Sparad dagbok 30. (Fr o m 14-07-12 t o m 14-11-02.)

14-07-12:

Det ser ut att bli fint badväder de närmaste dagarna:

Fast jag borde väl gå och köpa färg, och sedan börja slipa och måla... Men medan färgen torkar så skulle jag ju kunna gå ner på stranden. Nu har min gamla dator återigen börjat krångla. Jag fick starta den 2 gånger i morse. Och bilden kommer och går. Jag borde börja använda min nya. Men då måste jag först installera mitt mejlprogram mm på den - samt lära mig Windows 8. Och det tar tid! Jag har svårt att koppla av när jag vet att jag har mycket att göra. (Mycket som jag själv tycker att jag borde göra, kombinerat med lite som andra anser att jag borde göra.) Det är ett problem för mig. Det var väl därför jag brände ut mig...

Jag är i alla fall nöjd med mina stolar. Ulf tycker att de blev väldigt fula, men säger samtidigt att det är huvudsaken att jag själv är nöjd. (Och de står ju i "min" hörna på balkongen.) Jag tog ett foto till på stolarna nu när de är solbelysta, mest för att kontrollera nyansen. Jag tycker att nyansen blev bra, möjligen skulle jag ha kunnat valt att ha ytterligare 5% rött (och 5% mindre vitt) i blandningen (så att den hade blivit aningen mer "bubbelgumsrosa").

Vov-voff alltså! Det måste vara nåt fel på matte. Hon kan inte koppla av, säger hon. Det är ju vov-lätt! Ja, man bara lägger sig ner - där det är varmt och skönt, och så bara ÄR man. Man ska inte tänka på nånting. Bara känna solen, och vinden, och dofterna som vinden för med sig. Så här:

Ja, jag ska försöka lära matte hur man gör. Fast jag har läst att det ska vara svårt att lära gamla mattar nya saker. Men jag kan försöka. Matte är ju inte alldeles korkad, bara lite. Ja, vov på er så länge då.

PS:

Bingo! Nu har jag faktiskt varit på stranden! Jag gick ner när siestan började (kl 14) för då går de flesta spanjorerna hem, och det blir mera plats. (Jag tycker bättre om när det är lite lugnare.) Det var skönt att ligga och sola (för det fläktade som vanligt från havet) - men det var ännu skönare att bada! Om jag inte hade haft ambitionen att försöka bli lite solbrun, så hade jag nog stannat i vattnet hela tiden. Det står att det är 24º i vattnet, men jag tyckte att det kändes någon grad varmare. Jag borde gå ner på stranden 2-3 gånger i veckan, inte 2-3 gånger i månaden som nu...

Men innan jag gick ner till stranden, så gick jag till järnaffären och diskuterade färg. Det slutade med att jag köpte en pytteliten burk vattenlöslig vit lackfärg som ska vara mittemellan blank och matt. Matt hade de inte, och jag orkade inte gå upp i samhället för att leta efter färgaffären (som jag bara har passerat en gång, men glömt var den ligger). Hemkommen så satte jag ut bordet på balkongen och slipade alla synliga delar med sandpapper nr 0. Sen spacklade jag skavankerna, och spacklet kunde därefter torka medan jag var på stranden. Nu när jag kom hem så slipade jag där jag hade spacklat.

Nu ska jag först dricka te, och gå ut med hundarna - men därefter ska jag slipa lite till, torka av bordet noga, och sedan börja måla. Måtte det bli bra den här gången! (De hade förresten inga planstrykare i järnaffären, men jag köpte en liten miniroll i "sammetsliknande" material. Vi får väl se om den kan göra någon nytta.) Skam den som ger sig...

14-07-13:

Ett stort grattis på födelsedagen

 

Linda L!

 

Hurra! Hurra! Hurra! HURRA!

Det är inte bara Johans fästmö som blir firad i dag. Jag hoppas verkligen att helgonet Virgen del Carmen uppskattar allt som Campello-borna gör till hennes ära. I natt klockan 01:00 - 01:08 sköt man salut, och i morse klockan 09:00 så sköt man lite till samt spelade på trummor. Jag fick vänta med att gå ut med hundarna tills det värsta var över, men trumorkestern är fortfarande (10:15) i farten...

Jag har hämtat ett Fiesta-program på turistbyrån. (Broschyren är faktiskt tryckt på 4 språk: valenciano, castellano, engelska och franska.) Själva höjdpunkten på fiesta-firandet sker den 16:e, men man tjuvstartade med lite småfirande redan den 5:e (då med en konsert). Fr o m den 11:e så händer något varje dag. Själv är jag inte så intresserad av allt pangande (man ska salutera varje morgon nu), men jag tycker att det ska bli fint att se alla blommorna. Det är på kvällen den 16:e man först lägger blommor på land och sedan åker ut med båtar och strör blommor i havet. Lite senare går man en pampig procession, och det hela avslutas med fyrverkerier. Fast redan den 15:e är det en blomsterparad vid fiske-monumentet på stranden. Just i dag finns det 7 olika programpunkter, den sista börjar klockan 00. De är glada för sina fiestor, spanjorerna!

I förrgår hängde man upp girlanger med fiskar (som barnen har gjort av papp) mellan husen och över gatorna. Jag såg att grannpojken var en av dem som knöt fast girlangerna. Han och hans pappa är med i Fiesta-kommittén. Kommunen har också hängt lampor längs El Paseo. Dem tog jag ett foto på i går när jag ändå fotograferade månen. Några av alla de andra girlangerna planerar jag att fotografera i dag.

Förresten tog jag ett foto på lamp-girlangen klockan 01 i natt också. Hundarna och jag gick ut på balkongen för att titta efter om det bara var PANG och BOM, eller även fyrverkerier. (Det var det förstnämnda.) Men lägg märke till (om ni ser utan förstoringsglas) att det är ganska mycket folk på El Paseo vid denna sena (tidiga?) timme.

PS:

I dag är det väldigt varmt! Min termometer visar 30,9º. Jag svettas trots att jag bara har en tunn solklänning + bikinitrosor på mig. Och mindre kan jag ju inte gärna ha.

Vi har nyss kommit tillbaka från vår mitt-på-dagen-promenad, hundarna och jag. Och precis som jag lovade, så har jag fotograferat girlanger. Jag tycker att det är trevligt att det är barnen som gör dem. Det blir mycket finare så här.

Vov på er! I dag är det vov-varmt här i Spanien. Därför så försöker jag gå i skuggan så mycket jag kan, när vi är ute på luktrunda.

Men vet ni vad, sån vov-tur vi hade i dag! Jo, i dag så träffade Stella och jag våra kill-kompisar. Vov alltså Visst är dom vov-gulliga!

Och så bra att vi har var sin. Jag tycker bäst om han som är lite större, och Stella tycker bäst om han som är lite mindre. Dom är av rasen malteser, och det är nästan lika fint som att vara chihuahua. Fast bara nästan. Dom bor ganska nära oss, men vi träffas inte så ofta. Bara för att dom inte är ute - just när vi är ute. Det tycker jag är vov-dumt. För dom är sååå gulliga! Och trevliga. Dom viftar alltid vov-mycket på svansen åt oss. Och vi viftar tillbaka förstås. Särskilt Stella. Ja, vov då!

Rätt som det är så säger det PANG-BOM här. Jag är glad att mina hundar inte är skotträdda, men Stella vill tyvärr gärna skälla (vilket jag visserligen har stor förståelse för, men som jag ändå måste dämpa).

Så här en söndag, så tillbringar en stor del av El Campellos befolkning dagen på stranden och i havet. Visst ser det skönt ut!

PS2:

Jag har målat klart bordet nu. I morgon kommer färgen att vara genomtorr, så att bordet går att använda. Det har blivit aningen bättre, men skulle ha blivit mycket bättre om jag hade fått rätt färg från början. Tja, nu är det vitt i alla fall. I morgon ska jag montera hjul på det, andra än dem jag hade innan.

Jag har varit trött i dag, eftersom jag blev väckt så många gånger i natt. Och nu blev jag plötsligt ännu tröttare.

Alicia mejlade nyss att Nicola inte har lyckats montera sängen. Han hade sagt att det fattades skruvar och delar. Men det kan omöjligt fattas något. Jag hade lagt allt ordentligt i tillknutna påsar, och detta hade jag lagt i en plastkasse som jag gav Alicia i handen. Jag vet med 100% säkerhet att inget är kvar här, eftersom jag både har organiserat bland mina skruvar och verktyg, samt i förrådet. Jag undrar om Nicola kan ha använt "fel skruvar på fel ställe"? (Fast då borde det ju ha blivit andra skruvar över...) Det står annars tydligt i monteringsanvisningen vilken skruv som ska vara på vilket ställe. Alicia säger att jag gärna får komma efter klockan 19 och titta, om jag kan/orkar/hinner. (Hon är 18:30 nu.) Titta har jag inget emot att göra, men jag orkar bara inte montera klart sängen i kväll (och kanske montera om den?)...

Här nedan är ett foto på alla de små sängdelarna (som jag tog när jag demonterade sängen).

Den enorma tröttheten jag känner just nu är förstås mest psykisk. Men den är en kombination av för lite sömn, stress och krav, krav, krav... Jag orkar inte ta på mig mer än jag ålägger mig själv. Mina egna att-göra-listor är långa nog. Jag ställer så många krav på mig själv, att om någon annan bara ställer något litet krav extra - så rinner bägaren över.

Jag borde gå till Alicia i kväll, men jag orkar inte.

Jag har försökt ringa Maud via Skype i dag, och även direkt till hennes mobil (via Skype-out) utan att komma fram. Hon ringde sent i går, precis när jag höll på att sätta selar och koppel på hundarna för att gå sista rundan. (Jag hade mejlat henne tidigare på dagen.) Vi bestämde då att vi skulle höras i dag. Jag ska försöka ringa henne någon gång till. Annars får jag vänta tills hon ringer mig.

PS3:

Maud ringde, så nu har vi pratat i 54 minuter! Hennes husbygge står stilla nu en månad - eftersom det är Ramadan. Hon längtar förstås tills hon kan flytta in i sitt eget hus. Annars är allting bra - hon mår bättre än hon gjorde i Spanien, och hon har väldigt trevliga och hjälpsamma grannar. Och Sabi trivs bra. Maud hälsar till alla hon känner!

14-07-14:

I natt har jag sovit bättre (det är alltid tystare på gatan natten mot en måndag), och hundarna och jag var ute på promenad i god tid innan det började säga PANG och BOM. (Vi brukar vara ute tidigt, men det blev senare i går bara för att jag sov så lite på natten, och lite längre på morgonen.) På hemvägen mötte vi orkestermedlemmar som var på väg mot hamnen där de senare skulle börja spela.

I dag består förresten inte orkestern bara av trummor, så i dag är den betydligt trevligare att lyssna på. Det tycker Stella också - för hon skäller inte på den. (Hon skällde bara på de första "pangen".)

Klockan är nu 9:20 och jag har ännu inte hunnit sätta på mitt frukost-te, men det ska jag strax göra. Sen ska jag försöka ta det lite lugnare i dag, och bara göra det allra viktigaste. Vi får väl se om jag lyckas koppla av lite... (helst samtidigt som jag får något skött).

PS:

Jag försöker ta det lugnt i dag. Hittills har jag bara samlat ihop alla målarsakerna och satt dem i en kasse, men ännu inte burit ner dem till källarförrådet. Jag tänkte sätta nya hjul på det lilla vita bordet, men har just beslutat att skjuta upp detta till hösten/vintern. Jag har nämligen ingen lust att borra nya större hål. Här ser ni dels det större grå hjulet som jag hade tidigare, dels två varianter av vita hjul som jag skulle föredra.

Tyvärr har pluggarna till de vita hjulen både större diameter och större djup. (Den vänstra pluggen nedan hör till de grå hjulen.) Och benen är ganska klena så jag vet inte om det är så lyckat att borra större hål i dem. Och nu, när bordet står på klinkergolv (och inte på matta), är det ju väldigt lätt att flytta åt sidan ändå.

Bordet ska stå bredvid min läsfåtölj, men jag provade att ställa det framför soffan. Tänk så mycket rymligare det skulle bli med ett litet runt bord. Fast just det här är ett par cm för högt, och 10-20 cm för litet i diameter, för att passa perfekt. Sen skulle det förstås vara allra snyggast med ett bord i björk.

Men Ikeas Vejmon skulle passa ganska bra! Ännu hellre skulle jag vilja ha ett bord från Bordbirger, men dels kostar de fyra gånger mer, och dels så skickar de inte till Spanien. Det är bra synd att Ulf inte ger mig fria händer med inredningen här. Det är något jag verkligen drömmer om...

Soffklädseln är oerhört smutsig. Små skitiga hundtassar sätter sina spår! Klädseln är relativt lätt att ta av och tvätta, men bökigt är det förstås - eftersom den är så stor. Alla delar går inte in i en maskin, och sen ska delarna torkas och strykas och sättas på igen. (Tyget på fotpallen är lika smutsigt.) Jag skjuter även på detta jobb till hösten. (Jag ska ju ha lite att göra då också.)

Jag har funderat på att ta bort hundarnas trappa, och sätta den vid läsfåtöljen i stället. Då skulle inte hundarna själva kunna hoppa upp i soffan - som i gengäld skulle förbli så ren att jag vågar erbjuda våra gäster att sitta i den. Det är huvudsyftet för mig med att ha soffa - att ha en bekväm sittplats att erbjuda våra gäster. Fast Ulf tycker att jag inte kan "ta ifrån" hundarna soffan nu. Men de skulle vänja sig - bara de får ett alternativ. (Och läsfåtölj-klädseln är ju mindre, och därmed lättare att tvätta.) Jag får väl se hur jag gör till hösten. Det skulle vara roligt att kunna ha det snyggt i soffhörnan...

Här står borden åter på sina gamla platser. På fotona nedan kan ni lägga märke till hur det ser ut i en familj med hundar - de dagar då man (=jag) inte ids städa undan alla saker som hundarna har dragit fram. (De bor här! Så klart att det måste få synas!)

PS2:

Linda skickade nyss den här trevliga bilden:

Det ser skönt ut! Jag borde sitta i skuggan och läsa. Jag har bara en del jag måste ordna först...

PS3:

Jag har gjort ganska lite nytta i dag, men insåg nu i kväll - att jag faktiskt behöver läsa. Alltså började jag på en ny bok: Blackbird av Jennifer Lauck. På baksidan står det så här:

Än så länge har jag bara hunnit läsa ett enda kapitel, men det kapitlet var bra. När jag läser så glömmer jag verkligheten runt omkring mig, och jag kopplar av från stress, krav och bekymmer. Att-göra-listan finns kvar, men jag kan glömma den en stund. Nu ska jag strax gå sena rundan med hundarna, men i morgon ska jag fortsätta att läsa. Fast jag planerar förstås att göra lite nytta också. Jag ska försöka varva nytta med nöje.

14-07-15:

Så där överdrivet mycket nytta har jag inte gjort hittills - tvärtom. Jag har bara varit och handlat, samt planterat de 2 sista sticklingarna (som stod i vatten). Jag känner att jag är i akut behov av ett par mellandagar - då jag bara är. Kanske läser jag en stund i eftermiddag? (Då sätter jag mig nog i skuggan på stora balkongen, med hundarna intill mig.)

I kväll ska jag först titta på när man lägger blommor vid fiskemonumentet klockan 20, och sedan ska jag gå raka vägen till Restaurang Riccardo där jag har bestämt träff med Anette och Håkan (de som köpte Mauds lägenhet). Det kommer alltså att bli en mycket sen middag, och en ännu senare kväll för mig (jag ska ju ut med hundarna efteråt). Men i trevligt sällskap brukar jag kunna hålla mig vaken .

PS:

Jo jag satte mig på balkongen och läste. Jag har nu hunnit knappt halva boken, och kan konstatera att den är gripande och intressant. Att boken är bra intygar min syster Gun som har läst hela.

14-07-16:

Det blev sent i går, och jag kom inte i säng förrän efter midnatt. Så när PANG och BOM började klockan 08:30 i morse, då låg jag fortfarande kvar i sängen och klappade mina hundar. Vi gick inte ut förrän smällandet hade upphört. Det är stora fiesta-dagen i dag, men inte förrän klockan 19 börjar de intressanta programpunkterna.

I går tittade jag på en stund när Asociación de Mayores de El Campello (≈ El Campellos Seniorförening) lade ner blommor vid fiskemonumentet på stranden. Det var inte så pampigt som jag hade trott att det skulle vara...

En liten parad med traditionellt klädda människor, och en liten orkester. Några av kvinnorna hade vackra band på sig. Hon i mitten, med diademet, har "årets variant".

Sen skulle El Campello-kören framföra 5 sånger. Ungefär när de enligt programmet skulle börja sjunga, så började man att i lugn och ro ställa fram instrument, högtalare mm.

Tjugofem minuter senare började kören sjunga.

De sjöng inte alls illa, men jag lyssnade bara på den första sången, för klockan 20:30 hade jag bestämt träff med Anette och Håkan och var tvungen att rusa vidare.

Anette, Håkan och jag åt en god middag tillsammans på mysiga Riccardo. Jag åt en handgjord pasta: ravioli med champinjoner och valnötter, som smakade mycket bra, och ovanpå det god valnötsglass. (Jodå, jag hade varit förutseende och tagit en vid klänning så att magen skulle få plats även på hemvägen.)

Anette och Håkan är väldigt trevliga och vi satt kvar flera timmar och pratade. Vi har ju en del gemensamt: lägenhet i El Campello, liten hund, och så är Anette specialpedagog som jag (och tycker om att dansa). Klockan var ca 23:30 när vi bröt upp. Men vi bestämde att vi ska ses i dag igen. Bl a så ska Håkan få en del av mina utgallrade skruvar. Han är en händig man och tycker, precis som jag, att det är bra att ha ett litet lager för kommande behov.

På hemvägen fotograferade jag "blombelysningar". De är vackra när de är tända. 

Vov och voff alltså! Spanjorerna - dom är inte kloka. Som dom håller på. Dom gör så att det låter PANG! Och BOOM! Jag är inte skotträdd, men ljudet låter faktiskt väldigt otäckt. Och vov-högt! Så när det säger PANG, då gömmer jag mig för säkerhets skull bakom kuddarna i soffan. Det känns liksom säkrast så.

Men sen, när det bli tyst igen, då kopplar jag av. I morse, när det sa PANG, då fick Stella och jag ligga i mattes säng. Där känns det allra vov-tryggast.

Nu på dagen så pangar inte spanjorerna. Så nu kan vi koppla av hela tiden, Stella och jag. Här kopplar vi av på balkongen:

Och det ska vi göra en vov-lång stund till. Bara för att det är så vov-skönt på balkongen - när vi ligger i solen och vinden blåser i pälsen. Ja, vov på er då!

PS:

I kväll kommer den lilla statyn av helgonet  Virgen del Carmen (som normalt står i en monter vid hamnen) att bli buren längs gatorna, troligen också få åka båt en bit, och slutligen bäras till sin egen kyrka Ermita Virgen del Carmen, som ligger alldeles nära oss (på Carrer de la Mar, just där backen börjar). Kyrkan byggdes 1960 med hjälp av donationer från sjömän och fiskare.

Virgen del Carmen är sjömännens, fiskarnas, och numera även sportdykarnas helgon - samt det helgon som hör till El Campello Playa, där vi bor.

Första delen av kvällen kommer att gå i blommornas tecken, men sent i kväll ska man avfyra fyrverkerier från den första pirarmen. Jag hoppas kunna fotografera åtminstone processionen.

PS2:

Lite sms-humor i dessa dagar då alltför många tycks umgås mer med sin mobil än med någon annan.

   

   

   

   

Nää, hur kan ni tro att jag bara latar mig i dag?

PS3:

Jag har nog tagit sisådär 800 foton hittills. Jag är bara hemma och laddar kamerabatteriet nu, och så ska jag passa på att gå ut med Bonnie och Stella innan fyrverkerierna börjar. Först fotograferade jag blomster-processionen. Jag tog särskilt många foton på de söta barnen. Och nu har jag först fotograferat alla båtarna som eskorterade Virgen del Carmen när hon skulle ut och åka båt, och sedan helgon-processionen. Det är förresten inte lill-Carmen från hamnen, utan stor-Carmen från kyrkan. Stor-Carmen får bara komma ut en gång om året så det är henne väl förunnat att både få sig en liten sjötur, och att därefter bli buren runt i El Campello.

Jag upptäckte att jag nog är i hyfsad form för min ålder, trots allt. I alla fall så har jag sprungit, skuttat och klättrat (både på klippor och murar) för att komma åt att ta bra foton. Man måste klättra om man är kort i rocken...

Alla fotona (nej inte alla 800, men ett urval) kommer ni att få se i morgon. Det kommer att ta hela förmiddagen att redigera dem.

Nu ska jag ut med småflickorna...

PS4:

Nu har jag även fotograferat fyrverkerierna. De var pampiga att titta på! Men nu är det läggdags för Bonnie, Stella och mig, så samtliga foton får vänta till i morgon.

Det här har varit en trevlig fiesta! (Skönt ute också, 26º nu 23:30.) Jag skulle inte ha något emot att vara här nästa år igen, under Fiesta Virgen del Carmen.

14-07-17:

Nu ska ni få se 38 foton från gårdagens blomster-parad. Paraden gick bl a längs San Pedro, El Paseo och Carrer de la Mar. San Pedro var alldeles tom, inte en parkerad bil, och man hade t o m tillfälligt flyttat bort några soptunnor och glasiglos.

Utrymmet behövdes till alla paraddeltagare + alla som stod bredvid och tittade på.

En av de första grupperna i paraden var kvinnoföreningen Amudeca som jag är medlem i. Det är faktiskt roligt att känna några här i El Campello. Flera sa Hola Christel, när de gick förbi.

Mannen i blå skjorta är El Campellos "meste" fotograf. Han tar dåliga passfoton, men bra festivalbilder.

Det var så många söta barn som deltog i paraden. (Jag fotograferade fler barn än vuxna.)

Den lilla flickan t v ovan tog jag ett par extra foton på, bara för att jag tycker att hon är så vacker. (Och så ser hon så "spanjorsk" ut.) Hon är ännu vackrare när hon ler, men det lyckades jag tyvärr inte fånga med kameran.

Här ser ni ytterligare några små sötnosar.

 

Och här nedan ser ni delar av grannfamiljen. På första fotot står dottern Susana längst till höger.

På nästa står hon trea från höger, med lillebror framför sig, och pappa Ferran står längst till höger.

Vad vore en parad utan en orkester?

Det kändes som om halva El Campellos befolkning deltog i paraden. Flickan nedan t v känner jag lite, för hon har en väldigt söt liten yorkie-hane som både Bonnie och Stella är förtjusta i.

De två små flickorna nedan såg så stolta ut, eftersom även deras dockor hade fina traditionella dräkter.

På fotot nedan ser ni kvinnan som äger fiket El Blanquet, och hennes söte son. Jag brukar växla några ord med henne ibland, jag går ju förbi flera gånger om dagen.

Nu ska jag pausa en stund, innan jag fortsätter att bearbeta alla de andra fotona. Om några timmar så ska ni få titta på dem också. Fast jag borde gå ner på stranden! Det är 27º i havet i dag...

PS:

Ni får vänta ett tag till på de andra fotona. Jag har nämligen varit på stranden nästan två timmar. Det var så skönt! Och nu ska jag dricka te, och därefter gå ut med hundarna, innan jag fortsätter att sortera och redigera foton. Men ett helt annat foto ska ni få se. Det vackra smycket som jag fick av Ulf kom nämligen med posten i dag. Som ni ser valde jag ett björklöv. Det gjorde jag för att björk är mitt favoritträd, annars har lönn- och poppel-löven på sitt sätt vackrare form. Visst är det ett vackert smycke!

PS2:

Nu kommer fotona från när alla båtarna seglade ut i bukten. I fören på en blå båt står Virgin Carmen själv. (Det där med att kasta blommor i havet, det hade jag missuppfattat, för de gör de inte. Blommorna lägger de i kyrkan.) Men Carmen, och en präst som följer med, välsignar havet. (Det sägs att en del inte badar förrän havet är välsignat, för säkerhets skull. Fast det kan väl knappast vara sant.)

Kyrkans representanter vandrade mot hamnen för att först vinka av Carmen, och sedan möta henne när hon kom tillbaka.

Det var inte bara jag som tittade. Jag fotograferade delar av publiken också, så att ni kan se hur många människor som såg på. Alla tittar ut över havet...

Jag har aldrig sett så många båtar i hamninloppet, eller i bukten, tidigare. Båt efter båt kom utseglande, de minsta först. Sedan fiskebåtarna och de lite större segelbåtarna. Det såg nästan för trångt ut periodvis.

Men farbror polisen vakade över det hela, så allt gick lugnt till. Någon annan vakade också. Om ni inte har sett ett UFO tidigare, så ser ni ett här. Titta noga på fotot nedan. Det är ingen fågel som flyger på himlen.

Det är en typisk UFO (unidentified flying object), som såg ut som en korsning mellan insekt och helikopter. Fjärrstyrd förstås. Jag undrar om den möjligen hade en filmkamera ombord? Hur som helst så bevakade den hamninloppet under hela ceremonin.

Ser ni den blå båten till höger nedan? Titta i fören där det lyser - där står Carmen.

Efter sin lilla havstur så seglade Carmens båt in i hamnen igen.

Bland fiskenäten stod många och väntade på henne.

Nu ska jag pausa en stund. Sen ska ni få se paraden där man bär Carmen hem till sin kyrka igen.

PS3:

Så lyfte man upp Carmen och började vandra tillbaka till kyrkan. Det gick väldigt långsamt. Männen som bar tog ett steg i taget, med samma fot - exakt samtidigt, så att Carmen gungade från sida till sida. Det såg högtidligt ut.

Jag tycker att Carmen ser ut att vara ganska nöjd med sin utfärd. Men kanske en aningen vemodig också. Hon vet ju att det dröjer ett helt år till nästa gång...

Jag följde inte Carmen hela vägen, utan gick hem till hundarna en stund. Ni ser att Carmens färdväg är kantad med folk som vill titta på henne. Fiestor är stort här i Spanien. Och ursprungligen är nästan alla religiösa, som denna.

Efter den här processionen så gick jag ut med hundarna, för jag ville inte riskera att gå så sent att de skulle behöva råka ut för fyrverkerierna.

Fyrverkerierna skulle börja 22:45, så jag gick ner precis då och satte mig på en trätrall på stranden. Man skulle fyra av fyrverkerierna från piren längst söderut. Det var mörkt ute.

Och ännu mörkare blev det när man några minuter senare släckte all gatubelysning längs El Paseo.

Sedan började man att skjuta upp raketer, den ena efter den andra. Det var många raketer, och dyra sådana.

Med tanke på att det är en ganska enkel liten kamera jag har, så tycker jag att bilderna blev hyfsade. Visst kan man se rörelseoskärpa. Och jag missade ett par riktigt fina, därför att kamerabatteriet inte hängde med. Men håll till godo:

Människorna man ser siluetterna av, står på en av de andra pirarna, och inte så farligt nära som det ser ut.

 

Det var mysigt att sitta där på stranden, bland alla människorna, och titta på alla de vackra fyrverkerierna. Det var så varmt och skönt också, den sena timmen till trots. Jag vill gärna titta nästa år igen (fast kanske utan att fotografera så mycket). Det skulle förstås vara allra roligast att uppleva fiestan tillsammans med någon närstående...

14-07-18:

Ulf löste mitt UFO-mysterium. Han berättade att det är små fjärrstyrda helikoptrar som kallas drönare, och som mycket riktigt har en videokamera ombord. Då gissade jag rätt på det mesta, trots att jag aldrig hade sett en tidigare. De kan se ut så här på nära håll:

De som har 4 eller fler propellrar är tydligen allra lättast att flyga. Men det är dyra leksaker... (Och i Sverige finns det regler för flygfotografering, som innehavare av drönare inte alltid följer.)

I dagens mejlreklam från Achica finns ett soffbord som jag tycker om. (Diameter 56 cm och höjd 63.) Det skulle passa ganska bra framför soffan (men är dyrare än Ikeas Vejmon). Men eftersom jag tycker att det är snyggt, så tar jag för givet att Ulf inte tycker om det (i alla fall inte som soffbord). Vi borde egentligen ha två vardagsrum - så att vi kunde möblera var sitt, och bli nöjda båda... Jag tycker att det är jobbigt med alla kompromisser. En kompromiss innebär ju oftast att ingendera parten blir nöjd. Heminredning som annars är så roligt!

PS:

I dag är det varmt och kvavt här - trots att det är ganska molnigt, och trots att det blåser från havet. Det är röd flagg, så det är tur att jag ändå inte hade tänkt gå ner på stranden i dag. Jag skulle inte klara att ligga och sola, om jag inte fick doppa mig emellanåt. Jag har tvättat 3 maskiner tvätt, och hängt på tork på balkongen. Den första omgången är redan torr.

Jag tror att jag har nämnt det, men det blir mer och mer påtagligt. Bonnie och Stella leker mycket mer tillsammans nu, och det är nästan alltid på Stellas initiativ. Hon lägger sig framför Bonnie i lekställning, och om Bonnie ändå inte fattar så puttar hon till Bonnie med tassen (på kinden). Eller så tar Stella helt enkelt en leksak och springer först precis framför nosen på Bonnie och sedan iväg. När Stella var yngre så vågade hon aldrig utmana Bonnie, men det gör hon nu. Jag är glad att de leker med varandra. För hur det än är så kan en människa inte ersätta en riktig hundkompis. Vi leker på olika vis - och kompletterar varandra. När de har lekt en stund så springer de till vattenskålen och dricker, och sen lägger de sig och vilar/sover en stund.

PS2:

Jag har varit på Mercadona och handlat. Jag vet att jag har berättat för Ulf, men kanske inte för er - att de har så oerhört goda körsbär där nu (i lösvikt). Sorten heter Picota, och har lite fastare kött. Hur som helst så passar jag på att "frossa" i dem, medan jag kan. (Om 4 veckor reser jag upp till Sverige, och när jag kommer tillbaka så kommer Picota-säsongen att vara över.) Jag är väldigt förtjust i bär och stenfrukter! De är faktiskt mycket godare än glass...och mycket nyttigare...

Märker ni att jag latar mig i dag också? Jag behöver det. Framåt kvällen så ska jag sätta mig och läsa vidare i Blackbird.

PS3:

På kvällarna är det så skönt ute. Vi har s k tropiska nätter varenda natt. På vår sena kvällspromenad (nu kring 21), så var det fortfarande 26º varmt. På kvällarna går vi alltid lite längre promenader, hundarna och jag. Om jag inte vore så kvällstrött så känns det som om jag skulle kunna gå hur långt som helst, bara för att det är så behagligt ute. Men allra senast klockan 22 börjar jag gäspa och längta efter sängen...

14-07-19:

Grattis på födelsedagen Robert!

       

PS:

Nu har jag köpt ett soffbord via internet. Jag köpte det vita bordet från Achica. Jag föredrar visserligen björk, men Ikea Vejmon är inte gjort av riktig björk, utan av björkfanerad spånskiva. Och Ulf tycker att det vita bordet är det minst fula. (Måtten är ungefär desamma.) Det vita kostar nu 125 € ≈1156:- (normalpris 259,50 € ≈ 2400:-), jämfört med Vejmon som kostar 89 € ≈823:-, men så är det vita gjort i riktigt trä. Jämförelsevis kostar Bordbirgers bord, som verkligen är gjorda av björk, över 3000:- + dyr frakt hit till Spanien (och det har jag inte råd med). 

