Sparad dagbok 2: (Fr o m 27/2-07 t o m 9/6-07)

07-02-27:

Grattis på 21-årsdagen min kära dotter Jenni!

Solen skiner som vanligt i dag, och nu på morgonen är det 19 grader. Lasse B kommenterade att jag skrivit att folk badade i havet, och undrade om vattnet inte är kallt. Jo, jag tycker att det är för kallt för att bada. Men inte för kallt att vada i upp till knäna. Jag går ofta barfota i vattenbrynet. Men de som badar verkar tycka att vattentemperaturen är behaglig för de ser ut att njuta och gör sig ingen brådska att komma upp igen. Ingenstans har jag sett några uppgifter om vattentemperaturen. Kanske skriver de bara om sådant under turistsäsongen. Hade jag haft en vattentermometer så hade jag, av ren nyfikenhet, kollat själv. I Sverige är det vanligen +4 på vinterhalvåret. Jag skriver ofta om hur varmt och soligt här är, eftersom jag njuter så av det fina vädret. Men visst förekommer det mulna dagar, blåsiga dagar, enstaka dagar med regn, samt kalla dagar då temperaturen inte går över +16 grader. Sådana dagar håller jag mig mest inomhus.

07-03-01:

Plus sexton grader är svaret på mångas fråga. Vattentemperaturen i havet alltså. Jag mätte själv i dag eftersom jag så smått börjar bli sugen på att doppa mig. (Fast kanske jag väntar lite till.) I dag har det i alla fall varit +26 grader i luften och ganska vindstilla. Det var när jag blivit varm av att ligga och sola en stund mitt på dagen som jag övervägde att ta mig ett dopp. Skulle kanske passat på eftersom en ung stilig man badade näck precis här utanför... Nej tyvärr tjejer, jag tog inget foto för hemsidan.

På lördag kommer Ulf ner och hälsar på en dryg vecka. Förmodligen hinner jag inte uppdatera hemsidan under den perioden.

07-03-03:

Grattis på 13-årsdagen Lucas!

Stranden i dag på förmiddagen:

PS. Fullmånen 3/3, samt en segelbåt i solnedgången strax innan:

07-03-11:

Ulf har varit här en vecka och hälsat på. Det var trevligt! Lite otur hade han med vädret. Det var +24-26 och molnfritt dagarna innan han kom, men bara 19-22 när han var här. Och en natt blåste det så mycket så strömmen gick. Men eftersom det var minusgrader i Stockholm när han reste därifrån så tyckte han ändå att det var varmt och skönt. De flesta dagarna tog vi det lugnt och promenerade längs havet, eller här i El Campello, men vi gjorde ett par utfärder också.

En dag var vi i Alicante och besåg slottsruinen Santa Barbara belägen högt över staden. Tyvärr var det lite molnigt den dagen så utsikten var inte så fantastisk som den kan vara.

Vi promenerade förstås runt i Alicante också, bl a på den berömda Explanada de España samt studerade hur höga ficusarna blir här. (Jämför med de ficusar vi brukar ha i våra fönster...)

En annan dag åkte vi med tåget till Denia, en trevlig liten stad 10 mil norrut. Järnvägen går längs kusten, genom bl a Villajoyosa, Benidorm, Altea och Calpe. Man ser mycket från tåget eftersom järnvägsspåret mestadels "klättrar" längs bergssidorna.

Fredagen innan Ulf åkte hem tillbringade vi tillsammans med Horst. Vi åt först middag på en mysig restaurang, därefter körde Horst runt oss i omgivningarna (bl a till Hoya de los Patos), och sen drack vi te hemma hos Horst.

Den som kommer och hälsar på härnäst är Lena T. Hon kommer att vara här 5/4 - 11/4. Därefter kommer Conny 28/4 - 13/5, men den största delen av den tiden kommer jag att vara i Stockholm, så Conny kommer att ha lägenheten för sig själv (så när som på katterna). Efter Conny kommer Jenni. Hon kommer att vara här 26/5 - 9/6. 16/6 kommer sen Ulf ner igen och stannar till 30/6. Därefter är inga besök inplanerade. Jag kommer att vara i Sverige (Stockholm, Helsingborg och Ängelholm) preliminärt hela augusti. Vill någon bo här den tiden (eller del därav), och i gengäld passa mina katter samt vattna mina krukväxter, så kan ni höra av er så får vi se vad som går att ordna. Det är ju ett tag till dess. (Bara om ni slösar mycket på el, gas och vatten behöver ni betala någon hyra.)

PS Jag är fortfarande missnöjd med mitt hår. Det är alldeles för kort. På fotot nedan har jag försökt sätta upp det och ni ser hur det ser ut. Hälften har trillat ner. Likadant om jag försöker ha hästsvans. Suck. Det lär ta minst ett halvår innan jag kan ha uppsatt hår igen. Inte för att jag brukar ha det så ofta, men ibland när jag ska vara "fin".

