igen!

 

I dag, på en av promenaderna med Bonnie, såg jag en huggorm. Ja, den var död - sönderklippt av en åkgräsklippare. Men den låg alldeles nära promenadstigen här nedanför. En hundägare varnade mig för ormar häromveckan då hon såg att jag hade Bonnie lös. Hon sa att det fanns gott om orm här, hon hade sett många. Men om det var snokar eller huggormar visste hon inte, för hon hade aldrig vågat titta efter. Nu vet jag. Så det blir väl till att hålla Bonnie kopplad nästan jämt, tyvärr. En så liten hund klarar knappast ett huggormsbett. Själv är jag inte rädd. Ormar slingrar helst undan om de kan.

 

09-05-17:

I morse vaknade jag, precis som i går morse, alldeles för tidigt av att en stor humla (trodde jag) flög förbi utanför fönstret. Jag tyckte att det var konstigt att det hördes så tydligt. Jag har visserligen en liten springa öppet på det ena fönstret, men ändå. Det visade sig att det inte var en humla utanför fönstret, utan en ovanligt stor getingdrottning inne i mitt rum. Hon hade planerat att bygga bo bakom mina heminredningsböcker på översta hyllan i bokhyllan närmast balkongdörren. Bakom böckerna hade hon suttit still stora delar av dagarna. Därför hade jag inte sett henne innan. Nu hjälpte jag henne ut. Getingar mår bäst utomhus. (Fast det gör inget om hon bygger sitt bo en bit härifrån...)

 

Bonnie har varit aningen mer rumsren sedan Skåneresan. Hon fick tydligen kläm på det där med att sköta behoven utomhus när vi fick låna mammas trädgård. Så nu gäller det att kämpa på. Men än händer det olyckor inne var dag. F ö växer Bonnie bra. Nu har hon halsmått 18, bröstkorgsmått 28 och rygglängd 26. När hon kom hade hon måtten 15, 22 och 20. Hon har förstås vuxit ur ett par av de små halsbanden (och kläderna) redan. Men tillväxttakten minskar stadigt nu (som tur är).

 

Lite dum kuriosa ang BH-storlekar som pryda läsare kan hoppa över:

Under Skåneresan löste Linda ett mysterium som jag länge grubblat på. Under alla år när jag var ung hade jag måttet 75 cm under bysten. (Förklaring för karlar: När man ska räkna ut sin behåstorlek så mäter man dels måttet under bysten, dels själva bystmåttet. Kupstorleken är relativ. Om det t ex skiljer 13 cm på de båda måtten har man A-kupa, 15 cm ger B, 17 cm = C, 19 cm = D och 22 cm = E. Detta medför t ex att brösten är större om man har storlek 95A än om man har 70D...) Eftersom jag hade bystmått 90, hade jag alltså behåstorlek 75B. På senare år har jag haft storlek 70D. Och bystmåttet är exakt detsamma. Brösten har inte blivit större. Men jag har märkt att jag är smalare under bysten nu, vanligen 68 cm. Så jag har grubblat lite på om "fläsket" har "trillat ner" och satt sig på magen i stället. Ni vet jordens dragningskraft... Men nu har Linda alltså löst mysteriet. Det är allmänt bekant att unga kvinnor har brösten högre upp än äldre. Jag minns att jag, på en teckningslektion en gång, fick lära mig att bröstvårtan på en ung kvinna befinner sig mitt emellan axel och armbåge - och på en äldre kvinna betydligt närmre armbågen. Ja, det måste förstås bero på jordens dragningskraft det också... Och tittar man sen på en normal bröstkorg så är den bredare närmre axlarna för att smalna av nedåt midjan. Alltså mäter jag mitt mått under bysten längre ner nu, så här i 57-årsåldern, än jag gjorde i 25-årsåldern. För att brösten har "kasat" ner alltså. Så var det mysteriet löst! (Linda drog denna solklara slutsats då vi jämförde våra mått. Vi har, med nån enstaka cm's skillnad, exakt samma mått överallt - utom just under bysten - där Linda är större än jag. Att jag inte kom fram till den slutsatsen själv...)

 

I går hörde Miguel, som äger hotell Mar Azul i El Campello, av sig. Han erbjöd oss att hyra en lägenhet (som han äger) i vinter. Det är en fin lägenhet som ligger 50 m från stranden mitt i centrala El Campello. Nu ger det sig om han tillåter oss att ha Bonnie med. (Det står egentligen, i upplysningarna om lägenheten, att husdjur inte är tillåtna.) Lägenheten är lite dyrare än vi har tänkt oss (600€ per månad) men huset är nybyggt och standarden hög. (Enda nackdelen är att balkongen vetter åt norr.) Dessutom känner vi Miguel, och han talar bra engelska, vilket underlättar mycket. Inget är bestämt än. Vi har mailat en del frågor. Ni kan se foton från lägenheten på följande länk:

http://www.niumba.com/index.php/cod.ficha/id.43323/tipo_zona.0/po.el-campello/pr.alicante/lang.en/tipo_alojamiento.1/

PS Ulf hittade en blogg som är skriven av 38-åriga Anna, en svensk kvinna gift med en spanjor. På följande länk kan ni läsa hennes humoristiska beskrivning av spanska trafikregler: http://nyttundersolen.blogspot.com/2006/09/spanska-trafikregler-inte-som-andra.html 

Två andra nyttiga Spanienlänkar: http://www.spaininformation.org/s_SpanishWeb.html och http://www.spaininformation.org/s_Main.html

PS² Klockan 21.00 visar mina widgets:

Jo, nu längtar jag så till El Campello igen! Trots att solen har skinit hela dagen i dag...