   

Ett litet problem var att normalt leveransdatum är 17-25/8 = precis då jag kommer att vara i Sverige. Men jag har mejlat med Achicas kundservice som har lovat att fördröja leveransen till vecka 37 (när jag precis har kommit hem igen). Achicas produkter finns alltid bara en begränsad tid, i ett begränsat antal exemplar - så jag kunde inte vänta med att köpa. (Nyss fanns det 5 bord kvar, nu finns det bara 4...)

Ulf är inte överdrivet glad åt det kommande bordbytet, men han tycker att det blir lugnast så här - med mindre tjat... (I Hässelby fick jag inte ens ställa min fåtölj i vardagsrummet trots att jag hade köpt en ny klädsel till den för att den skulle matcha Ulfs soffa. Därför tycker jag att det är rättvist att jag får bestämma möbleringen här.)

Det är lika varmt i dag som i går (30º nu kl 15). På gatan här utanför, där luften står stilla, känns det för varmt. Men längs El Paseo, och på vår stora balkong, är det behagligt eftersom det hela tiden blåser lite från havet. Jag funderade ett tag på att gå ner och bada, men tycker att det är för mycket folk på helgerna. I morgon förmiddag ska jag till Alicia och kolla vad det är för problem med säng-monteringen. Och kanske Alicia och jag åker till Ikea nästa vecka. Jag behöver visserligen bara 2-3 stora vita porslinskrukor och 2-3 tavelramar, men det är ju alltid kul att gå runt och titta. Alicia behöver också bara några småsaker.

PS2:

Nu har jag läst ut Blackbird. Det var en intressant och gripande bok om en förlorad barndom. Författarinnan är verkligen beundransvärd som överlevde allt hon utsattes för, och det med både humor och förnuft i behåll. Många gånger under läsningen önskade jag att jag kunde kliva in i boken för att adoptera flickan och ta henne med mig hem. Jag sköter mina hundar betydligt bättre än vad hennes vårdnadshavare skötte henne... Jennifer Lauck har skrivit en fortsättningen på Blackbird som heter Som stilla vatten. Den vill jag naturligtvis läsa, men den verkar vara slut på förlaget. Hoppas att den kommer ut igen!

14-07-20:

I förmiddags gick jag till Alicia och tittade på sängen, och sängdelarna. Det fattades ett par stora delar + ett par små! Jag lovade att för säkerhets skull leta i förrådet efter de stora delarna. Jag vet att alla små fanns i påsen som hon fick, men det kunde ju tänkas att de stora låg någon annanstans.

Vi pratade en stund, vilket både är trevligt och nyttigt. Jag lär mig alltid nya ord av Alicia. Hon hjälper mig när jag fattas ett. Jag förklarar vad jag menar - och hon säger vad det heter. (Ibland glömmer jag förstås igen, men jag kanske kommer ihåg ordet passivt.) Jag blev också presenterad för hennes dotter från Madrid, som var på besök med sina två barn.

Därefter gick jag hem och letade i förrådet. Det fanns få ställen att leta på, eftersom allt är välorganiserat nu. Men jag tittade i en låda där jag förvarar tillbehör till mina Ikea-garderober. Och jodå, överst låg en påse märkt Sultan Alsarp (namnet på sängen) som innehöll de stora delarna. Jag blev så glad när jag hittade dem, det är ju viktiga delar som vore svåra att få tag på annars. (De som gör att man kan öppna sänglådan.) Jag hade tagit för givet att det bara fanns garderobsdelar i lådan, och från början visste jag ju inte vilken sorts delar det var som fattades.

Men 4 små saker fattas fortfarande (2 skruvar +2 fyrkantiga plastpluggar). Om Alicia inte hittar dessa hos sig så åker vi till Ikea på onsdag och köper reservdelar. (Smådelar brukar de alltid ha på lager.) Jag ska ju ändå köpa några småsaker där (krukor och tavelramar).

När jag var nere i förrådet så retade jag mig på att det vita Billy-skåpet tog sån stor plats, och stod mitt i gången. Alltså passade jag på att demontera det, så nu är det platt och står bland andra "platta" saker i en hörna av förrådet och tar nästan inte upp någon plats alls.

Vi har varmt i dag, det har varit 32º som mest. Jag borde dammsuga, men känner mig slö i värmen. Hundarna är också slöa. Vi går våra promenader, men annars vilar de bara. Kanske jag börjar på en ny bok i stället för att dammsuga? Dammet och hundhåren ligger säkert kvar och väntar till i morgon... Bara de inte förökar sig för mycket under natten. Båda hundarna fäller nu...

Senast i morgon måste jag ta fram både dammtrasa och dammsugare. Jag vill ju inte riskera att utveckla dammallergi...för då skulle jag knappt kunna vara hemma hos mig själv sen...

14-07-21:

I dag håller jag på med min "nya" dator. Jag förstår mig fortfarande inte på Windows 8. Jag skulle vilja lägga genvägar på skrivbordet till de 2-3 program som jag använder oftast - men har ingen aning om hur man gör. Jag har lärt mig att hitta programmen nu (sök + appar) men då ska allt göras i flera steg - jag vill bara behöva klicka direkt på programmet. Jag måste förstås lägga över min webbsida + mitt mejprogram till nya datorn. Men jag skjuter på det eftersom jag är rädd för att inte klara av hanteringen sen. Just nu håller jag på att uppdatera både min nya + min lilla reservdator (uppdateringar för Windows, Norton etc). Det tar tid. Och nu plötsligt svartnar skärmen på den lilla. Jag har inte använt den sedan jag fick installerat större arbetsminne. (Den verkar vara lite snabbare.) Men för att se något på skärmen så måste jag starta om genom "stora knappen", vilket inte kan vara bra. Suck! Det stressar mig det här med "nya" datorn som inte längre är ny, och som jag ännu inte har kunnat börja använda... Egentligen är det ju inte datorns fel - utan allt beror på att nya Windows 8 inte är användarvänligt alls... (De kunde åtminstone skicka med en bruksanvisning...)

Nu, när jag inte håller diet, så går jag stadigt upp några hg per vecka - trots att jag inte vräker i mig onyttigheter, utan försöker vara nåt så när måttlig. (Onyttigheter: 1-2 empanadillas per dag (eller annat bröd), 1-3 glassar per vecka, 1-4 rutor mörk 85% choklad per vecka, ½ färdigrätt per vecka...)  Men för mig funkar det inte att äta "vad jag vill", även om jag begränsar intaget något. (Jag befarar att jag väger 54 nu.) Jag måste skära ner på kolhydraterna igen. Det är det som funkar bäst för mig, fast jag tycker det är tråkigt. Min hälsa vinner också på att jag minskar på kolhydraterna. I detta har jag stöd av den senaste forskningen.

Det står en artikel i Expressen i dag: http://www.expressen.se/halsoliv/michael-mosley-forlat-for-mina-vardelosa-rad/ Där citeras Dr Michael Mosley, mannen bakom 5:2-dieten. Han säger att han ber om ursäkt för de värdelösa råd han tidigare har givit om fett. I en artikel i brittiska tidningen Daily Mail skriver han att han ända sedan sina medicinstudier trott att kött, mjölk och animaliska fetter varit skadliga. Men nu har han kommit till en helt annan slutsats. Orsaken är att allt fler stora studier har visat att de gamla "sanningarna" inte stämmer. Ägg orsakar inte hjärtsjukdomar, och det gör inte mättat fett heller. "Enligt en undersökning beställd av British Heart Association 2013, baserad på 72 tidigare studier finns det inga tecken på att mättade fetter orsakar hjärtsjukdom", skriver han. Han spårar orsaken till västvärldens fettskräck till en felaktig undersökning från 50-talet och vill i stället höja ett varningens ord för att äta alltför mycket kolhydrater som ger snabbare blodsockertoppar. Efter att ha tagit till sig den senaste forskningen har Michael Mosley själv ändrat sina kostvanor.

Och professor Martin Ingvar säger: Under nära nog hela mänsklighetens historia har det rått matbrist. Därför kickar vi i gång när vi får snabba kolhydrater. I dagens överflöd (i vår del av världen) blir det snabbt en obalans i kroppen när så mycket är så tillgängligt så lätt. Stresshormonerna gör dessutom att vi äter mer. Snabba kolhydrater ökar insulinpåslaget och vi blir sötsugna. Metabolt syndrom kallas vår tids ämnesomsättningsstörning. Hälften av alla vuxna har det i dag.

Metabolt syndrom (Reavens syndrom X, insulinresistenssyndrom) är inte en sjukdom i sig - utan ett samlingsnamn för riskfaktorer som ökar risken för insjuknande i hjärt- och kärlsjukdomar (såsom hjärtinfarkt och stroke). International Diabetes Federation väljer följande definition: Bukfetma, plus minst två av följande: Förhöjd mängd triglycerider (fett) i blodet, låg andel HDL-kolesterol i blodet, högt blodtryck och/eller nedsatt glukostolerans eller diabetes typ 2. Ett flertal kvinnor som lider av PCOS, en hormonell obalans, lider också av ett metabolt syndrom.

Metabolt syndrom kallas också för "den västerländska sjukan" eftersom syndromet i västvärlden har nått epidemiska proportioner. Med all sannolikhet beror de på något i den västerländska livsstilen som kroppen inte är anpassad till. Dr Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) skriver: Jag tror att grundstörningen vid metabolt syndrom vanligen är för stort intag av (lättsmälta) kolhydrater/socker. Den västerländska kosten innehåller massor av socker och vitt mjöl, något som människor under 99,9% av vår utveckling åt lite eller inget av. Detta ger högt upptag av socker i blodet och på grund av det även höga nivåer av hormonet insulin. Höga insulinnivåer i sin tur kan i längden ge alla möjliga störningar i kroppen då det påverkar flertalet av kroppens celler. Det kan säkerligen medverka till övervikt, högt blodtryck och rubbade blodfetter. Många tror även att det i längden kan medverka till cancer- och demensutveckling. Förstorad prostata kan också bli ett resultat i längden. Andra sjukdomar som är vanliga vid metabolt syndrom är fettlever, gallbesvär, PCOS och gikt.

Ord och inga visor... (Dessutom tycker jag att jag nu ser ut precis som den högra kvinnan ovan, och det är ju inte precis idealet...) Bästa behandling mot det metabola syndromet är att inte röka, att motionera tillräckligt samt att äta förståndigt. För mig är det där med att äta förståndigt det svåraste (särskilt när jag stressar) trots att jag vet exakt hur man bör äta. Tyvärr finns det ingen färdigmat, praktiskt taget inget bröd, ingen "lätttillgänglig" mat alls - som är vettig. Enligt innehållsförteckningarna är det tillsatt socker; sackaros, glukos, fruktos, dextros, laktos, maltos, galaktos - eller sötningsmedel; sorbitol, mannitol, isomalt, maltiol, laktiol, xylitol, stevia, aspartam, cyklamat, sukralos, sackarin m fl - i praktiskt taget allting (även i hund- och kattmat). Det är alltså betydligt svårare, krångligare och mera tidsödande att äta förståndigt än oförståndigt...

Grönsaker är fortfarande nyttiga! (Ja, åtminstone ekologiskt odlade.) Aldrig någonsin har grönsaker varit omodernt, inte i någon tidsålder och inte i någon diet. Det är ju alltid en tröst! För hur det än är - så tillhör frukt och grönsaker den allra vackraste maten!

Vov på er! Min matte måste ha blivit vov-tjock! Ja, för hon tar alldeles för stor plats i sängen. Hon har själv sagt att hon tycker att det är alldeles för trångt i sängen, när vi ligger där alla tre. Då säger hon att vi får gå ner på golvet. Men det är ju vov-orättvist alltså! Det är verkligen inte mitt fel att det är trångt. Nä, för jag är alldeles lagom. Och Stella är också lagom. Så då måste det vara matte som är alldeles för tjock.

Ja, det är inte konstigt. Matte äter mycket mer än vad Stella och jag gör. Hon kunde gott bjuda oss lite oftare, så skulle hon kanske inte bli lika vov-tjock.

Jag får väl försöka motionera matte lite. Fast, när jag tänker efter, så är jag nog för lat.  Matte kan gott motionera själv. Men jag ska be henne att köpa en sån där vagn som hundar kan åka i. (En sån som liknar en bebis-vagn.) Sen kunde Stella och jag sitta i den. Och så kunde matte springa med vagnen. Och då kunde Stella och jag se oss omkring - och lata oss samtidigt. Det vore faktiskt vov-perfekt. Ja, vov då!

14-07-22:

I dag är det bara 3 veckor och 3 dagar tills jag ska resa till Sverige. Jag har skrivit en särskild liten att-göra-lista med bara de allra viktigaste punkterna på, sådant som bör eller måste vara gjort innan jag åker. Jag ska försöka göra en sak åt gången utan att känna stress. Försöka kan jag ju...

Jag ställde mig på vågen i morse. Det är alltid bättre att se sanningen i vitögat. Resultat: 53,8 kg och 26,9% fet = illa, illa... Jag har börjat trappa ner, men ännu håller jag ingen diet. Den gamla vanliga visan. Upp som en sol, ner som en pannkaka. Fast "åt andra hållet"...

I går började jag på en ny bok; Svindlaren av John Grisham. Grisham skriver alltid väldigt spännande böcker. Den här handlar om en advokat som sitter i fängelse (dömd till 10 år, än så länge är det oklart varför). En domare mördas brutalt, men FBI hittar inga ledtrådar efter mördaren, och inget motiv till dådet. Advokaten säger sig veta vem som är mördaren, och vill köpa sig fri. Enligt baksidestexten är inget som det ser ut att vara i den här thrillern. Det ska bli spännande att fortsätta läsningen i kväll.

PS:

Jag har faktiskt varit ganska flitig i dag. Först gick jag till tandläkaren och beställde en tid för "årsbesiktning". Jag ska dit på torsdag 19:30. Sen gick jag till järnaffären och bad om pris på myggnät till tre av våra fönster. Ulf och jag har pratat om att skaffa sådana där fina myggnät som är som rullgardiner (och går i spår) till hans rum, köket och mitt rum. De ska ringa från järnaffären när de har kollat upp priset inkl montering. (Jag gav dem fönstermåtten.)

Sedan har jag äntligen planterat om de där 9 växterna som fortfarande stod i självbevattningskrukor. I svenskt klimat är sådana krukor superbra, men i spanskt fungerar de inget vidare. (Växterna torkar ut för lätt, när man aldrig kan "genomdränka" dem.) Ni ser så litet rotsystem växten har, och så mycket "oanvänd" jord som det blev kvar i krukan. Så var det med alla 9 växterna.

Jag satt flera timmar på balkongen (iklädd baddräkt) och planterade om, och planterade om. Sedan fick växterna stå och rinna av på diskbänken, innan jag satte dem i ytterkrukor (inne) eller på fat (ute).

Det är förargligt att det alltid blir så stökigt när jag planterar om. När jag hade ställt tillbaka allt jag hade använt på sina platser, så fick jag sopa hela balkongen ordentligt. (Det låg jord i varenda hörna.)

Och gå till soptunnan och slänga all den gamla jorden.

Samt diska ur alla de tomma självbevattningskrukorna (i duschkaret), och sedan ställa dem på tork på balkongen.

Men nu står samtliga växter i "vanliga" krukor, både ute och inne. Ytterkrukorna räckte inte åt alla, men det är ju bl a ett par sådana som jag ska köpa på Ikea i morgon. (Ser ni rumporna på Stella och Bonnie på det vänstra fotot nedan?)

Ulf har förresten varit på Ikea i dag (i Barkaby) där han köpte LED-lampor som de sålde billigt. (Och häromdagen besökte Ulf Ikea i Kungens kurva. Så det är inte bara jag som gillar Ikeas sortiment och priser.)

Nu tänker jag bara lata mig resten av kvällen, och läsa förstås. Men allra först så måste jag duscha. Jag är både genomsvettig och smutsig (jordiga fötter och jord under naglarna).

14-07-23:

Jag har varit på Ikea i dag. Jag åkte ensam, för Alicia fick i sista stund besked om att hon måste ta prover hos läkaren. I dag tog nerresan 20 minuter extra p g a vägarbete. Trafiken stod stilla i båda filerna, och däremellan så krypkörde vi - i flera km. Egentligen förstår jag inte varför. Det var en sträcka på knappt 200 meter där trafiken gick ihop i en fil - så nog borde trafiken ha flutit smidigare. Det ska bli SÅ skönt när Ikea har öppnat i Alicante! Nu tillbringade jag 2 timmar och 20 minuter i bilen, och hade sedan bara 2½ timme på mig på Ikea - (eftersom jag inte ville att Bonnie skulle behöva hålla sig längre). I Murcia-trakten var det +34º så jag är så glad att vi har automatisk AC i bilen. (Jag ställde den på 18º så det fläktade skönt. Det är ju en fördel att kunna hålla huvudet kallt när man kör på motorväg i tät trafik.)

På Ikea fick jag tag på krukorna jag ville ha, men en av tavelramarna fanns inte (fast det stod i deras eget datorsystem att den skulle finnas på lager). Reservdelarna till Alicia kommer helt gratis med brev, för de fanns inte heller på lager. (Tyvärr så kom jag varken ihåg Alicias båda efternamn, eller hela adressen, så brevet kommer till mig.)

Ett spontanköp gjorde jag. Jag köpte påslakan-setet Strandkrypa för 14 € (≈129:-). Det är så nytt att det ännu inte finns på webben, och känns behagligt mjukt.

Jag köpte också en låg rund korg, vilket jag hade planerat att köpa. Men jag hade inte tänkt hela vägen... Jag ville ha en rund korg för att ställa på nedersta hyllan på mitt nymålade vita bord. Jag tänkte lägga hundarnas leksaker där. Nu ligger sakerna i en blå plastlåda som står på golvet. (Det är viktigt att de själva kan ta sina saker när de vill.) Jag hade mätt att hyllan är 38 cm i Ø. Korgen är 34 cm i Ø, vilket alltså skulle passa bra. MEN, jag tänkte som sagt inte hela vägen. Mellan benen på bordet är det bara 24 cm (30 på diagonalen) så om jag inte skruvar loss ett ben så kan jag inte sätta dit korgen. (Den är för stabil för att vikas ihop.) Att skruva loss benet en gång vore OK, men eftersom det är hundarnas korg vill jag lätt kunna ta ut den för att rengöra - så nu vet jag inte hur jag ska göra. Även om korgen står direkt på golvet, så är den förstås snyggare än den blå plastlådan. Men det var inte riktigt så jag hade tänkt..

I kväll ska jag, och hundarna, gå till Alicia för att lämna de stora delarna som fattades till sängen (och som jag fortfarande har här).

14-07-24:

Det är inte ofta värmen fördelar sig så här jämnt mellan nord och syd:

Passa på att njuta av det fina sommarvädret, ni som kan!

Själv ska jag hålla mig inomhus, eller i skuggan, i dag. Jag har nämligen ganska svår migrän. Den började i går efter Ikea-besöket. Och trots att jag tog medicin både innan jag la mig, och en gång till klockan 04 i morse, så har den inte gett med sig. Den är säkert stressutlöst. Jag stressade eftersom jag inte hade hundvakt. Nåja, jag har ju inte migrän lika ofta som tidigare, så det får väl gå an. Men jag ser fram emot att den går över...

PS:

Ännu har migränen inte gett med sig, trots att jag har tagit både migränmedicin och medel mot illamående. Men den är hanterbar. Alltså kunde jag gå till tandläkaren för "årsbesiktning" i kväll. Som vanligt hade jag inga hål, men lite tandsten (som hon tog bort). Och så sa tandläkaren att jag (trots att jag använder mjuk borste) borstar för hårt. Hon hittade en inbuktning i en tand fram i underkäken.

Annars har jag inte gjort mycket i dag, bara tvättat (bl a de nya lakanen) och läst lite i min bok.

Vov på er! Matte säger att man inte ska leka med maten. Men det ska man ju. Det är ju vov-kul! Tyvärr hinner jag aldrig leka med min. Nä, för jag äter upp all min mat bums. Vov-snabbt äter jag upp allting. Men Stella äter långsamt. Så hon hinner leka med sin mat.

Som i dag. Vi fick 2 gröna ärter var av matte. Ja, ni hör så snål hon är. Bara 2 var fick vi, fast matte åt en hel tallrik full själv. Jag åt upp mina bums, men Stella åt bara en - och sen lekte hon länge med den andra. Ute på balkongen lekte hon. Ser ni ärtan? Den ligger bredvid gnagisen.

Först bollade hon länge med ärtan, hon liksom kastade upp den i luften med munnen. Och så puttade hon på den med tassen. Men till slut. Då åt hon upp sin sista ärta hon också. Då var hennes ärta alldeles platt, och lite smutsig. Men Stella sa att ärtan var god.

Om vi hade fått 1000 ärter var, då hade jag kanske hunnit leka med min sista ärta jag också. Så vov-många ärter vill jag ha nästa gång! Ja, jag vet förstås inte hur mycket 1000 är, men det ser man ju, när man skrivet det, att det är vov-mycket. Ja för det är liksom 3 ärter efter 1:an. Så mycket mer än 2 är det! Ja, vov-vov-voff då!

14-07-25:

Migränen håller i sig, så jag har sovit dåligt i natt, och är inte i nån superform i dag. Tja, man kan ju inte ha roligt jämt... Det blir inget strandliv i dag heller, och jag tvivlar på att jag kommer att göra så värst mycket nytta. Kanske jag orkar läsa några rader. Boken är spännande.

Flera av Ulfs vänner tycker att han borde skriva några rader här emellanåt, men hittills har han aldrig velat. (Trots att han verkligen kan skriva!) Därför får ni veta mindre om vad han gör, särskilt när vi är skilda åt. Vi mejlar flera gånger om dagen till varandra, Ulf och jag, så jag vet precis vad han gör - och vice versa. I går gick Ulf och Bosse L en promenad i Judarskogens naturreservat. Se: http://www.stockholm.se/KulturFritid/Park-och-natur/Naturreservat-i-Stockholms-stad1/Judarsskogens-naturreservat/ Ulf skickade mig några foton som han hade tagit, varav flest på sjön Judarn.

Det är inte många storstäder som har sådana här små idyller. (Sjön Judarn ligger bara 9 km från Stockholms centrum). Människor behöver små gröna oaser. (Eller havet...) Om vi bara såg hus, gator och bilar jämt - så tvivlar jag på att vi skulle kunna hålla oss mentalt friska.

PS:

Nu har jag varit på Aldi och köpt en pytteliten fikonplanta. (Veckans erbjudande: 2,49 €.) Jag har länge önskat mig ett fikonträd till balkongen, och nu har jag början på ett. Jag planterade bums om det i en större kruka. Jag upptäckte, när jag läste vad som stod på förpackningen, att jag passivt förstår en hel del spanska. Där stod att fikonen blommar i juni och ger frukt från slutet av augusti, att trädet kan bli 8 meter högt (fast inte planterat i kruka förstås), och tål ner till 3 minusgrader. Jag förstod också att det skulle planteras 5 cm djupare än det stod vid leveransen, och egentligen skulle planteringsjorden blandas med kompost - men det hade jag ingen. Fikonplantan får inte torka ut. Jag får hoppas att jag kan få plantan att trivas och växa till sig. Drömmen vore förstås egna fikon om några år...

Sen glömde jag visa att jag i alla fall har lyckats lägga in en "startknapp" på min Winows 8-dator. (http://www.classicshell.net/) Det är ju alltid en liten förbättring...

PS2:

Nu ska jag göra lite reklam för Sunkini (http://sunkini.se/) - fast jag ytterst sällan gör reklam för företag. Deras plagg är lite i dyraste laget - men bra. Jag har tidigare berättat att jag har två set med tankinis (plaggen släpper igenom solen, men visar inte en 62-årig mage med skrynkligt skinn). Jag har också en tunika och ett sportlinne. (Jag passar på att köpa när de har erbjudanden, några plagg köpte jag t ex i vintras.) I förmiddags när jag gick till Aldi så hade jag ett bomullslinne på mig. Svetten rann både på ryggen och magen. Det är 32º nu (och var 30º i morse). Sen bytte jag till mitt Sunkini-linne! Jag måste visserligen ha en tunn behå under, men vilken skillnad - genom Sunkini-tyget så fläktar det. Hade de inte varit så dyra så hade jag bums beställt några plagg till. (Jag hoppas att de kommer att rea ut en del till hösten...) I spanskt sommarklimat är de idealiska (vare sig man vill ha sol på magen eller ej). Så här ser mitt linne ut (det finns många olika färger och mönster):

Men oss emellan sagt, om jag hade haft lika perfekt figur som modellen på bilden - då hade jag inte alls haft något emot att visa upp min mage...

PS3:

Bosse mejlade ett par foton som han hade tagit på Ulf i Judarskogen. Här nedan får ni se ett. Så ser ni att min käre make ser pigg och kry ut igen.

14-07-26:

I dag vaknade jag utan huvudvärk. Skönt! Efter hundpromenad och frukost så gick jag ner på stranden. Där stannade jag 1½ timme. Det blåste skönt från sydöst, så det blev aldrig för varmt att ligga och sola. Men utan att doppa mig i havet emellanåt, hade jag ändå inte klarat att ligga i solen så länge. Det är skönt en stund, och jag vill gärna få lite färg, men jag orkar aldrig ligga och "steka" - och det skulle jag heller inte må bra av. Det är 25º i havet, 31º i luften och UV-index 9 i dag. När jag låg på rygg på stranden la jag en solhatt över ansiktet, och när jag är ute och går med hundarna har jag oftast en solskärm för att skydda ansiktet mot solen. Det är kanske därför som jag aldrig blir riktigt brun - jag är alltid försiktig i solen... För försiktig? (Som jämförelse ligger UV-index på 6,5 i dag både i Skåne och Uppland.)

Jag försökte ta en "selfie" (ett av de senaste modeorden jag har lärt mig) på dagens "outfit", så att ni kan se att jag har på mig en av mina två Sunkini-tankinis. Men det är banne mig inte så lätt när det är trångt framför spegeln (sängen på ena sidan, balkongdörren på andra - och spegeln delvis skymd bakom sängen). Dessutom känns det aningen löjligt. Men här kommer de 2 minst dåliga fotona:

När jag ser fotona på mig själv, så är jag glad att jag äntligen gjorde slag i saken i morse. Jag började banta (enl LCMF)! Inte roligt alls - men helt nödvändigt. (Jag får skylla mig själv som ännu inte lärt mig hålla vikten.) Jag ska försöka undvika att skriva alltför mycket om eländet här.

Jag tänker lata mig hela dagen i dag. Det behöver jag. Förhoppningsvis läser jag ut boken. Grisham kan onekligen konsten att skriva så att spänningen hela tiden byggs upp! Nu när jag har läst 2/3 vet jag vad FBI har för planer, och vad skurkarna har för planer (helt motsatta), men vad huvudpersonen har för planer för egen del - det vet jag inte än, bara att de kommer att vara synnerligen väluttänkta (allt för att rädda livet på sig själv).

Och på tal om böcker så har ni kanske sett att Katarinas bok nu går att köpa på Adlibris för 49:- (pocket): http://www.adlibris.com/se/bok/jag-vill-att-du-gar-nu-9789198170108 

PS:

Nu har jag läst ut boken Svindlaren. Den var spännande till sista sidan (som Grishams böcker nästan alltid är), och slutet oväntat. I efterordet skriver författaren "Det här är naturligtvis en påhittad berättelse - mer påhittad än vanligt faktiskt". Ja nog är han påhittig alltid, John Grisham, och han måste vara intelligent för att kunna komma på en sådan här intrig. Men så är han ju bestseller-författare. Såvitt jag vet är det här hans 30:e bok, men jag har bara 8 i min bokhylla. Han skriver bra, men jag vill läsa olika sorters böcker av olika författare. Jag fick upp ögonen för honom när jag såg filmen Firman (med Tom Cruise i huvudrollen) som kom 1993. (En mycket spännande film!)

14-07-27:

I dag är jag är trött/sömnig, för jag sov bara 5 timmar i natt. I går var det lördagskväll + turistsäsong = mycket väsen från gatan nattetid. (Och så sover jag ju med öppen balkongdörr så här års, samt hör bättre än normalt.) Alltså gör jag inte mycket nytta i dag heller.

Jag går dagligen förbi en lägenhet som är till salu - i det röda huset i första linjen där Lokura och Alehop ligger. I dag beslöt jag mig för att ta reda på lite mer om lägenheten. Den kostar 198'000 € (inkl garageplats och förråd) vilket är ett hyfsat pris i första linjen, men har bara ett sovrum (och så vetter balkongen åt nordöst) - annars verkar den inte vara så dum: http://www.costamarinmo.net/propiedades-costamar-inmo/ref-193-piso-en-2a-linea-de-playa-de-campello-con-garaje-y-trastero/  (Fast badrum i mörkbrunt gillar jag inte.)

Hos samma mäklare hittade jag en mycket prisvärd lägenhet. Den ligger nära stationen, har 3 sovrum, är 114m² stor (och har lika stor takterrass - och kostar 123'600 € (så lågt kvadratmeterpris att jag nästan undrar om de har skrivit fel): http://www.costamarinmo.net/propiedades-costamar-inmo/ref-23-atico-en-campello-de-3-dormitorios-con-gran-solarium/

Och vill man bara ha en liten semesterlägenhet så är den här för 80'000 € inte så dum: http://www.costamarinmo.net/propiedades-costamar-inmo/ref-102-estudio-en-1a-linea-de-playa-reformado/  Den ligger i första linjen (vid Playa Muchavista), men är bara 30 m², och har bara 1 rum.

Ingendera är min ideallägenhet, men alla tre är bra lägenheter till bra priser.

PS:

När jag ändå är i farten så passade jag på att fotografera några lägenheter ur Inmo2000's nya broschyr. Klicka på www.inmo2000.es och skriv in referensnumret om ni vill veta mer. Jag har valt ut vad jag tycker verkar vara bra, och bara lägenheter som ligger inom gångavstånd från playan. (Möjligen kan jag ha visat er 2 av dessa tidigare, men jag är inte säker.) Inmo2000 har numera mer än ett foto av varje lägenhet på sin webbsida. (Jag tipsade dem om nyttan av detta, men de borde lägga in ännu fler...)

14-07-28:

I dag har jag varit hos en optiker på förmiddagen. Jag valde den här i El Campello som har gjort bäst intryck på mig när jag har vandrat runt och kollat priser. (Annars finns det några billighetskedjor inne i Alicante.) Den här kvinnliga har 8 utbildningsdiplom på väggen och blev utexaminerad optiker 2001. Hon har väldigt modern utrustning - och håller normalpriser.

Synundersökningen gav inte exakt samma resultat som den på Smarteyes. (De exakta siffrorna kan jag tala om, när jag har fått dem på papper.) Eftersom jag har fullständigt perfekt syn på långt håll på mitt högra öga (som är det dominanta), och bara en obetydlig nedsättning på det vänstra (0,75), så tyckte hon inte att jag skulle ha progressiva glas. Ändå hade hon många olika sorters progressiva: vanliga standard, med bredare läsfält, med mycket bredare läsfält, samt en variant som även hade bredare fält i mitten anpassat för dator. (Dyrare och dyrare förstås.) Men ingetdera hade inneburit att jag skulle kunna läsa lika bra som med vanliga läsglasögon. Och det är ju för att kunna läsa som jag behöver glasögon! Alltså valde jag läsglasögon, vilket ju blir mycket billigare också.