07-03-19:

Ni har undrat vad jag har haft för mig den senaste veckan eftersom jag inte har uppdaterat hemsidan. Svar: Inget särskilt. Här har varit sol och varmt (+24 i dag) så jag har varit ute på många strandpromenader. Går mellan 4 och 10 km var dag. I dag låg jag 3 timmar på balkongen iförd minimal bikini (ingen ser mig där) och solade. Senare gick jag ca 8 km längs vattenbrynet iklädd shorts och linne. En liten aning ljusbrun börjar jag bli, i alla fall i ansiktet och på armarna. Jag har inte så lätt att bli brun ens när jag anstränger mig. Synd att jag inte brås på min mamma i det fallet. Hon brukar alltid bli brun som en pepparkaka bara av att vara ute i trädgården och jobba. I morgon ska det bli molnigt och svalare och på onsdag är det risk för regn. Vid sämre väder brukar jag läsa rätt mycket. Just nu läser jag en del psykologi. Sådär en gång i veckan brukar jag träffa Horst. Ibland tar vi en kopp te på nåt fik, ibland åker vi nånstans. Jag hoppade över tangon igår trots att jag gärna hade velat gå. Jag är nämligen ganska förkyld (mest hosta), och ville inte riskera att smitta någon. Hur jag har kunnat bli förkyld är en gåta för jag kan inte erinra mig att jag träffat en enda människa som varit förkyld. (Kanske jag har suttit bredvid nå'n på Tram.) Apropå tango så har jag nu även fått en uppmaning från lärarparet i Benidorm att komma på tangofesten i Murcia. Det låter som sagt lockande, men är rätt dyrt. Jag får diskutera saken med de på ABAtango som har hand om anmälningarna, samt Lena T som kommer att vara här då.

Jag pratar en del i telefon via Skype med mina nära och kära. Det är extra kul nu när jag har webkamera. (Ännu roligare förstås om den jag talar med också har det.) Ibland vänder jag kameran utåt, mot stranden, så jag kan visa hur här ser ut, för dem jag talar med. Webkameran har många finesser. Bl a kan man lägga till "effekter" när man fotograferar med den. Här ser ni ett par exempel (Celin utan "effekt"):

Celine är mycket intresserad av datorer. Hon befinner sig gärna mellan mig och datorn. Jag har nog inte berättat att hon ringde ett samtal via Skype alldeles själv häromdagen. Först markerade hon ett av namnen på Skype-tablån. Sen klev hon på enter-tangenten. Personen hon ringde till svarade, men inte sa hon något inte. Jag hann inte förstå förrän för sent att hon verkligen ringt upp. Skriva chatt-meddelanden via Skype har hon däremot gjort länge. Det är bara att kliva lite på tangentbordet och sen på enter, så går meddelandet iväg. Det kan se ut ung så här (jag klistrar in ett autentiskt): ddddddddddfffyyyyy8888888888899900000. Det är ju ändå hyfsat skrivet för en katt. Det jag inte gillar är när hon ändrar inställningar på datorn. Det är inte alltid jag lyckas ändra tillbaka...

Här kommer de utlovade satellitfotona över huset där jag bor samt stranden. Först en översiktsbild. Vid den röda pricken där det står Playa Muchavista är det. Sen en närbild över huset. Det är det smala längst ner på bilden. Längst ner ytterligare en översiktsbild bara över den strandremsan där jag bor.

PS. Min Spraymailadress är den enda som nu fungerar. Telefonica meddelade att eftersom de stängt ner min emailadress, istället för att flytta den som jag bad dem, så kan de tyvärr inte öppna den igen förrän om 6 månader. Suck! Det hade väl gått an om Spray hade fungerat som det ska. Men det gör det bara då och då. Många av de mail som jag sänder iväg når aldrig mottagaren. Och andra mail når inte mig. Det känns mycket osäkert. Varken jag eller ni vet ju när det fungerar och vilka mail som kommer fram resp inte gör det. Är det något viktigt så SMS:a till min mobiltelefon eller ring mig! Jag lyssnar aldrig av telefonsvararen till min fasta telefon, däremot mobilens.

07-03-28:

Jag är fortfarande förkyld och hostar. Det är inte roligt alls. Nu när jag har hostat 14 dagar i sträck har jag fått rejäl träningsvärk i magmusklerna. Horst var orolig för mig redan förra veckan. Han kom med en spansk dundermedicin mot förkylningar, samt 12 flaskor vatten. Det var rart av honom. "Medicinen" innehöll bl a Paracetamol (som i Alvedon), C-vitamin, koffein och ett hostdämpande medel. Så mycket nytta gjorde den inte. Men vattnet var jättebra att han kom med. Jag dricker just nu 1½ liter per dag och det är tungt att bära hem. Vid några tillfällen har jag i samband med hosta fått andnöd. Det brukar jag ofta få när jag är förkyld. (Det är ganska otäckt att inte kunna andas, även om det går över efter 2-3 minuter.) Har nu insett att detta är en form av astma som utlöses av virusinfektion, och att jag haft detta sen 1979. Min gamla Bricanyl (inhalator - luftrörsvidgande) som jag släpat med mig hade utgånget datum så jag beslöt mig för att införskaffa en ny. Alltså travade jag i går iväg till hälsovårdscentralen här i El Campello. Väl där upptäckte jag att de inte kunde ta emot mig eftersom jag fortfarande var mantalsskriven i Busot. Jag hade alldeles glömt bort att gå till kommunalhuset och skriva in mig. Tänkte på det i januari, men då hann jag inte. Så jag fick gå hem igen efter erforderliga papper för detta, bl a pass, hyreskontrakt och gamla mantalsskrivningspappret. Framme vid kommunhuset läste jag på skylten att de redan stängt för dagen. (De har bara öppet mellan 10 och 14.) Så jag fick gå hem igen. 14 km promenad i onödan i ösregn. (Återkommer till regnet nedan.) Men i dag kl 10 var jag på plats för att bli mantalsskriven och hade alla papper med. Egentligen skulle jag inte kunna få mitt mantalsskrivningsbevis i dag, men jag förklarade att det var nödvändigt eftersom jag skulle vidare till hälsovårdscentralen. Så efter en stunds väntan fick jag pappret ändå. På hälsovårdscentralen fick jag skriva in mig. Jag hade förstås alla nödvändiga papper med även för detta; mitt nya mantalsskrivningsbevis, pappret med mitt NIE-nummer, samt pappret från social- och sjukvårdskontoret i Alicante. Så nu har jag ett nytt fint plastkort som berättigar mig till sjukvård. Sen fick jag tid hos en läkare. Jag lyckades på spanska förklara vad det var för fel på mig samt vad jag ville ha för medicin. Jag blev undersökt och gick därifrån med 5 recept. (Bla ny inhalator samt hostmedicin.) Läkarbesöket kostade ingenting. När jag hämtade ut medicinerna på apoteket kostade de heller ingenting. Jättebra! Där ligger spanjorerna långt före oss. Jag vet många pensionärer i Sverige som inte har råd att hämta ut sin medicin trots högkostnadsskyddet. Spanien är ett bra land att åldras i! När jag berättade för Ulf att allt gått bra hos läkaren så undrade han om läkaren verkligen inte kunde tala engelska. Svar: Jag vet inte. Jag frågade aldrig. Jag är nu van att hanka mig fram på min knackliga spanska. Och vid behov lär jag in nya glosor. Inför detta besöket t ex luftrörsvidgande. Förra veckan lärde jag mig förkylning och hostattack.