09-05-18:

Miguel svarade att det är OK med Bonnie. Ulf och jag hyr gärna av honom. Det känns bättre att hyra av någon man redan känner, och så kan han som sagt tala engelska. Miguel ska skicka ett kontrakt via posten. På länken ovan visar kartbilden fel hus. Huset är det inringade nedan. För er som känner till El Campello så har jag satt ett X vid affären Mercadona. Läget är helt klart bra, både centralt och nära stranden.

För er som inte har klickat på länken så visar jag nedan ett par av interiörbilderna, samt utsikten från balkongen.

Om vi hyr denna lägenheten så blir hyrestiden 1/10-09 - 30/4-10, alltså 7 månader. Jag vill bo där allra minst 7 månader och Ulf max 6. Vi får se vad vi kan kompromissa fram. Fast om jag själv bestämde så skulle jag hyra från 1/6 i år och året runt... (I dag regnar det här i Hässelby...och det är bara +9º, mot +21º och sol i Alicante... Ja, jag har kommit in i en längtar-desperat-till-El-Campello-period igen.)

09-05-20:

I går var Mikael E (Ulfs f d kollega) på besök med sin hund Nelly (mellanpudel, 9 år). Ulf och jag tyckte det var trevligt, men Bonnie var lite tveksam till att ha en främmande hund på besök, speciellt som hund-damen ifråga inte alls ville leka med en barnslig valp. Jag hade fullt sjå att förklara för Bonnie att man inte bör skälla på gäster, även om dessa morrar då man försöker hoppa på dem.

I dag har jag ägnat några timmar åt att skriva ett yttrande till Länsrätten i Stockholm ang min tvist med CSN. CSN envisas fortfarande med att jag ska betala mer (5% istället för 4) för att jag inte kunnat skaffa intyget Certificado de Imputaciones del I.R.P.F, vilket jag försökt skaffa i snart ett år.  (Intyget ska visa att jag inte hade någon spansk inkomst året jag bodde i Spanien. Jag hade som bekant bara min svenska förtidspension.) Redan 30/10-08 skickade jag kopia till CSN på svaret jag fick från Consejería de Trabajo e Inmigración de las Embajadas de España en Dinamarca, Finlandia, Noruega y Suecia där de skrev ": ”Vi har 2 gange været i telefonisk kontakt med det spanske skattevæsen i dag, och det er ikke muligt at få detta certificat, idet du ikke er registreret (censada) i folkregistret nu.”  Moment 22 alltså! Hade CSN begärt intyget då jag bodde i Spanien så hade det varit lätt att ordna. Nu är det omöjligt! Jag har ändå försökt upprepade gånger, hos olika myndigheter: spanska skatteverket, ambassader, konsulat mm, utan att lyckas. CSN är ju tyvärr inte kända för att vara speciellt smidiga att ha att göra med...snarare in absurdum byråkratiska! Jag ska personligen lämna in yttrandet, med bilagor, till Länsrätten på fredag. Sen återstår att se vad de beslutar. (Om jag någon gång i framtiden åter får lyckan att bli mantalsskriven i Spanien, så ska jag redan från början - utan anmodan - skaffa ovan nämnda certifikat för att ha till hands! Min studieskuld får jag ju dras med tills jag fyller 65...)

I morse sken solen och det var hela 17 plusgrader. Bonnie och jag gick en lång promenad, och njöt båda av vädret. Men nu på eftermiddagen har det mulnat på, och på håll hörs åska. Och apropå inget särskilt är det nu +25 och strålande sol i Alicante.

09-05-21:

I går förtidsröstade jag i EU-valet. Det är skönt att ha det gjort så det inte blir glömt. Vi kommer ju inte att vara hemma på valdagen. (Vi kör ner till Skåne 4/6 och upp igen 9/6. Vi har bokat hotell i Ängelholm.) För skoj skull gjorde jag ett test på nätet där man får svara på 25 frågor, och sen får sina svar jämförda med de olika partiernas svar på samma frågor: http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/vad-ska-du-rosta-pa-i-eu-valet-1.869858. Så här blev mitt resultat:

Det var ju bra. För jag hade tänkt rösta på Folkpartiet hur som helst. Fast jag begriper inte hur jag kunde ha så mycket gemensamt med Piratpartiet. (Illegal fildelning gillar jag inte i alla fall...) Ulf gjorde också testet. Men i hans fall låg hans resultat nära ett helt annat parti än det han tänker rösta på. Tja, detta test omfattar är ju bara 25 av alla de frågor som är aktuella...  För mig är det viktigaste att vi får en ökad rörlighet och ett ökat samarbete inom EU, både vad beträffar varor, tjänster samt människors rätt att bo, arbeta och studera i ett annat land än de är födda i. Och så vill jag definitivt att vi ska övergå till euron i Sverige! (Ni som är unga och osäkra på vad ni ska välja kan ju göra testet, och sen verkligen läsa igenom svaren från de olika partierna, så blir ni säkert lite klokare i alla fall.)

I dag är jag deppig igen. Jag vill inte bo i Stockholm... Jag trivs inte alls. Det känns som att leva i exil. Utan Ulf hade jag aldrig överlevt här! I dag är det molnigt ute. Så här visar mina widgets:

09-05-22:

I dag har vi, hela familjen, varit först på Länsrätten (för att lämna in min överklagan ang CSN's beslut) och därefter på hundcafé. Denna gången besökte vi ett annat café än det jag brukar besöka. Detta heter Himmelska Hundar och ligger intill Tessinparken. (Se http://www.himmelskahundar.se/ ) Caféet var jättetrevligt och där var fullt av både två- och fyrbenta besökare. Bonnie började med att skälla lite och rusa runt som en galning, men efter några minuter lugnade hon ner sig och nosade i lugn och ro på de andra hundarna. Särskilt intressanta tyckte hon att två andra chihuahuor var. (Den ena var en liten, i 1-kilos klassen, som Bonnie såg jättestor ut tillsammans med.) Synd att jag inte hade kamera med mig! Det fanns mycket gott att välja på, även till hundarna. Bonnie beställde en Chihuahuacocktail à 15:-. Man kunde välja på kyckling, leverpastej och blodpudding. Bonnie valde kyckling. När hennes portion kom, serverad i ett sött litet glas toppad med en liten kvist persilja, kastade hon sig över läckerbitarna. (Det var fina små kycklingbitar.) Hon åt så snabbt, att frågan är om hon hann smaka hur det smakade.  Antagligen åt hon dubbelt så fort som vanligt, bara för att vara säker på att ingen av de andra hundarna skulle hinna tjuvsmaka av hennes mat. (Då satt hon ändå i mitt knä, just för att hon skulle få ha maten i fred.) Ulf och jag tyckte om vår förtäring också, men vi tog det betydligt lugnare. Jag tycker att det är så roligt när vi alla tre gör något tillsammans! Det blir tyvärr inte så ofta. (Ja, hemma umgås vi ju jämt, men det är kul att göra saker tillsammans utanför hemmets väggar också.)

På väg hem passerade vi Sergels torg, som just nu härbärgerar ett trettiotal torghandlare från olika europeiska länder. Man kan köpa tysk korv, fransk ost, grekisk frukt, engelsk konfekt mm. Själv köpte jag tre små italienska mandelmassekakor. Jag vet att dessa kakor är väldigt goda. Sen är det en helt annan sak att jag inte alls borde äta sådant... (Jag har väl nämnt att jag gått upp 4 kilo i vinter och hittills bara lyckats gå ner 1½ av dem..?) Ja, hur gott det än är med grönsaker och vatten, så kan jag inte låta bli lite "onyttigheter" emellanåt.

Väl hemma kollade jag mina mail. Miguel hade skickat en planlösning över lägenheten. Lägenheten ser bra ut tycker vi. Med spanska mått är rummen stora. Det lilla sovrummet har fönster åt en ljusgård, det andra utsikt mot Benidorm. Tvättmaskinen står i separat utrymme. Balkongen är stor. (Det är bara så synd att den vetter mot norr...) För oss känns det lite onödigt med två stora badrum (båda med dusch), men det kan ju vara bra då vi får gäster. Goda vänner är alltid välkomna! Här ser ni ritningen:

Ja, det är väl lika bra att jag lägger in de övriga foton jag har från lägenheten också. (Resten hittar ni under datumet 18/5 i Sparad dagbok 12.)

09-05-24:

I dag har Ulf och jag ettårig bröllopsdag. Vi firade genom att åka till Brostugan på Kärsön (nära Drottningholms slott) och äta lunch. Vi satt på utomhus så att Bonnie kunde vara med. Det var trevligt. Enligt väderleksprognosen skulle det ha regnat i eftermiddags men vi har haft soligt och fint hela dagen. Som varmast har det varit 18,5º vilket ju inte är så tokigt.

I går flyttade jag ut alla min pelargoner på balkongen. Blir det inte för kallt om nätterna så kommer de att må utmärkt där. (Just nu ser en del av dem ganska taniga ut.) Tre favoritpelargoner planterade jag i en självvattningskruka. De, samt mitt paradisträd (som jag också planterat om i likadan självvattningskruka) är de enda krukväxter som får följa med till Spanien. Jag, som brukar ha uppåt 100 krukväxter inne, hade gärna tagit med fler. Men jag inser ju att flera växter omöjligt kan få plats i bilen, med tanke på allt annat som också måste få plats. På balkongen har jag också (utöver perenner, buskar och klätterväxter) två krukor med luktärter, samt en kruka med två surfinior och en hänglobelia i. Så här ser det ut just nu:

I går trodde vi i det längsta att det var första dagen som Bonnie var helt rumsren. Men så hittade jag en liten kisspöl bakom fåtöljen i mitt rum... (ca 70 cm från närmsta kattoalett...) Nåja, man ska inte ge upp. Bonnie är trots allt bara 5 månader. Grannen berättade att hennes hanhund var rumsren först vid 2½ år... Men jag måste säga att vår hushållspappersförbrukning har ökat drastiskt sen Bonnie flyttade in!

09-05-25:

I dag har vädret varit toppen: +23º och strålande sol! Jag har kunnat gå i "El Campello-klädsel"; sollinne, shorts och sandaler. Jag har också legat och solat i bikini på balkongen, nästan en timme. Bonnie låg ibland ovanpå mig, ibland försökte hon krypa in under mig, och dessemellan försökte hon få loss mitt hår ur hästsvansen. Endast korta stunder låg hon på sin dyna, som jag placerat i skuggan men alldeles bredvid mig. Nåja, det var ju delvis vilsamt i alla fall. Bonnie är en glad och livlig liten hund. Hon är inte still i onödan - utom när hon sover.

Jag funderade i dag på vad Bonnie egentligen lärt sig sen jag tog över hennes fostran. Det är inte på långt när så mycket som jag hade tänkt lära henne på denna tiden. Eftersom jag inte vill tro att hon är ointelligent så måste denna "inlärningsbrist" bero på att jag inte varit tillräckligt tydlig i mina "instruktioner". Jag måste läsa på mera om hur man gör / hur man visar tillräckligt tydligt vad man vill. Kanske jag bör rådfråga Cecilia - hundpsykologen...

Jag hade önskat att Bonnie vid detta laget hade lärt sig att: Vara helt rumsren, stå still när jag sätter på halsbandet, gå fint i koppel (även utställningskoppel), sitta på kommando, sitta still då jag klipper hennes klor eller kammar henne, inte bita matte och husse i fingrarna under lek, inte äta fågelbajs o dyl, samt att aldrig skälla (eftersom vi bor i flerfamiljshus). Inget av detta klarar hon än. Men vi tränar tappert vidare!