Egentligen är det Ulf som vill att jag ska ha progressiva, inte jag. Han är så nöjd med sina (men så ser han ju dåligt även på håll). Och så vill Ulf att jag alltid ska ha glasögon med mig, vilket jag nästan aldrig har eftersom jag inte tycker om att släpa på stora handväskor... (Fast när jag går och handlar så brukar jag ofta ta med ett par jättebilliga "bensinmacks-glasögon", som jag inte behöver vara rädd om, för att kunna läsa på förpackningarna.) Själv skulle jag allra helst vilja att jag fick opererat mitt vänstra öga, men sådant är ju svindyrt (minst 17'000:-). Uno, som har fått opererat båda sina, är jättenöjd! Att operera in en ny konstgjord (ev progressiv) lins verkar ju onekligen mest praktiskt, för ögonen har man ju alltid med sig (i alla fall i bokstavlig betydelse).

Återstod val av båge, vilket alltid är jättesvårt. Optikern sa att jag borde välja bågar som är lite högre än mina nuvarande, för det skulle underlätta med större glasyta när jag läste. Jag hittade ingen båge som jag var 100% nöjd med utseendemässigt. (Jag vill ha en liten lätt och diskret båge, som har rektangulära glas men med rundade hörn, och som inte är för bred för mitt ansikte. Men det hade hon ingen.) Jag hittade en båge som var väldigt bekväm, och lätt, och som passade mitt ansikte storleksmässigt. Den är av metall, och blå med blålila bågar. Lite för markant, men inte jättemycket. Ni ska få se foto så småningom. (Utseendet på glasögonen är inte lika viktigt om jag bara ska ha dem hemma. Det vore skillnad om jag alltid skulle bära dem.)

Eftersom jag valde till antireflexbehandling samt 1 mm tunnare glas (jag får ont av tunga glasögon) så slutade notan på 179 € (≈1639:-). Man kan köpa läsglasögon på nätet för knappt 500:-, men det känns tryggare så här. Jag vet inte om man får ett glasögonfodral gratis på köpet i den här affären, annars får jag köpa ett som passar.

Nu ska jag gå ut med hundarna, och därefter sätta på en tvättmaskin.

PS:

Vi har varmt och skönt i dag, 30º. Men det har ni tydligen haft i Sverige också. Jag har satt upp alla mina pelargonsticklingar på matbordet i vardagsrummet. Så har jag alla växterna samlade när jag vattnar dem. (Jag passar på att bre ut mina saker nu när jag kan...) Det blir ju enklast för Alicia också, om hon slipper springa upp och ner för trapporna med vattenkannorna. Sticklingarna har tagit sig bra.

Vov-vov! I dag fick jag en hundmode-katalog från Puppia. Nu är jag ju vov-söt i mig själv, men ibland känner jag mig nästan ännu sötare, när jag har något vov-snyggt på mig också. Puppia gör fina hundkläder, men nog tycker jag att dom kunde ha haft en ännu sötare hund på framsidan av katalogen - ja, mig till exempel.

Jag ska förstås önska mig massor av fina kläder. Men matte säger att jag bara kan få sånt som jag verkligen behöver. Ingen sån här fin kappa. Nä, för matte säger att det inte behövs så varma kappor i Spanien. Men jag skulle ju bli vov-söt i en sån här kappa. Visst!

Jag ska inte ens få några nya jul-kläder. Matte är ju vov-snål alltså! Annars skulle jag klä bra i den röda klänningen.

    

Men matte säger att det inte är nån idé att ge mig nån klänning. Nä, bara för att jag biter i den, allra längst ner... Ja, bara för att den tygbiten är i vägen när jag ska vifta på svansen.

Jag ska inte ens få några skor, fast jag fryser om tassarna ibland. Vov alltså, så snål matte är.

Först så hade jag tänkt önska mig en ny hund-säng. Men sen kom jag på att det vore vov-dumt. Jo, för tänk om matte skulle säga att jag var tvungen att ligga i den. Ja, på natten alltså - då när jag helst vill sova i mattes säng.

Och vov! Inte ens ett sånt här fint koppel-paraply får jag. Jag tycker ju inte om att gå ut när det regnar ju. Fast matte säger att jag får ha min regnkappa då...

Men kanske, kanske jag kan få en sån här sele som är som en jacka.

Och matte lovar faktiskt att jag ska få en ny vanlig sele. Stella ska också få en ny vanlig sele.

Men vov alltså - vad det kommer att bli svårt att välja. Ja, för jag får bara en. Jag klär väldigt bra i rosa, det gör jag. Men ibland är det ju kul med omväxling. Jag klär bra i ljusblått och turkost också. Men det är ju killfärger - så det kan jag ju inte ha. Jag ska fundera. Rött kanske? Eller svart? Eller rosa bara för att det är snyggast?

 

I Puppia-selar så har jag har storlek M och Stella har storlek S. Lilla svart-vita Nova, hon som bodde hos oss ett tag och sedan försvann, hon hade storlek XS. Man måste veta vad man har för storlek om man ska köpa kläder. Annars kan det bli vov-fel. Man vill ju inte att kläderna ska passa nån annan...

Sen säger matte att hon kanske köper ett nytt säkerhetsbälte till bilen. I så fall vill jag nog ha ett rött, tror jag.

Nä, nu ska jag titta lite mer i katalogen. Och fundera på vilken sele som jag kan se allra vov-sötast ut i. Matte säger att jag kan hålla på och välja länge, för hon ska inte köpa selen nu - utan sen, till hösten. Ja, voff på er då!

14-07-29:

Det blev lite dåligt med sömnen i natt. I går ställdes det nämligen upp en stor utomhusscen på stranden, nära Fiskarnas hus. Därefter började dunka-dunka-musiken... Det var Open air tour Máxima FM, med 4 DJ's, som var ute på turné. För andra året i rad besökte de El Campello. Jag tror att arrangemanget tilltalade ungdomarna och de yngre turisterna. Man kunde tydligen dansa till musiken, fast jag vet inget om underlaget. Själv har jag aldrig gillat dunka-dunka - inte ens som ung. Och just när jag har planerat att sova, så tycker jag allra sämst om dunkandet. (Det blev ju en del skrik och skrän när ungdomarna skulle hem efteråt också...)

I dag på morgonpromenaden såg vi att renhållningspatrullerna hade fullt upp. De t o m sprutade de närliggande gatorna och trottoarerna med högtrycksspruta... Men nu är det rent och fint igen.

Det ordnas en hel del sådana här jippon, av skilda slag, under månaderna juli och augusti. (Man kan även lyssna på stråkkonsert.) Flera gånger är det t ex utomhusbio. Varannan gång barnfilm, varannan gång vuxenfilm. Allt är dubbat till spanska, men vuxen-filmerna är textade på engelska. Jag tänkte ett tag att jag kanske borde gå och se en barnfilm, för att träna spanska, men det blir nog inte av. (Längre fram funderar jag på att låna spanska barnböcker på biblioteket i samma syfte. Det kanske blir av, någon gång i vinter.) Fotot nedan tog jag på bilden i broschyren med sommarens kultur-program.

PS:

Ulf har inte rökt alls sedan hjärtinfarkten. Det är duktigt gjort! Bara hälften av de rökare, som har haft hjärtinfarkt, lyckas sluta. Men visst händer det att han är sugen... Han frågade mig om jag visste varför rökning är dåligt för hjärta och blodkärl. Jag visste inte exakt (mer än att rökning är den enskilt största yttre orsaken till sjukdomar och för tidig död). Men jag tog reda på. Här får ni en kort och förenklad version:

Vid hjärt- och kärlsjukdomar är det ofta flera faktorer som samverkar med rökningens skadeeffekter. Rökningen i sig ökar dödsrisken tre gånger. Kombinerad med högt blodtryck eller hög kolesterolhalt ökar den fyrfaldigt. Dessa tre faktorer tillsammans ökar risken åtta gånger. All tobak ökar hjärtinfarktrisken, även snus. Rökning är den största riskfaktorn för att drabbas av en hjärtinfarkt. 

Den tidigaste effekten på hjärtat av rökning är att blodtrycket stiger och hjärtat slår snabbare. Denna stress kan med tiden skada hjärtmuskeln. Rökning höjer kolesterolvärdet och bidrar till att kolesterolet fortare ”härsknar”. På så sätt påskyndas åderförfettningen och blodkärlen blir trängre. Dessutom blir blodplättarna klibbigare, klumpar ihop sig, och bildar blodproppar. Nya studier visar att de fettlösliga rökpartiklarna passerar genom alveolmembranet (i lungorna) och tillsammans med LDL (det onda kolesterolet) förvärrar de bildningen av plack. Detta leder till att förträngningen förtjockas och symtomen kommer tidigare.

Ja, ytterligare bevis på att man aldrig någonsin ska börja röka (och för att man ska sluta bums om man redan är rökare.)

PS2:

Nu har jag varit nere hos frisören och fått klippt håret. Jag bad honom ta 7-8 cm (men luggen ska jag klippa själv strax före avresan). Som vanligt kostade det 12 € (≈110:-). Ni kan jämföra fotot nedan, med fotona jag la in av mig själv den 26:e. Så här blev det:

I dag blåser det friska vindar, och är växlande molnighet. Det känns faktiskt skönt som omväxling mot allt det varma. Vi har ändå 30º varmt, men det känns lagom i blåst och halvskugga... Det är röd flagg (efter flera "gröna" dar).

Har ni också läst följande glada nyhet? http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/kort-loptur-lika-bra-som-lang Sammanfattning: Att löpträning är bra för kroppen är väl känt. Ny forskning visar på fördelar redan vid minimal ansträngning. Blott fem minuters löpning per dag kan rejält minska risken att dö i en hjärt-kärlsjukdom. Hälsovinsterna var desamma oavsett hur länge, och snabbt, löparna i studien sprang. Fem minuters löpning kan ge större fördelar jämfört med 15-20 minuters måttligt intensiv träning (som till exempel promenader). Ur ett folkhälsoperspektiv är främjande av löpning lika viktigt som att undvika rökning, övervikt och för högt blodtryck, enligt forskarna.

Nej, jag har aldrig varit en löpare - men jag förstår det sunda med att springa, och jag har faktiskt ett par löparskor. Jag tänker så ofta att jag borde börja springa - på allvar. Jag har inget emot springande som sådant. Men så har jag förstörda fötter, och knäna är väl inte heller i bästa skick. Fast om det nu räcker med 5 minuter om dan, då kanske det inte är så oöverkomligt längre... Och om jag kunde börja springa 5-10 minuter ca 3 gånger i veckan (i måttlig takt, avbrutet av enstaka ruscher) då skulle min hälsa vinna åtskilligt! Det tål att tänka på. (Jag måste förstås hitta tillräcklig motivation för att komma igång.) Här är det bra ut-och-springa-väder minst 360 dagar om året...

14-07-30:

Pust! Nu har jag gjort något som jag har skjutit upp länge - bara för att jag tycker att det är så svårt. Jag har ringt mitt spanska hemförsäkringsbolag och ställt 2 viktiga frågor. Jag blev visserligen skickad från första telefonnumret till ett annat, och sedan till ett tredje, men jag klarade allt på spanska utan problem. Så nu vet jag att reseförsäkring ingår (30 dagar) samt att vårt förråd är försäkrat (maxbelopp 4500 € eller 20% av försäkringsvärdet). Jag känner mig lättad. Jag pratar fortfarande en förfärlig spanska, grammatiskt är det mesta fel, men jag lär mig ständigt nya ord. Alltså funkar spanskan bättre och bättre - även om jag inte alls förstår allt, och är väldigt långt från att tala flytande.

Reseförsäkring och förråd ingår normalt alltid i svenska hemförsäkringar, men det slog mig nyligen att jag faktiskt inte visste om samma sak gällde spanska.

Då har jag klarat av den besvärligaste punkten på dagens att-göra-lista. Skönt!

PS:

Jag har gjort en del annat emellan, men nu har jag ringt ett svårt samtal till (som också stod på att-göra-listan, dock inte dagens). Jag har sagt upp en vattenskade-försäkring. Jag har nämligen 2, i samma bolag, som förfaller snart. De kostar sammanlagt 100 € per år, och jag har insett att jag bara behöver själva basförsäkringen. (Jag har ju hemförsäkringen också.) Basförsäkringen täcker fel som uppstår i rör, avlopp mm (upp till 1000 €) - medan extra-försäkringen även inkluderar kranar, VVB mm. (Att jag överhuvudtaget har en sådan här försäkring beror på att jag numera vet hur klena avloppsrör spanjorerna använder när de bygger...)

Det är svårt att klara sådana här till synes enkla saker - på spanska! Jag blev kopplad till 3 olika handläggare, den ena efter den andra, som alla ville veta mitt ärende samt NIE-nummer. Den som jag slutligen hamnade hos pratade som en kulspruta, och försökte övertyga mig om att jag borde behålla försäkringen - samt ta en liknande för elfel. Jag tror jag fick upprepa att jag ville avsluta försäkringen ett dussin gånger innan han slutligen accepterade detta. Nu ska han skicka papper, och jag hoppas att allt blev rätt.

Pust, suck! Det är skönt att ha det avklarat! Nu är det bara enklare saker kvar på min långa att-göra-lista. En del är akuta, andra inte. Somliga går snabbt att göra, andra tar lång tid. Några av sakerna är enkla, andra svåra. Jag försöker beta av en punkt åt gången - utan att få migrän... Just i dag ska jag inte göra mycket mer. Det kräver stor anspänning att ringa "på spanska"...

Vov-vov på er! Jag stretchar varje dag, flera gånger om dan. Det ska man, om man vill hålla sig i vov-fin form. Så varje gång som jag har legat ner, och ska resa mig upp - då stretchar jag. Först stretchar jag ryggen och frambenen, och sen stretchar jag rumpan och bakbenen. Så här gör jag när jag stretchar ryggen och frambenen:

Nej, det är inte alls som lekställningen. Då har man ju svansen uppåt! Och så viftar man med svansen. När man stretchar så har man förstås svansen neråt. Det är ju självklart!

Stretchar ni också? Alla hundar gör det. T o m katter, som är så korkade, dom stretchar. Men tänk! Det finns människor som är ännu dummare än katter. För dom stretchar inte ens på morgonen innan dom går ur sängen. Vov-dumt alltså. Fast dom kanske inte vill hålla sig i form.

Om man är alldeles ensam och vill hålla sig i form, då kan man jaga sin svans - och springa runt, runt, runt. Så här:

Fast jag brukar jaga Stella, och så jagar hon mig. Det är vov-mycket roligare att motionera om man är två. Fast nu på sommaren när det är varmt, då jagar vi inte varandra så mycket. Nä, för då vilar vi mest. Vov-vov-voff!

PS:

Nu har jag varit och hämtat mina nya glasögon. Den här optikern slipar glasen själv, så hon lovade att justera om jag inte var nöjd. (Smarteyes skickar ju efter sina glas från Kina.) Jag ser väldigt mycket bättre med de här! Nu kan jag läsa liten text också. Det blev väldigt stor skillnad. Men så har mina ögon ändrats mycket sedan jag köpte mina gamla läsglasögon på slutet av 90-talet. Nu har jag +3 på högra ögat, och +4 på det vänstra. Så dåligt har jag aldrig sett förr. Det konstiga är att Smarteyes synundersökning visade synstyrka 2,25 på både höger och vänster öga. Jag minns att jag blev förvånad, eftersom jag hade +2,0 resp +2,25 på mina gamla läsglasögon, men man vill väl tro att optikern har rätt.

Det enda som känns konstigt med de här nya, är att de är justerade för astigmatismen på vänster öga. Nu sluttar linjerna nedåt vänster. Jag sa till den här optikern att jag brukade ha problem med det, och att jag oftast såg bättre utan justering. Antagligen har hjärnan vant sig vid detta synfel och justerar automatiskt, för när jag tittar utan glasögon är allting vinkelrätt. Optikern sa att om jag inte hade vant mig inom 3-4 dagar, så kunde hon ta bort det igen. Det låter bra. Det har många fördelar att välja en optiker som slipar själv!

Nu ska ni få se foton, först ett på mig i mina gamla. Då hade jag inte råd att beställa antireflexbehandling som synes. (F ö tog jag fotona nu i en hast. Jag har håret uppsatt och är svettig i pannan...) Det enda jag gillar bättre med mina gamla är den diskreta bågen.

Och så här ser jag ut i mina nya! (Jo, jag vet. Leendet ser väldigt konstgjort ut. Försök ta foton på er själva så får ni se hur svårt det är att se naturlig ut... Titta på glasögonen!)

Här är ett foto på bågen i dagsljus så att ni kan se den blålila färgen.

Nu hinner jag inte skriva mer för jag har lovat att prata med Maud via Skype klockan 20, och hon är 20:06 nu...

14-07-31:

Jag hann inte prata många minuter med Maud i går förrän samtalet bröts. Hennes internetuppkoppling är ganska svajig. Hon hann bara berätta att det var sista ramadan-dagen i går, och att hon hoppades att hennes husbygge snart skulle komma igång igen. Och så berättade hon att hon hade pengabekymmer eftersom byggmästaren hade lagt på en del utöver vad som var överenskommet. Jag skulle just fråga om de hade skriftligt avtal, när samtalet bröts. Därefter försökte Maud ringa mig, och jag henne, utan att lyckas. Maud ringde sen upp via mobilen och vi bestämde att vi ska försöka via Skype i kväll igen.

Jag har vägt mina glasögon. Mina gamla väger bara 16 gram, medan de nya väger 29 gram. Jag kan bara ha lätta glasögon, annars får jag ont. Jag fick ett par subventionerade terminalglasögon när jag jobbade i Ängelholm, men jag kunde aldrig använda dem för att glasen är så tunga. Men jag funderar just på om man kan återanvända själva bågen. Jag har för mig att den är ganska bra (diskret och ganska tunn). Bågen ligger i Hässelby, så jag ska titta på den när jag kommer upp.

Jag undrar om jag kan vänja mig vid astigmatism-korrigeringen? Så här ser det ut när jag fotograferar genom den vänstra linsen:

Ser ni att datorskärmen ser högre ut på vänster sida? Den är liksom utdragen en bit både upptill och nertill, men framförallt så sluttar den nedåt vänster hörna. (Så ser allt ut som jag tittar på.) Fast skillnaden i verkligheten är större än vad fotot utvisar. Men utan glasögon ser jag skärmen perfekt rektangulär. Det är förstås hjärnan som justerar. Ja, vi får se om några dagar, om jag har vant mig eller ej.

I dag säger prognosen att vi ska få hela 33º varmt här! (Som tur är så blåser det sydöstliga vindar.) Eftersom det är behagliga 25º i havet, så borde jag förstås ta mig tid och bada i dag...

PS:

Jodå, jag gick ner på playan där jag tillbringade sammanlagt 1 timme och 40 minuter. Jag både solade och badade. Det blåste skönt så det blev aldrig för varmt att sola. Och i havet var det jätteskönt, med klart vatten och lagom stora vågor (samt grön flagg).

PS2:

Nu har jag pratat med Maud i 50 minuter. Hon har det bra i stort, men häromdagen brakade motorn i hennes bil helt oväntat sönder - och en ny kostar ≈ 30'000 SEK, vilket hon inte har råd med. (Bilen, en Kia, är bara 5 år gammal!) Husbygget har stått stilla under ramadan, men hon hoppas att det ska komma igång nu igen. Det är bara taket kvar + målning och inredning. Fast byggmästaren vill ha mer pengar än vad de har avtalat i det skriftliga kontraktet. Det sägs inte vara ovanligt i Senegal, men Maud har ju inte obegränsade resurser - så hon är bekymrad. Det är varmt i Senegal, och det har inte kommit en enda regndroppe sedan hon kom dit. Allt kommer under regnperioden. (Just nu har jag glömt när den börjar.) Sabi trivs jättebra och har fått större självförtroende. Maud har inte samma problem med kemikalier och sådant som hon är överkänslig mot - eftersom det används mycket sparsammare i Senegal. Hon verkar på det hela taget vara nöjd, men längtar tills hon ska få flytta in i sitt hus.

14-08-01:

Ulf är på begravning i dag. Marianne (gift med Ulfs morbror Nils) dog nyligen, 86 år gammal. I den åldern är det varken onaturligt, eller oväntat, att dö. Men det är alltid sorgligt ändå. Av geografiska skäl kan jag förstås inte vara med på begravningen, vilket jag annars skulle ha varit.

Själv har jag bl a varit hos veterinären och köpt Frontline (mot loppor, fästingar mm) och Milbemax (mot alla sorters mask). Dessutom beställde jag tid för kloklippning på måndag förmiddag. Jag förbereder hundarna inför semestern... Det är nu bara 13 dagar tills jag ska lämna Bonnie och Stella ifrån mig (till Conchi). Jag kommer att sakna dem mycket! (Jag räknar dock med ett kärt återseende på förmiddagen den 7 september.)

Jag har också börjat tänka på vilka kläder jag ska ha med mig till Sverige. Jag måste ju ställa om väderleksmässigt. Här går jag i flip-flops, korta shorts, och sollinne. (Och är för varmt klädd...) Men vis av erfarenheten bör jag nog ta med lite längre shorts, och T-shirt med ärm, samt långbyxor, jacka och skor till Sverige. (=Spanska vinterkläder.) Och på tal om vinterlångbyxorna så går det bra med min bantning - så jag kommer nog i dem.

Den här gången ska jag "bara" vara borta 23 dagar, men det är ändå väldigt mycket som ska förberedas. Jag föredrar att bara var hemifrån 7-14 dar åt gången. Borta bra men hemma bäst... Tur att jag har Alicia, samt mina goda grannar, annars skulle jag inte kunna resa hemifrån alls.

Sen måste jag berätta att en helt ny värld, fylld av små detaljer, har öppnats för mig sedan jag fick mina nya glasögon. Jag ser mycket som jag inte har sett på många år. Jag är till 90% nöjd med dem. Men antagligen blir optikern tvungen att ta bort astigmatism-korrigeringen, för den klarar jag inte. Jag planerar att gå dit på måndag. Och sen känner jag mig osäker på bågen. Den känns tung, och jag får märken på näsan. Nu har hon ingen lämpligare båge på lager, så enda alternativet vore att sätta de nya glasen i min gamla båge. Det ingick garanti/försäkring på glasögonen, som bl a berättigar till byte av båge inom 1 månad.

Men ska jag sätta nya glas i ca 15 år gamla bågar? Eller ska jag leta bågar i andra affärer? (Fast bågar utan glas kanske är väldigt dyra?) Synd att jag inte kommer åt de bågarna som jag har i Hässelby strand. De skulle nog passa bra. (Det är vådan av att ha saker i 2 olika bostäder... Mycket opraktiskt! Frågan är om Ulf kan skicka hit glasögonen med post? Posten tar normalt 4 dar.) Egentligen vill jag ju ha kvar mina gamla läsglasögon som reserv. De funkar hyfsat vid datorn om jag sitter en bit ifrån. De har små glas, så om optikern ska flytta de glasen till en annan båge, så får det bli en barnbåge. (Jag kan ha barnbågar storleksmässigt, men klär inte så bra i dem.)

Annars har vi lika fint sommarväder i dag, som alla andra dagar så här års. (I dag är det 26º i havet.) Så här ser det ut genom webbkameran (med smutsig lins), nu kl 15 när stranden är siesta-öde:

14-08-02:

I dag har jag varit och storhandlat! Dels köpte jag en blomhylla på Aldi (dagens erbjudande, planerat köp), och dels köpte jag en ny möbelgrupp (2 bekväma stolar + litet bord) till balkongen (delvis spontant). Möbelgruppen fick jag syn på i går när jag var på Conforama, som jag bara tittade inom på hemvägen från djuraffären där jag hade köpt hundmat. Jag har tidigare sett möbelgruppen på Carrefour (i mörkbrunt) och provsuttit den (när Jenni var här) och konstaterat att den är jätteskön för kortare personer som jag. (Jag räcker ner med fötterna till golvet = bekvämt.) Nu sålde Conforama gruppen för halva priset, och i vitt. Jag mejlade med Ulf i går, och han tyckte att jag skulle köpa möblerna. (Visserligen är de dyra trots att det var halva priset, men de lär hålla väldigt många år, och det är svårt för mig att hitta sköna stolar. De rosa nymålade måste jag ha fotpall till!)

Jag hade visst sjå att få in de stolarna i baksätet på bilen, men det gick. (Och bordet fick åka i framsätet, samt blomhyllan i bagaget.) Men eftersom jag inte hade planerat att köpa nya möbler till balkongen nu (det kom lite olägligt ekonomiskt) så har jag inte hunnit tänka ut hur jag ska placera allt på bästa sätt än. Jag har inget problem att få plats med möblerna i sig, men det ska ju finnas plats att hänga tvätt också. Jag flyttade den ena rosa stolen och ställde den nya vita där. Så här ser den ut:

Det är bordet som jag har ställt framför. Jag gillar inte så låga bord, men som fotpall funkar det utmärkt (jag har provat), så det blir nog som pall jag använder det. Egentligen hade jag bara behövt den ena stolen, men nu säljs denna serien bara som grupp. Den andra fåtöljen ställde jag på Ulfs balkonghalva (tillsammans med den rosa stolen) men så kan de ju inte stå. Jag ska fundera, mäta, och fundera lite till.

Innan jag målade stolarna rosa så stod de staplade hitom Ulfs närmaste stol med grön-vit dyna. Den ena rosa kan förstås stå där igen. Jag har bara flyttat isär Ulfs stolar nu eftersom jag använder balkongdörren till vardagsrummet sommartid.

Blomstertrappan köpte jag för att man kan ha fler växter på mindre yta med en sådan. Aldi sålde både den raka och rundade modellen, och man kan koppla ihop dem. Jag var lite i valet och kvalet att köpa en rundad också, men lät bli. (Annars kanske jag skulle kunna ta bort den höga vita hyllan då? Och ha torkställningarna där i stället? Eller en rosa stol?)

Tja, så var det dags för lite monteringsarbete igen. Jag har ju viss vana. Fast det är svettigt att montera när det är 29º inne och 31º ute...

Jag funderade lite på att inte skruva på "snirkel-dekorationen", men valde att göra det ändå.

Trappan på sin (provisoriska) plats på balkongen.

Och här har jag ställt dit växter (fast kanske inte som de ska stå sen).

Men frågan är om hyllan ska stå just där den står? Den kan stå mot det räcket där den rosa stolen står nu, då blir det jämnare solförhållanden för växterna (och möjligen mindre blåst). Men jag skulle också kunna ställa den där paradisträdet står nu (och flytta detta till vänster). Då hamnar några växter aningen i skugga, vilket kanske bara är bra så här års (men vintertid?).

Om vi hade haft sådana där torkställningar som man hissar ner från taket, så skulle det vara lättare att möblera, både med stolar och växter. Men det har vi inte. Alltså måste jag se till att ett torkställ får plats på den här delen av balkongen, och två på den andra halvan som är större.

Ni ska få se foto på den slutliga lösningen så småningom. Jag har inte funderat klart än. Men i eftermiddag, när balkongen ligger i skugga, då ska jag sätta mig i min nya sköna vita stol och läsa en stund!

Jag undrar om den nya stolen skulle bli ännu skönare med dyna? I nuläget har jag ingen som passar, men de här gamla (inköpta på 90-talet) duger så länge. Jag gillar att de är rosablommiga, men ändå ganska diskreta... Jag vill förstås ha pastell-rosa dynor (tyvärr omodernt och svårt/omöjligt att få tag på)!

Pelargonkuddarna passar utmärkt! (Men jag vill inte ha vare sig kuddar eller dynor liggande ute hela tiden, för de bleks så av solen. Jag tar bara ut dem när jag ska använda dem.)

Grannarna tillbringar mycket tid i poolen så här års (tidvis är poolen helt proppfull med badande), men jag föredrar havet. Jag hörde att några stod och pratade i poolen, så jag fotograferade lite diskret från balkongen. (Sommartid står folk i små grupper i havet också - och pratar.)

PS:

Jo, nu har jag provsuttit min nya stol, och skumläst hela Härliga Hund. Men stolen är helt klart skönast med dyna - när det är så här varmt. Jag klibbade fast på plasten där det inte var dyna. Annars är den inte hård att sitta i, så det är bara sommartid som dynor behövs. Jag är nöjd med min nya stol! Jag sitter bekvämare i den vita än i den rosa.

Nu har jag bestämt mig för var blomsterhyllan ska stå. Här, vid det norra balkongräcket:

Jag funderar fortfarande på om jag borde köpa en rundad hylla också. Den skulle precis få plats om jag flyttar undan den rosa stolen. Då skulle alla växterna få plats på dessa hyllorna och jag skulle kunna ta bort den vita höga som står mot väggen. Den rosa stolen skulle kunna stå där. Jag vill gärna ha den där jag ser den, eftersom jag tycker att stolarna är så fina nu när de är rosa.

Nu är det inte säkert att Aldi har kvar några blomhyllor. När jag var där i morse, precis när de öppnade, så fanns det 2 raka och 3 rundade hyllor. Troligen är alla slutsålda nu. Och om jag skulle vilja ha en rundad, så borde jag rusa i väg nu med detsamma. Ändå vill jag fundera lite till först.

Lite utrymme har jag kvar till att ställa torkställningen på (och de 2 växterna på hjulplattor kan ju lätt rullas åt sidan vid behov).

I morgon ska jag ta itu med Ulfs halva av balkongen. Just nu har jag ställt Katarinas palm där. Den vill jag helst ha i en hörna, eftersom bladen är vassa och sticks. Efter att jag hade tagit det här fotot, så satte jag palmen längst bort i hörnan vid balkongräcket och det blå-grå skåpet. (Där har den stått tidigare. Jag kan lätt rulla den åt sidan när jag ska in i skåpet.)

PS2:

Jag lät ödet avgöra. Jag stack till Aldi och tittade efter om de hade några hyllor kvar. Det hade de inte. Tja, jag hade ju chansen i morse, men tog den inte. Så det var nog inte meningen att jag skulle skaffa någon hörnylla. Fast ibland undar jag varför Aldi får in så få ex av varje sak. Många gånger skulle de säkert kunna sälja många fler. Varför vill de inte det?

Sen funderade jag på, om jag inte borde sätta något skydd bakom växterna. Bakom de undre finns nät. Jag funderade på att köpa sådant där fint grönt vindskydd (metervara) som ser ut som en häck, men det vore onödigt dyrt. Nu stack jag inom kinabutiken och köpte en billig bastmatta. (Den kommer att hålla några år i alla fall.) Den ska jag sätta fast med grön ståltråd i morgon. Nu ställde jag den bara där. Jag tror att min granne snett under kommer att uppskatta vindskyddet. Tidigare hade vi full insyn på deras balkong, det har vi inte nu längre. Det känns bättre även för mig.

Förtydligande. Det är den här vita hyllan som jag funderade på att ta bort:

Den fyller sin funktion, men är ju inte överdrivet vacker...

14-08-03:

Här har vi ännu en varm och solig dag, och jag funderar på att gå ner på stranden en stund nu på förmiddagen. Det är visserligen alltid extra mycket folk på söndagarna, men jag längtar efter att bada. Senare, när det blir skugga på stora balkongen, så ska jag ordna färdigt på Ulfs balkonghalva. Jag är glad att vi har en så stor taktäckt balkong (10½ m²), men jag önskar faktiskt att våra andra balkonger också hade tak - för då kunde jag hänga tvätten där, och jag kunde ha mina rosa stolar på min balkong. Nu på sommaren behövs taket inte, men på vinterhalvåret när det regnar. Det kommer ju allra minst 4 gånger så mycket regn på balkongerna här nere, som det kommer från skyn - eftersom det rinner massor från det stora yttertaket. Varken krukväxter eller trämöbler mår bra av sådant (och inte nytvättad tvätt heller). Och det blir för jobbigt att släpa möbler, växter och torkställningar upp och ner - så nu får de stå där de står.