Det har regnat rejält här i 2 dygn, och ska nog fortsätta så något dygn till. Jag vet inte hur många mm som fallit, säkert inga större mängder, men vått så det förslår blir här. Eftersom det sällan regnar i Spanien är deras dagvattenledningar inte alls dimensionerade för regnmängder över 2 mm. Så brunnarna längs gatorna klarar inte att svälja nederbörden. På gatorna kan det stå uppemot 2 dm (!) vatten. Det är näst intill omöjligt att korsa en gata utan höga stövlar. Bilisterna är heller inte vana att köra i vatten. Hälften kör som vanligt med följden att de stänker ner alla fotgängare. Vattnet kan spruta 4 m inåt trottoaren och 2 m upp i luften. Det känns som att få en hink vatten kastad över sig då man blir träffad. Och inte hjälper det att ha regnkläder om man får en "hink" vatten kastad i ansiktet. Då rinner det rakt ner innanför kragen, så man blir blöt i alla fall.

Jag har redan berättat att skor är billigare här. Vet nu att här finns en butik där alla skor kostar 2€ per par. (Knappt 19:-.) Det är barn-, dam- och herrskor, samtliga i syntetmaterial, men en del ser faktiskt riktigt hyfsade ut. Vill man ha skor i läder finns det en affär där alla par kostar 10€. (Knappt 95:-.) Där har de en hel del snygga. Själv ska jag ut och köpa nya gummistövlar. Men det är inte lätt att hitta här. Skoaffärer för vanligen inte sådana. (Möjligen upp till storlek 32.) Vuxna spanjorer går av princip inte klädda i regnkläder av något slag. De använder paraply (eller trär en uppklippt sopsäck över huvudet).

Är det någon som föredrar bilar framför skor? Då ska ni få några bilder här. Vet inte om det varit en utställning eller ett rally, men i söndags kom över 100 Volkswagenbilar modell äldre (fast några ombyggda och motivlackerade), förbi här utanför på gatan. Först körde de förbi åt ena hållet, sen åt andra (hela tiden tutande och vinkande), och slutligen parkerade 24 här nedanför (resten längre bort). Alla förarna samlades på restaurangen här i huset. Jag tog några foton från balkongen. (Där jag satt iklädd bikini och läste.)

Fr o m slutet av denna månaden har jag inte längre min post eftersänd, vare sig från Sverige eller Busot. Så nu gäller det att ni skriver rätt adress om ni vill skicka mig något. Om ett par dagar har jag bott ett halvt år här i Spanien! Jag är väldigt glad för allt jag lärt mig av detta!

07-04-04:

Jag är fortfarande förkyld. Nu är det precis 3 veckor sen det började! Det börjar bli lite bättre i alla fall. Jag har hört ryktas att många spanjorer är förkylda just nu i en "treveckorsförkylning". Kan jag hoppas på att bli bra som i ett trollslag i morgon tro? Det vore bra. För då kommer Lena T ner och hälsar på, och jag vill inte gärna smitta henne. Det räcker med att hon troligen kommer att ha otur med vädret. Det regnar normalt 4 dagar i hela april. Nu ser det ut som om 3 av de dagarna kommer just när Lena är här. I dag har det varit soligt och fint ända till sen eftermiddag, men nu börjar det komma in en del moln. Och i morgon är det hela 90% risk för regn.

Det händer alltid något på stranden här utanför. Se nedanstående bilder som talar för sig själva.

07-04-09:

Stackars Lena! Hittills har hon haft otur med vädret nästan varje dag. Korta stunder av solsken, långa med moln och så enstaka skurar. Temperatur kring 15-19 grader. Och vi som hade planerat att ligga och sola på stranden minst ett par timmar varje dag. Nu har vi solat vid bara ett tillfälle hittills. Vi har promenerat desto mer, både i El Campello och Alicante. Minst en mil om dagen har det blivit. Därutöver har vi nog gått några km i alla traktens skoaffärer. (Lena har hittat 4 snygga par skor till priset av vad ett par skulle kostat i Sverige.)