Men i gengäld har hon lärt sig att: Komma då jag kallar, kliva upp på min arm då jag ska bära henne, åka tunnelbana / bil / buss, uppföra sig perfekt i affärer, inte jaga änder, klättra på klippor, inte tigga vid bordet, aktivera både husse och matte mm. Alltid nåt i alla fall. Och både Ulf och jag får många glada skratt varenda dag - tack vare Bonnie! Vi tycker också att hon är så söt och go'!

PS Jag glömde att Bonnie också har lärt sig att gå lös och ändå hålla sig nära mig. När vi går i skogen, och hon inte är kopplad, går hon aldrig längre än ca 5 meter från mig. Om hon går framför så vänder hon sig hela tiden om för att se att jag är med, och väntar om det behövs. Och då hon går bakom så springer hon i kapp om hon blivit efter då hon luktat på något intressant.

Och så försöker jag fotografera min favoritpelargon så att färgerna blir verklighetstrogna, vilket är svårt. Oftast ser blomman ljusare och varmare röd ut, på bild. Jag tycker om just denna pelargon p g a färgerna: från cerisrosa till vinrött. F ö är det en medelmåttlig pelargon. Jag har andra som både blir större och blommar rikligare. Men färgnyanser är väldigt viktiga för mig. Vissa gillar jag - andra inte... Visst är den vacker min favorit:

09-05-30:

Vi har, just nu, strålande sol och 23 grader varmt! Härligt! Annars har ju vädret verkligen varit varierat de senaste dagarna: från halv storm och dagsregn, till svenskt sommarväder när det är som bäst.

I Alicante är det +25 och sol. Så just i dag är skillnaden inte så stor (dagtid). Apropå Spanien så läste jag i dag (efter tips av Ulf):

Billigt att köpa bostad i Spanien

Nu är det läge att köpa ett hus i Spanien. Priserna har sjunkit med 35 procent Om du funderar på att köpa bostad i Spanien kan det vara ett bra tillfälle att slå till nu. I vissa områden längs Costa del Sol har priserna sjunkit med så mycket som 35 procent.

– Spanien har haft en otrolig prisuppgång på bostäder under lång tid, men nu har de börjat gå ned. Det råder ingen tvekan om att det idag är köparens marknad, säger Rose-Marie Wiberg, kontorschef på SEB Private Banking i Marbella. Överskottet på objekt ute till försäljning bidrar till de sänkta priserna.
– Det är främst lägenheter som är fördelaktigt att satsa på nu. Men även villor, som tidigare varit extremt övervärderade, börjar komma ner på en acceptabel prisnivå. Om man tittar på A-lägen, som till exempel inne i Marbella eller centrala urbanisationer nära har och centrum, kan man tala om en sänkning på runt 10 procent. Men trots detta behöver man inte skynda sig att köpa.
– Man kan gärna tillåta sig att vänta lite. Titta på så många objekt du kan, ta god tid på dig och hyr gärna bostad först i ett par olika områden för att se var du trivs. Om du däremot främst ser det som en investering, kan det vara bra att följa med priserna ner lite till och avvakta ett år eller två, Och glöm inte att pruta. Tidigare var det fasta priser som gällde, idag kan man absolut pressa ned priserna något.
Om man är skriven i Spanien, har fyllt 65 år och haft sitt boende i mer än tre år kan man sälja boendet utan reavinstbeskattning. Det kan bli intressant nu när priserna så småningom kommer att gå upp.  – Ett bostadsköp utomlands kan finansieras av din svenska bank. Då sköter banken kontakten med advokat och värderingsman och amorteringstid och ränteupplägg följer svenska principer.
SEB

Ja, då skulle jag bara haft pengar till kontantinsatsen, så kunde jag slagit till... Fast jag är inte helt säker på om SEB hade låtit mig låna till resten av dem... Ni vet: En av livets största besvikelser är när man upptäcker att den som skriver bankens reklam, inte är den person som beviljar lånen!  Jag kan i alla fall fortsätta att drömma!

I går postade jag två påskrivna ex av hyreskontraktet på lägenheten i El Campello. När Miguel får kontrakten ska han skriva på och sända ett ex tillbaka till mig. Sen är det klart. (Jag har redan börjat  planera nerfärden, samt skriva packlista...)

Ha en trevlig pingsthelg!

09-05-31:

I dag är det ännu varmare än i går. Jag njuter. På badstranden här intill är det proppfullt så jag har legat och solat på balkongen, en timme i går och 1½ i dag. Än har jag inte ens blivit rosa... Just nu, klockan 15, är det både varmare och soligare här än i Alicante:

Å andra sidan är nätterna betydligt varmare i Alicante, och deras 5-dygnsprognosen ser positivare ut. Nåja, svenskt sommarväder är helt OK. Fast jag föredrar då det är sol åtminstone en vecka i sträck...

Det märks att vi bor nära skog och naturreservat. I går eftermiddag kom det en rådjurshona förbi med sitt lilla kid. Vi såg det hela från balkongen. Hon uppmanade kidet att lägga sig i gräset och försvann. Det lilla kidet låg länge lydigt och väntade. Tänk om människobarn vore lika lydiga... Jag gick ner på gården och fotograferade det. (Men jag höll mig på respektfullt avstånd och har dåligt tele på min lilla kamera, så fotona blev inte särskilt bra.) Senare kom honan tillbaka med ytterligare ett kid, men då var det för mörkt för att fotografera. Kiden är jättesöta!

På kvällen fotograferade jag i stället några luftballonger som kom förbi, samt kvällshimlen:

Jag håller med Ulf om att det är vackert här! Synd att jag ändå inte trivs...

09-06-01:

Det har varit ännu en varm och solig dag. Härligt! Fast i morgon lär det bli som vanligt igen... ,+14 och regn säger Ulfs pålitliga barometer...