Det går bra med min bantning, men roligt är det inte. När jag vägde som mest (och var som fetast), för en dryg månad sen, visade vågen 54,0 kg och 27,4 % fett (= värsta resultatet). I dag visade vågen 51,0 kg och 24,8% fett. Jag börjar alltså närma mig hälsosammare siffror. Jag räknar strikt kolhydrater (jag väger all mat, och använder tabeller samt miniräknare) och håller mig på knappt 15 g kolhydrater per dag. Jag undviker inte fett, men äter nog ganska lite ändå. Och jag äter ganska små portioner. Tråkigt - men det ger resultat.

Ulf klagar på den svenska värmen. Temperaturen i Hässelby har en lång period hållit sig på spansk nivå. Och nu har han ju valt att vara i Sverige sommartid - just för att han inte mår bra av temperaturer kring 30º. Visserligen kommer det nån åskskur emellanåt, men de sänker bara  temperaturen tillfälligt. Stackars Ulf! Vi svenskar är nog de på jorden som är allra mest förtjusta i ordet lagom (som inte finns på andra språk). Det ska vara LAGOM varmt! Inte för varmt och inte för kallt. Men de 3 veckor som jag kommer upp, då kommer säkerligen värmeböljan att vara försvunnen - så jag får frysa i 18-19º. Eller vad tror ni?

Jag tipsade Ulf om att svalka sig så här (som spanjorerna gör):

    

Men han tycker inte att någonting hjälper, stackaren. Själv tål jag värme bra (i alla fall Campello-sommarvärme som ligger kring 28 - 33º). Men jag skulle förstås tycka att +40º vore jobbigt (jag har upplevt det en gång i Aten). Men så varmt blir det aldrig här vid kusten, och nästan alltid blåser det svalkande vindar. Sen är det förstås viktigt att dricka mycket vatten, men även att äta lite salt om man svettas mycket. Jag föredrar värme! Jag fryser så lätt när det är kallt - och minusgrader avskyr jag. Vi är alla olika...

Nej, nu tar jag på mig bikinin och gå ner på playan!

PS:

Jodå, det var så skönt att bada! Det kändes nästan overkligt att gå ut i havet - när det var så många människor där att jag var tvungen att kryssa mig fram. Hur många vet jag inte, det gick inte att räkna. Kanske 1000 inom synhåll? Barnen lekte och plaskade, ungdomarna simmade och spelade bollspel, och de vuxna stod i grupper och pratade.

Uppe på stranden så låg jag enbart på sida i dag - för att sola sidorna förstås (som fortfarande är vita). För att kunna ligga i en så pass obekväm ställning måste jag distrahera mig med något. Så i dag hade jag en bok med mig på stranden. (Jag är annars rädd om mina böcker, och läser dem helst hemma. Men jag la den här pocketboken i ett skyddande plastomslag.) 

Boken (från 2007) är Flyga drake av Khaled Hosseini. Boken handlar om vännerna Amir och Hassan som växer upp i Afghanistan. Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare. När Sovjetunionen invaderar landet så flyr Amirs familj till USA. Enligt baksidestexten är boken "en gripande roman om vänskap, svek och lojalitet". Jag har än så länge bara hunnit några kapitel, men kan konstatera att boken är bra. Det är också intressant att få veta mer om en annan kultur, och om landet Afghanistan.

Nu ska jag bada mina små hundflickor, fast de får bada i duschen...

Vov-vov-voff! Nu har jag duschat! Det var vov-skönt! Matte hjälpte mig med schampot. Men stå stilla när matte duschar mig, det kan jag alldeles själv. Jag är ju en vov-begåvad hund.

Jag tycker om att duscha, men det gör inte Stella. Hon tycker att det är ganska otäckt att bli våt. Men vov, hon vänjer sig väl. När hon är stor och vuxen som jag, då tycker hon kanske om det.

Fast det roligaste med att duscha, det är nästan att stänka ner matte efteråt. Jag ruskar på mig det allra vovvigaste jag kan - och då får matte också duscha. Och sen torkar jag mig alldeles själv. Så här gör jag:

Stella hon bara ruskar på sig, och sen vill hon genast gå ut ur duschrummet.

Men sen, efteråt, då lekte jag och Stella jaga-leken. Jaga-leken är vov-bra om man vill torka snabbt. Ja, för vattnet liksom flyger av oss när vi springer fort. Vi sprang genom köket och ut på balkongen, och tillbaka genom köket igen, och genom hallen, och genom vardagsrummet, och upp i soffan, och ner från soffan och... Vov-fort sprang vi!

Vi sprang så fort att matte inte ens kunde fotografera oss. Bara för att vi var mycket snabbare än kameran.

Fast matte sa att hon kunde se spåren där vi hade sprungit. Jag undrar hur hon kunde göra det? Hon som har så dåligt luktsinne.

Ja, det är inte lätt att begripa sig på människor inte. Nej vov, nu är jag faktiskt lite trött efter allt springandet. Så nu ska jag vila mig. Stella har redan gått och lagt sig. Ja, vov-vov på er då!

PS2:

Nu har jag ordnat på Ulfs balkonghalva också. Återstår att se om han godkänner det hela. Så här ställde jag möblerna:

Nu när Ulf har slutat att röka så kan jag ju sitta och prata med honom när han sitter på balkongen, så det kanske är bra att jag sätter min ena sköna stol nära hans. Att jag tillfälligt har tagit bort dynan på den ena av Ulfs stolar, beror på att den tar så mycket ljus för växterna innanför. Nu, när inte Ulf är här, så har jag ju många fler växter i vardagsrumment än annars. (Till hösten, när Ulf kommer ner igen, då måste jag ställa tillbaka dem på sina "vinterplatser".)

Ulf ville inte ha Katarinas palm på sin balkonghalva, så jag satte den i hörnan nära min. Hoppas att han tycker att det är OK, och att palmen trivs där fast de får lite mindre sol.

Min 2 bougainvillea har inte bara olika ceriserosa nyanser. De små vita blommorna ser inte heller riktigt likadana ut. De 2 översta fotona visar den ena sorten, de 2 undre den andra. Jag har svårt att bestämma mig för vilken som jag tycker är allra vackrast...

14-08-04:

I lördags fick jag äntligen anbud från järnaffären om vad det skulle kosta att montera "myggnäts-rullgardiner" i 3 av våra fönster. Inkl montering ska det kosta 240 €, så Ulf och jag bestämde oss för att slå till. (Det är myggnät av glasfiber i aluminiumprofil.) I morgon ca kl 13 kommer de för att mäta våra fönster. Jag hoppas att de kan montera dem redan den här veckan. Nästa blir för stressigt, och fr o m torsdag den 14:e hinner jag inte alls.

I förmiddags gick hundarna och jag till veterinären, där flickorna fick klorna klippta (under vissa protester). Jag passade på att väga dem. Bonnie väger nu perfekta 2600 gram och Stella lika perfekta 1850 gram. Återstår att se vad de väger när de kommer tillbaka från Conchi. Det är risk för att Bonnie går upp några hekton, medan Stella går ner... Där har de fri tillgång till torrfoder, men med större kulor än vad Stella klarar. (Jag ska skicka med special-mat till Stella.)

Därefter gick jag till optikern. Vi bestämde att hon ska ta bort all astigmatismkorrigering. (I morgon 17:30, medan jag väntar.) Jag ser bättre utan. Då kommer glasögonen också att bli lättare, så hon tycker jag ska prova att ha dem ett tag därefter, innan vi ev monterar glasen i min gamla båge (som är lite sliten). Jag tittade efter hos en annan optiker i dag, vad titanbågar (=lättaste sorten) kostar. Men sådana kostar kring 300 €, så de är förstås inte att tänka på. (Men visst är de sköna!)

Ulf godkände förresten balkong-möbleringen. Men han tror inte att han kommer att sitta i sin hörna lika mycket nu, när han inte längre röker. Jag tipsade annars om att man kan sitta och njuta av utsikten, men det är tydligen kombinationen han uppskattar mest...

PS:

Jag har nyligen satt mig på balkongen för att läsa i min bok. Jag lånade tillfälligt Ulfs ena grön-vita dyna, och la den upp-och-ner på min nya stol. Det funkar, fast inte är det vackert. Jag sitter i alla fall skönare på bomullstyg. (Men även bomull känns klibbigt i värmen.)

Jag ska leta efter en dyna som passar (som kan bli svår att hitta, eftersom måtten inte är standard). Och skulle dynan bara finnas i "fel" färg, så kan jag i värsta fall klä om den. Jag tänker ändå sy mycket till hösten. (Överkast, kuddfodral, stolklädslar mm.)

14-08-05:

I dag är det bara 10 dagar tills jag reser till Sverige. (Hjälp! Hur ska jag hinna allt?) Det är mycket som ska ordnas. I dag har jag loggat in på Skånetrafikens webbsidor. Där laddade jag mitt Jojo-kort med 400:-, men frågan är om det räcker. Bara resan från Kastrup kostar 160:- (på Kastrup ska det finnas 5 automater där jag kan köpa resa till Ängelholm med Jojo-kortet). Sen måste jag förstås köpa en biljett Ängelholm-Helsingborg till den 25:e, eftersom SJ-biljetten gäller Helsingborg - Stockholm. Om jag däremellan ska resa mer, vilket jag förstås vill göra för att kunna hälsa på de mina, så får jag väl ladda kortet ytterligare i Skåne. När jag ändå var inne på Skånetrafiken så passade jag på att kolla tågtider Ängelholm - Helsingborg för morgonen den 25:e. Så nu vet jag att tågen som avgår 9:18 eller 9:41 är de som passar. Jag kommer ju tyvärr för sent till Skåne i år för att utnyttja det billiga och bekväma Jojo-sommarkortet (som bara gäller 15/6-15/8).

Nu ger det sig om "myggnäts-männen" kommer klockan 13-14 i dag som de har lovat. Jag vill gärna stöka undan det här med myggnäten snarast.

PS:

Klockan 14:15 kom chefen själv och mätte. Näten kommer att bli lite dyrare, 309 €. Detta beroende på att jag hade mätt storleken på fönsterkarmarna, medan de här aluminiumskenorna ska monteras på själva den murade väggen (och då blir varje aluminiumprofil ca 10 cm högre och bredare än karmarna), annars håller de inte 100% tätt. Och sedan tillkommer en extra aluminiumram vid köksfönstret eftersom där bara finns vägg på ena sidan. Ja, priset är ju bara att acceptera om vi vill ha myggnät. (Jag betalade 100 € i handpenning i dag.)

De kan troligen komma redan på fredag (den 8:e) och montera dem (om de hinner få materialet från fabriken), annars kommer de den 11:e eller 12:e. Fabriken semesterstänger den 13:e så innan dess måste det vara gjort, vilket förstås passar mig bra. Den sista dagen innan avresan har jag förstås 1000 saker att göra, så då vill jag inte ha något annat att tänka på.

Det ska bli skönt att få myggnät! Visserligen har vi varken mycket mygg eller flugor här, men det räcker ju att en enda kommer in i sovrummet för att sömnen ska bli förstörd. Med myggnät i dessa tre fönster så kan jag ha tvärdrag om nätterna och få det lite svalare nu i sommar. Och Ulf, som ogillar mygg och flugor ännu mer än jag, kommer att våga ha öppet både i sitt rum och i köket till hösten.

PS2:

Nu har jag börjat förbereda resan! Jag har börjat lägga fram de kläder som jag ska ha med mig (utom sådant som jag använder dagligdags). Det känns overkligt att lägga fram långbyxor och jacka, men jag åker ju hem först i september. Jag ska försöka ta med så få kläder som möjligt, men jag måste ha ombyte + för olika typer av väder. Jag har också börjat skriva listor på andra saker som ska med (mediciner, svenska mobilen, passet, lilla datorn och sådant). Det är skönt att planera i god tid. Då hinner jag fundera på dels om allt viktigt kommer med, och dels om jag har valt ut de rätta kläderna.

Dessutom har jag börjat boka in mina nära och kära. Jag är ju bara 9 dagar i Skåne, och det gäller att försöka hinna träffa så många som möjligt. (Utan att stressa ihjäl!) Prel ska jag träffa min kusin Gunilla den 16:e, träffa min kära mamma den 19:e (på 89-årsdagen), träffa Lena den 22:a, och ev fira mamma ihop med mina syskon antingen den 23:e eller 24:e. Men det är några till som ska bokas. Och en dag vill jag besöka Höganäs Outlet för att köpa 3 Iittala dricksglas (jag köpte 7 förra sommaren). Fast jag vill ha någon "tom" dag också, för att bara vara... och för att umgås med Linda och Jenni förstås!

Helgen den 30:e + 31:a så har jag bestämt träff med Johan och hans Linda, annars är Stockholms-dagarna ännu obokade. (Fast jag måste klämma in ett läkarbesök + ett besök för att prova ut öronproppar - helst några av de första dagarna.)

Optikern tog bort astigmatism-korrigeringen, så nu ser jag bättre! Men inte märker jag att glasögonen har blivit lättare. Vi beslöt att jag ska prova glasögonen några dagar, medan jag funderar på om jag vill byta båge. Det är bra synd att jag inte kommer åt bågarna som ligger i Hässelby... De skulle vara bättre än mina gamla.

14-08-06:

Vov-vov-vov alltså! Ni kan inte ana en sån vov-stor fluga som Stella och jag såg från balkongen i går kväll. Vi blev inte rädda, för den flög en bit ifrån oss. Men vov så stor den var. Jag sa till matte att hon skulle fotografera den. Och det gjorde hon.

Fast matte sa att det inte var nån riktig fluga. Men det är vov-klart att det var en fluga. Det lät som en stor fluga, och det såg ut som en stor fluga. Och det syntes tydligt att det inte var något flygplan. Jag är alldeles säker, för Stella och jag tittade på den ända tills den försvann.

Oj! Nu ropar matte att vi ska gå ut på luktrunda. Ska jag gömma mig, eller ska jag följa med? Vov-voff, det är nog lika bra att jag följer med. Jag är faktiskt lite kissnödig när jag tänker efter. Vov på er då!

Ulf träffar just nu Bosse N och Erica, som är på besök i Stockholm. Jag hoppas att de har trevligt tillsammans! Själv funderar jag på att gå ner till stranden efter hundpromenaden.

PS:

Jodå, jag gick ner på stranden, där jag stannade 1½ timme. Det var underbart att bada! Havet låg spegelblankt, vattnet var kristallklart och 26º varmt. Ändå tillbringade jag mer tid på stranden än i vattnet. Jag hade nämligen boken Flyga drake med mig. Boken är välskriven och handlingen är intressant. Det är spännande att få leva sig in i en helt annan värld, med helt andra livsvillkor. Och för oss som alltid har haft det relativt bra, och levt i fred, så är det nyttig läsning också. Solbrännan blev nog lite ojämn i dag, för jag slukades av handlingen och glömde att vända mig efter klockan...

Hemkommen så läste jag i Mas Amigos Nyhetsmejl, att Bankia ska sälja ut ett bostadsbostadsbestånd om 1300 fastigheter i Spanien. De ska säljas med upp till 40 procents rabatt. (Av dessa fastigheter ligger ca 200 i Alicanteprovinsen.) En översikt över bostäderna finns på www.bankiahabitat.es.

Om ni klickar på Bankias webbsida, så ska ni sedan klicka på: Comprar/Alquilar + Vivienda + Indifirente + Alicante + Buscar. På nästa sida klickar ni på L´Alacantí + Campello, och då kommer ni till de bostäder som banken säljer i El Campello.

Jag hittade två som verkar vara bra: https://www.bankiahabitat.es/compra/vivienda/ficha/9601041 och https://www.bankiahabitat.es/compra/vivienda/ficha/14207761, båda här i närheten.

14-08-07:

Jag är lite sömnig i dag. Jag läste för länge i går kväll, jag kunde inte sluta förrän jag hade läst ut hela Flyga drake. (Slutet var både intressant och spännande.) Och sedan, när jag hade lagt mig, så tänkte jag mycket på boken och hur den slutade. (Under sisådär 2 timmar...) Det är en klart läsvärd bok, en sådan som "finns kvar i huvudet" långt efter att man slutat läsa. (Inte bara jag hade velat sova längre i morse...)

 

Min gamla dator, den som jag skriver på nu, krånglar i ett kör. Skärmen svartnar, blir randig, eller så "hoppar allt". Få tangenter har bokstaven kvar, och några får jag trycka på flera gånger innan det blir en bokstav. Det är verkligen mer än hög tid att jag går över till min nya. Men för att kunna göra det så måste jag installera 10 olika program, i synnerhet mitt mejlprogram och FileZilla (som jag skickar ut min webbsidestext på nätet med). Och sedan måste en del aktuella dokument förstås flyttas över. (Resten får jag väl spara på en extern hårddisk.) Jag ska se om jag kan göra något av detta i dag. Att jag ännu inte har gått över till min nya dator beror enbart på att jag inte gillar Windows 8. Jag har läst att det säljer dåligt - och det har väl sina skäl. Användarvänligt är det inte...

PS:

Jag installerar program, och installerar program, och... på den nya datorn. För det mesta går det bra, men ibland krånglar det. Sådana program som jag tidigare har laddat ner till min gamla dator via internet, med hjälp av licensnyckel, kan jag inte ladda ner igen till min nya dator - för jag har ingen aning om var jag kan hitta licensnycklarna. Man borde kunna flytta över ett program helt, från en dator till en annan, tycker jag! Jag avinstallerar program också. Det finns ju en massa förinstallerat skräp på datorn som jag inte vill ha. Men det som jag inte alls begriper vad det är, det får vara kvar så länge...

Dagens huvudmåltid serverad på matchande assiett, som jag åt med smörgåsbestick (spenaten alltså, inte assietten):

Vov-voff alltså! Som matte stressar! Alldeles i onödan. Nu sitter hon vid sin nya dator och ser vov-bekymrad ut. Ibland suckar hon djupt. Och ibland springer hon ner för trappan och tittar på sin gamla dator. Jag fattar inte varför. Nä för båda datorerna luktar ju precis likadant, tycker jag.

Man ska ju ta det vov-lugnt när det är varmt! Det kan jag. Så här gör jag när jag tar det vov-lugnt:

Ja, det är som jag alltid har sagt: Vi hundar är mycket klokare än människor! Ja, vov på er då!

14-08-08:

Jag håller på med datorerna i dag också. Trist göra i sommarvärmen, men nödvändigt. Tyvärr krånglar det en del. Jag har inte lyckats installera skrivaren (ännu), förmodligen är drivrutinerna inte kompatibla med Windows 8. Så här ser det ut (inte mycket att välja på):

Jag ska skriva till HP-support och fråga, för inte ska man behöva köpa ny skrivare för att nya datorn har Windows 8. I går hade jag riktigt ont i magsäcken - av stress. Så datorproblemen sätter sig även där...

Tabarca-båten la just ut från kajen. Det skulle vara roligt att besöka Tabarca igen, men nu i sommar blir det inte (och det är bara sommartid som det går en båt direkt från El Campello).

Ja, här och nu, varför ska det vara så svårt? Fast om jag ska "fånga dagen" så vill jag hellre gå ner på stranden än sitta med datorerna...

PS:

Klockan är 14:30 och jag sitter fortfarande med datorerna. Det blir inget sola&bada i dag, fast jag hade planerat att gå ner till playan... Jag har förstås gått de vanliga hundpromenaderna, men annars har jag bara suttit inomhus. Jag har i alla fall lyckats installera skrivaren. Jag kunde ladda ner de rätta drivrutinerna via HP-supports webbsida.

Nu är det egentligen bara mitt mejlprogram (Incredimail) kvar att installera + alla aktuella dokument (inkl filerna till Christeltango). Det står på Incredimails webbsida att man kan kopiera alla sparade filer och inställningar, upp till 700 MB, och lätt överföra detta till en ny dator. Det står precis hur man ska göra. Men det står ingenstans hur/var jag kan se hur många MB jag har sparat nu. Bilder tar ju väldigt stor plats, och jag har laddat ner massor av brevbakgrunder, animerade figurer etc som jag kan välja på. Tidigare kunde man ladda ner sådant gratis, nu tar de betalt. Jag vill inte att alla mina nerladdningar ska gå förlorade. Och om några gör det så vill jag själv välja vilka... Jag väntar med överföringen till support har svarat.

Tyvärr har jag inget Office-program än, och jag behöver åtminstone Word, så ett sådant måste jag köpa innan jag kan använda datorn fullt ut. Och eftersom jag måste ha ett program på svenska, så måste jag köpa det i Sverige. Men av ekonomiska skäl kanske jag först provar med att installera Ulfs gamla från 2003. Han har CD'n i Hässelby, och jag kan ta den med mig ner och prova om programmet är kompatibelt med Windows 8. På den här datorn har jag Word 2007, men det verkar inte gå att överföra...

Sedan, när även de här sista överföringarna är gjorda, då har jag inget att skylla på längre. Då måste jag övergå till att arbeta med min nya dator... Men funkar bara allt, så blir jag faktiskt glad den dagen!

PS2:

Jag väljer att lägga 20% av mitt dagliga kolhydrat-intag på havrekli. (Nedan med naturell yoghurt och hallon.) I stort sett allt annat som jag väljer att äta innehåller mindre än 5 gram kolhydrater per 100 gram, medan havrekli innehåller hela 45 gram/100 gram. Men alltsedan jag läste att havrekli sänker kolesterolvärdet, så äter jag en matsked om dagen. (Det skadar inte heller med lite extra fibrer.) Det ska faktiskt bli spännande att se, vid nästa blodprovstagning, om jag har lyckats sänka mitt LDL-kolesterolvärde något. Fast när jag läser på om kolesterolsänkande mat (t ex här: http://www.fragadietisten.se/livsmedel/bra-mat-vid-hogt-kolesterol, här: https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/Augusti/Nya-ron-om-vilken-kost-som-sanker-kolesterol/ , eller här: http://www.halsosidorna.se/Kolesterol.htm) så talas det  bl a om ½ dl havrekli per dag (inte en matsked)... Så kanske jag måste öka dosen? (Jag försöker lägga om kosten i övrigt, men det blir förstås aldrig 100% perfekt. Errare humanum est.)

Jodå, jag tycker mycket om spenat och yoghurt - men visst händer det att jag blir sugen när jag går förbi ett bageri och känner doften av nybakat bröd... Men var sak har sin tid. Under min Sverige-vistelse tänker jag äta både bröd och enstaka sötade produkter... (fast inte överdrivet mycket). Sen tar jag nya friska tag med bantandet igen när jag återvänder till El Campello. (Jag väger nästan som jag önskar nu, men ett par kilo mindre skulle vara ännu bättre - för då skulle alla mina kläder sitta bra. Och lite lägre fettprocent vore bara hälsosammare!)

Nä, roligare än så här har denna dagen inte varit; krånglande datorer och bantningsmat... Men jag klagar inte! Vädret är toppen, jag är i El Campello, och jag har mina underbara små hundar hos mig!

14-08-09:

I dag åkte jag in till Alicante direkt efter frukosten. Mitt huvudärende var faktiskt att titta efter var busshållplatsen till C6 (bussen till flygplatsen) ligger numera. (Det känns bra att veta exakt innan jag kommer med min stora resväska på fredag morgon.) Det finns minst 2 hållplatser nära Tram-stationer; Luceros och Mercado. Jag åkte till slutstationen Luceros. Så här ser uppgången från Tram ut (om man går upp åt öster, mot affärsgatan Maisonnave och havet).

Samma uppgång på lite håll, med den vackra Luceros-statyn i fonden.

På kartan nedan har jag märkt ut med stora pilar var man kan kliva på C6-bussen på väg till flygplatsen, och med liten pil var man kan gå av när man är på väg till El Campello. Det finns förstås en hållplats även vid Mercado, där man kan gå av, men den vet jag inte exakt var den ligger. C6-linjen är nedan utmärkt med mörkblå färg (men det är svårt att se hur linjerna går om man inte står nära kartan, som sitter på busshållplats-väggen).

Den här busshållplatsen är det. Det sitter en blå skylt på den märkt med C6.

Och detta måste vara hållplatsen där man går av. (Jag får rapportera efter min resa om mina antaganden stämmer.) Båda ligger i Luceros-rondellen.

Eftersom jag ändå inte hade tänkt rusa runt i Alicantes alla affärer så passade jag på att fotografera den vackra fontänen i rondellens mitt. (Tyvärr hade jag bara med min lilla gamla kamera, så fotona är kanske inte är av högsta kvalité...)

Jag fick syn på ett vackert rosablommande träd (det fanns flera). Tyvärr vet jag (ännu) inte vad sorten heter. Trädet finns inte med i min bok Växter från varma länder, och jag hittade inte det via Google heller. Om någon av er vet vad det är för sort, så mejla gärna och berätta! Det är ett mycket vackert träd med decimeter-stora rosa-gula blommor! (Så jag tog förstås mer än ett foto...)

Så här ser upp/ned-gången till Tram ut sett från rondellen. (Men det finns en på andra sidan rondellen också, och det kvittar vilken man väljer.)

När jag ändå var i Alicante så tittade jag förstås inom Zara Home (där jag inte köpte något, men länge stod och fingrade på ett par saker), samt El Corte Inglés (där jag köpte en liten adressbok, och 2 små linjerade block).

Sedan gick jag inom den stora Desigual-affären, bara för att titta. MEN så fick jag syn på en väska på rean. Den här väskan har jag haft ett gott öga till länge. Jag har en annan i samma modell (men med annan färg och annat mönster) och tycker att modellen är så praktisk (med axelrem och 4 fack), och precis lagom stor (inte för stor, men den rymmer allt det nödvändiga, 24 x 30 cm). Men Desigual-väskor är dyra, så det är inget jag bara går och köper.

Nu har jag fått mejlreklam (från affären här i El Campello, som också säljer via internet) och sett att väskan finns på rea för halva priset. Jag har ändå inte slagit till, för jag tyckte inte riktigt om tryckta blå texten. (Det var mest ordet sex som jag inte känner för att gå omkring med.) Som den vänstra väskan ska väskorna se ut, texten syns nere till höger. Men när jag tittade bland väskorna i Alicante, så hittade jag en UTAN text. (Den på högra fotot nedan.) Ett fabrikationsfel alltså. Expediterna blev förvånade när jag visade dem. Men det måste förstås vara så att just den här väskan var specialtillverkad för mig, eller hur! Vilken tur! Tja, jag kunde förstås inte låta bli att köpa den... Jag blir glad av färgerna och mönstret!

Troligen blir det just den väskan jag tar med mig på resan - för den är, som sagt, både praktisk och har precis lagom storlek. Här i El Campello brukar jag mestadels ha en pytteliten väska, som bara rymmer börs och nycklar. Men på "stadsbesök" och resor, behövs en som även rymmer glasögon, solglasögon, mobiltelefon, cerat mm (och i Sverige dessutom ett hopfällbart paraply).

Det var trevligt med en liten utfärd som omväxling, och jag var hemma igen redan 3½ timme efter det att jag hade åkt. Hemkommen så gick jag ut med Bonnie och Stella, och sen har jag (hittills) inte hunnit mer i dag.

14-08-10:

I förmiddags var jag ner på stranden och solade samt badade (1½ timme). Men i dag kändes det nästan för varmt att ligga i solen. Till och med i havet kändes det för varmt (annars var det jätteskönt i vattnet). Det är 34º i luften och 26-27º i vattnet. Jag kände att jag ändå ville passa på. För nu är det inte så många dagar kvar tills jag reser, och innan dess ska jag förstås hinna tvättat rent allt inkl strand-badlakanet. (Kanske jag hinner ner på stranden en gång till, kanske på tisdag?)

Jag började på en ny bok. Jag valde en tunn pocketbok som har stått ett tag i bokhyllan (tryckt 2004): Den tusende gången av Anna Lytsy och Ulrika Olson. I boken berättar Ulrika (med hjälp av Anna) sin egen historia, om hur hon som barn upprepade gånger blev utsatt för incest av sin far. Länge förträngde hon allt det hemska som hade hänt, men i 20-årsåldern började hon minnas. Hon polisanmälde då sin far, och ville sedan berätta sin historia i hopp om att kunna hjälpa andra. Det är bitvis skrämmande läsning om ett barns utsatthet, när ingen vuxen i omgivningen förstår vad som händer. Men det är förstås nyttig läsning också. Ju mer man vet, desto lättare är det att ta steget att hjälpa - om man någon gång i livet stöter på ett drabbat barn.   

När jag kom hem igen så duschade jag och tvättade håret i nästan kallt vatten. Men jag var ändå varm efteråt. Inne är det dock svalare (29º nu), och så har jag ju tvärdrag så det fläktar lite. Och nu har jag just satt igång dagens andra tvättmaskin. Men jag får erkänna att jag inte är så särskilt effektiv i värmen...

PS:

Om ni känner för att ha en annorlunda möbel i vardagsrummet, en soffa eller fåtölj som grannen garanterat inte har, då kommer här några tips. Först en samling möbler av den spanske designern Máximo Riera (den översta är den enda som jag tycker om):

 

      

     

Sen en kreativt annorlunda soffa av den koreanska designern Lila Jang, som fastiskt ser skön ut om man använder den som vilstol (ryggstödet åt höger och fötterna uppe):

Och slutligen den här roliga soffan av den italienske designern Rodolfo Rocchetti:

Samtliga möbler kräver gott om plats samt en ganska neutral (och färgmatchande) omgivning för att komma helt till sin rätt. Det är nog bara de två nedersta varianterna som jag skulle kunna tänka mig att ha hemma hos mig själv. Fast då hade jag behövt ett extra rum att ha dem i (ett rum per soffa) + pengar till att inreda resten av rummet i en passande stil.

Fler roliga soffor (inkl 3 av dessa) hittar ni här: http://www.viivilla.se/inredning/vardagsrum/15-roliga-soffor/?dspType=0 

PS2:

I kväll har jag provat kläder, en "jättekul" sysselsättning när det är 29º i rummet och vikten fortfarande ligger något kilo över det önskvärda. Det är kläderna, som jag har tänkt ha med mig på resan, som jag provade. (Jag fick byta ut ett par plagg för att de är för trånga just nu.) Jag kan ju inte veta hur vädret kommer att bli, och har därför svårt att veta vilken typ av plagg som kommer att behövas bäst. (Korta shorts eller vadlånga byxor? Sollinnen eller långärmade tröjor? Jag har packat ner bådadera + 1 klänning och 2 kjolar.) Just nu känns även knälånga shorts och T-shirt alldeles på tok för varmt, men det är vad jag har valt ut för att resa i.

Jag packar med mig så lite som möjligt, men eftersom jag inte vill behöva tvätta varje dag så blir det förstås en del ändå. Traven med kläder (exkl reskläderna) väger just nu precis 3 kg + 1 kg skor (3 par) samt underkläder (som jag ännu inte har vägt). Den stora resväskan väger, inklusive alla saker som Jenni ska ha, hela 19 kilo - innan jag har packat i något av mina saker. Den får väga max 23. Så kläderna och skorna skulle i princip gå i, men jag vill ha minst ½ kilos marginal (även om min väskvåg är tämligen exakt).