 

Guld eller silver? Det är frågan. (I Spanien får man ha speciella plastpåsar på fötterna då man provar skor.)

De lila blommorna (Middagsblomma, släktet Carpobrotus) som nyligen slagit ut är väl söta. (Här hopfällda efter regnskur.)

I går var vi på ABAtango och dansade tango. Som ni ser var Lena i farten en hel del. (Alla danser hann jag förstås inte fotografera eftersom jag dansade rätt mycket själv.) Förresten klagade många på vädret. Det är inte normalt, sa de och suckade. Sen sa de med viss skadeglädje, att det var rätt åt alla Madridbor som kommit hit över påsken för att få lite sol. (Och förklarade för oss att det råder lite rivalitet mellan dessa regioner.)

07-04-12:

I går kväll åkte Lena tillbaka till Sverige. Ska jag summera hennes vistelse här så blir det: Vi har haft jättekul! Synd bara att vädret var trist. De 2  sista dagarna blev det dock bättre med solsken, blå himmel och +20 grader i skuggan. Då solade vi förstås. Lena vågade sig t o m på ett dopp i havet. (Tyvärr hann jag inte få fram kameran medan hon simmade, så det blev ett foto då hon är på väg upp ur vattnet.)

        (Jo, det är klart att jag gjort bilderna små med flit. Sen, när Lena gått ner 2 kg och jag 5, så vågar jag lägga in större...) Vi strosade även runt en del i Alicante. Förutom att utforska själva staden så inventerade vi stadens modeaffärer och drack te på ett mysigt utecafé.

   

För er som gillar tango kan jag berätta att ABAtango är värd för ett stort tangoarrangemang som äger rum 1-3 juni. Bl a blir det stor milonga på slottet Santa Bárbara! (Jenni och jag planerar att gå på denna.) Se hela programmet på: www.abatango.net

07-04-16:

Det var massor av folk på tangon i går. Bl a några från Murcia. Tyvärr fick jag inte dansa så mycket själv eftersom ovanligt många dansade bara med sin partner, samt att mina två favoriter inte var där. Men jag hade mycket att titta på och så fick jag två nya spanska väninnor. (Den ena talar mycket bra engelska.) De spansktalande hade nog extra roligt åt min konversation i går. Jag trodde att jag sa att vi damer fick sitta mycket eftersom så många dansade i par. Men när jag kom hem slog det mig att jag använt ordet olja istället för sitta, vilket säkert lät rätt lustigt och oförståeligt. Att jag tog fel beror på att det franska ordet för sitta påminner om det spanska ordet för olja. Tja, så kan det bli ibland. Alltid fick någon sig ett gott skratt.

Ett ungt argentinskt par, Julio Valdez och Romina Castaño, gästade Abatango och gjorde en mycket fin uppvisning av hög teknisk klass. Synd att mina foton som jag tog med mobilen har så urusel teknisk klass, mörka och suddiga! Jag väljer att lägga in några foton ändå. (Performance of high class - photos unfortunate of extremely bad class...) Paret gjorde många tjusiga hopp och diverse akrobatiska övningar (tango nuevo), dock utan att göra avsteg från vad som är tango. Jag såg dem dansa vanlig tango på dansgolvet också och de dansade tekniskt mycket perfekt.

07-04-23:

Solen skiner från en klarblå himmel och det är + 25 grader i skuggan. UV-index har stigit till 7, och jordgubbarna kostar 2 € per kilo (ung 9:50 per liter). Som svensk sommar när den är som bäst alltså. Jag har träffat Lucias väninna Marta vid ett par tillfällen och lärt henne lite av tangons grunder. Hon tycker det är jättekul och har lätt att lära. Jag har tipsat henne om Abatangos milonga. På lördag kommer Conny ner för att bo i min lägenhet, och på söndag åker jag till Stockholm där jag stannar till den 12:e maj.

07-04-25:

OBS! Jag har skaffat mig en ny mejladress som fungerar! (Jag får visserligen logga in via fjärrmejl och kan inte använda Outlook Express som jag föredrar, men denna adressen är betydligt pålitligare än Sprayadressen.) Använd alltså hädanefter denna adress: christeltango@bredband.net

07-04-27:

I torsdags åkte Horst och jag en tur till Jijona/Xixona. På hemvägen körde vi över bergen. Jag tog några foton vid Monte Negro. Tyvärr regnade det. Utsikten är annars fantastisk. Normalt ser man ända till havet.

På balkongen blommar det. (Estelle ligger på sin favoritplats.)

Och sist: Ett vackert hus i El Campello.

Nästa uppdatering blir inte förrän jag kommit hem från Sverige igen.

 

07-05-13:

Hinner bara med en kort uppdatering i dag. Kom hem från Stockholm sent i natt. Flyget var drygt 3 timmar försenat p g a "flygledarkonflikten". I kväll ska jag på tangoworkshop, men jag lovar att uppdatera hemsidan i morgon med utförlig rapport, samt bilder, från min Stockholmsvistelse. Conny har skött katterna och krukväxterna exemplariskt medan jag varit borta. I övrigt har han mest tagit det lugnt, och bl a passat på att bada varje dag. Han gissar att vattentemperaturen nu är uppe i + 20 grader. Så här ser stranden utanför min lägenhet ut i dag när här är + 28 grader:

Den största och viktigaste händelsen för mig i Stockholm, var naturligtvis att Ulf och jag förlovade oss. Nedan bild på annonsen samt ringen. (Fler bilder kommer.)