Bonnie har kommit i "puberteten"! Hon som bara är 5½ månad! Men det märks på många sätt att hon kommit in i "unghundsstadiet". Hon har bl a kommit in i den typiska "spökåldern". Denna utmärks av att hunden "ser spöken" överallt, dvs plötsligt blir rädd för allt och alla. Bonnie kan t ex skälla på en stubbe i skogen, en påse som fladdrar, att Ulf går i en dörr när hon inte var beredd etc. Och i dag, på en av våra promenader, fick jag ett tecken till. En liten söt yorkshireterrier hane luktade Bonnie länge och noga i baken. "Löper hon?" frågade hanens matte. När jag svarade nej sa hon "Då kommer det säkert inom en vecka". Små hundraser blir könsmogna tidigt, ofta redan vid 6-7 månaders ålder. Men Bonnie är ju inte ens 6 månader än...

I dag fick vi bekräftelse på att Bonnie är anmäld till hundutställningen i Avesta 13/6. Det blir hård konkurens! Det är 126 anmälda i rasen. Bonnie har fått katalognummer 100 och ska bedömas som nummer 59 i ringen. Det kommer att bli en lång och ansträngande dag för oss båda, men förhoppningsvis kul också! Fast jag undrar hur det kommer att gå. Bonnie kan inte gå i utställningskoppel än... Nåja, vi får se det som en övningsomgång.

Så här såg Bonnie ut i dag då hon tog igen sig efter vår långpromenad:

I morgon flyttar min son Johan äntligen hem till Sverige igen, efter 3 års studier vid Lincoln University i England. Han landar på Kastrup på eftermiddagen, och åker sen vidare till Skepparkroken. Och den 5/6 får jag träffa honom! Det ska bli jättekul! För visst saknar jag mina barn även om de numera är vuxna!

09-06-03:

I går regnade det så mycket att Bonnie först vägrade att gå ut. Iklädda våra mest heltäckande regnkläder gick vi dock, efter mycket lock och pock från min sida, några små rundor. Men vi frös båda två... Och Johan kom lyckligt och väl hem till Skåne!

I morgon åker Ulf, Bonnie och jag ner till Skåne. Vi kommer tillbaka 9/6. (Under tiden vi är borta ser våra snälla grannar efter vår lägenhet, inkl krukväxterna.) Jag uppdaterar troligen min dagbok här, först 10/6. Då kommer ni att få veta "allt" om firandet av Lindas och Johans examina mm. Eftersom jag inte kommer att hinna sätta på datorn i morgon så skriver jag nu i förväg:

Grattis till din examen 4/6 Mia!

09-06-09:

Vi kom hem i eftermiddags kl 16.45. Allt har gått bra. Bonnie har skött sig utmärkt, och varit helt rumsren! Vi hade mycket trevligt i Skåne. I morgon (troligen) kommer jag att lägga in foton, samt en berättelse om vår Skåneresa, här.

I efterskott: Grattis på födelsedagen 6/6 Sara!!!

09-06-10:

Nu ska jag berätta om vår Skånevistelse. Jag kommer inte att göra det helt i kronologisk ordning. Detta beror på att mina döttrar alltid först vill godkänna de foton jag planerar att lägga in av dem. Så just nu har jag mailat foton "på remiss" till både Jenni och Linda... Vi får se hur snart de hinner svara. Linda började i måndags att jobba på Helsingborgs lasaretts barn- och ungdomsavdelning.

Vi bodde på lägenhetshotellet Lergöken, beläget nära stationen i Ängelholm. Där hyrde vi en liten enrumslägenhet. I det ganska stora rummet fanns; 2 sängar, sängbord, 2 fåtöljer, soffbord, TV, matbord med 3 stolar och garderob, samt ett välutrustat pentry, och så ett toalett- och duschrum förstås. Vi uppskattar att kunna fixa frukost och kvällsmat själva, och att inte behöva passa tider. Hundar är tillåtna på bottenvåningen. Så här sov Bonnie och jag:

Ulf, som oftast lägger sig senare, fotograferade. Bonnie skötte sig utmärkt på hotellet, och kissade bara utomhus.

Vi kom ner till Ängelholm på eftermiddagen den 4/6. Efter att ha installerat oss på hotellrummet, så ringde jag upp min väninna Marianne W som bor alldeles i närheten. Vi bestämde träff och gick en lång promenad tillsammans. Bonnie var också med. Marianne och jag hade mycket att tala om, för det var länge sen vi sågs i verkligheten.

På fredagen, 5/6, tog Linda sin sjuksköterskeexamen och hade, tillsammans med Johan, examensfest på kvällen. Till detta återkommer jag så snart Linda och Jenni svarat.

På förmiddagen den 6/6 besökte Ulf, Bonnie och jag Ängelholms hembygdspark. Det är en underbar liten park med många djur och härliga lekplatser - och dessutom är allt gratis. Bonnie tyckte att det var det roligaste ställe som hon hittills besökt! Så många härliga och spännande dofter! Hon var alldeles till sig. Och dessutom kunde hon nosa; nos mot nos,  nos mot näbb och även nos mot tryne, på många spännande djur. Allra bäst tyckte hon om grisarna (Linderödssvin) samt en större hönsras, för dessa djuren var lika intresserade av henne som hon av dem. Vi tittade förstås också på kaniner, dovhjortar, getter, får, papegojor, parakiter, påfåglar mm. På måndagen, 8/6, besökte Jenni, Bonnie och jag Hembygdsparken igen. Fotona nedan är från båda tillfällena.

Den 6:e på eftermiddagen åkte Ulf, Bonnie och jag ut till Skepparkroken för att träffa mina barn. Vi gick en lång promenad tillsammans. Solen sken och det var nästan varmt. Därefter fikade vi med barnens pappa Robert samt hans syster Annika.