Men den här gången, för första gången på länge (eftersom jag reser utan hundarna), så får jag även ha handbagage med mig. Jag tar min stora rosa ryggsäck som är lätt att bära och håller "handbagage-mått". Där ska jag säkert få i resten. Kanske alla kläderna få ligga i den, eftersom man nuförtiden måste checka in toalettartiklarna. Handbagaget får väga 10 kg, men där kommer jag nog att ha några kilon i marginal (hoppas jag). Det känns bra att provpacka och provväga så här i förväg. Jag tycker inte om att stressa i sista stund.

Det jag har kvar att packa nu är toalettartiklar, mediciner, dator, mobil, bankdosa, pass, kamera, laddare och den typen av saker. Jag har gjort en lista så att jag förhoppningsvis inte glömmer något. De sakerna ska jag packa på torsdag.

Avresedagen närmar sig... Förr tyckte jag så mycket om att resa. Nu tycker jag allra bäst om att stanna hemma...

14-08-11:

Jag har nu kollat 10-dygnsprognosen så jag vet vilket väder som väntar när jag kommer till Sverige. Överst YR:s prognos, underst SMHI:s. (Gäller Ängelholm.) Suck... (Jo jag har packat ner paraply... Och tröja, och kofta... Men inga långbyxor, och ingen riktig jacka.) Så kallt har vi inte ens om nätterna här. (I natt var det 23º som kallast.) Det blir en svår omställning. Jag måste nog ta med mig en riktig rejäl regnjacka...

Jag tittade in på Sverkers blogg och hittade ett par färska visdomsord som jag tycker om:

Den som inte står stadigt på benen skyller på ojämnheter i marken.

Vi kan bara bevara en god hälsa genom att äta det vi inte är sugna på, dricka det vi inte tycker om, och göra det vi helst vill slippa.

Vår rädsla överträffar alltid faran.

Bonnie blir lite sur de gånger jag läser Sverkers blogg, men det kan inte hjälpas. De tävlar ju inte i samma division, om man så säger. Dvs bloggarna kompletterar varandra just eftersom de är så olika. Men Bonnie har rätt i att hon är mycket sötare!

PS:

Nu har jag varit till optikern och bytt bågar! De nya blålila bågarna var för tunga, jag fick ont på näsan av dem. Och eftersom jag inte hade något annat att välja på, än mina gamla bågar, så fick hon sätta de nya glasen i dem. Nu väger mina "nygamla" glasögon 19 gram. De blålila vägde 26 g (29 från början med "astigmatismglas"), och de gamla med tunnare glas vägde 16 g. Resultatet blev att jag nu både ser bra, och har bekväma glasögon.

Eftersom jag fortfarande ville ha kvar mina gamla glas "som reserv" (de funkar faktiskt på håll framför datorn) så fick hon sätta dem i en barnbåge. Den enda barnbåge vi hittade, med tillräckligt små glas för att det skulle funka, var ett par ganska missklädsamma röda. Men det kvittar ju eftersom de ändå inte är tänkta att användas mer än vid något enstaka tillfälle. Annars är den lilla röda bågen av märket Vouge vilket ju anses vara fint...

I morse hade inte allt material till myggnäten kommit till järnaffären (1 del fattades), men de hoppades på leverans i eftermiddag. Om allt har kommit då, så kan de montera näten efter siestan i dag.

14-08-12:

Jodå, myggnäten blev monterade i går - men sent. Chefen mejlade tidig eftermiddag och frågade om det passade bra att montören kom mellan 17 och 18. Jag mejlade tillbaka att det gick utmärkt. Visserligen brukar jag gå ut med hundarna ungefär då, men jag var angelägen om att få näten monterade, så jag gick ut med mina små en knapp timme tidigare. Sen väntade vi, och väntade. Klockan 18:02 mejlade chefen att montören alldeles säkert skulle komma 18:15 - 18:30. Och 18:45 mejlade jag tillbaka frågan Alldeles säkert???. Strax efter ringde chefen och sa att montören var på väg från Alicante och skulle komma alldeles strax. Chefen lovade att näten skulle monteras måndag kväll. Klockan 19:15 kom äntligen montören.

Det tog 2 timmar och 5 minuter för honom att montera alla tre. Jag fick hålla Bonnie och Stella i famnen hela tiden för att de inte skulle skälla på montören. De tyckte nämligen att han verkade vara väldigt farlig. Ibland viftade han med långa stänger och stora bitar nät. Ibland borrade han med borrmaskin, eller bankade med hammare. Och såna typer tycker Bonnie verkligen inte att man kan lita på. Det var annars en trevlig montör och jag passade på att öva mig att prata spanska.

Vi pratade om allt möjligt. Montören bekräftade att spanska mygg sticker "hur många gånger som helst", så det räcker att ha en mygga i rummet för att få ett 20-tal bett. (Som bekant sticker svenska myggor bara en enda gång - sedan sätter de sig i en vrå och smälter maten...) Montören berättade också att ön Ibiza har geckoödlor som sitt "maskot-djur". Om någon bär sig dumt åt mot en geckoödla där, så blir folk väldigt upprörda. Jag berättade om Sveriges landskapsdjur.

När allt var klart och montören hade gått så gick hundarna och jag en försenad kvällspromenad, och därefter väntade sängen.

Här får ni se några foton på våra nya fina nerrullbara myggnät. Först ett foto taget i mitt rum, där man kan se att myggnätet (till höger i bild) löper i en skena som går en bit utanför fönsterkarmen. (Annars skulle man inte kuna hissa upp och ner persiennerna.)

Resten av fotona tog jag på köksfönstret, som är lättast att fotografera. Där är nätet monterat så att man hissar upp och ner det utifrån (inte inifrån som de andra), vilket är enklare när fönstret är lättast att komma åt utifrån. 

Utsikten blir förstås lite "rutig", men nu kan vi lätt hissa upp nätet när vi vill "se klart".

Köksfönstret med nätet nerrullat:

Och med nätet upprullat (då hänger bara dragsnöret ner, och nätet är skyddat av kassetten):

(Fotografen ser ni reflekterad i glaset...) Om man alltid har näten nerrullade (fast då kan man lika gärna ha fasta) så håller själva näten ca 5-6 år. (Aluminiumramarna ska i princip hålla "för evigt".) Men om man bara har dem nerrullade när man behöver dem, och skyddade i kassetten annars, så ska de hålla dubbelt så länge. (Och om ett nät skulle gå sönder så behöver man bara byta själva nätet.)

För en stund sen var Alicia på besök. Dels hade vi en liten snabbgenomgång av vad hon ska göra när jag är borta (ta in posten + vattna alla mina växter), och dels så satt vi och pratade en stund. Det är alltid trevligt att prata med Alicia. Hon är trevlig som person, och så lär jag mig nya ord samt nya saker om Spanien.

Nu ska jag strax gå ut med hundarna. Och sen borde jag gå ner på playan i eftermiddag (eller allra senast i morgon förmiddag), för senare hinner jag inte. Nu är det mindre än 3 dygn tills jag reser, och jag har massor jag måste göra innan dess.

PS:

Det enda jag har gjort i eftermiddag är att ha packat, och packat om. Och nu ska jag strax packa om en gång till. Först kunde jag inte stänga locket på resväskan i ena änden. Sen, när jag hade lyckats pressa ner Jennis oljemålning i ryggsäcken i stället, så gick det att stänga - men då vägde väskan 24,1 kg. Eftersom den får väga max 23 kg, och jag inte litar 100% på min egen våg, så vill jag inte att den ska väga mer än 22½ kg här hemma. Nu ska jag alltså plocka bort 1,6 kg och försöka få ner det i ryggsäcken. Jodå, jag har börjat få migrän. Kanske går den över (eller dämpas) om jag lyckas packa väskorna enligt reglementet? För säkerhets skull har jag redan nu tagit migrän-medicin. Och jag som bara ska resa med en enda incheckad väska + ett handbagage den här gången...

PS2:

Nu väger resväskan 22,5 kg och locket går att stänga. Dessutom ser det faktiskt ut som om jag kommer att få plats med resten i ryggsäcken. (Skulle den bli för tung så får jag väl ta på mig extratröjan och regnjackan redan på flygplatsen i Alicante, i alla fall under invägningen...)

14-08-13:

Jag har varit utan både internet och fast telefon i flera timmar. Hoppas att allt kommer att funka hädanefter! (Skulle det någon gång vara så att jag inte skriver något här på länge, och inte svarar på mejl - prova då att skicka ett sms till min spanska mobil. Jag har den visserligen avstängd normalt, men sätter på den när inget annat funkar.)

I förmiddags hade jag tänkt gå ner och bada. Det var grön flagg och 28º i vattnet. Dumt nog kände jag mig för stressad. (Jag har alltid svårt för att koppla av, när jag inte har gjort allt jag borde.) Jag bytte lakan i stället, och tvättade både dem samt strandbadlakanet, bikinin mm. Så nu blir det inget badande förrän jag återvänder i september. Sen har jag plockat fram alla papper jag ska ha med mig, från biljetterna till intyget om att jag är berättigad till svensk sjukvård.

Det enda som jag ska "förbereda" nu är att jag ska tömma den nya lilla kameran på foton (och lägga dessa på en extern hårddisk), och så ska jag flytta över en del aktuella mappar (inkl Christeltango) från min gamla dator till min lilla 10" som jag ska ha med mig. Detta ska jag göra under morgondagen.

I morgon eftermiddag ska jag åka och lämna Bonnie och Stella hos Conchi. Det känns svårt! (Fast jag vet att det inte kommer att gå någon nöd på dem.) Därefter bör jag städa ordentligt, och plocka undan lite som ligger framme. Jag vill ju lämna mitt hem i något så när ordentligt skick. 

En av mina heminredningstidningar (Hem ljuva hem) kom i dag. Jag har bara hunnit titta som hastigast på bilderna. (Jag får läsa tidningen noga i september.) Jag hittade några vita interiörer som jag tycker om. De båda köken nedan är fina. Fast om jag hade bott där så hade jag tillsatt aningen mer färg, fast jag trivs med vitt - kanske något i rent trä (bord och stolar?), och lite flera gröna växter.

Det jag tyckte bäst om när jag såg den här lägenheten (som jag bor i nu) första gången (utöver havsutsikten) var att köket är vitt!

Nedan ett vackert vardagsrum, med en ännu vackrare sovalkov. Visst ser det lyxigt ut! Jag gillar färgerna (fast inte gulddraperiet). Men även här skulle jag tillsätta lite beige/caffe latte eller rent trä, för att få det lite varmare + gröna växter. Kristallkronorna är pricken över i. Sådana skulle jag gärna vilja ha här, åtminstone i vardagsrummet. Det är vackert!

Ute har det blåst rejält från havet några timmar. (Enl prognosen 25 km/h ≈ 7 m/s, men det har känts som mer.) Jag var tvungen att stänga fönster och dörrar åt det hållet, för tavlorna fladdrade på väggarna och köksdörren for igen med en smäll (trots barnsäkerhets-stopp). Annars är det skönt när det blåser - när det är så varmt som det har varit de senaste dagarna.

PS:

Jag frågade Alicia om en sak i går som jag har undrat över. Hundar heter perros på riksspanska men gossos på valenciano. Små hundar (som mina) kallas perritos. ("it" sätts in i ordet för att visa att det handlar om något litet. T ex liten = pegueño, pytteliten = pequenito.) Men så har jag hört att de bl a säger pequenicos perricos här. Alicia förklarade att i de olika spanska regionerna har de olika typer av "dialektala" ändelser: -ico, -illo och -ino. Här i Valencia-Murcia -regionen använder man ändelsen -ico. (Den ändelsen används även i Zaragoza, Huesca och Truel.) Nu förstår jag varför mina hundar benämns bonicos perricos pequenicos (små söta hundar) här... Men vad de krånglar till det! Dels riksspanska, dels de lokala språken, och så dessutom regionala dialekter av riksspanska. Det är inte konstigt att det tar tid för mig att lära mig spanska...

14-08-14:

I dag är det dagen före avresedagen. Jag håller på att fixa allt det där som måste fixas i sista minuten. Och i eftermiddag ska jag, som sagt, lämna mina små i Conchis vård. Det kommer att bli första gången som vi är skilda åt mer än några få timmar. Det känns svårt att behöva lämna dem, men det är ändå det bästa alternativet den här gången.

Det blåser fortfarande friska vindar, och det är växlande molnighet. Det passar mig bra, med tanke på dagens sysselsättningar.

I morgon går jag preliminärt hemifrån redan klockan 07:10. (Jag har tung resväska och ska slänga soporna på vägen, så jag behöver längre tid än vanligt för att gå till stationen.) Jag siktar på att ta Tram därifrån klockan 07:42, och sedan C6-bussen från Alicante 08:20. Då bör jag vara på flygplatsen knappt 2 timmar innan planet ska lyfta klockan 10:40. Under resan, och i Skåne, kommer jag att ha på den mobilen som egentligen är Ulfs: 070 - 585 1572. (Det finns f n mest pengar på det kontantkortet.)

Förmodligen kommer jag inte att hinna skriva mer här - förrän jag är framme i Sverige.

Vov-vov-voff alltså! Matte har lurat mig. Ja, i alla fall har hon inte berättat alltihopa. Hon har sagt att vi ska åka på semester i eftermiddag. Att vi ska åka till Voxer, och bo hos honom och dom andra chihuahuorna i 3 veckor. Det har hon sagt. Och det är alltid vov-roligt hos Voxer. Så det ska bli vov-kul!

Men VOV! Jag har förstås tagit för givet att matte också skulle bo hos Voxer. Ja, och att vi skulle sova i samma hundkoja alla 3. Men vov! Nu säger matte att vi ska få vara där själva, Stella och jag. Och att matte ska åka ensam till Sverige.

Oj och vov! Hur ska det gå? Jag har aldrig varit borta så vov-länge från matte förut, och inte Stella heller. Hur ska hon klara sig? Jag tycker att vi först ska åka på semester till Voxer - alla 3. Och sen, sen ska vi åka på semester till Sverige - alla 3. Ja, för då kunde vi vara tillsammans hela tiden som vanligt. Ja, voff. Människor dom tänker så konstigt. Matte säger att det är mest praktiskt så här. Fast jag kan ju inte ta hand om henne, om hon reser i väg alldeles själv. Vem ska vakta henne då? Jag bara undrar.

Vi ska få ta med oss våra egna filtar till Voxer, för att sova på. Och det är ju vov-bra. En annan sak som är vov-bra, är att man får äta så mycket man vill hos Voxer. Ja, för maten står framme jämt - så man kan äta precis när man vill, och precis hur mycket man vill. Ja, vov som jag kommer att äta! Jag kommer nog att vara vov-tjock när matte hämtar oss igen. När jag tänker efter, då blir det nog vov-bra att vi är själva hos Voxer. Ja, för om matte hade varit med - då hade hon säkert förbjudit mig att äta så mycket. Ja, vov-vov-VOV på er då! Ha det vov-bra!

PS:

Detta skriver jag på min lilla reserv-dator. Jag brukar skriva i typsnittet Arial Narrow, men här finns bara Arial. Vi får väl se om ni märker någon skillnad. Min lilla dator är inte bara liten, utan också väldigt långsam. Allt är lite bökigare, och tar mycket längre tid. Men datorn går att använda!!!

Jag lämnade Bonnie och Stella i en av de finare hundgårdarna hos Conchi. Jag la in deras filtar i hundkojan, och gick. De stod bara kvar och tittade efter mig, med den där lite frågande och anklagande blicken som de brukar ha när jag lämnar dem hemma när jag går och handlar. De varken gnällde eller skällde. Jag hoppas, och tror, att de får det bra. (Om än väldigt annorlunda mot vad de är vana vid.) Det var svårt att lämna dem, men det kanske är nyttigt även för mig att vi skiljs åt de här 3 veckorna...

Nu ska jag bara städa lite här i lägenheten (vilket verkligen behövs), och dubbelkolla att allt är som det ska. Sen ska jag försöka lägga mig i tid, och helst somna i tid också. Jag sätter klockan på 06 i morgon bitti. Det kommer att bli en lång dag...

14-08-16:

Gårdagen blev lång... Jag ska berätta när jag orkar. Resan gick ganska bra, men följdes av den värsta migrän jag har haft på år och dag. Mina båda underbara döttrar tog hand om mig som tur var, för själv var jag helt handikappad. Jag har fortfarande migrän, men nu "normal". Jag är hos Jenni i Ängelholm.

PS:

Här kommer en liten sammanfattning av gårdagen.

Jag gick hemifrån redan 06:55 eftersom jag var klar då. Det gick snabbare än jag trodde att gå till stationen, trots att jag släpade på drygt 30 kilo bagage, så jag var där redan 07:05. Det var bra, för på stationens display stod helt andra tågtider än jag hade sett på internet. Tåget skulle gå redan 07:12 (och nästa 07:53). Jag kom fram tidigt till Alicante och kunde ta C6 redan 08:00. (Det var rätt hållplats jag hittade häromdagen.) Vi var 3 som väntade med resväskor, men chauffören såg oss först inte, och stannade inte. Jag sprang ikapp bussen ute på gatan, där blev vi ombordsläppta. (Nu kostar det 3,85 €, och chauffören växlar inte större sedlar än 10 €.)

På flygplatsen var kön till den ännu inte öppnade incheckningen lång (minst 50 personer före). När de väl öppnade gick allt smidigt. Det var planet nedan jag åkte med.

Planet startade 35 minuter försenat, men landade bara 5 minuter för sent. (Jag tog en del foton, bl a på Alicante och Öresundsbron, men dem får ni se senare.) På Kastrup kom min väska nästan bums, och nära bagagebanden hittade jag Skånetrafikens biljettautomat där jag köpte tågbiljett till Ängelholm. Migränen, som började på planet, var fortfarande hanterbar.

När jag letade efter utgången fick jag plötsligt syn på min "gamla tangoväninna" Marianne W från Ängelholm! Hon kom precis från Frankfurt. Vilket sammanträffande! Vi har inte setts på några år. Hon visade mig utgången, samt vid  vilket spår vi skulle vänta på tåget. Vi lyckades, trots ett överfullt tåg, få sittplatser. Det var trevligt att prata med Marianne, och trevligt med sällskap på resan. Tyvärr blev migränen mycket värre, trots att jag hade tagit medicin så snart vi kom ombord på tåget. På slutet satt jag och kramade en plastpåse i ena handen och en pappersnäsduk i andra - och trodde att jag skulle behöva kräkas vilken minut som helst.

På stationen i Ängelholm mötte både Linda och Jenni mig. De tog var sin av mina väskor, och vi gick tillsammans hem till Jenni. När vi kom fram så var jag i så dåligt skick att jag bara orkade lägga mig ovanpå sängen. Där blev jag liggande länge utan att vara i stånd att ens lyfta på huvudet. Jag frös så jag skakade, trots alla plädar som Jenni bredde över mig. Efter en stund kräktes jag häftigt, men Jenni hade redan hämtat en hink att kräka i. Och Linda höll hinken medan jag kräktes, och sköljde ur den efteråt. Mina döttrar pysslade om mig hela tiden. Jag fick vatten att dricka. Sen somnade jag nån timme, jag hade ingen koll på tiden, men var aningen bättre när jag vaknade. Då kunde jag prata, och röra mig, igen. Jag har fortfarande migrän, men i dag är den hanterbar.

Om knappt en timme kommer min syster Gun och hämtar mig och Linda, och därefter åker hon, mamma, Linda och jag ut till Arild där vi är bjudna på lunch hos min kusin Gunilla. Hennes föräldrar Curt och Sonja ska också vara med. Det ska bli så roligt att träffa alla! Hoppas att migränen håller sig på en rimlig nivå!

PS2:

Det har varit en fantastiskt trevlig dag, som jag ska berätta om - senare. Jag har också tagit många foton i vackra Arild, som ni ska få se - så småningom. Jag har fortfarande migrän, och mår ganska dåligt, så just nu orkar jag inte. Jag siktar på att lägga mig tidigt i kväll. I morgon ska jag bara ta det lugnt, och umgås med Jenni och Linda. Kanske migränen ger med sig då?

14-08-17:

Det här fotot tog jag nu på förmiddagen genom Jennis köksfönster, för att ni ska kunna se dagens väder i Ängelholm:

Nu ska ni få se några få foton från flygresan. Även i Alicante var det moln på himlen, bl a kom det ett i vägen precis när vi passerade El Campello. Därför får ni bara se ett foto på Alicante ( som inte blev särskilt bra). Tittar ni noga så kan ni se slottet Santa Bárbara i högerkanten, annars syns mest hamnen och en massa hus.

Fotona nedan är alla från Öresundsbron. Fotona tog jag när planet var på väg ner för landning på Kastrup. Jag gillar alla vindkraftverken strax söder om bron.

Så här uppifrån så ser det så konstigt ut, att bron bara slutar och försvinner innan den har nått land på den danska sidan. Av tunnelöppningen syns ju inget på det här avståndet.

Jag hade alltså en mycket trevlig dag i Arild i går. Linda, mamma Birgit och jag fick skjuts av Gun till Arild. Senare kom Uno också dit. Här ser ni mamma, hennes syster Sonja, samt Curt tillsammans. De börjar bli gamla nu! Mamma fyller 89 på tisdag, Sonja är 87 och Curt 88. Alla ser förstås sämre numera, hör dåligt (alla har hörapparater), och har svårare att röra sig. Men de är alla fullständigt klara i huvudet - och det är ju allra viktigast.

Först så blev vi bjudna på en jättegod lunch hos Gunilla. (Kycklingfilé, pasta och en massa goda grönsaker bl a. Precis i min smak! Jag tog 2 portioner!) Till höger på fotot nedan ser ni Gunilla. Hon är alltid supertrevlig, och lätt att prata med om precis allting.

Sonja och mamma hade förstås mycket att tala om. De pratade bl a om att de tyckte att de hade haft en så fin barndom, trots att de var fattiga. De berömde sin mamma Edith och pappa Sigfrid, och tyckte att de hade varit idealiska föräldrar.

Efter maten gick vi "yngre" ut på en promenad. Vi gick genom naturreservatet ner mot Arilds hamn. Det var i alla fall uppehållsväder...

Några gånger kom jag lite på efterkälken eftersom jag stannade för att fotografera blommor.

Det finns så många vackra hus i Arild! Och allra vackrast tycker jag att de äldre husen är.

Efter promenaden blev vi bjudna på äppelkaka med vispgrädde hemma hos Curt och Sonja. (Jo, tyvärr. Jag tog 2 portioner även av den goda äppelkakan...) Sen satt vi flera timmar och pratade, och hade trevligt, innan vi åkte tillbaka till Ängelholm igen. Tiden går fort när man har roligt.

Tyvärr hade jag migrän hela gårdagen, men så länge den är hanterbar så fungerar jag hyfsat ändå. I natt var jag tvungen att ta medicin mitt i natten, för jag kunde inte sova p g a värken. Sen sov jag några timmar. Men i morse när jag vaknade var huvudvärken tillbaka (i vänster tinning och över vänster öga). Om den håller i sig i 72 timmar som vanligt, så bör den vara borta till i morgon kväll. Det är definitivt inte roligt att ha migrän, men jag tänker alltid att det är förhållandevis ok trots allt. Det går ju över! Tänk på alla dem som ständigt har ont någonstans! Dem är det synd om på riktigt!

PS:

Här har det regnat precis hela dagen. (Och både migränen och regnet håller i sig än...) Linda kom hit några timmar vid lunchtid och Jenni bjöd oss på en väldigt god laxrätt. Vi har tagit det lugnt hela dagen, och nästan inte gjort något alls - utom att småprata. På eftermiddagen gick vi (iklädda regnjackor) till närbutiken för att köpa ost. Där köpte jag också en tidning för att ha att något att bläddra i. Jag valde den här:

Det visade sig vara ett riktigt bra köp (trots att den är dyr). Tidningen innehåller mycket matnyttigt, särskilt för nybörjaren - men även för mig som har läst boken om 5:2-dieten. Här står lite om bakgrunden, lite om de senaste studierna kring dieten, lite om varför det är bra att halvfasta, och vilka hälsovinster man kan göra. Sen kommer det lite allmänna tips, och därefter ganska många olika typer av kaloriberäknade recept. Recepten är uppdelade i avdelningar. Det finns t ex en avdelning med färdiga dags-menyer för män, och en med menyer för kvinnor. Det verkar inte vara några onödigt krångliga rätter. (Jag har skumläst hela tidningen, men bara hunnit läsa de första 10 sidorna ordentligt ännu.) Tidningen har ett betydligt vettigare innehåll än vad jag hade förväntat mig. (130 sidor.) Så om ni är intresserade av 5:2-dieten så passa på att köpa den nu medan den finns.

Ja, det här blev lite oplanerad reklam, men själv tror jag verkligen på 5:2-dieten, även om jag ännu inte har börjat tillämpa den annat än sporadiskt. 5:2-dieten sänker kolesterolhalten ännu bättre än havrekli, så jag ska förstås börja igen - på allvar. 5:2-dieten följer man i första hand för hälsans skull, men "biverkningen" viktminskning uppskattar ju de flesta av oss. Och när vi inte längre vill gå ner mer i vikt så övergår vi bara till 6:1-dieten.

14-08-18:

I förmiddags gick jag en liten runda i Ängelholm, på väg till stationen. Ängelholm är en vacker stad! Jag tycker om många av bostadshusen (både de gamla vackra, och de nya som är byggda med "människoperspektiv" - småskaligt/traditionellt), och samtliga vackra blomplanteringar! Här kommer några foton från Storgatan samt Järnvägsbron:

Ovan min favoritaffär Systrarna Olsson. (Heminredning förstås.) De har jättemycket fint!

Sedan tog jag tåget till Helsingborg. Eftersom tåget kom in i god tid så hann jag med en liten snabb promenad längs Kullagatan. Sedan gick jag till Roys fiskrestaurang där jag skulle möta Jörgen. Vi åt en god middag tillsammans (torskfilé med mycket grönsaker) och satt och pratade ett par timmar. Vi hade mycket att prata om (gamla tangominnen, gemensamma bekanta etc).

Därefter beslöt vi oss för att ta en promenad. Det blåste kraftiga vindar från sundet, men det var uppehållsväder. Vi gick förbi Gröningen mot Pålsjö. På vägen placerade jag Jörgen bredvid en vacker plantering, och fotograferade båda.

Det syns på vimplarna (och flaggstängerna!) hur kraftigt det blåste.

Jag visste inte att man har rivit det gamla kallbadhuset, Pålsjöbaden, men det fick jag se nu. Och nu är man på väg att bygga upp dem igen.

Man ska kunna ta ett premiärdopp redan nästa vår, allt enl informationsskylten nedan.

Vi gick runt Pålsjö krog och vände tillbaka. Då slog vädret om. Det kom kraftiga regnskurar, med stora kalla droppar. Vi hade en bra bit att gå tillbaka. Jag klarade mig bra i regnkappan som jag hade lånat av Linda - men jag frös! Mest frös jag om fingrarna som blev blåvita, och jag förlorade all känsel i fingertopparna. Jag har nedsatt blodcirkulation (kronisk kärlkramp) i de perifera kärlen, så det är därför. Om mina bara ben (jag hade ganska korta shorts) frös jag inte speciellt mycket. Jörgen, som varken hade regnjacka eller paraply, hann bli ganska våt.

När vi var tillbaka vid Norra hamnen så tog vi bussen därifrån. Jag klev av vid Knutpunkten för att ta tåget tillbaka till Ängelholm, medan Jörgen åkte hem till sig.

På tåget började känseln i fingertopparna komma tillbaka, och sen när jag kom hem till Jenni så drack jag en kopp varmt te. När jag höll i tekoppen så blev jag varm om fingrarna igen. Inte anade jag att jag borde ha tagit med mig vantar till Sverige...

Nåja, så när som på det iskalla ösregnet, så har det varit en trevlig dag!

Är texten jag skriver nu för liten? Jag skriver i Arial 12 pt mot normala Arial Narrow 14 pt (som inte finns på den här datorn). Ska jag öka till 14 pt? På min dator syns allt i Times New Roman 12 pt, så jag kan inte se hur det ser ut "på riktigt"...

14-08-19:

Grattis på 89-årsdagen mamma Birgit!

I eftermiddag ska Linda, Jenni och jag åka ut till Munka-Ljungby för att gratulera mamma på riktigt, och på lördag ska vi alla fira henne hemma hos min bror Dan.

Lindas och mitt bekymmer är hur vi ska kunna ta oss till Dan. Det går kollektiva transportmedel till Tyringe, men därifrån är det en hel mil kvar till Myrarp. Enligt Google Maps skulle det ta 1 timme och 59 minuter att gå, och det är vi inte så pigga på. Att hyra bil skulle bli väldigt dyrt (629:- + bensin). (Det är bara i storstäderna som man kan man hyra bil billigt.) Nu ger det sig om någon kan hämta oss i Tyringe?

Vädret fortsätter att vara kallt och regnigt. Jag tyckte att jag tog så varma kläder med mig - men det gjorde jag inte, det märker jag tydligt nu... Jag fryser! (Det blir ju en stor omställning när man är van vid +30°...)

Nu på förmiddagen ska jag gå ner på stan (när de öppnar klockan 10), och bl a besöka min favoritaffär (se nedan). Jag hoppas att jag hittar en liten present till mamma där.

PS:

Jodå, jag hittade en i mitt tycke fin present hos systrarna Olsson.

Sen köpte jag ett par långbyxor (vanliga stretch-jeans) till mig själv i en klädesbutik. Ordinarie pris var 549:-, reapriset var 199:-, och nu såldes byxorna ut för halva reapriset - alltså 100:-. Det är de verkligen värda! I storlek 34 (som jag har) fanns det bara starkrosa och pastellrosa att välja på (jag valde starkrosa), annars fanns det en väldigt snygg mörk petrolblå i större storlekar. Å andra sidan är jag lika glad för rosa som för blått. Nu slipper jag frysa om benen.

Strax efter klockan 14 ska Jenni och jag möta Linda vid stationen, för att tillsammans ta bussen till Munka-Ljungby och mamma/mormor. (Jag hade planerat att ha en fin kort klänning, men tror att jag väljer de nya långbyxorna i stället...)

PS2:

På väg till Munka-Ljungby-bussen gick vi längs åpromenaden. Återigen slogs jag av att det är så vackert i Ängelholm.

 

Ser ni att solen skiner! Jodå, flera timmar sken den!

Hos mamma så drack vi kaffe/te och åt flera goda kakor. Sedan satt mamma, Linda, Jenni och jag och pratade några timmar. Uno tittade också inom en stund.

Så här söt var mamma på sin 89-årsdag! Jag tycker att hon har väldigt få rynkor för att vara så pass gammal.

Det var en talgoxe av trä (från Wildlife garden), som jag hade köpt åt henne.

Vi ställde den på fönsterbrädan bredvid rosorna som hon fick av Jenni.

Efter en trevlig eftermiddag tillsammans så tog vi bussen tillbaka till Ängelholm. På hemvägen gick vi genom stadsparken, 

och över Mejeri-bron.

Migränen är borta, men jag är oerhört trött. (I morse vaknade jag klockan 05, och kunde inte somna om. Natten innan låg jag vaken mellan 00 och 04.) Klockan är bara 20 nu, men jag ska strax i säng. Nu hoppas jag på att sova gott (och många timmar) i natt.

14-08-20:

I dag har jag varit på Höganäs Outlet. Jag fick tag på glasen jag ville köpa. Jag har tänkt berätta mer, men är för trött i kväll. Jag bor fr o m i natt hos Linda (också i Ängelholm).