   

07-05-14:

Den 29/4 - 12/5 var jag alltså och besökte Ulf i Stockholm. Och, jo, jag tyckte att där var kallt... Men vad gör man inte för kärleks skull. Resan upp gick bra och jag tog som vanligt några foton från planet; Los Arenales alldeles utanför Alicante flygplats, Alperna, tyska rapsfält, Skanör-Falsterbo, Malmö (vid stationen) samt Stockholm (Globen syns).

Dagen efter att jag anlänt till Stockholm, gick Ulf och jag och valde ut ringar. Eftersom han föredrar gult guld och jag vitt, så enades vi om en tvåfärgad: vitt guld i mitten och gult vid kanterna. Onsdagen 2/5 var vi på Oscarsteatern och tittade på musikalen "Singing in the rain". Den var jättebra med härliga sång- och dansnummer samt härlig humor. För övrigt promenerade vi mycket i Hässelby Strands omgivningar. Nedan några foton från huset, de närmsta omgivningarna, utsikten över Mälaren från balkongerna, samt 2 bilder från mitt blivande rum som är stort och ljust med 2 fönster samt balkong mot sydväst. Ja, ni läste rätt. Jag ska flytta till Stockholm! Ulf och jag klarar inte att bo så långt i från varandra. Och eftersom han jobbar (på SVT), så måste det bli Stockholm de närmaste åren. Preliminärt flyttar jag upp i mitten på september. Tja, det var inte precis så jag planerade när jag emigrerade till Spanien för drygt 7 månader sen. Då var min tanke att jag skulle bo här resten av livet. Men så kom Ulf och vände upp och ner på precis allt. Och är man så kär som jag så är det inget att tveka över. Så framåt hösten får jag packa mina 21 kubikmeter tillhörigheter samt katterna och flytta igen. Jag kommer säkert att längta tillbaka till Spanien då Stockholm är som kallast och mörkast. Men att få vara tillsammans med Ulf varje dag uppväger det mesta. Han är så fin på alla sätt och vis. Och kanske vi så småningom, när Ulf gått i pension, kan tillbringa vintrarna i Spanien. Min adress kommer att bli Maltesholmsvägen 176, 165 62 Hässelby. Några av de jättetrevliga grannarna i trappuppgången, Mona och Sven samt Barbro, välkomnade mig genom att  bjuda på middag respektive fika. Roligt!

Lördagen 5/5 förlovade vi oss! Vi firade genom att äta en utsökt 3-rätters middag på restaurang Gondolen, belägen vid Katarinahissen, med en strålande utsikt över Stockholm. En snäll servitör fotograferade oss. Själv kunde jag inte låta bli att fotografera min efterrätt: Mangoparfait på maräng- och chokladbotten. Jag, som alltid har problem att hålla vikten, njuter ju inte så ofta av sådana delikatesser. Jodå, både förrätt (ostbricka) samt varmrätt (kalvinnanlår med grönsaker) var också goda.

   

Jag vill passa på att tacka för alla gratulationer som har inströmmat till oss med anledning av vår förlovning. Stort tack!

Dagen efter vår förlovning åkte vi till Ulfs sommarhus på Urö i Roslagen. Nedan några bilder av huset, utsikten därifrån, de närmsta omgivningarna, samt blommande gullvivor och vit kungsängslilja.

Fredagen den 11/5 åt vi middag tillsammans med Ulfs gode vän Bosse, som också tog ett par foton på oss. (Det sista dock taget på middagen hos grannarna.)

Det är väl säkrast att jag infogar några kartor också så att ni får en uppfattning om var Hässelby Strand ligger. Den första har störst skala, den sista minst. (SL-kartor.) Hässelby Strand ligger vid Grimsta naturreservat, vid stranden av Mälaren, i västra utkanten av Stockholm.

Jag har, i ett svagt ögonblick, lovat Ulf att minska mitt kattinnehav från 3 katter till 2. Celine är min älsklingskatt så henne vill jag aldrig skiljas från. Hennes barn, Estelle och Safir tycker jag precis lika mycket om så Ulf fick välja. Han valde Safir eftersom Safir hade valt honom. (För att båda är pojkar?) Alltså kommer Estelle att bli "till salu". Nej, jag tänker inte sälja henne, trots att jag gett 5000:- själv och därefter betalat både för kastrering, rabiesvaccinering, djurpass mm. Jag tänker ge bort henne. Men inte till vem som helst. Jag vill vara säker på att hon får det bra! Estelle är alltså en liten (3kg) blå-skölpaddsmaskad Helig Birma hona som fyller 2 år den 4/7. Hon är snäll, väluppfostrad, och mycket kelig men lite "blyg" för främmande människor de första timmarna. Hon tycker om lugn och ro. Hon har en tjock och fin päls som kräver skötsel (genomborstning en gång per vecka), men i övrigt är hon mycket lättskött. Är du intresserad av att överta henne, eller känner någon som är det, så hör av dig snarast! Jenni som kommer ner nu 26/5 har möjlighet att ta med Estelle till Ängelholm/Helsingborg när hon reser hem den 9/6.