Lördagen 7/6 åkte vi till Helsingborg. Ulf promenerade på egen hand runt i Helsingborg och planterade bl a en ros på sin farfars grav. Han passade också på att ta en tur över till Helsingör för att äta en "Brostræde-is" (En speciell extragod dansk glass). Under tiden besökte Bonnie och jag Lena K. Lena och jag hade som vanligt massor att prata om. Nu planerade vi så smått vår körning ner till El Campello i slutet av september. (Lena, jag och Bonnie kör ner med bilen med start från Hässelby 25/9 och Helsingborg 26/9. Lena stannar en vecka efter att vi kommit fram. Sen kommer Ulf efter med flyg 30/10.) Förresten har Lena nu gått ner ett par kilon till och är jättefin och smal! Det är inte jag... (Jag gick nog upp ytterligare ett kilo i Skåne. Jag har inte vågat väga mig än...) Framåt kvällen kom Ulf också hem till Lena, och efter att ha pratat ytterligare en stund alla tre, så tackade Ulf och jag för oss och åkte upp till Ängelholm igen. Ulf förstår inte hur Lena och jag kan hålla på att prata så många timmar i rad. Men vi har ju massor att prata om! Och vi har alltid kul tillsammans!

Söndagen 8/6, min 57-årsdag, var vi bjudna på middag klockan 13 hos min mamma Birgit. Som vanligt hade hon lagat jättegod mat! Hon är väldigt duktig på sånt! Vi hade trevligt och stannade till kvällen. Ulf passade på att provköra mammas permobil / el-scooter. Mamma har fått låna en permobil nu för att själv kunna köra till affären och handla mm. Hon går inte så bra längre, och klarar bara kortare sträckor utan att få ont. Till affären är det 1½ km. Innan hon fick hem permobilen fick hon antingen ta färdtjänst för att uträtta sina ärenden, eller be hemtjänsten om hjälp. Permobilen innebär förstås en större frihet. Som vanligt blommade det vackert i mammas trädgård. Hon orkar inte sköta den så exemplariskt som förr, men kan förstås njuta lika mycket av den.

I mammas trädgård gjorde jag den erfarenheten, att Bonnie inte alls alltid kommer då jag kallar. Inte om hon hittar oemotståndlig halvförmultnad kattbajs i alla fall. Då måste hon absolut äta en del av detta, och rulla sig i resten, innan hon över huvud taget hör att jag ropar något. Suck! Jag fick tvätta henne provisoriskt på plats, och i morgon ska jag bada och schamponera henne ordentligt. Så småningom måste vi träna mycket inkallning...

Tisdagen 9/6 var det dags att köra de 55 milen upp till Hässelby igen. Jag tyckte att det kändes väldigt vemodigt. Jag hade velat stanna längre i Skåne. Jag trivdes så bra och var glad hela tiden. Nåja, resan gick bra. Bonnie är så duktig hela tiden. Hon sitter i baksätet, fastspänd i sitt säkerhetsbälte. Ibland tittar hon ut, ibland sover hon. Det är en lång resa för henne. Vi pausar förstås varannan / var tredje timme och går en promenad med henne på nån rastplats, men ändå... hon är ju bara knappt 6 månader och har massor av spring i benen. Bonnie blev, precis som Ulf, glad att komma tillbaka till Hässelby. Bonnie sprang glatt runt från rum till rum och lekte med sina leksaker. I dag sover hon mycket. Hon har nog en del sömn att ta igen. Det är ändå inget promenadväder här, +13 och regn... (I Alicante är det +28 och sol...)

Så fort jag får veta vilka foton jag får använda så kommer jag att berätta om allt som hände fredagen den 5:e...

09-06-11:

Jag har fått svar från Linda, men inte från Jenni än, alltså får jag vänta med att berätta om 5/6. Däremot kan jag berätta att det påskrivna kontraktet rörande El Campello-lägenheten kom med posten i dag!  Jag ser verkligen fram emot hösten då jag får återse mitt älskade El Campello! Så för en gångs skull önskar jag att sommaren går fort...

Dessa 2 fotona från lägenheten (exteriört) har jag inte visat här tidigare...

(Jag föredrar horisontell horisont...)

Både Linda och Jenni har svarat nu så jag börjar på bearbetning av bilder, samt textskrivning, i kväll. Vet ännu inte om jag blir klar med allt innan det blir för sent.

Men! Något sorgligt ska ni få se redan nu! Jag tittar på de nya fotona av mig som är tagna på festen, och jämför med fotona tagna på vårt bröllop för ett år sen. Min midja har försvunnit! Och ersatts av en bilring... USCH! Jo, jag har gått upp 4 kilo, men att allt skulle sätta sig just där... Suck! Nu bara måste jag börja banta! För så här vill jag inte se ut! Skåda själva förfallet:

Fast med bantningen kommer jag nog inte igång förrän efter hundutställningen på lördag och en middagsbjudning på söndag... Önska mig lycka till! Det behöver jag!

Jag börjar nu att berätta om fredagen den 5/6, så får vi se hur långt jag hinner i kväll. (Jag håller på att tvätta också...)

Linda tog alltså sin sjuksköterskeexamen 5/6! Den högtidliga avslutningen hölls i Lunds domkyrka. De blivande sjuksköterskorna fick bara bjuda in 5 anhöriga / vänner var, p g a platsbrist i kyrkan. Robert (Lindas pappa), Annika (Roberts syster), Johan, Mia (Lindas bästa väninna) och jag var där. Avslutningen var jättefin. Det var högtidliga tal och musikunderhållning om vartannat. Och sist, men inte minst viktigt, så fick alla sina examensbevis samt sina sjuksköterskebroscher. Fotoförhållandena i kyrkan var inte optimala. Dessutom ställde sig många "fotografer" i vägen för oss andra som snällt satt kvar på våra platser. Under själva "examensbevisutdelningen" filmade jag. Från filmen har jag plockat ut några stillbilder. Men dessa bilder är inte klara än så dem får ni vänta med att se. De övriga kommer här:

På den nedersta bilden har Linda precis fått sitt examensbevis och brosch i handen, och ceremonin är avslutad för hennes del. Visst ser hon nöjd och glad ut! Tre år har hon slitit hårt med sina studier! Och nu är hon äntligen klar!