14-08-21:

I dag har vi tvättat på förmiddagen, Linda och jag. Det var bra, för jag har ju ett begränsat antal kläder med mig att välja på. (Ja, och så har jag ju packat fel plagg - sådana för varmare väder...)

Här kommer "gårdags-reportaget":

Det regnade till och från även i går. Jag hade sån tur att jag precis hade ställt mig i busskuren när himlen öppnade sig fullständigt. Där inifrån tog jag 2 foton på det typiska svenska sommarvädret:

Jag tog bussen till Höganäs och gick sedan på Iittala/Höganäs keramik Outlet. Det finns många olika "outleter" på området, men eftersom jag ändå inte har råd med några impulsköp så gick jag bara dit jag skulle. Jag hittade genast glasen Kartio som jag ville köpa 3 av. (Fast det blev 4 för det var "tag 4 betala för 3".) Utöver färgerna nedan så finns glasen i rosa, gult och en blågrå blandfärg. Glasen kostar 79.- i första sorteringen, och 59:- i andra. De rymmer 2 dl, och jag tycker att de är vackra, nätta och behagliga att dricka ur. (Allra bäst tycker jag om färgerna blå, grön och rosa - i denna ordningen.)

Jag är också förtjust i serien Pergola (jag har 2 muggar + 2 skålar), men jag köpte inget.

En annan serie som jag tycker mycket om är Swedish Grace. Det finns så många vackra milda färger att välja på. Men ur den serien har jag inget porslin alls. Och förmodligen kommer jag aldrig att köpa något heller, för jag kan ju inte köpa porslin som jag inte behöver bara för att jag tycker att det är vackert att titta på...

Outleten är full av vackra saker som jag gärna skulle vilja ha. Men om man varken har obegränsat med pengar eller plats, så är det bäst att bara titta.

Jag gick flera varv och tittade, samt kände på, de många vackra sakerna. Sen tog jag bussen tillbaka till Ängelholm igen.

Jag tycker att Ängelholm har lyckats bevara sin småstadskaraktär, trots att det finns många stora nybyggda hus. De här höga husen har precis den ljusa färgskala som jag tycker om. Då ser de aldrig så stora och klumpiga ut. (Jag har sett gråsvarta höghus, och det känns som om de "trycker ner" oss människor.)

Dessutom har man i Ängelholm gått in för att variera husen, även om de byggs samtidigt av samma byggherre. (Man har valt olika höjder, färger, fasadmaterial och detaljer.) Alla husen på fotona nedan är relativt nybyggda (och stora) men ser ändå förhållandevis "småskaliga" ut.

Så här ser blomdekorationerna ut på Järnvägsbron.

Praktiskt taget alla Ängelholms broar är vackert dekorerade sommartid. Själv blir jag glad varje gång jag ser blomsterprakten.

PS:

Conchi har nu svarat på min fråga, om hur det går för mina hundar. Hon skriver att båda mår bra, men att Stella nästan inte äter någonting alls. (Ända har jag skickat med hennes favorit-torrfoder.) Det enda Stella äter är tydligen sockrad yoghurt som Conchi ger henne. Conchi tror att detta är bra för svaga och sjuka hundar, men i själva verket är Stella (som de flesta hundar) laktosintolerant - och socker är varken bra för hundar eller människor. Stella hade tydligen t o m blivit erbjuden kycklingbröst utan att äta detta. (Konstigt!)

Ja, det är inget jag kan göra på det här avståndet. Stella, Bonnie och jag har aldrig varit skilda åt förut (mer än max 5 timmar), och Stella och jag lever nästan i symbios. (Mitt fel förstås!) Jag förmodar att det är omställningen som gör att hon inte vill äta. Kanske hon är deppig, trots att hon har sin mamma med sig? Samtidigt tror jag att det är nyttigt att hundarna får prova på en annan sorts liv för ett tag. Men förmodligen borde jag bara ha rest bort en dryg vecka så här första gången.

Jag vet i alla fall att Conchi gör sitt allra bästa för att ta hand om "mina barn" (som hon säger).

PS2:

Här kommer några foton från dagens promenad mellan Lindas hus och Ängelholms centrum (ca 800 meter):

Vy från Sockerbruksbron. Husbygget i bakgrunden ska bli bostadsrätter.

Tingstorget (nedan).

PS3:

Så här ser utsikten ut från Lindas vardagsrumsfönster:

Lugnt och grönt alltså, trots att hon har nära till både centrum och stationen. Så här ser huset ut:

Jag tog några foton längs Garvaregatan:

Där gatan slutar börjar skogen.

Eftersom solen sken nu i eftermiddags, så passade vi på att gå en dryg timmes promenad. Rönne å är ständigt närvarande.

I skogen finns det många småvägar och upptrampade stigar att välja på.

Det är trevligt med lite skogspromenader emellanåt! Det är nog det enda jag kan sakna i El Campello...

14-08-22:

I dag har jag varit hemma hos Lena (som numera bor i Farhult) nästan hela dagen. Vi har som vanligt haft det väldigt trevligt tillsammans. Vi satt länge vid hennes köksbord och drack te, och pratade. Men vi gick också en promenad nära havet. Just då började det förstås att regna rejält! Fast jag hade med mig paraply, och Lena hade regnjacka på sig, så vi blev bara blöta om benen.

Jag tog som vanligt några foton.

Jag försökte även ta ett foto av Lena och mig. (Jag gjorde 4 försök, och om jag säger att fotot nedan blev bäst - så kan ni tänka hur de andra såg ut.) Ja, Lena blev ju bra i alla fall, och det är ju viktigast. (I verkligheten är hon några cm längre än vad jag är, vilket inte alls syns här.)

I morgon är jag och mina närmaste bjudna hem till Dan. Det ska bli jätteroligt att träffa alla!!!

14-08-23:

Grattis på födelsedagen Louise!

Även i dag regnar det här i Ängelholm. Stundvis vräker det ner, stundvis duggar det, och vid enstaka tillfällen är det faktiskt uppehåll.

Linda och jag slipper ta buss + tåg för att komma till Dan. Anita hämtar oss! Jättebra! (Särskilt med tanke på vädret, men restiden förkortas också med minst 50%.) Jag tror inte att jag ska ha någon av mina fina klänningar, eller korta kjolar, i dag heller. Det får nog bli långbyxor, tjock tröja och regnjacka...

Alltsedan jag lämnade in min lilla dator till datorfirman i El Campello (för att uppgradera RAM-minnet) så har den krånglat vid start. I dag fick jag starta den 4 gånger innan den fungerade normalt. Jag undrar vad som har hänt? När jag startar så är skärmen helt svart, och jag blir tvungen att stänga av "med stora knappen", och därefter prova att starta igen. När jag startar igen så visas aldrig "startar i felsäkert läge", så det är som om datorn aldrig har startats. Det här (svart skärm) händer även när jag sätter datorn i viloläge - den startar inte igen. Mycket mystiskt - och ganska oroväckande och irriterande. Jag får gå tillbaka och reklamera felet när jag har kommit hem igen. Innan jag fick bytt RAM-minnet så krånglade den här datorn aldrig. Den är ju nästan ny och oanvänd...

PS:

Det har varit SÅ trevligt i dag! För mig är det extra roligt att träffa både min kära mamma och alla mina kära syskon samtidigt! Det blir ju inte så ofta sedan jag flyttade till Spanien - och jag saknar dem förstås. Nu fick jag träffa mamma Birgit, Dan, Louise, Gun, Magnus, Anna, Sara, Uno, Anita, Ted och Linda - samtidigt!

Jag hade kameran med mig, men hann nästan inte fotografera. Jag ägnade mig åt att umgås! (Tja, och att äta...) Därför får ni nöja er med att se tre foton. Först ett på Dan. (Jo, han brukar spexa lite när jag tar fram kameran...)

Och nedan ser ni Dans söta dotter Louise, som fyller 16 år precis i dag.

Mamma, som fyllde år häromdagen, fick ett par försenade presenter i dag.

Framåt kvällen så skjutsade Anita hem oss igen. Halvvägs komna så såg vi en så vacker regnbåge. Anita stannade bilen och vi fotograferade alla tre. Tyvärr hade ingen av oss tillräckligt mycket vidvinkelobjektiv för att få med hela bågen på en bild. Nedan får ni se "regnbågs-bitarna":

Tyvärr hittade vi ingen kruka med guld... Men det gjorde ingenting. För om jag ska vara ärlig, så värdesätter jag faktiskt umgänget med mina nära och kära mycket mer!

14-08-24:

I dag är det min sista "Skåne-dag", för i morgon bitti tar jag tåget mot Stockholm. Jag önskar att jag hade haft några fler dagar för att träffa mina närmaste! När alla ses på en gång så hinner man ju knappt prata med varandra...

Nu på förmiddagen skiner solen, men det ska regna senare i dag. Jenni kom just innanför dörren, så nu ska jag umgås med båda mina döttrar en stund.

PS:

Eftersom solen sken, så passade vi på att gå en liten promenad tillsammans. Först passerade vi en konstutställning kring Pyttebron. Utställningen vill uppmärksamma den gamla Pyttebron som hotas av rivning. Pytte syftar inte på formatet, utan på höns (= pyttor på skånska) som tydligen fanns där i närheten förr. Den f d järnvägsbron är numera gångbro. Bron ser ni på de 2 fotona nedan.

Den unga konstnärinnan Xanna visade bl a flera gulliga djurskulpturer.

Fotot nedan visar turistbåten Laxen på sin färd längs Rönne å.

Det är trevligt att Rönne å slingrar runt som den gör, för på så sätt är vattnet ständigt närvarande - vilket betyder mycket för miljön.

PS2:

Nu har jag packat resväskan. Allt gick ner (efter en del pusslande), fast ryggsäcken blev också full. Det känns bra att ha det klart redan i kväll, för jag var lite orolig för att jag inte skulle få plats med allt. Nu hoppas jag att det blir uppehållsväder just när jag går från Linda till stationen i morgon bitti. (Det vore inte roligt att bli blöt på väg till tåget, och det är svårt att hålla paraply och samtidigt köra resväska.) Därefter kommer jag att vara inomhus, eller på tåget, ända tills jag kommer fram till Hässelby strand. (Och skulle det regna då så kan jag byta om så fort jag har kommit hem till Ulf.)

Tåget går 09:18 från Ängelholms station, och sedan ska jag byta i Helsingborg och Lund. För att vara säker på att hinna i tid (med mitt stora bagage) så går jag härifrån redan 08:40. Då har Linda redan gett sig i väg till jobbet, för i dag är hennes sista semesterdag. Jenni kommer till stationen i morgon bitti (kl 09) för att hålla mig sällskap tills tåget går, (och så kan vi krama om varandra ordentligt).

Det känns lite sorgligt att redan lämna Skåne. Jag hade velat hinna träffa mina närmaste minst en gång till.

Och så är jag lite orolig för Stella! Måtte Conchi få i henne åtminstone lite mat... (Jag ska mejla och fråga hur det går.) Tänk om Stella skulle bli så svag att jag måste avkorta min resa? Det skulle ställa till en hel del - både praktiskt och ekonomiskt - fast jag skulle förstås göra det om det var fara för hennes liv.

Min lilla Stella som valp:

14-08-25:

I dag är det stora "tågresedagen", och sent i eftermiddag får jag äntligen träffa min käre make som jag har varit skild från i precis 3 månader. Men eftersom vi har mejlkontakt med varandra flera gånger om dagen, så känns det inte som om det var så länge sedan vi sågs. Internet och mejl är verkligen en bra uppfinning, som för folk närmare varandra.

Conchi svarade på mitt mejl sent i går (så jag läste det först i dag). Stella mår mycket bättre nu. Conchi har hittat ett blötfoder som Stella tycker om, så nu äter hon ordentligt. Skönt, en sten föll från mitt hjärta! Även Conchi känner sig lättad nu när hon ser att Stella har piggnat till.

F ö tycker Conchi att jag ska njuta av den svenska grönskan, inklusive regnet. Hos henne har det inte fallit en endaste droppe regn på hela sommaren, och hon blir deprimerad av allt det bruna. Jodå, grönskan tycker jag om - men det kan räcka om det regnar när jag är inomhus...

PS:

Jag kom fram till Hässelby strand 16:45. (Ulf mötte mig på Stockholm C.) Jag är mycket trött (och blev åksjuk på tåget), men allt har gått bra.

14-08-26:

Det känns konstigt att vara i Hässelby strand. Allt är så bekant, och ändå främmande - samtidigt. Jag har många saker här, ändå bor jag inte här. Hus har rivits, och nya har byggts - sen jag var här senast. Men jag känner mig hyfsat hemtam... I dag ska jag beställa tid hos läkare för den årliga hälsokontrollen, samt uträtta lite småärenden.

Utsikten ser ut så här nu på morgonen (grått men uppehåll):

PS:

När jag väl kom ut så var det inte uppehållsväder längre. Men jag har en bra regnkappa!

Först gick jag till vårdcentralen, och bad om tid hos läkare + för provtagning. Men den absolut tidigaste läkartid jag kunde få - var i slutet på september. Jag förklarade läget men de kunde ändå inte hjälpa mig. Sköterskan tipsade om att jag kunde vända mig till ett privat företag specialiserat på hälsokontroller.

På väg därifrån kom jag att tänka på den privatläkare jag gick hos när jag bodde här. Han har sagt att jag inte kan gå hos honom numera. Detta beroende på att det blir så mycket tidsödande krångel för honom för att få ersättning för besöket, eftersom jag är skriven i Spanien. Jag gick ändå dit, knackade på dörren och förklarade mitt ärende. Han släppte in mig men sa att han inte kunde skicka mig till provtagningen eftersom han skulle få betala 500:- till dem, och inte visste om och när han skulle få tillbaka pengarna.

Men han erbjöd sig att skriva ut recept till mig, utan ersättning. Det var ju schysst, så det tackade jag ja till. Jag gick därefter direkt till apoteket och hämtade ut min årsdos av Levaxin (för ämnesomsättningen) + hudkräm. Summa 744:-, vilket sved i plånboken men egentligen inte är så dyrt om man slår ut det på ett år.

Eftersom jag ändå vill veta hur mitt kolesterol och mina sköldkörtelvärden ligger, så mejlade jag till det privata företaget som sköterskan tipsade mig om. Jodå, dit var jag så välkommen på provtagning. Det var bara en liten hake - det skulle kosta 2300:-! (Fast då ingick läkarbesök, synkontroll, hörseltest och EKG också. Enbart blodprov kunde de inte ta.)

Så det verkar som om jag får gå på provtagning i Spanien i alla fall. Det går ju också bra. Det är bara det att medan man i Sverige mäter i µmol/liter, så mäter man i mg/dl i Spanien. Och då är det jättesvårt att jämföra. Just kolesterol kan man multiplicera/dividera med 39 för att räkna om värdet, men för andra ämnen gäller andra siffror. Jag vill gärna se tendensen (om värdena ligger stilla eller ökar/minskar) och då skulle det vara enklare att få värdena på "vanligt" vis.

Ute fortsätter det att regna mest hela tiden... Eftermiddagsutsikten ser ni nedan, även detta foto är taget under tillfälligt uppehållsväder.

Mälarens glittrande vatten, som Ulf brukar säga när han försöker locka upp mig till Hässelby strand...

14-08-27:

I dag skiner solen! Jippie!   

Jag trodde nästan att solen hade glömt bort Sverige helt...

Jag börjar inse att jag inte kan ta med mig ner allt det som jag hade planerat att ta med, bl a hundtrappan, sängbenen och alla mina tangopapper. Dessutom har jag fått en del kläder av Lena och Linda (som de hade gallrat ut) som jag vill ha med mig hem. Den andra resväskan jag har här är ganska liten (höjd 50 cm), och jag har förstås inte råd att köpa en ny stor. Sängbenen får plats. Och om jag lyckas komprimera hundtrappan (som har skumgummi i mitten) så kanske jag kan få plats med den också.

Men alla tangopapper (allt mellan kurspapper och tidningsurklipp) får vänta till nästa år. Sen har jag en hel del annat här, som jag också vill ta hem. Jag har t ex 15 gamla favorit-kassettband här, medan jag har den lilla bandspelaren som man kan spela över banden till datorn med i El Campello. Tänk så mycket enklare det skulle vara om jag hade allting på samma plats! På sikt önskar jag att jag kan ha det så. Det räcker ju om jag har säng, täcke, kudde, lakan, ett par handdukar, några toalettartiklar och lite reservkläder (bl a regnkappa och stövlar) här i Hässelby strand. Vissa saker (t ex dator och favoritkläder) släpar jag ju hur som helst fram och tillbaka.

Ja, vi får se hur jag kan göra nästa år. Det blir tyvärr för dyrt att köra bilen upp och ner. Annars vore det ett bekvämt och praktiskt alternativ. Kanske kan jag ta med mig en extra resväska (modell större) och fylla den, kanske lejer jag Djuvfeldts åkeri för att ta ner ytterligare några flyttlådor. Det ger sig...

I eftermiddag ska Ulf och jag åka in till stan. Där ska vi bl a gå till en audionom som ska göra avgjutningar av mina hörselgångar, så att jag kan beställa formgjutna sovproppar (Bellman Chill). Dessa sovproppar ska förhoppningsvis dämpa ljudet (från gator och grannar) så mycket att jag kan sova utan att bli väckt om nätterna.

PS:

Eftersom batteriet i min "stora" mobil (den med Ulfs kontantkort i) inte håller laddningen, så går jag nu över till att använda min egen "lilla" som har nummer: 070-622 27 27. Men tro för all del inte att jag bär på mobilen hela tiden, eller att jag hör när det ringer. Prova alltså först Ulfs fasta telefonnummer: 08- 739 39 97. (Mejl funkar alltid...)

PS2:

Nu har jag fått gjort avgjutningar för sovpropparna. Det gick snabbt och var enkelt. Om ca 3 veckor så kommer de färdiga propparna hem i ett rekommenderat brev. De blir förstås tvungna att skicka dem till El Campello. Det är sådana här öronproppar jag har beställt: http://www.bellman.com/sv/vara-losningar/horselskydd/sovproppar/

Sedan passade Ulf på att visa mig hur jag hittar till hjärtintensiven på S:t Görans sjukhus. På fredag är det nämligen dags för honom att få ballong-vidgat kranskärlet på vänster sida, och då ska jag besöka honom efteråt. Går allt bra får han komma hem redan dagen efter.

PS3:

Jag tycker visserligen att det är vackrare i El Campello, men ni kan ändå få se ytterligare ett foto från Hässelby strand (taget 20:40). Helt oävet är här ju inte...

Till helgen ska jag hälsa på hos Johan och hans fästmö Linda i Upplands Väsby. Det ska bli jättekul! Jag tycker mycket om att träffa mina barn! Jag är ju väldigt förtjust i alla tre!

14-08-28:

Även i dag skiner solen! Så här ser utsikten ut åt gården till:

I dag har jag uträttat fler ärenden. Det är många små saker som bara kan fixas i Sverige. Jag har t ex köpt 3 st utanpåliggande eluttag, för takarmaturer, på Clas Ohlson i dag. Dem ska elektrikern få sätta upp i El Campello, så att jag därefter kan byta taklampor om jag vill. (Han ska ändå ta bort en fast monterad takarmatur där glödlampan har gått sönder, så jag måste sätta upp en annan. Nej, vi kan inte byta glödlampa - den här hade engelsk bajonettfattning...)

Jag passade också på att gå till biblioteket i Vällingby för att förtidsrösta. Skönt att ha det gjort. (Jag har utlandsröstkort och får bara rösta i riksdagsvalet.)

Sen har jag pratat med FK i dag. Jag ska, i morgon eller på måndag, besöka ett av deras få servicekontor för att på plats få ett levnadsintyg (så jag slipper fixa det via polisen i El Campello senare i höst).

Annars "roar" jag mig med att tvätta. (Ulf passade på att fylla tvättunnan, nu när han äntligen har sin fru på plats...)

PS:

Jag längtar efter Bonnie och Stella!!!

Och jag tror att de längtar efter mig också. Vi har aldrig varit skilda åt så här länge förr...

14-08-29:

Tidigt i morse gav Ulf sig iväg mot S:t Görans sjukhus. (Han skulle vara där redan 07:15.) I dag ska han få ballong-utvidgat det andra kranskärlet. Nu hoppas vi att allt går bra så att han kan komma hem redan i morgon. (Fast även om han får komma hem, så måste han naturligtvis ta det väldigt lugnt de första dagarna efter operationen.)

Själv ska jag uträtta ytterligare några ärenden nu på förmiddagen, och sedan planerar jag att besöka Ulf på sjukhuset under besökstiden klockan 15-19.

PS:

Ulf ringde nyss (9:40) och berättade att operationen hade gått bra (skönt!), men att han inte får gå upp ur sängen på några timmar än. Jag åker förstås in och hälsar på honom senare i dag. (Han ligger på rum 19.)

PS2:

Nu har jag uträttat ytterligare ett av mina många små ärenden. Jag har köpt färg (i Alvik)! Det kan ju tyckas onödigt att jag köper målarfärg i Sverige och släpar med mig på flyget ner till Spanien. Men nu blev jag så nöjd med den rosa färgen (specialbruten Alcro Bestå fönsterfärg) som jag målade mina balkongstolar med, så jag ville ha mer av samma vara - fast i annan nyans. Nu köpte jag dels en ½-liters burk med vit färg, och dels en ½-liters i nyansen  NCS S 2060-B50G = starkt mörkturkos. Då har jag lite att välja på om jag vill måla om fler möbler.

Färgen är en vattenburen alkydfärg som passar lika bra ute som inne. (Jag önskar att jag hade haft den här vita färgen när jag målade det lilla runda bordet - för då hade det blivit mycket bättre!) Jag hade gärna köpt några små färgburkar till i ytterligare ett par nyanser (mörkare/starkare rosa, kycklinggul, mild grågrön?), men plånboken är nästan tom och resväskan överfull - så det känns klokast att avstå.

När jag om ett par timmar åker in till stan för att besöka min käre make, så ska jag på vägen dit försöka hitta FK's/Pensionsmyndighetens servicekontor så att jag kan ordna levnadsintyget. Jag vet var jag ska kliva av tunnelbanan, och sedan får jag gå efter min lilla Stockholmskarta.

I dag har det hittills varit molnigt men uppehåll, men nu börjar det regna...

PS3:

Nu har jag varit på sjukhuset och kramat om min käre man.

Men innan jag gick dit så uppsökte jag servicekontoret för Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. De har slagit sina påsar ihop och rationaliserat bort en massa kontor. Jag kunde välja på detta vid Thorildsplan eller ett i city. Det var lätt att hitta dit, och det var bara en före mig i kön, så jag fick snabbt framfört mitt ärende.

Sedan tog det tid, närmare bestämt 40 minuter. Detta för att ingen av personalen bakom disken kunde hitta blanketten för levnadsintyget på datorn. Det visade sig sedan att blanketten hade bytt namn och ändrat utseende, därav förvirringen. När de väl hittade den tog det bara 2 minuter att skriva ut den, skriva under den, samt stämpla den.

Därefter gick jag vidare mot S:t Görans sjukhus som ligger på gångavstånd från servicekontoret. Tyvärr började det ösregna just då. Jag hade regnjacka på mig men blev rejält blöt om byxorna, strumporna och skorna. Ulf verkade dock bli glad över att jag kom, även om det droppade en smula om mig...

Ja, här ser ni min nyopererade make i landstingets tjusiga kläder. Armen måste han ha i mitella än så länge (se instruktionerna nedan). På skärmen i bakgrunden visas EKG, puls och blodtryck. (Den svarta "väskan" han bär sänder värdena.) Eftersom Ulf äter blodförtunnande medel, så hade det lilla operations-såret (vid handleden) inte riktigt slutat blöda när jag kom. Ulf hade därför en "vakuum-grej" över såret, där trycket sänktes en gång i halvtimmen. (När jag gick så hade det slutat blöda.)

Ja, så det dröjer alltså ända till på måndag innan Ulf får använda sin högerhand som vanligt igen. Men han kan behöva ta det lugnt ytterligare någon dag.

När jag gick från sjukhuset så hade det slutat regna, och byxorna hade hunnit torka (men inte strumporna). På hemvägen strulade tunnelbanan. Det första tåget som jag satt på skulle ha gått till Hässelby strand, men p g a förseningar fick det vända i Råcksta och köra in mot stan igen. I Råcksta skulle vi vänta på Vällingbytåget. När det kom så gick dörrarna inte att öppna, så ingen kunde vare sig gå av eller på. Tåget körde vidare. En stund senare kom dock ett tåg som verkligen gick till Hässelby strand.

När jag kom hem och satte igång datorn (3 försök behövdes) så blev jag glad. Jag hade nämligen fått mejl från Bonnie. Hon hade äntligen fått låna Conchis dator efter att ha tjatat länge. Eftersom Conchis dator har spanskt tangentbord så hade Bonnie skrivit på spanska. Hon skäller, som ni vet, obehindrat på både spanska och svenska. För att förenkla för er så översätter jag hennes text till svenska.

Vov, vov och VOV på er! Conchi, som Stella och jag bor hos nu, är snäll och tycker mycket om hundar. Men hon är nog lika trögfattad som matte. Inte förrän i dag fattade hon att jag behöver ha tillgång till en dator. Och då har jag ändå både tjatat, och tittat bedjande på henne, i vov-många dagar. Ja, för utan dator så kan jag ju inte skriva min blogg...

Men nu får jag låna hennes dator en stund, så nu skriver jag.

Egentligen är Conchi lite orättvis. Ja, för hon fjäskar vov-mycket för Stella. Bara för att Stella inte ville äta något den första veckan. Så nu får Stella vov-god mat! Och jag får inte smaka alls. Nä, för Stella äter bums upp den - alldeles själv. Och jag, jag får bara vanlig hund-mat. När jag tänker efter så är det faktiskt vov-synd om mig - fast jag får stora portioner.

Annars har vi det ganska bra här. Vi har ett alldeles eget hus som vi sover i om nätterna, och en ganska stor gård att springa på, och ett träd som skuggar oss. Ja, för här i Spanien är det vov-varmt nu på sommaren - så vi behöver skugga. Och vatten förstås. Men vatten får vi så mycket vi vill.  

Fast det är en sak som är vov-dum. Och det är att matte inte är här hos oss. Både Stella och jag saknar matte vov-mycket! Så jag hoppas att hon kommer snart. Vov-snart! Te echamos de menos ama. Ja, vov och voff då!

14-08-30:

I dag är himlen grå, men det regnar inte (nu på morgonen). Jag hoppas på uppehåll hela dagen eftersom jag ska resa till Johan i dag. (Och det vore inte så roligt att komma fram alldeles blöt...)

Klockan 10:00 ska jag ta tunnelbanan till S.t Eriksplan, sedan gå till Karlbergs station och ta ett pendeltåg därifrån, därefter en ersättningsbuss från Häggvik (p g a banarbete) och förhoppningsvis vara framme i Upplands Väsby 11:34. Där har Johan lovat att möta mig. Det ska bli SÅ roligt att träffa honom och hans fästmö! 

14-08-31:

Grattis på födelsedagen Gunilla!

Jag hade mycket trevligt hos Johan och hans Linda i går (och kom hem först 21:00). Här ser ni det söta paret:

 

Jag har en del att berätta, och fler foton att visa, men ingetdera hinner jag nu. Jag ska nämligen träffa dem i dag igen (och det är en bit att resa). Jag har alldeles för sällan möjlighet att träffa min käre son - så det gäller att passa på när jag kan!

PS:

Jag har haft en jättetrevlig dag i Upplands Väsby tillsammans med Johan, Linda, Janita och Lennart. Och precis som i går så blev jag bjuden på väldigt god mat. Jag fotograferade även i dag, men ni får vänta till i morgon med att se fotona. Jag har nämligen fått migrän igen, och orkar inte mer i kväll.

Det är sorgligt att jag tål så lite nuförtiden! Jag tror att själva resandet (pendeltåg + tunnelbana) bidrar till migränen eftersom jag lätt blir åksjuk. Nu tog jag medicin så snart jag kom hem, när migränen ännu var i inledningsskedet, och hoppas därför att den har gått över till i morgon.

Vi har haft soligt väder i dag, fast aningen kyligt. Jag hoppas att solen skiner lika mycket i morgon. Då ska jag bara ta det lugnt (det måste jag), men jag går kanske en liten promenad i närområdet.

14-09-01:

September = höst. Ända sedan jag kom till Sverige så har det känts som höst i luften. Det blev en väldigt stor omställning för mig att gå från 30-33° och ihållande solsken, till 15-18° och lika mycket regn som sol. Jag tycker att det är kyligt ute nu (och fryser om händerna), men Ulf tycker att det är varmt.

Jag känner mig vemodig av den annalkande hösten, samt aningen deppig och ångestfylld. Psykiskt? Så klart! Men kanske en aning biologiskt också. Jag behöver ljus, sol och värme - och klarar inte av mörker och kyla. På lördag åker jag hem igen, och jag kommer (som tur är) att få ett par månader "sommar"  till. Om jag hade stannat i Sverige så hade jag säkerligen drabbats av vinterdepression. Ulf, i sin tur, skulle inte skulle må bra av värmen i Spanien sommartid...

Vi är så olika vi människor, och har så olika behov. Vi måste vara lyhörda för varandras åsikter och behov, och tillåta andra att vara som de är (och mår bra av att vara). Mitt (eller ditt) sätt att se på saker och ting är ingen norm. Vi har alla samma rättigheter att tycka-tänka-känna! Och alla sätten är rätt! Så länge som man inte skadar någon annan, så måste man få vara som man är!

Lite senare i dag ska ni få se fotona från mitt besök i Upplands Väsby. (Jag har nästan ingen huvudvärk alls, så jag tror att jag lyckades "mota Olle i grind".)

PS:

Här kommer de utlovade fotona. Först får ni se några på olika typer av bebyggelse i centrala Upplands Väsby.

Jag tycker att husen nedan, med de stora terrasserna, ser trevliga ut. De som bor där har ju nästan egen trädgård fast de bor i lägenhet.

Det finns vackra planteringar också, som de här fina bägarrankorna (Dipladenia / Mandevilla):

Jag tycker mycket om bägarranka, men har inte lyckats något vidare med dem hittills. Kan det vara så att de inte trivs mitt i solen på en spansk balkong?

Här kommer några foton som jag tog i Johans och Lindas lägenhet. Jag tycker att de har det så fint! Det ser ut precis som i ett heminredningsreportage!

Och nu kommer vi till det viktigaste - människorna! Här nedan ser ni Johan, Linda och hennes föräldrar Lennart och Janita. Vi gick en promenad tillsammans på eftermiddagen.

 

Johan har valt en rar och trevlig fästmö. Och det är ju ingen nackdel att hon dessutom råkar ha supertrevliga föräldrar.

Jag blir glad av att se Johan och hans Linda tillsammans. Man kan inte undgå att lägga märke till att de tycker mycket om varandra.

Nu på förmiddagen har jag tagit bort näten från balkongerna. De nät som jag satte upp när jag flyttade hit 2007, för att mina katter inte skulle kunna trilla ner och slå ihjäl sig. Föreningen har beslutat att balkongräckena ska målas, så jag var tvungen att ta ner näten nu. Det var en ryslig massa buntband som jag fick klippa upp. Den lilla hinken nedan som jag la buntbanden i efter hand, fick jag tömma tre gånger. (Jag var rejält öm i handen den närmaste timmen efteråt...)