Nästa gång jag ska resa till Sverige är 1/8 och jag stannar då till 3/9. (16-23/8 kommer Ulf och jag att tillbringa i Helsingborg.) Jag vet ännu inte vem/vilka som kommer att bo i min lägenhet här i Spanien den perioden för att sköta katterna och krukväxterna. Jag vet 4 som är intresserade av att bo här 1-3 veckor, men ingen har kunnat lämna säkert besked än. Är du intresserad av att bo här då? Hör av dig i så fall. I augusti är det garanterat varmt och skönt badväder var dag. (I snitt 20,4 grader på natten och 30,6 på dagen.) Du betalar självklart ingen hyra.

Återstoden av september (åtminstone de första veckorna) ägnar jag sedan åt att packa alla mina tillhörigheter. Sen tar katterna och jag flyget till Stockholm, medan resten kommer efter i flyttbil. Lägenheten kommer alltså att stå tom (möblerad med värdens möbler) sista delen av september samt hela oktober. Under den perioden har du möjlighet att bo här om du betalar för den el, gas och det vatten du förbrukar, samt städar ordentligt efter dig. Hör av dig om du är intresserad av detta. (Lägenheten har totalt 4 bäddar, en dubbelsäng och en våningssäng.)

Ja, då har jag hunnit fram till gårdagen och ämnet tango. Abatango hade i går en workshop i milonga lisa samt milonga traspié. Julio och Romina (paret från Buenos Aires som dansade uppvisning härförleden) höll i kursen. Minst 20 par deltog, möjligen fler, jag räknade inte, men trångt på golvet var det. Jag dansade kavaljer vilket förvånade spanjorerna storligen. Speciellt som jag lyckades tillhöra de bättre kavaljererna den kvällen. Det var, i mitt tycke, ganska enkla kombinationer, men många hade stora problem ändå. (De allra bästa kavaljererna, Rodrigo och Miguel, gick inte kursen men det gjorde däremot Daniel.) I alla fall var stämningen mycket god. Senare delade föreningen ut en CD-skiva med blandad tangomusik till oss medlemmar. (Det lönar sig att vara medlem i föreningen. Inte nog med att jag bara betalar 3 istället för 5€ i entré till milongan samt lägre pris på workshopar o likn, dessutom får vi små "presenter" då och då. Nu CD'n och på julfesten var sin almanacka med tangofoton på oss själva tagna på milongorna. Kanske något för Tangorama att ta efter?) Julio och Romina gjorde även i kväll en dansuppvisning (bilder nedan), och därefter sjöng en argentinsk sångare några tangos. På milongan bjöd Julio upp bara mig samt Pilar. Kul! Pilar, blondinen (från början benämnd "damen i det svartröda paret", hon med de snygga skorna), sitter i bakgrunden mellan Sandra (vid bordet) och Celia (rödhårig och stöttepelare i Abatango). Pilar är f ö den enda av damerna i Abatango som Conny tycker dansar riktigt bra. (Fast då var nog inte Annemie där. Hon sitter t  v om Sandra i ljusgrön klänning.) Min kamera (som dock tar bättre bilder än mobiltelefonen) är tyvärr mycket långsam, så på de flesta bilderna kom bara Julios rygg med. Och av de tjusigaste koreografierna fick jag inte med en enda. Suck.

I dag har jag tagit det lugnt. Packat upp, tvättat ett par maskiner och kelat med katterna. Här är varmt och skönt, +27 grader, så jag har gått klädd i bikini hela dagen. Jag passar på att njuta av det spanska vädret medan jag kan!

07-05-18:

Jag måste bara berätta att det är jättehärligt att bada i Medelhavet nu! Man behöver inte längre ha någon brådska upp ur vattnet. Det är +21 i vattnet, +26-28 i luften och soligt med enstaka lätta moln. Jag njuter! För övrigt har jag nu smakat Nísperos frukter. Ni vet det där trädet med vita väldoftande blommor jag skrev om. (Mispel på svenska.) De ser nästan ut som gula plommon men är lite syrligare. Väldigt goda är de i alla fall.

07-05-21:

Estelle ska bli spanjorska! Först hörde ingen av sig, sen många på en gång. Men nu är det bestämt att Estelle ska flytta hem till Sandra och Daniel, lärarparet på Abatango. De verkar vara mycket lyckliga för detta, så jag tror att jag kan känna mig lugn för att hon får det bra. Men visst tycker jag att det är sorgligt att skiljas från henne! Hon har varit min lilla vän i snart 2 år. Jag klippte själv av navelsträngen när hon föddes. Så jag kommer att sakna henne. Men det är alldeles hopplöst att få tillstånd att ta 3 vuxna katter med i kabinen på flyget. Så jag hade ändå inte kunnat ta hem alla 3 på samma gång. Sandra och Daniel ville hämta henne redan i dag, men jag sa att de får vänta en dryg vecka. Jag kan inte skiljas bums från Estelle. Jag måste säga farväl i lugn och ro.

Så har jag fotograferat mitt favoritmotiv igen: stranden. I soluppgången, samt på kvällen. Med draksurfare. Och dessutom senaste nytt i intressanta ställningar att sola i, för att få solbrännan så jämn som möjligt...

I Horsts trädgård blommar det vackert. Granatäpple, Eldkrona, Nerium Oleander samt Hibiskus:

Och på tangon i går såg Pilar nästan ut som en blomma. Jag gillar hennes härligt röda kjol samt dito skor. Här dansar hon med Miguel.