Här lägger jag, i efterskott (15/7), in ytterligare 8 foton från Lindas examen:

På gruppfotot ovan hittar ni Linda fyra från vänster, längst bak.

På fotot ovan är Linda tyvärr skymd, i gengäld kan ni skymta mig nedan, (i ceriserosa kofta) i 6:e raden närmst gången.

Och så några foton (av urusel kvalité) som jag har gjort via skärmdump från filmen (av god kvalité) som jag tog av själva överlämningsceremonin.

Efter ceremonin åkte vi upp till Skepparkroken för att fira! Där firade vi även Johan som avslutat tre års studier i England, där han läst ekonomi vid Lincoln University. Till Skepparkroken kom även Ulf, min mamma Birgit, Annikas man Claes och deras barn Lynn och Jim, samt Mias sambo med dotter. Hundarna Tjabo (Annikas), Mio (Mias) samt Bonnie var också inbjudna. Först samlades vi ute på gården:

Här ovan syns Birgit, Linda, Ulf, Robert och Johan. Nedan Robert, Jenni, Annika, Mias sambo med dotter, samt Mia.

Solen sken och blommorna blommade.

Och hundarna lekte med varandra. Nåja, så gott det gick i alla fall, eftersom de är ganska olika stora... Bonnie tyckte för sin del att Tjabo var i största laget. Honom var hon lite rädd för då han kom nära. Här leker Mio och Bonnie:

Och här leker Tjabo och Mio.

Visst är Mio söt! (Nästan lika söt som Bonnie...) Och det är klart att Tjabo är söt han också, fast han vänder rumpan till...

Därefter var det dags att öppna presenterna. Linda började.

Och sen var det Johans tur.

Det påstås att Annika är lite nyfiken av sig, men det kan vi väl ändå inte tro...

Därefter fick vi inta våra platser runt långbordet. Lägg märke till att även hundarna fick vara med! Det var buffé, och givetvis hade hundarna en egen avdelning med delikatesser.

Här ovan syns, förutom Bonnie och jag, Lynn, Johan, Annika, Claes, Robert, Jim samt Mias sambo. (Alla runt bordet kom inte med på fotona. Till höger om Mias sambo satt hans dotter, Mia och Linda. På andra sidan Birgit satt Jenni och Ulf.) Nedan syns Annika och Claes då de serverar Mio ett glas vatten. Johan och Birgit tittar på.

Jenni bjöd, för rättvisans skull, även Bonnie på ett glas vatten.

Festen var trevlig och maten god! Tack Robert för att du så generöst bjöd in oss alla!

09-06-12:

Jag glömde, i går, att lägga in foto av Lindas lärare i anatomi och fysiologi, Christina Elfverson, som var klädd i sin gamla sjuksköterskeuniform från då hon tog sin examen för 40(?) år sen. Man kan väl lugnt påstå att klädkoderna har ändrats...

En annan av Lindas lärare berättade att hon också hade sin uniform kvar, men att den årgången säkert hade mycket sämre kvalité på tyget. Hennes hade nämligen blivit trängre (krympt?) för varje år som gått...

Fotona från filmen hinner jag inte göra något åt i dag. Jag har nämligen en del som måste förberedas inför morgondagen. Då ska Bonnie och jag på vår första hundutställning tillsammans. Vi måste köra hemifrån senast klockan 06, så allt måste vara klart och packat i dag. Utställningskoppel, stamtavla, vaccinationsintyg, nummerlapp, torkad fisk att muta Bonnie med etc. Det är mycket som ska med. Dessutom är det stor risk för regn, och utställningen är utomhus. Totalt är 59 valpar anmälda, så Bonnie får hård konkurrens! Jag får inte ha för stora förhoppningar. Bonnie kan ju inte ens gå fint i utställningskoppel än. (Mitt fel - jag har övat för lite...) Nåja, detta blir ett utmärkt tillfälle att öva och lära hur allt går till. Rapport från utställningen Stora CC i Avesta kommer troligen först på måndag, eftersom vi ska ha gäster på söndag.

09-06-13:

Det blev inget 1:a pris, och ingen tjusig rosett, på hundutställningen i dag. Bonnie blev oplacerad. Men vi hade trevligt ändå, trots vädret! Det har regnat precis hela dagen, och utställningen var utomhus. Så här såg det ut på idrottsplatsen i Avesta (Dalarna) där utställningen ägde rum: blöta människor och frusna chihuahuor.

Jag hade med mig en pall att sitta på, samt ett paraply att hålla över huvudet. Så satt vi ett tag Bonnie och jag. Som tur var stötte jag sen på en bekant under vars tälttak jag fick sitta. Det blev genast lite drägligare. Men regnkappan behöll jag på. F ö var jag glad att jag valt att ha på mig gummistövlar. De med skor var mycket blöta och frusna om fötterna.

Det blev en lång väntan. Vi skulle vara på plats i god tid. Veterinärbesiktningen var mellan kl 08 och 11. Valparna skulle börja bedömas kl 11. Vi körde hemifrån kl 07 och var framme kl 09. Sen väntade, och väntade vi. Bonnie ville jättegärna leka med alla de andra trevliga chihuahuorna, men det gick inte eftersom alla försökte hålla sig fina och rena innan de skulle in i ringen. (Det var lerigt och blött på marken.) Vi tittade på dem som var före i utställningsringen och försökte lära oss hur vi skulle göra. Hundarna ska gå fint (i trav) på vänster sida, och sen ska de stå fint med svans och huvud upp när domaren tittar.