Nu står nät och stolpar prydligt hopbuntade i källaren och väntar på bättre tider. Jag skulle ha större nytta av dem i Spanien, men de lär inte ta sig dit själva.

Sen har jag packat min lilla resväska till hälften. Jag la i nästan alla tunga saker där, sådant som böcker och sängben. Väskan blev då drygt halvfull. Nu hoppas jag att jag kan komprimera polyeterbitarna från hundtrappan medelst en vakuumpåse, så att de också får plats i väskan. (De får inte sticka över kanten på sin väskhalva, för då kommer jag inte att kunna stänga väskan...) Okomprimerade tar de väldigt stor plats som ni ser (ca 4 gånger större plats än de får ta).

  

Nu ska Ulf och jag snart gå en liten promenad tillsammans.

PS2:

Jag stoppade kameran i fickan när vi gick i väg. Vi gick till det lilla affärscentrumet Åkermyntan (där Ulf köpte fil och yoghurt). Vi behövde båda två röra på oss (och få lite frisk luft), och Ulf tycker om att ha ett ärende när han går. På vägen dit gick vi genom villakvarteren och på vägen hem längs vattnet. Här kommer ett litet fotoreportage.

 

 

Nedan ser ni Ulf stå och titta efter fartyget Jehander 1 (ovan), som dagligen passerar genom Hässelby-sundet.

 

Ovan den lilla småbåtshamnen som vi ser från Ulfs balkonger.

Ovan ser ni den stora eken strax nedanför balkongerna, och nedan ser ni Ulfs lägenhet med de båda balkongerna överst i mitten.

Vi hade båda släpat med oss jackor på promenaden (för säkerhets skull), men behövde dem inte. Det var faktiskt skönt promenadväder.

14-09-02:

I dag har jag varit och köpt vakuumpåsar (10:- styck på Rusta). Och visst gjorde de nytta. Nu fick jag lätt i polyeterbitarna i resväskan, och kanske jag kan få plats med något platt ytterligare. Jag stängde väskan och provvägde den: 16,5 kg. Det är rätt mycket för en så liten väska, men så har jag ju försökt att lägga alla de tyngsta sakerna i den. Nu hoppas jag att resten går i den stora resväskan, och att den inte väger mer än maxvikten 23 kg. Men packar den väskan gör jag först på fredag.

Jag passade också på att köpa en rulle sytråd, eftersom jag måste lägga upp byxbenen på mina nya rosa byxor några centimeter. Jag hade inte byxorna med, och det fanns minst 10 olika rosa nyanser att välja på, men jag lyckades välja precis rätt nyans (såg jag när jag kom hem och la trådrullen på byxan). Jag är känslig för nyanser och brukar därför komma ihåg färgerna ganska exakt, vilket förstås är praktiskt. Nu ger det sig om jag hinner lägga upp byxorna den här veckan, eller om det får vänta tills jag har kommit hem.

Migränen ligger på lur, känner jag, så jag försöker ta det lugnt och inte stressa alltför mycket. Jag inser att det är mycket av det som jag skulle ha velat göra när jag är här - som jag inte kommer att hinna. Jag hade t ex planerat att träffa både Eva och Mia, men det får jag troligtvis ställa in - precis som en hel del annat. Det är ju tråkigt, men det kan inte hjälpas. Jag får väl se till att vara här ytterligare några dagar nästa år.

PS:

Jag glömde att säga att jag har tittat på Lessons sparvpapegojor i dag. (Det ligger en djuraffär alldeles intill Rusta, och jag visste att de hade fågelarten hemma.) Det var första gången som jag såg fågeln i verkligheten, innan har jag bara sett den på bild (och film). De var SÅ söta! Söta på bild, men ännu sötare i verkligheten! Jag har länge velat ha ett par (en hona + en hane). De ligger storleksmässigt mitt emellan dvärgpapegoja och kanariefågel. De är stillsamma, tystlåtna och lättlärda. Enda nackdelen är att de är dyra, ca 500:- för en grön och ca 1200:- för en blå (eller ca 2000:- för ett blått par, vilket jag vill ha). Sen tillkommer bur (jag vill ha en så stor som jag kan få plats med, så att fåglarna kan flyga ordentligt). Men en del bur-tillbehör har jag faktiskt redan. Jag har sparat det bästa sedan förra gången jag hade fåglar. 

 

Jag passade på att fråga den kunniga personalen en hel del i dag (lättare på svenska), och lärde mig att skilja på hanar och honor. (Hanen har ett mörkare blått band vid ögat, så det är alltså en hona ni ser ovan.) Ja, det är inte aktuellt för stunden - men på sikt skulle jag gärna vilja ha fåglar igen. Jag tror faktiskt att Bonnie och Stella också skulle tycka om att titta på dem. (Bonnie är mycket intresserad av Josefinas och Kikos undulat.)

14-09-04:

I går skrev jag ingenting här, så blir det ibland...

Den lilla turkosa resväskan packade jag klart. Den väger nu 17,7 kg, och jag kan omöjligt få i fler saker i den.

På eftermiddagen i går åkte Ulf och jag in till stan. Jag gick inom Tempurbutiken Tebu för att provligga bäddmadrassen Cloud. Madrassen är mycket mjukare (och tunnare) än de vanliga Tempurmadrasserna och avsedd att ha allra överst. Jag kunde konstatera att den skulle hjälpa för mina vrister (som jag får ont i när de sträcks ut för mycket eftersom foten inte kan sjunka ner i underlaget). Däremot kommer jag nog aldrig att hitta en madrass som jag kan sova på sida på, utan att få ont i axeln.

En Cloudmadrass (5 x 90 x 200 cm) kostar 5995:- hos Tebu. Sen tillkommer frakt till Spanien på ca 1000:-. Jag ska nu kolla vad madrassen kostar i Spanien. Förra gången blev det billigare att beställa från Sverige. (Om man nu kan använda ordet billigt i sammanhanget - för madrasserna är ju väldigt dyra.) Just nu har jag ändå inte råd att köpa någon ny madrass, men på sikt önskar jag mig en sådan här.

Efter Tebu-besöket så gick Ulf och jag hem till Bosse L. Han bjöd oss på en mycket god middag (bl a ungsbakad lax och gröna ärter, som jag tycker mycket om). Vi satt och pratade i ett par timmar, och därefter åkte Ulf och jag hem. Fr o m eftermiddagen (och fortfarande) hade (har) jag lätt migrän.

I eftermiddag ska Ulf och jag åka in till stan i ett ärende, och i samband med detta gå en promenad.

PS:

På tunnelbanetågen sitter många reklamaffischer, de flesta av den kommersiella typen. Men den här griper tag i mig. Vid nästa lön planerar jag att skänka en slant. (Det går säkert bra via internet & kortbetalning också.) Jag anser att rent dricksvatten, i tillräcklig mängd, är en grundläggande mänsklig rättighet!

PS2:

Ulf och jag hade mycket trevligt tillsammans på vår 4-timmars-promenad mellan Hötorget och Södermalm, via Gamla stan.

De två första fotona visar statyn Hemlös räv (i kvarteret Rosenbad). Lägg märke till den lilla rävungen i mammans knä.

Här nedan ser ni Ulf stående på Riksbron.

I Gamla stans turistbutiker köpte jag ganska många små svenska souvenirer, som jag ska ge till mina spanska vänner när jag har kommit hem igen.

Jag passade också på att titta inom en affär som jag tycker mycket om; Theodore's home. Som namnet antyder så säljer de bl a teddybjörnar. Jag hittade flera stycken ursöta nallar som jag hade velat köpa för att komplettera min nalle-samling. Men jag köpte ingen. Nallar är trots allt onödiga (i min ålder), och jag har inte råd att köpa något onödigt just nu. Jag nöjde mig med att fotografera skyltfönstret:

Affären säljer även prydnadssaker.

 

Bland deras roliga skyltar hittade jag den här (som jag inte heller köpte):

Ulf tyckte att den här var roligast:

Utanför en affär såg jag en rolig hundstaty:

Och utanför en annan affär satt tre långhåriga taxar (den tredje satt på andra sidan om sin husse, så den kom inte med på fotot). Förr tyckte jag att långhåriga taxar var bland de allra sötaste hundarna (jag har ju haft några stycken dvärg- och kanintaxar), men numera tycker jag att långhåriga chihuahuor är mycket sötare.

Sen strosade vi vidare mot Södermalm (där vårt egentliga ärende var att besöka Skanstulls Hälsokost, http://skanstullshalsokost.se/ som också levererar till Spanien). Efter att ha uträttat alla våra ärenden, och fikat på vägen (hembakad våffla med sylt och vispgrädde!), så tog vi tunnelbanan hem igen. Nu är jag trött (och har aningen migrän), men nu ska jag inte göra mer i dag - bara lata mig (och sedan lägga mig tidigt).

14-09-05:

Jippie! Klockan är bara 11:45 och jag har redan lyckats! Ja, med att packa väskan! Nu är min stora resväska nästan helt full. (Men det finns fortfarande plats till några mindre saker.) Jag vet att jag är bra på att packa, så utrymmet oroade mig aldrig. Nu har jag dessutom komprimerat de flesta av kläderna så de upptar 1/3 av det utrymme som de annars skulle ha gjort. (De komprimerade kläderna blir skrynkliga, men det gör inget när jag är på väg hem.) Vad som däremot oroade mig var vikten. Nu har jag provvägt väskan och den väger bara 20,5 kg (av 23 tillåtna). Jippie igen! I väskan tänker jag stoppa ner ett paket Pauluns granola + en kaka Gateaus aprikosbröd. Därefter är väskan "lagom full och lagom tung".

Översta fotot visar alla saker som skulle få plats i resväskan. (Jag la först allt på sängen för att få överblick.)

 

På fotona nedan ser ni den färdigpackade resväskan + ryggsäcken, och framför ryggsäcken ligger porslinet (6 Iittala-glas + 1 Iittala-skål + 5 Pip-muggar) ordentligt förpackat.

I min handbagage-ryggsäck har jag än så länge bara packat ner porslinet. (Inkl ryggsäcken väger det 3,8 kg av 10 tillåtna.) Sen ska jag lägga ner datorn, kameran, mobilerna, bankdosorna och alla andra små "viktiga" saker. Och överst i ryggsäcken ska jag ställa krukväxten som jag fick av Jenni. Jag tror att allt kommer att rymmas, och att ryggsäcken kommer att väga något mindre än tillåten maxvikt.

Jag hade oroat mig mycket för hur det skulle gå med packningen, men nu kan jag andas ut. Och plötsligt har jag fått en halv dag ledig. Bra! Kanske jag kan hinna träffa Mia, och så ska jag förstås umgås med Ulf.

PS:

Nu har jag packat ner även de sista små sakerna i den stora resväskan, samt kontrollvägt den. Den stora resväskan väger nu 22,6 kg, och den lilla 17,7 kg = 40,3 kg sammanlagt. Tillkommer ryggsäcken som troligen kommer att väga knappt 7 kg. Just nu väger den 4,8 och det enda som fattas är min lilla dator + mina nya läsglasögon + krukväxten. (Fast jag såg i dag att maxvikten på handbagage hos SAS bara är 8 kg.) Jag är glad att jag får med mig allt, även om det blir en del att släpa på. Men båda mina väskor rullar på 4 hjul, så på slät mark märks inte tyngden.

I morgon kommer jag att ha gott om tid, så jag hoppas slippa migrän under/efter resan. Jag har redan checkat in (det kan man göra 22 timmar i förväg hos SAS), och valt plats. Ulf kommer att följa med mig till Arlanda (och hjälpa mig med den ena resväskan på vägen). Vi kommer att åka kollektivt = tunnelbana + tåg + buss, och startar härifrån 11:15. Planet beräknas lyfta 15:30, och landa 19:25. Därefter ska jag åka kollektivt (C6 + Tram) hem.

Om en stund ska jag stänga datorn, och inte packa upp den igen förrän tidigast sent i morgon kväll (men troligen inte förrän på söndag förmiddag). Kanske jag hinner uppdatera nästa gång först på söndag eftermiddag? När jag kommer hem sent i morgon kväll (kanske 22?) så är jag förmodligen så trött att jag lägger mig direkt, och på söndag förmiddag ska jag hämta Bonnie och Stella.

Under morgondagen kommer jag att ha på mobilen med nummer 070 - 585 1572. Jag kan skicka och ta emot sms. Men om någon ringer så svarar jag inte - för då laddas batteriet ur bums. (Jag sätter på mobilen efter att jag har gått igenom säkerhetskontrollen. På morgonen kan jag nås via Ulfs fasta telefon 08 - 739 39 97, om det skulle vara något.)

Det känns lite fel att redan lämna Ulf, men jag längtar både efter El Campello och mina små hundar! Och redan 26 dagar senare så kommer Ulf ner till Bonnie, Stella och mig. Så den här gången kommer vi inte att vara skilda åt så länge som i början på sommaren.

14-09-06:

Klockan är 23 och jag har varit hemma en timme. Allt har gått bra i dag, men det har varit en lång dag - och visst har mina drygt 50 kg bagage (sammanlagt inkl axelremsväskan) varit tunga att lyfta upp på bussar och uppför trottoarkanter. Men en envis kvinna klarar det mesta.

I El Campello är det 28° ute nu (men det var 30° när jag landade). Inne i lägenheten var det 30,5°. Så det allra första jag gjorde vara att öppna alla dörrar och fönster. Sedan ringde jag Ulf (så han skulle veta att jag har kommit hem ordentligt).

Därefter tittade jag till mina krukväxter. Samtliga inomhus badade i vatten, likaså några av dem på balkongen. Jag fick akut tömma krukor och fat på vatten, annars är risken stor att rötterna ruttnar. Sju pelargoner har dött (3 ute och 4 inne).

Suck! Jag har bara varit borta 23 dagar! Ska jag inte kunna lämna mina krukväxter alls? Lite ledsen blir jag, och ändå vet jag att Alicia gör så gott hon kan. Problemet är att hon bor 1 km bort, så jag kan ju inte begära att hon ska gå hit och titta till växterna varje dag.

Jag är trött, men kan inte gå och lägga mig riktigt än. Först måste jag få ner inomhustemperaturen ett par grader... I morgon förmiddag ska jag åka och hämta Bonnie och Stella. Vi kommer att bli glada alla tre när vi återförenas!

Jag skriver förresten fortfarande på min lilla rese-dator. Det tar tid att lägga över alla filerna på den andra datorn igen. Däremot verkar inte mejlen funka till denna. Så jag måste tydligen sätta på 12-tums-datorn för att kunna skicka/ta emot mejl...

I morgon eftermiddag ska jag ta itu med datorerna... Då ska jag också berätta mer om resan, samt visa några foton.

Fast nu upptäckte jag att det var modemet som inte funkade. Nu när jag har startat om det, så ska mejlen funka på den här datorn. Bra, då kan jag vänta med att starta den andra till i morgon.

Men glädjen varade inte länge. Jag vet inte om jag hann överföra några rader alls till webben - för nu fungerar inte internet här, så jag kan själv inte titta efter... Av mejlen hann jag bara ta emot 2 av 19.

Suck! Jag behöver inte några internetproblem. Jag har tillräckligt att göra ändå, och nu börjar jag bli rejält trött och sömnig... Jag startar om ytterligare en gång, sen får det vara för i kväll.

Det funkade - men jag har väldigt dålig mottagning, suck.

14-09-07:

Gårdagens uppdatering blev lite rörig, men så var jag ju väldigt trött/sömnig. Det är jag tyvärr även i dag. Jag var uppe alldeles för sent i går (till närmare 01), eftersom jag började packa upp. (Däremot jag la inget på sin rätta plats, det får jag pyssla med i dag.) Och i morse vaknade jag alldeles för tidigt, antagligen för att jag är ivrig att återse mina små. Annars sov jag gott i min egen mjuka säng (fast för få timmar)!

Nu ska jag äta frukost, och därefter köra till Conchi för att hämta Bonnie och Stella. Det känns så bra att vara hemma igen!

PS:

Nu har jag hämtat hem hundarna! Vi blev så glada alla tre när vi såg varandra! Hundarna är lite skitiga (särskilt kring ögonen och i rumpan), men verkar annars vara i god kondition. (Jag ska inte bada dem bums - till att börja med så behöver de lite lugn, ro och kontinuitet.)

Först verkade de inte tro att det var sant att jag skulle hämta hem dem. De tittade misstänksamt på Conchis brorson som är den som har skött om dem mest. Men senare, när vi klev ur bilen i garaget, så kunde de knappt bärga sig. De hade jättebråttom hem, och svansarna viftade hela tiden.

Vov-vov-vov-voff!  Vovvovvov och VOV. Nä visst nä. Det är ju inte alla som förstår hundspråk. Så nu skriver jag på svenska.

Matte kom! Hon kom och hämtade oss! Vi hade nästan gett upp hoppet, Stella och jag. Men rätt som det var så stod matte där. Vov alltså, så glada vi blev. Och matte var också glad att se oss. Det syntes! Jag undrar om hon hade glömt att hon hade lämnat oss hos Conchi? Ja, för det är vov-konstigt att hon dröjde så vov-länge med att hämta oss.

Som vi viftade på svansarna! Ja, jag har nästan lite träningsvärk nu. För så vov-mycket har jag inte viftat på svansen på länge.

Matte satte oss i bilen, och spände fast våra säkerhetsbälten, och så åkte vi hem och ställde bilen på sin plats. Och vov alltså, så bråttom vi hade sen, Stella och jag. Vi ville skynda oss att komma hem. Fast först så gick vi ett varv runt om kvarteret. Det luktade alldeles fantastiskt vov-intressant på många ställen. Och jag var ju tvungen att kissa en skvätt varje meter. Ja, för att mina hundkompisar ska kunna lukta att jag har kommit hem igen. Stella kissade bara ovanpå mitt kiss 2 gånger.

När vi kom hem till oss, så sprang vi snabbt runt och kollade att allt var som det ska. Och det var det. Sen bjöd matte oss på min favoritmat, den sorten som vi brukar få mitt på dan (den som matte blandar i nåt som ska vara bra för våra tänder). Smask och drägel! Här äter vi:

Sen så kelade vi vov-länge med matte. Och sen så kollade vi våra leksaker. Och nu så ska vi vila oss. VOV-vov-vov alltså, så skönt det är att ligga på en riktig säng igen! Hos Conchi fick vi bara ligga på några plädar. Ja, vov så skönt det är att vara hemma igen!

Ja, det känns bra att vi är hemma, och tillsammans, igen! Och om 25 dagar kommer Ulf ner, och då blir flocken komplett!

Nu, när jag börjar koppla av - då känner jag att migränen börjar. Typiskt! Jag har tagit en tablett, och hoppas att det inte blir värre. Jag har ändå tänkt ta det lugnt i dag. Jag ska bara plocka rätt på allt (eller möjligen bara det mesta) som jag hade med mig i resväskorna - samt förstås umgås med mina hundar. Jag tänker inte ens gå och handla i dag (fast Hiperber har söndagsöppet nu på förmiddagen, och trots att jag bl a behöver paprika). Jag vill inte lämna hundarna i dag. Det skulle kunna oroa dem. I dag ska vi vara tillsammans hela tiden. Just nu sover de gott på min säng. Inne i sovrummet är det 29° (fast det blir svalare framåt kvällen), och ute 32. Det fläktar lite, som tur är. (I havet är det 27-28°, men det lär dröja ett par dar innan jag ger mig tid att bada.)

Några rader om gårdagens resa: Den här gången åkte jag med SAS Plus. Jag betalade 200:- mer än för den vanliga billigaste biljetten, och för denna extra-summa fick jag: Checka in 2 resväskor (max 23 kg/st) + Gå genom "Fast track" i säkerhetskontrollen på Arlanda (2 före i stället för en lång kö) + Gå ombord före alla andra (vi som skulle sitta på rad 1-6, reserverat för SAS Plus/Guld/Diamant) + Få gratis mat ombord. Det var mycket för pengarna, tycker jag! Är inte mellanskillnaden större så kanske jag väljer det var gång jag åker med SAS hädanefter. Det var det här planet som jag flög med:

 

Fotot ovan tog jag strax efter starten. Sen såg jag inte mycket mer än moln. Ibland skymtade marken, men det var aldrig molnfritt. Därför får ni bara se en massa foton på moln! De är ju faktiskt ganska vackra ovanifrån!

När vi flög över Pyreneerna så skymtade man bergstopparna genom molnen. (Ulf skickade skärmdumparna till mig, som visar hur planet flög.)

Jag lovade Ulf att berätta vad jag hade fått för mat. Det fanns olika att välja på, kycklingsallad som jag valde (samt pizza med svamp och mozzarella-ost, eller smörgås med brieost).

Bröd (varma) + valfri dryck ingick. (Jag valde äppeljuice, de som satt bredvid mig valde vatten + öl + whisky + kaffe.) Sen fick man dessutom valfri "efterrätt". Man kunde välja på chokladboll (vilket jag valde), eller muffins, eller chokladbitar, eller kex, eller nötter. Och glaset som drycken serverades i var faktiskt av riktigt Orrefors-glas (inte plast). (Dessutom ingick tandpetare av plast + våtservett att tvätta sig med efteråt.) Måltiden kändes riktigt lyxig - trots att den var plastförpackad. 

Tyvärr flög vi över land, inte över havet, när vi närmade oss Alicante - så El Campello kunde jag aldrig se.

Nedan 2 foton från landningen.

När vi väl hade landat så behövde jag inte vänta särskilt länge på mina väskor, och bara en kvart på att C6-bussen skulle komma. Och sedan ytterligare bara en kvart innan Tram mot El Campello skulle avgå från Luceros. (Jag skulle lika gärna ha kunnat byta färdmedel vid Marc-Castillo, men valde Luceros eftersom chansen att få sittplats är större vid ändhållplatsen. På båda ställena ligger busshållplatsen och Tram-stationen helt nära varandra.)

Tja, och sen klarade jag alla mina tunga väskor hem utan alltför stora problem. Men det är trots allt ganska jobbigt att resa! Själva flygresan tog bara 3 timmar och 45 minuter, men jag var på resande fot nästan 11 timmar.

Nu måste jag nog ta ytterligare en tablett mot migränen, suck. Migränen kommer oftast när jag börjar koppla av... 

PS2:

Hemma:

Båda fotona tog jag nu klockan 18:30.

Annars har jag gått promenader med hundarna (som uppenbarligen löper nu - precis som beräknat), samt tagit rätt på alla kläderna jag hade i resväskan. Nu återstår det bara några mindre saker som ännu inte har kommit tillbaka på sin plats. Men dessa tänker jag inte ta rätt på förrän i morgon. Dock ska vi först besöka veterinären (klockan10:30) där Stella ska få sin vaccination mot lechmaniosis.

14-09-08:

Nu är vi tillbaka från veterinärbesöket, och Stella har fått sin viktiga vaccination. Jag passade också på att väga hundarna. Stella hade gått ner 50 gram, och väger nu 1750 gram, vilket är helt OK. Bonnie däremot, är nu tjockare än hon någonsin har varit tidigare. Nu väger hon 3000 gram, mot 2600 för 3 veckor sedan. Hon har alltså gått upp 15% på de här 23 dagarna! Nu blir hon tvungen att banta en längre period... (Jag kan inte längre känna hennes revben. Man säger att en hund har lagom hull om man kan känna revbenen - men inte se dem.)

Förresten vägde jag mig själv i går: 51,9 kg och 24,5% fett. Undrar om det stämmer? Så mycket (och fel) som jag har ätit i Sverige så borde jag väga mer, tycker jag. Tja, det är hur som helst några kilon för mycket. Jag får väl banta jag också (fast jag börjar inte bums).

Veterinären (Angelo) och jag pratade lite om skillnaderna Sverige - Spanien. Jag sa att jag tycker att nästan allting är bättre här - utom språket (som jag aldrig lär behärska fullt ut). Veterinären tycker att allting är bättre i Sverige - utom klimatet. Han menade på att svenskarna är bättre utbildade, och lugnare. Han sa att greker, italienare och spanjorer har så häftigt temperament. Jag menade att livet är mer avslappnat här. Veterinären höll med, men framhöll att spanjorerna gillar att koppla av - men inte att arbeta. Svenskar är mera plikttrogna, och passar tider bättre.

Ja, det är väl alltid så att gräset tycks vara lite grönare på andra sidan staketet. Visst har Sverige sina fördelar, men för mig väger det avsevärt bättre klimatet + den lugnare livsstilen tungt. Jag vill aldrig flytta tillbaka till Sverige igen. Men åh vad jag önskar att jag behärskade det spanska språket (bättre)!

Jag använder fortfarande min lilla rese-dator, så stilgraden och typsnittet varierar som de vill...

Vov alltså! Jag trivs vov-mycket bättre hemma. Vi har det så mysigt tillsammans - matte och Stella och jag. I går fick vi ligga i mattes säng och kela en stund, fast vi löper. (Ja, matte är så fjantig. Hon bryr sig om världsliga saker - som om det kommer lite blod på lakanen.)

Och i morse, tidigt på morgonen, så sa jag uff, uff-uff. Ja, alltså att jag ville komma upp i mattes säng. Och då lyfte matte upp både Stella och mig. Och sen klappade matte oss på magarna och det var vov-skönt.

Men sen i dag på förmiddagen - då förstörde matte allt det mysiga. Hon tvingade med oss till veterinären. Hon fick bära oss den sista biten, för när vi fattade vart vi var på väg - då vägrade vi gå. Jag hade tur, för veterinären stack bara Stella. Men vov! Sen vägde matte oss. Och jag hade gått upp en massa gram - 400 stycken sa matte. Ja, det enda roliga hos Conchi - det var ju att äta. Så det gjorde jag.

Men nu måste jag banta, säger matte. Och ändå vet hon ju själv att det är vov-tråkigt att banta. Nu är det verkligen vov-synd om mig. Stackars mig!

Ja, vov på er då. Ni får gärna mejla och trösta mig... Eller skicka brev med lite hundgodis i!

Mitt lilla fikonträd har vuxit en hel del under de här 3 veckorna. (Ni ser det näst längst till höger nedan.)

PS:

Förresten har jag glömt att berätta att migränen gick över i natt. Jättebra! I dag har jag mått så bra! Fast lite trött - det är jag förstås fortfarande. Men om jag lyckas sova bra några nätter, så ska den saken snart vara avhjälpt.

Jag har nu plockat rätt på allting som jag hade med mig hem, och lagt allt på sina rätta platser, samt burit ner resväskorna i förrådet. Därutöver har jag ägnat mycket tid åt att klappa mina hundar. De tycks ha lite "kel-brist". Kanske jag också?

De närmaste dagarna ska jag försöka ordna lite här. På gästsängen ligger det travar av saker som inte ska ligga där. Bl a alla mattor som tidigare låg i sänglådor under Ulfs säng (men som han inte ville ha där). Nu har jag äntligen fått ner original-benen till min säng. Om jag skruvar på dem, så kan jag få plats med ytterligare en sänglåda under min säng. Och om jag sedan hittar ben till soffan, som är 3-5 cm högre än de nuvarande (och har rätt diameter på skruven), så kan jag få plats med minst 2 sänglådor under soffan. Nej, jag gillar inte sänglådor alls. Det blir svårare att städa när man har sådana. Det är en tillfällig nödlösning som i alla fall är bättre än att ha gästsängen full med saker...

Sen ska jag flytta tillbaka mina krukväxter till sina gamla platser, i alla fall innan Ulf kommer ner. Just nu står det många på matbordet i vardagsrummet, och där ska det inte stå en enda.

Men allt detta skjuter jag på till i morgon, och i övermorgon, samt framtiden... En dag ska jag ha så fint och välordnat här! Men det blir tyvärr inte den här veckan, och förmodligen inte ens det här året. Men sen!

14-09-09:

Grattis på födelsedagen Anita!

PS:

Det är 30,6° här just nu (11:30), och temperaturerna verkar bli uppemot 30 - 33° (som mest) de närmaste dagarna. Det är ovanligt varmt för att vara i september. Mina grannar och vänner säger att hela sommaren har varit varmare än normal här i El Campello. (Tja, det var ju varmare än normalt även i Sverige.) Själv har jag inget emot värmen. Visst svettas jag när jag vistas i solen, men det gör ju alla.

Jag har precis varit på banken och satt in 200 € (som jag lånade av Ulf) så att pengarna säkert ska räcka till alla räkningarna som dras på autogiro. I morgon dras den kommunala fastighetsskatten (612 €), el-räkningen (78 €), och telefon/internet-räkningen (50 €) samtidigt. Det är mycket pengar på en gång. Sedan ska vi tydligen betala en extra avgift (221 €) för några reparationer på fastigheten. Måtte den räkningen inte komma nu, för då räcker inte pengarna. (Det står om avgiften i det senaste mötesprotokollet, men det står inget om när den ska betalas. Jag får fråga grannen som är ordförande i föreningen.) Ibland klumpar det ihop sig.

Om jag hade stannat hemma i sommar, och sparat pengarna, så hade det inte varit några problem. Det är ju egentligen så, att jag inte har råd att åka på semester till Sverige. Inte varje år i alla fall. (Jag har aldrig haft råd att åka på semester så ofta, så varför skulle jag ha råd nu? Någon löneökning lär jag aldrig mera få...) Nu åkte jag ändå. Jag ville vara med och fira mammas 89-årsdag. (Ingen vet ju hur många fler födelsedagar det blir.) Det lär dröja innan jag kommer ikapp ekonomiskt igen. Tja, sånt är livet. Ytterst få av oss är födda med silversked i hand. Vi andra får pussla ihop det så gott vi kan. Det är inte mer med det. Jag klagar inte.

Det känns så bra att vara hemma igen! Jag trivs verkligen här i El Campello. Och jag mår mycket bättre av sol och värme, än av regn och kyla... Det känns också så bra att vara tillsammans med hundarna igen. Och det märks på hundarna att de är glada över att vara hemma igen.

       

Egentligen vill jag bara njuta av att vara hemma, men jag borde förstås försöka få undan lite saker från gästsängen, flytta några krukväxter, städa etc... Och så bör jag ringa elektrikern så han kan fixa hall-lampan innan Ulf kommer ner + att myggnätet i mitt rum ska justeras i ena hörnan (vilket vi bestämde skulle göras när jag hade kommit tillbaka). Det är alltid lite att pyssla med...

PS2:

Det har börjat blåsa lite från havet, och temperaturen har sjunkit till 29°, så nu är det riktigt skönt både inne och ute! Det är verkligen många fördelar med att bo nära havet. (Inåt landet kan det bli olidligt varmt.) Jag tittade på min mini-maxi-termometer och kunde konstatera att det kallaste det har varit under min bortavaro var +23,1°. Hur varmt det har varit kan jag inte säga säkert, eftersom solen når termometern en stund på förmiddagarna.

Jag har mejlat lite med Conchi. Hon berättade att hon hade varit verkligt orolig för Stella de första dagarna. Hon var rädd att Stella skulle torka ut. Men hon hade inte velat oroa mig, så hon skrev inte förrän hon hade börjat få i Stella lite yoghurt. Men jag hade hellre velat veta... Jag hade visserligen inte kunnat flyga tillbaka bums, men ändå. Det är alltid bättre att veta, och att ha tillgång till alla fakta, tycker jag. (Gäller även tråkiga saker.)

Jag har varit på Mercadona och handlat några småsaker. Jag såg då stora till-salu-skyltar på huset D'Gala, samt att man nu kan köpa lägenheter där från 110'000 € (priset gäller säkert de minsta, med 1 sovrum, som kostade ca 125'000 tidigare). De har alltså påbörjat en mer aktiv försäljningskampanj. Jodå, jag är fortfarande sugen på att köpa en lägenhet där. Nu ska jag bara ta en lott och vinna en massa pengar - sen så...