07-05-22:

Ni kan inte ana så snabbt en kackerlacka som är jagad av tre katter och en kvinna kan förflytta sig. Jag hade ingen aning om att de kunde springa SÅ fort. Flyger gör de inte. Vingarna används bara som svävplan då de hoppar ner från något. Det har vid ett par tillfällen hänt att det kommit in kackerlackor i min lägenhet. Det är den stora (5 cm) amerikanska kackerlackan, Periplaneta americana. De kommer in genom ventilationsröret ovanför gasvarmvattenberedaren. Jag har i dag köpt metallmyggnät för att försöka stänga för där. (Fast egentligen borde ju nätet sitta ovanpå ventilationsröret där det går upp över taket. Men klättra upp på taket tänker jag inte göra.) Den här typen av kackerlackor gör inte så stor skada. De är mest otrevliga att se på. Safir brukar höra dem redan innan de kommit in. Han sitter och väntar. Klockan 02 i natt (kackerlackor är nattaktiva djur) var det dags igen. Jag vaknade till. Safir brukar hålla fast dem med tassen och så brukar jag ta dem i en håv och sen slänga ut dem från balkongen. (Jag är lite blödig av mig och dödar dem inte i onödan.) Men i natt hann kackerlackan smita in bakom en bokhylla innan någon av oss hann i fatt den. I morse hittade jag 4 kackerlacksben, vilket betyder att den vågat sig fram under natten men inte hunnit långt. Katter är rovdjur av naturen. Själv tycker jag att det är jätteäckligt när de äter insekter. Problemet med att äta kackerlackor är att dessa kan ha bakterier på sig som gör katterna lösa i magen ett dygn framöver. Ja, jag kan ju inte sitta vaken om nätterna och vakta katterna...

Så här ser Estelles blivande kompis och sambo ut:

Detta är alltså Sandras och Daniels katt, en 3-årig lugn kastrerad hona som är innekatt. Vi hoppas att katterna ska komma bra överens. (Det brukar normalt ta ca 7-14 dar innan katter vänjer sig vid en ny sambo. Första tiden kan de antingen fräsa åt varandra eller vara rädda för varandra. Därefter brukar de bli goda vänner.) Tydligen har Sandra och Daniel en liten inhägnad trädgård där katterna kan vara på dagarna om de vill. Det låter ju bra. Jag skulle aldrig ge bort henne till någon om jag inte var övertygad om att hon får det bra. Det känner jag att hon kommer att få hos Sandra och Daniel.

07-05-26:

Jenni är på väg hit! Hon sms:ade redan 09.55 att hon hade checkat in och gått igenom säkerhetskontrollen på Kastrup. Nu har hennes plan precis lyft, några minuter före (!) beräknad avgångstid som skulle varit 12.20. Jag ska om en stund ge mig i väg till Alicante flygplats för att möta henne där då planet beräknas landa kl 15.45. Vädret beräknas bli soligt och 26-29 grader varmt enligt den lokala femdygnsprognosen.

07-05-27:

Nu är Jenni här. I dag har vi promenerat längs stranden, solat och badat. I kväll ska vi på tangomilonga.

 

07-05-31:

Jenni och jag har haft fullt upp de senaste dagarna. I söndags kväll var vi alltså på tango. Marta, Lucias väninna, var också med. Båda blev bl a uppbjudna av Daniel. Kvällens bästa danser fick jag själv med Julio V. Nedan foto på detta samt när jag väntar på Tram på nya stationen Marq på väg hem igen. Jag tog ett foto på Jenni och Marta tillsammans, men eftersom Julio under tiden (mig ovetandes) stod bakom min rygg och gjorde grimaser lämpar sig detta foto inte för publicering.

På måndagen utforskade vi El Campello, och på tisdagen solade och badade vi. Jenni är som fisken i vattnet och stannade i minst 20 minuter åt gången.

Onsdagen tillbringade vi i Alicante. Jag visade Jenni de centrala delarna av staden, samt mina favoritaffärer. Utöver varandra, fotograferade vi bl a de stora fikusarna och Avenida España.

 

Jag är väldigt förtjust i Nerium Oleander. (Fotona ovan.) Synd att de ska vara så giftiga. De tillhör den typen av växter som man bör undvika när man har husdjur och/eller småbarn.

I dag har vi besökt de norra delarna av El Campello med bl a småbåtshamnen.

På bilden ovan ser ni hur det ser ut när jag ska få med en blomma i förgrunden på fotot, och nedan resultatet.

Blommande Jakaranda:

 

Och sist, bilder på sådant katterna gör det mesta av dagarna:

Hjälp! Du som kan något om hemsidor, hör av dig! Jag delade upp den sparade dagboken i 2 delar eftersom den blivit så stor att alla bilder inte kunde visas. Jag tog bort texten från en annan sida och lade in halva dagboken där, samt bytte rubrik i startsidans vänsterspalt. I övrigt ändrade jag inget. Nu händer inget när man klickar på rubriken Sparad dagbok 1. Vad har jag gjort för fel???

Tack för tipsen Britt och Lasse! Jag har inte hunnit kolla om jag klarar av att fixa den försvunna/felaktiga länken. Har inte riktigt förstått hur man gör än. Har testat en del men inte lyckats få det att fungera hittills.

07-06-04:

I lördags var Jenni och jag på den stora tangobalen: XI Encuentro Nacional de Aficionados al Tango, som hölls på slottet Santa Bárbara i Alicante. Vi var nog de enda som tog Tram in till Alicante och promenerade upp till slottet. De flesta kom med bil. Väl framme var röda mattan utrullad. Vi kom tidigt och hann se oss om lite inne i det gamla renoverade slottet där det bl a står en antik klocka. Det var dukat utomhus på slottsgården.