Först kl 14 blev det äntligen vår tur. Jättekul, tyckte Bonnie, som glatt galopperade runt från sida till sida och försökte springa ifatt hunden före för att leka. Och sen hade hon sån tur så hon hittade en tappad köttbulle på gräset som hon stannade och åt upp.

Sen försökte vi stå fint. Först på linje och sen framför domaren. Resultatet var väl inte helt lyckat...

(Om min regnkappa putar konstigt fram beror det inte på att jag är gravid, utan på att jag hade min midjeväska under...)

Bonnie fick förstås ställa sig på bordet och bli bedömd av domaren också:

Det gick aningen bättre. Hon försökte inte ens bita domaren. Trevlig domare förresten! Han heter Magnus Hagstedt. Trots att Bonnie inte gick vidare så skrev han ett relativt trevligt omdöme. Så här skrev han:

Feminin. Sött huvud och uttryck. Kunde ha bättre utfyllt nosparti. Balanserade vinklar. Något långsträckt i kroppen. Svansen kunde vara högre ansatt. Stabila rörelser. Visas i utmärkt kondition.

För säkerhets skull frågade jag domaren efteråt om det där med nosen och ryggen. (Hennes svansföring brukar vara hög, så den bekymrar mig inte.) Han förklarade att Bonnie är lite smal nu. Hon behöver få kraftigare benstomme och mer utvecklade muskler. Det förmodar jag att hon kommer att få. Valpar brukar först växa till slutlig längd och höjd, och först därefter bli "grövre" och muskulösare. Så inte ger jag upp det här med utställningar inte, bara för att vi inte blev BIR (Bäst i rasen) eller ens fick hederspris i dag. Jag siktar på Sofieroutställningen 13/9. (Och en utställning här i Stockholm 23/8.) Men innan dess måste vi förstås öva massor! Jag måste lära Bonnie både att gå och stå fint! I dag lärde i alla fall jag mig en hel del. Det är nyttigt att öva! Och som domaren sa: "Nån gång måste vara den första."

09-06-14:

Kommentar överflödig...

I dag har vi haft besök av Ulfs f.d. arbetskamrat Rollo, hans fru Ana och deras 5-åriga dotter Alexandra. De är jättetrevliga alla tre! Jag borde ha tagit några foton så ni kunde se hur söt Alexandra är. (Nu får ni istället titta på Rollos websida: http://www.rolandnordqvist.se/ där ni kan se foton på henne... Det är förresten Rollo som spelar pappan i Telias reklamfilmer.)

Även om jag huvudsakligen överäter för att jag mår dåligt psykiskt, så kände mig delvis träffad då jag i morse läste serien Nemi, av Lise Myhre, i DN:

Ja, jag vet, det är lite svårt att läsa texten, men den är inte så tydlig i originalet heller.

Är det förresten någon som vet hur man gör för att "ta en stillbild" från en film? Hör av dig och berätta i så fall! Jag lyckas bara via print screen. Men de bilderna blir ganska suddiga. Kan man stanna filmen och kopiera på annat sätt? (Det gäller filmen jag tog på Lindas examen.)

09-06-15:

Först en dubbel dos elände:

Efter 2 dagar med heldagsregn så muttrade Ulf något om att Sverige är ett "vattenskadat land" och att han nästan förstod att jag vill bo i El Campello... Tydligen har vi inte haft en så här kall första halva av juni på 50 år... I dag har det bara regnat lite, och som mest har det varit hela 12 grader "varmt". Är det för mycket att våga hoppas på lite sol i morgon?

Jag har varit hos podiatriker Michael Weber i dag. ( www.funktionalfoot.com) Ni minns kanske att jag fick mina fötter undersökta av honom för ett bra tag sen. Sen har jag dragit mig lite för att uppsöka honom igen bara för att jag visste att det skulle bli dyrt. Nu kunde jag inte vänta längre, jag har haft alltför ont. När jag går känns det som om jag varje steg trampar på en hård sten med högerfoten. Något måste alltså göras. Jag fick gjort gipsavgjutningar av fötterna i dag. Podiatrikern ska nu göra special-skoinlägg som jag ska prova om 14 dar. Dessa ilägg ska vinkla hälen (så att jag vrider foten rätt) och vara mjuk under trampdynan (för att skona denna). Han verkar mycket kunnig och förklarar bra. Att mina fötter blivit så här är en kombination av ärftliga orsaker och 20-30 års felbelastning, säger han. Jag räknade ut att jag bara har använt högklackat de senaste 15 åren (och bara ibland), innan dess gick jag alltid i fotriktiga skor. Så det kan inte bero på detta. Även om skor med hög klack förstås aldrig är bra att gå i. (Men snyggt!) Jag har bara sådana skor då jag dansar och/eller ska vara fin. (Men Ulf uppskattar då jag bär högklackat...) Sedan jag fick opererat min högra fot har jag haft mer ont och fått återgå till att nästan enbart gå i fotriktiga skor. Hur som helst ska inläggen kosta 2400:-! (Och så tillkommer kringkostnader som undersökning, gipsavgjutning, inprovning och justering mm... Dumt att sånt här inte går på högkostnadsskyddet. Tidigare kunde man få skoinlägg subventionerat, men det är slopat nu.) Så jag har förstås bara råd att köpa ett par skoinlägg. Dessa beräknas i bästa fall hålla 5-6 år, även om man får räkna med att byta "yta" varje år. Som vanligt är det bättre att vara frisk ock rik! Vi får väl hoppas att de nya skoinläggen kommer att hjälpa mig! De jag fått tidigare av ortopedtekniker har inte gjort tillräcklig nytta. Jag tycker ju så mycket om att gå, dansa och skutta ikring i största allmänhet... Nog om detta. Ni får rapport så småningom.

Och sen en liten ljuspunkt:

I USA har ett flygbolag speciellt för djur öppnat: http://www.petairways.com/