Alla fick vid ankomsten var sin liten present i en röd tygpåse med broderat namn, damerna en handvirkad svart sjal med paljetter och herrarna en handsydd röd slips. Allt gjort av några flitiga damer i Abatango. Vi började med mingel inne i slottsstallarna, där vi fick dryck med tilltugg. Där träffade vi tangodansare från många orter och tangoföreningar runt om i Spanien. Minst 250 personer var vi, om inte fler. (Jag försökte räkna borden där det satt 10 vid varje.) Därefter satte vi oss vid borden och blev serverade sammanlagt 7 förrätter (Tomatröra, lax, räkor, friterad fisk, torkad skinka mm) och vin, läsk eller vatten. Huvudrätten bestod av oxfilé med ugnsbakad potatis och dito tomat. Sist en mäktig efterrätt bestående av marängtäckt fromage i en skål av choklad med hallonsås till. Vi smakade på det mesta men åt måttligt. Jag kan inte förstå att spanjorer orkar äta så mycket och ändå dansa efteråt.

Först när dansen började insåg jag att vi skulle dansa direkt på slottsgårdens stenbeläggning. Och jag som tagit dansskor med mockasula för inomhusbruk! (Och, jodå, sulan slets fullständigt upp längst fram där jag pivoterar. Jag får gå till skomakaren med dem, och sula om, innan jag kan använda dem igen.) Orkestern Fervar de Buenos Aires (orquesta tipica) spelade i 3 set, däremellan dansade vi till CD-musik. Nedan bilder från balen. Ni kan skymta både mig och Jenni på "dansgolvet". Överst "vårt" bord.

Mycket trevligt hade vi i alla fall, och fick nya vänner. Fast jag frös (utom när jag dansade) och behöll koftan på hela kvällen. (Gissar att det inte var mer än 20 grader varmt på natten. Dagarna är annars varma och sköna nu, 26-30 grader.) Jag vet inte hur länge det höll på för vi åkte hem redan strax efter klockan 02. Vi fick skjuts ända hem till porten av Brian och Gloria. Dagen efter skulle vi egentligen varit med och dansat uppvisning på dels ett torg, dels ett köpcenter i Alicante, men avstod eftersom vi var så trötta. Vi tog det lugnt i stället och sov länge. Jenni smygfotograferade mig när jag sov. Som ni ser ligger jag inte ensam i sängen... Jodå, titta högst upp i hörnan under filten så ser ni mitt huvud sticka fram. Som ni ser delar Safir och jag huvudkudde. Katterna smyger upp i sängen efter det att jag somnat. När jag vaknar ligger alltid minst en där.

Utvilade gick vi sen en tur längs strandpromenaden i det vackra vädret. I dag har vi solat och badat.

 

07-06-06:

Grattis på födelsedagen Sara! 

07-06-07:

I går besökte Jenni och jag slottet Santa Bárbara i dagsljus. Vi undersökte varje vrå och fotograferade flitigt. Vi följde körvägen upp till slottet men valde att gå den långa trappan ner till staden på tillbakavägen. Det är många steg att gå vill jag lova. Och trappstegen är branta. Men vädret var fint och vi hade var sin stor vattenflaska med oss så vi traskade tappert på. Jag låter fotona tala för sig själva. Tittar ni noga så ser ni utöver slottet, oss, utsikten och trapporna, även tjurfäktningsarenan samt ett roligt byggt pyramidliknande hus.

 

 

Efter några timmars promenad var vi äntligen nere vid stranden El Postiguet och kunde se slottet nerifrån.

I dag hade vi tänkt åka med båten som går från El Campellos hamn till den lilla ön Tabarca som ligger utanför Santa Pola. Men det blev inget av, för i dag var båtmotorn sönder. (Vi försökte i tisdags också, men då blåste det för mycket.) Nästa tur går på söndag och då har Jenni åkt hem. Hon hade annars gärna velat besöka ön som för länge sedan var ett piratnäste. Vi tillbringade en stund i hamnen, med biljetter i handen, innan vi fick beskedet om den krånglande motorn. Vi promenerar mycket i alla fall...

 

 

07-06-09:

Min födelsedag (8/6) firade Jenni och jag genom att gå ut och äta middag på restaurang. Därefter gick vi en trevlig promenad längs strandpromenaden. Jag fyllde 55 år. Det låter rysligt gammalt, men jag känner mig inte speciellt gammal. I alla fall kan jag fortfarande hjula, och fortfarande busvisslar bygg- och gatuarbetarna när jag går förbi. Så helt kört är det förhoppningsvis inte... Jag förstår inte riktigt er, ni bland mina väninnor, som vill att vi ska glömma vår ålder och våra födelsedagar. Det känner inte jag mig yngre av. Jag är stolt över att jag blivit så här "gammal". Med åren har jag blivit ganska vis och allmänbildad. (Synd bara att de små ålderskrämporna smyger sig på. Jag kan t ex inte läsa på nära håll utan läsglasögon längre.) Tack förresten för alla gratulationsmejl! Det är kul att fylla år!

I dag ska Jenni åka hem igen. Hennes plan beräknas lyfta 16.30, och klaffar allt så är hon framme i Skepparkroken ca 23.10.

PS. Jag har fortfarande inte förstått VAR jag ska skriva in namnet på den förvunna länken...