PS3:

Jag har just tittat på några foton som jag tog av mina växter dagen innan jag reste till Sverige. Titta på de här små pelargonerna på bordet:

Det ser väl inte ut att vara i så dåligt skick? Ändå dog 4 av dem (= 50%) under mina 3 veckors frånvaro... Jag har en känsla av att de inte hade dött om jag hade varit hemma och skött om dem själv. Vad gör mina blomstervakter för fel tro? Jag betalar ju dem per timme, och de vill tjäna pengar, så varför tittar de inte till växterna oftare? Jag tror att dödsorsaken kan vara: "först för lite vatten, och sedan för mycket". Fler växter dör av för mycket vatten, än av för lite. Pelargoner ska torka upp mellan varven.

Cynthia sa att hon inte hade några växter själv, utöver kaktusar - så att hon inte klarade växterna var en sak (jag borde ha anat att det kunde gå illa då). Men Alicia har många växter hemma hos sig, och så sköter hon dessutom om trädgården åt en familj. Så Alicia borde veta hur man sköter växter. Men vad är det då som går snett? Vissa av växterna var ovanliga sorter som jag kanske aldrig kan köpa igen. Det är dem jag sörjer mest.

14-09-10:

I morse fick jag starta min lilla rese-dator 6(!) gånger innan den ville. (Och i går när jag startade 12"-datorn så var skärmen omväxlande helsvart eller med "rörliga ränder".) Endera dagen måste jag ladda över både ett Office-program + mitt mejl-program till min nya 14"-dator och sedan börja använda den. Jag har tagit ner Ulfs gamla Office XP från 2002, och ska prova om det är kompatibelt med Windows 8. (Jag hade inte råd att köpa ett nytt program nu när jag var i Sverige.) Datorer är ovärderliga nu för tiden, men det krävs att de funkar... (och att man begriper sig på dem).

När jag var i Stockholm så köpte jag en liten stegräknare på Clas Ohlson. En sån här:

Finessen med den är att man kan ha den i fickan (eller i väskan). (Jag har en gammal som man måste fästa i höfthöjd, vilket inte funkar på alla kläder.) Det är nyttigt att hålla koll på sina steg, så att man vet att man kommer upp i de rekommenderade 10'000 stegen per dag (= minimum). Jag stoppade räknaren i fickan vid 2 tillfällen i Hässelby och kom just de dagarna upp i 12'061 resp 15'758 steg, vilket kändes ganska lagom. I dag kollade jag hur många steg hundarnas och min lilla korta morgonrunda är. Den är bara 1'214 steg lång (men hundarna går förstås allra minst det fyrdubbla antalet). Räknaren ligger kvar i min ficka så jag ska läsa av den i kväll och se vad det blir på en alldeles vanlig dag (när jag varken går någon långpromenad, eller går och handlar). (Måtte det inte bli för få steg. Vardagsmotion är viktig!)

I dag, för första gången på nästan 3 månader, kunde hundarna och jag äntligen gå över Plaza Juan Pablo ll igen. Innehavarna av det lilla tivolit, som har stått där hela sommaren, packade ihop i går och körde bort sina grejor. Skönt för mig och hundarna, men det är säkert många barn som saknar tivolit.

Jag ser fram emot den dagen som man kommer att ta bort det uppblåsbara åbäket som nu ligger vid badstranden. Ni vet det vit-blå-orangea "vattenlek-landskapet" som flyter en bit ut. Det är säkert många ungdomar som har haft jätteroligt där i sommar - men vackert är det inte.

Jag har kollat, via internet, att fastighetsskatten (IBI) drogs som den skulle i dag. Jag har nu betalat 566,72 € för lägenheten + 41,18 € för garageplatsen + 4,04 € för förrådet. Skatten räknas ut efter antalet kvadratmeter, och kan vara olika hög i olika kommuner.

Grannes lilla kanariefågel (tvärs över gatan) sjunger så vackert. Men jag tycker synd om fågeln. Den sitter ensam i en pytteliten bur, så liten att den inte kan flyga alls. Om jag hade haft en kanariefågel så hade den fått bo i en bur som var tillräckligt stor för att den skulle kunna flyga, och så skulle den ha fått sällskap av andra fåglar. Tyvärr är det så, att om man sätter ihop hanen med en hona - så slutar han att sjunga. (Det är ju i första hand för sångens skull som man väljer just en kanariefågel.) Och sätter man ihop 2 hanar så börjar de oftast slåss, om man inte har en jättestor bur. Men man kan ju ha 1 eller 2 par finkar tillsammans med kanariefågeln. Då har den både sällskap och något intressant att titta på. Spanien har (ännu?) inte lika stränga djurhållningsregler som vi har i Sverige.

Jag skulle gärna ha en kanariefågel + ett par Lessons sparvpapegojor + ett par Splendid-parakiter. Fast då skulle jag behöva ha plats för minst 2 stora fågelburar (för sparvpapegojor är elaka mot kanariefåglar), och i verkligheten har jag nog inte ens plats för en bur. (Om jag ska ha fåglar så vill jag unna dem stora burar så att de verkligen kan flyga!) Här i Spanien kan man ha fåglarna ute på balkongen nästan hela året. Bara under vinternätterna kan det bli för kallt. Om min balkong vore taktäckt så skulle jag kunna ha en STOR bur (voljär) där! Nej, nu dagdrömmer jag igen... Jag är väldigt glad för djur, och vill gärna ha många! (Det är nu drygt 8 år sedan jag hade fåglar senast, och 6 år sedan jag hade katter och...)

Nu måste jag göra lite nytta!

PS:

Jag såg nu, under mitt-på-dagen-promenaden med hundarna, att jag har blivit bönhörd. Det stora "flytande åbäket" ligger nu på stranden alltmedan luften pyser ut. Troligen kommer det att vara helt borta i kväll. Fotot tog jag från balkongen nu klockan 14. Visst är utsikten vackrare utan jättestora "bad-leksaker"!

Det blåser skönt från havet, men är grön flagg. Jag är verkligen glad för att jag får lite mer sommar i år! (Stackars er som tvingas tillbringa hela hösten-vintern-våren i Sverige.) Jag är väldigt sugen på att bada, men skjuter på det någon dag till. Jag är uppfostrad så: "nytta först - nöje sen"...

14-09-11:

I går var en ovanligt dålig dag för att räkna steg. Jag kom upp i ynka 9304 steg sammanlagt... Jag satt still (framför datorerna) nästan hela dagen. Jag gick inte ens och handlade. När jag promenerade med hundarna så vägrade Bonnie att gå vid ett par tillfällen. Hon la sig helt sonika ner på trottoaren, och såg ytterst förolämpad ut. Då var det bara att vända och gå hem igen, fast både Stella och jag hade lust att gå längre. Jag har stoppat stegräknaren i fickan även i dag, och hoppas att dagens resultat kommer att bli bättre.

Tyvärr blir jag tvungen att sitta still mycket även i dag. Så här såg min 10"-dator (t v) ut efter 7 omstarter i morse (= svart skärm, men efter 8:e försöket startade den normalt), och på 12"-datorn (t h) kan man knappt skymta skrivbordet, så mörkt som det är... (Ja, och så har 14"-datorn varken Office eller mejlprogram - ännu.) Eftersom jag inte kan ha det så här - så måste jag förstås försöka att lägga över allt (program, gammalt Office, Incredimail, alla foton, alla dokument, alla mappar etc) på 14"-datorn i dag. (Om jag klarar så mycket på en dag.) Pust och suck! Jag skulle mycket hellre gå ner på stranden...

Jag tror att jag berättade att jag (när jag kom hem sent i lördags kväll) fick vända nästan alla min krukor upp-och-ner och hälla av flera liter vatten sammanlagt. Sedan dess har växterna stått i solen på balkongen för att torka ut. Jag hoppas (och tror) att de stora kommer att klara sig (även om delar av rötterna kanske har ruttnat), men frågan är hur det går för de små (50% var ju döda redan när jag kom hem). Benjaminfikusen är den enda som redan har torkat upp. Den kan jag nog vattna (lite!) igen redan i morgon. Övriga vill inte ha vatten på många dagar än. Växterna t h är så döda de kan bli, så dem ska jag slänga endera dagen.  

Bättre har det gått för de växter som stod (och står) allra soligast. Av dem är det bara 4 som fortfarande är för våta. (Dessa stod inne vid väggen innan, men nu har jag tillfälligt ställt dem på golvet.)

Jag tog kameran med på morgonpromenaden, mest för att jag tänkte fotografera flaggorna vid hamnen. (Nu: El Campellos, Valencias och Spaniens flaggor.) Men eftersom det var vindstilla så hängde flaggorna slakt, så jag får fotografera dem en annan gång. Jag tog ett foto på Plaza Juan Pablo ll, när vi hade passerat nästa hela:

De slaka flaggorna ser ni i bakgrunden på fotot nedan.

Vov på er! I morse var jag ute och kollade min . Jodå, där fanns vov-många intressanta uppdateringar. Det gäller att nosa vov-noga. Och sen skriva en kiss-uppdatering själv. Så det gjorde jag.

Sen så gick vi vidare. Stella följer efter mig hela tiden, och tittar vad jag gör. Och så försöker hon göra precis likadant. Hon kissar ofta ovanpå mitt kiss. Ja, för då vet hon ju att det är ett bra ställe att kissa på. Jag kissar av princip bara på vov-bra kiss-ställen!

Fast sen så kom jag att tänka på att vi brukar få frukost när vi kommer hem. Och jag tycker ju vov-mycket om mat!

Så då sa jag till Stella att vi skulle skynda oss hem. Så det gjorde vi. Vov-vov!

På mornarna är det så fridfullt nere på El Paseo.

Här nedan ser ni vårt hus, och vår stora balkong, på håll. Balkongen skymtar precis t h om toppen på lyktstolpen mitt i bilden.

Här nedan ser ni balkongen inzoomad. Man kan se min bougainvillea ända nere från stranden.

Vi fick nya porttelefoner i går, jag och mina grannar. I dag har montören varit här för att justera ljudet. Under tiden som jag har skrivit raderna ovan, så har jag fått springa upp och svara i porttelefonen 4 gånger. Men det är ju bara bra att han gör ett ordentligt jobb. De gamla porttelefonerna krånglade ibland.

PS:

Ute är det 33°, och inne 30...

Jag skriver detta på min lilla dator - men nu kan jag plötsligt använda teckensnittet Arial Narrow igen. Jag har nu installerat Office på den här datorn, närmare bestämt Microsoft Office Professional Edition 2003. (Tidigare hade jag Microsoft Office Starter 2010, men det var tydligen en prov-version vars giltighetstid har gått ut.) Dessutom har jag installerat CCleaner, så jag kan städa bort skräpfiler. Så nu är den lilla datorn fit for fight - om den bara startar när jag trycker på startknappen. Det senare ska jag förstås reklamera hos datorfirman som bytte arbetsminne, för det var därefter problemet uppstod.

Jag har för avsikt att lägga undan den här datorn (snart), men först måste jag göra iordning min "stora" 14"-dator. Det är ju ingen idé att först föra över alla Christeltango-filerna till 12"-datorn och använda den några dagar (med fullständigt opålitlig skärm) - för att sedan föra över precis allt som går att föra över till 14"-datorn. Nu ska jag installera Office på 14"-datorn. Frågan är om jag ska använda mig av Ulfs Microsoft Office XP Standard 2002 (som är ett original med produktnyckel), eller av Office 2003 (samma som jag har installerat på den här datorn)? Den här varianten är bättre, men jag har ingen produktnyckel och vet inte om programmet fungerar i alla situationer då. Jag minns inte vem jag har fått kopian av. Förmodligen av någon som inte behövde använda alla sina licenser, men vem? Inte vet jag heller om båda varianterna  (eller ens någon) är kompatibla med Windows 8 - men det märker jag väl.

När Office mm är installerat på 14"-datorn så kan jag överföra mitt Incredimailprogram (inkl alla inställningar) från 12"-datorn till 14"-datorn. Därefter kan jag övergå till att helt använda 14"-datorn. Jag tänker kopiera alla dokument, foton, mappar etc till en extern hårddisk (kompatibel med både USB 2,0 och 3,0) och ha den till hands bredvid 14"-datorn. För egentligen behöver jag förstås inte överföra allt det gamla, utan bara det som är aktuellt. (Men om jag har missat något så är det lättare att ha det på en extern hårddisk.) Värre blir det med alla program. Trots att jag har licencenyckel (hämtad via Internet, liksom programmen) så går de inte (i alla fall vet inte jag hur man gör) att flytta över till en annan dator. Och det är lite synd, för sådana program som Ashampoo WinOptimizer och Speed Up My PC kommer jag att sakna.

Jag kommer att få sitta länge framför datorerna i dag...

Annars gick jag en liten runda nyss (jag behöver röra på benen emellanåt). Jag gick först inom Anettes och Håkans lägenhet för att se så allt såg OK ut (vilket det gjorde). Anette hade bett mig kolla. Sen gick jag till Mercadona och köpte några små burkar mousse-kattmat (till hundarnas lunch, annars får de torrfoder för hundar), plommon-tomater och (dumt nog) ett paket glass.

På hemvägen la jag märke till reklamen på vinbutiken tvärs över gatan (Bodega Seleccion, Esteban de la Rosa). De skriver att de säljer 6712 olika sorters viner, i prisklasser från 1,79 € och ända upp till 10'000 €. Jo, de är specialister. De har även vinprovningskvällar. Det lär vara trevligt, har jag hört. (Hade det varit chokladprovning så hade jag varit intresserad, men jag dricker ju inte vin (eller andra alkoholhaltiga drycker).

Pust! Till och med att sitta still framför datorn känns svettigt i dag. Men jag måste åtminstone installera Office-paketet på 14"-datorn. Helst bums nu med detsamma...

14-09-12:

Premiär! De här raderna skriver jag på min 14"-dator! Nu hoppas jag att allt kommer att fungera bra!

Hela dagen i går, ända fram till klockan 22 på kvällen, höll jag på att överföra filer från både 10"-datorn och 12"-datorn till en extern hårddisk. I dag har jag överfört dessa filer till min 14"-dator. Ännu har jag inte lyckats överföra mitt mejlprogram IncrediMail. Jag har, helt enligt anvisningarna, skapat en mapp med alla filer och inställningar. Den mappen finns nu på 14"-datorns skrivbord. Nu måste jag först ladda ner gratisversionen av IncrediMail för att sen kunna gå vidare, men se det har jag ännu inte lyckats med. När jag försöker får jag bara en massa malware. (Senast 211  stycken, som jag sedan raskt fick ta bort.) Jag måste nu skriva till support och fråga om de kan skicka en säker direktlänk. (Jag har betalversionen.) Men mejla, det kan jag än så länge bara göra från min 10"-dator...

Sen är det en massa annat som måste fixas, och många inställningar som måste ändras (jag gillar sällan standardlösningarna). Jag måste också ladda ner E-legitimation till den här datorn. Jag har i alla fall lyckats att få mitt skrivbord att se ut så här i Windows 8:

Men jag lyckas inte lägga genvägar på skrivbordet till allt. Ännu har jag tyvärr inte lyckats att lägga en till Christeltango. Nu måste jag gå via: Start - Den här datorn - Lokal disk C till Christeltango, vilket förstås tar onödigt lång tid. Jag använder ju oftast filerna flera gånger om dagen...

Jag kommer att sakna mina små gadgets, men de var tydligen en säkerhetsrisk. De här:

    

Trots att jag upplevde att jag satt still precis hela dagen i går, så visade stegräknaren 12'345 steg vid läggdags. (Alltid något!) Tja, jag sprang ju mycket upp och ner i trappan här. Min 14"-dator står nämligen på matbordet i vardagsrummet just nu, och de andra två datorerna står på skrivbordet nere i mitt rum. På en av hundpromenaderna hann jag fotografera de 3 flaggorna jag talade om i går  - mina 3 "hemma-flaggor"; El Campello, Spanien, Valencia.

PS:

Nej, mejla från 14"-datorn kan jag ännu inte göra. Jag har skrivit till IncrediMails support och bett dem skicka en säker länk som jag kan ladda ner programmet från. Jag har försökt ladda ner det från deras egen sida, men något händer på vägen mellan dem och mig. Först såg allt ut som vanligt. Jag klickade på "installera" men såg direkt att nerladdningen inte såg ut som den skulle, så jag klickade på avbryt. Men det var redan för sent! Jag hade redan hunnit få in en fullständigt idiotisk webbläsar-kapare som heter sweet-page.com. Den är näst intill omöjlig att bli av med igen, och den går inte att hitta bland datorns program (och då kan man ju inte avinstallera den). Kanske den också går under beteckningen LePluginService? Den gör så att man omdirigeras till en helt annan webbsida än den man önskar besöka (en som är full med annonser).

Tja, det blev mycket googlande. När jag sökte på "avinstallera Sweetpage" så fick jag massor med träffar - men ingen som riktigt kunde hjälpa mig. Det enda som verkade fungera var betalversioner av ett par olika "ta-bort-spionprogram". Till slut, efter att ha försökt allt annat, så blev jag tillräckligt desperat för att köpa ett sådant betalprogram. (Ibland undrar jag om de som gör programmen som ska skydda -  också skapar malware så man ska tvingas köpa deras program. Vem vet?) Jag valde Spyhunter (som rekommenderades på flera av webbsidorna jag hade besökt). Ja, programmet funkade - så nu är problemen borta. Men jag vågar verkligen inte ladda ner mejlprogrammet igen, inte utan att veta att länken är 100% säker. Det är ju inte IncrediMail det är fel på. De är inte intresserade av att vidarebefordra malware. Då skulle ju ingen vilja köpa deras mejlprogram. Var felet ligger vet jag inte, men det måste ju vara någon form av kapning mellan deras webbsida och min (samt förmodligen många andras) dator(er). Mycket jobb i onödan fick jag, och jag blev ett par hundralappar fattigare också. (Programlicensen räcker dock till 3 datorer, så jag kan ladda ner programmet dels på min resedator, och dels kan Ulf ladda ner det på en av sina.)

Jag blev ganska trött (psykiskt), som ni kanske kan förstå. På sitt sätt var det ju mitt eget fel att det blev som det blev. Intet ont anande så klickade jag på "installera"... Och nu efter allt extraarbete så är jag tillbaka på ruta 1 = inget mejlprogram = kan inte mejla från 14"-datorn. Suck, suck och suck!

Eftersom jag har haft fullt upp med att flytta filer hela torsdagskvällen, så glömde jag att berätta att Ulf var på kontroll hos en hjärtläkare vid S:t Görans sjukhus i går. Läkaren förklarade för Ulf att han hade haft tur som kom under behandling i tid. (Jo, vi har förstått det, nu efteråt. Men före läkarbesöket så förstod ingen av oss hur allvarligt det var.) Ulfs hjärta har tydligen tagit skada (det kan de se på blodproverna), men så pass liten skada att den inte syns på ultraljudsundersökning. (Tur i oturen!) Ulfs blodtryck ligger lite för högt (150/80) så läkaren fördubblade dosen av en av hans två blodtryckssänkande mediciner. Ulf fick också byta till ett effektivare blodfetts-sänkande läkemedel. Och så ska han äta två blodförtunnande medel, det ena i ett år framåt och det andra livet ut.

Jag hoppas verkligen att Ulf håller sig frisk hädanefter, och självklart är det vad han själv strävar efter. Läkaren (och sjuksköterskan) menade att Ulf motionerar tillräckligt (med sina dagliga raska promenader) och att hans vikt är helt OK. Men läkaren poängterade hur viktigt det är att Ulf aldrig börjar röka igen. Jag hoppas förstås att Ulf klarar av att hålla sig rökfri! (Jag har alltid önskat att han vore det...)

Ja, i vår ålder kan man inte längre ta hälsan för given! Vi måste nog alla tänka efter, och kanske justera ett och annat i vår livsstil... Själv måste jag försöka att ännu hårdare helt undvika snabba kolhydrater. (De gör inget annat än skada i våra kroppar!) Och så skulle det inte alls vara fel om jag började konditionsträna regelbundet. Vad kan/bör du själv förbättra? För visst vill vi alla leva friska - länge!

PS2:

Nu har jag också försökt att konfigurera Outlook för att kunna mejla via det programmet så länge. Men det har jag heller inte lyckats med. Outlook har bara inställningar för standard-mejladresser (som hotmail o likn), och jag har ju ingen standardadress. Jag har nu mejlat till mitt webbhotell One.com och frågat dem hur jag ska göra. De brukar ha bra service och svara snabbt.

14-09-13:

Ute är det underbart väder, sol + värme + friska fläktar. I morse gick jag till Aldi och köpte ett sopsorteringskärl, en pedalhink med 2 fack (+ litet fack för batterier) = dagens erbjudande. Hittills har vi haft vår återvinning i en liten tvättunna från Ikea, men jag har länge önskat något mer ändamålsenligt. Jag har sett pedalhinkar med 3 fack, men de har varit dyra (50-60 €), medan det här bara kostade 12 €. Så nu är det uppdaterat i "sophörnan" i köket...

Det går långsammare med uppdateringarna på den här 14"-datorn. Jag kan nu ta emot mejl via Outlook, men ännu inte skicka. (Så jag använder fortfarande resedatorn för mejl...) Jag har fått kvitto både från One och IncrediMail om att min fråga har nått dem - nu väntar jag bara på svaren. (Jag fick ett svar från One i går, om en inställning för att ta emot.) Jag lär väl bli sittande framför datorerna hela dagen i dag också, suck. I går kom jag upp i ynka 10'223 steg, och det lär väl inte bli många fler i dag heller. Dessutom skulle jag vilja bada! Det ser så härligt ut, och det är 27˚ varmt i havet!

Min nya 14"-dator har belyst tangentbord. Jag fotograferade det i går när jag höll på att stänga av datorn. Det ser ju väldigt tjusigt ut, även om jag alltid sitter ljust när jag skriver.

Att få mejlen att fungera här på 14"-datorn är förstås allra viktigast, men sen måste jag ladda ner E-leg, överföra en del data/dokument/inställningar också. SEN kan jag äntligen övergå helt till den här datorn. Min lilla resedator får därefter ligga i en låda till nästa resa (nästa sommar?), och 12"-datorn borde jag skrota för den är näst intill oanvändbar.

Visst är det något visst med sol och hav! Det här fotot tog jag i morse från balkongen:

PS:

Jag ändrade på eget bevåg en serverport i Outlook, och nu verkar det som om jag både kan ta emot och skicka! Fast jag föredrar IncrediMail eftersom det programmet är mycket roligare att skriva i.

Jag väntar på Alicia, som har sagt att hon ska komma ungefär nu...

PS2:

Nu har Alicia (och hennes syster, som jag har träffat tidigare) varit här. (Alicia fick 110 € för sina 11 timmars jobb här.) Vi diskuterade krukväxterna en stund. Luftfuktigheten har varit väldigt hög här, vilket kan ha bidragit till att många av växterna fortfarande är för våta. De första kunde jag vattna lite i morse (en vecka efter hemkomsten, och de har alla stått i stekande sol de här dagarna). Tja, 7 dog och ett par ser lite halvdåliga ut, men resten klarar sig nog.

Jag läste i gratis-tidningen La Illeta att El Campello har haft en av de allra säkraste badstränderna här i Spanien (med välutbildade badvakter, stationerad ambulans etc). Nu är den officiella badsäsongen snart över, det är bara  i dag och i morgon kvar. Sedan återgår vi till vardagen, då vi får klara oss utan badvakter.

PC för alla tipsar om en sida där man kan kolla hur mycket dricks det är kutym att ge i olika länder. (http://www.tipthismuch.in/Spain) Här i Spanien är det inte vanligt att ge dricks (det är mest engelsmän som gör det, eftersom man ger dricks i England. Bra att veta att man inte förväntas ge något! Spanjorerna själva ger inte dricks.

Jag kollade inte alla länder, men av de jag kollade så var förstås USA "värst"...

Jag tyckte först att det var konstigt att jag ännu inte har fått några supportsvar. Men så slog det mig att det är helg nu... (För oss pensionärer är ju alla dagar lika.)

PS3:

Nu har jag lyckats ladda ner Incredimail från den riktiga webbsidan: www.incredimail.com/swedish/download. Jag antar att jag dirigerades fel förra gången, för nu funkade allt som det skulle. Det enda är att jag fick programmet på engelska, fast jag laddade ner det från svenska sidan. Man kan inte bara byta språk - så nu har jag skrivit till supporten igen. Jag fick ändå skriva dit för min registreringskod funkade inte. (Ändå kopierade jag den som de sänt.) Jag har ännu inte fått något svar från Incredimail (däremot ytterligare ett från One.com). Jag har experimenterat själv eftersom jag inte orkade sitta och rulla tummarna i väntan på svar. Jag ville att det skulle funka BUMS. Och det tycks det göra nu! Jag kan nu både skicka och ta emot mejl via IncrediMail-programmet. Och alla mina gamla kontakter fick jag med vid exporten/importen. Så långt är allt väl.

Nu har jag alltså stängt av min lilla resedator (tillfälligt), men ännu inte ställt undan den. På den ligger ju mina senaste mejl! Exporten/importen kom från 12"-datorn. Nu ska jag se om jag kan vidarebefordra de viktigare mejlen till mig själv - hit. Då måste jag stänga av mejlprogrammet på 10"-datorn så snart jag har sänt från den, och ha den här datorn på. Då kanske jag kan få över mejlen hit. Jag ska prova, men måste nog skicka ett åt gången och stänga programmet mellan varje. Så mycket jobb det är med att byta dator...

Nu har jag provskickat, och det första vidarebefordrade mejlet har just kommit fram. Så nu ska jag upprepa detta: springa ner för trappan + starta mejlprogrammet på resedatorn + vidarebefordra ett mejl + klicka på skicka + sen bums stänga mejlprogrammet + sen springa upp för trappan och klicka på ta emot, och så finns mejlet här. Sen är det bara att upprepa allt en gång för varje mejl. Kanske jag kommer upp i något fler steg i dag?

PS4:

Lena undrade varför jag inte satte datorerna bredvid varandra när jag skulle överföra mejlen. Jo, för att 14"-datorn ännu inte får plats att stå där nere (jag har redan 2 datorer på mitt lilla skrivbord), och om jag skulle flytta upp 10"-datorn så skulle jag få ta fram en skarvsladd (här är ont om kontakter). Hade det varit massor av mejl det rörde sig om så hade jag förstås flyttat upp lilla datorn, men nu var det inte så många. Så här varmt (se nedan) var det i vardagsrummet när jag sprang i trappan (det är aningen svalare nu). Den översta visar temperaturen, och den undre luftfuktigheten. Jo - det är ovanligt varmt nu! OCH ovanligt fuktigt...

Efter välförrättat värv tyckte jag att jag borde unna mig lite "lördagsgodis", så jag gick till Supercor och köpte de här:

Kärnfria druvor! Det var trevligt att de sålde både gröna och "blå" i samma förpackning, tycker jag. Då slapp jag välja. Supercor har många sorters frukt, bär och grönsaker. Det mesta är väldigt fräscht, men det är den dyraste affären - så jag går inte dit så ofta. (Druvorna kostade 2,79 €.) Det är ganska många snabba kolhydrater i vindruvor - men av det nyttigare slaget...

För 2 timmar sedan såg jag Tabarca-båten lägga till här i hamnen. Jag skulle gissa att det var sista gången för i år. Synd att båten inte går året runt. Det är trevligt att besöka Tabarca även vintertid, men det känns omständligare att behöva ta sig till Alicante först (för att ta båt därifrån). Fr o m måndag är turistsäsongen slut här... Det tycker vi Campello-bor att är ganska skönt! Då får vi ha stranden och El Paseo för oss själva.

14-09-14:

Grattis på födelsedagen Katarina!

                       

 

Det blev 17'039 steg i går. Det är lagom många. Men jag ska inte bära stegräknaren i fickan varje dag - bara göra stickprov lite då och då, för att ha koll på läget. Ute är det som vanligt underbart! För att få ens hälften så underbart inne så skulle här behöva städas, och ordnas och...

Fotot ovan är taget på morgonen, och det nedan vid lunchtid.

Själv har jag andra omgången tvätt i maskinen...

PS:

I dag har jag mest småpysslat inomhus, men också gått de vanliga hundpromenaderna förstås. Fotot nedan tog jag nu klockan 20:

Och medan jag har tvättat 3 maskiner, tagit rätt på den torra tvätten, ordnat bland krukväxterna, tagit rätt på lite (med betoning på lite) av stöket etc, så har hundarna gjort följande:

14-09-15:

Grattis på födelsedagen min kära lillasyster Gun!

 

       

Hurra! Hurra! Hurra! HURRA!

 

PS:

I dag går allt ganska långsamt. Jag har nämligen migrän. Det beror troligen på att jag har slutat att ta östrogen-tabletter nu. Jag har den senaste veckan bara tagit 1 mg Progynon varannan dag, och nu slutat helt. (½-mg's tabletter finns inte, annars skulle jag nog tagit sådana några veckor för att fasa ut.) Jag har ätit östrogen i 4 år och 3 månader, och tycker att det är lagom att sluta nu. Min gynekolog säger att det är riskfritt att fortsätta ett år till, men jag tror att jag klarar mig utan. Det är bara precis nu, i övergångsfasen, som jag kan få lite fler värmevallningar - samt migrän. Nu är jag inte orolig för migränen. När jag förra sommaren var tvungen att sluta tvärt, utan att trappa ner alls, så åt jag 2 mg per dag (och hade bara en kort tid innan minskat dosen från 3 mg per dag). Då fick jag migrän 21 dygn i sträck (tills min gynekolog kom tillbaka från semestern och kunde skriva ut fler tabletter åt mig). Nu kommer migränen knappast att vara mer än max 3 dygn, och den blir oftast svagare för varje dygn.

Det kan också vara så att migränen kom för att jag känner mig lite stressad över allt jag ska hinna göra innan Ulf kommer ner (om 17 dagar). I dag har jag satt krukväxterna på sina rätta platser, och burit ner 14"-datorn och ställt på mitt skrivbord. (12"-datorn står i gästrummet. Den ska jag ställa undan helt, eller slänga, när jag är säker på att jag har överfört allt från den.) Resedatorn står just nu på min säng. Jag ska flytta över några "favoriter", och sen kan jag ställa undan även den. (Den bor normalt i en skrivbordslåda här i mitt rum.) Men jag borde ringa elektrikern (lampan i hallen), och jag borde gå och reklamera lilla datorn (som inte startar jämt), och jag borde...och jag måste bädda rent i Ulfs säng innan han kommer ner, och städa hela lägenheten och...

I morgon kommer Jan och Lena H hit till El Campello för att stanna en vecka. De ska bo på hotell La Familia (vid El Paseo). Vi har bestämt träff på onsdag, och jag ser verkligen fram emot att få träffa dem! (Ev migrän kommer inte att hindra mig.) Jag har bl a tänkt visa dem runt lite här i El Campello. De planerar också att flytta hit (om några år när de har gått i pension). Både Ulf och jag skulle tycka att det vore väldigt trevligt om de också bodde här! För hur det än är, så är det trevligt att kunna umgås "på svenska" någon gång då och då!

I dag har jag varit hos veterinären (för 3:e gången på en vecka) för att ta cytologprov på Stella - för att se om det går att para henne nu. Hittills har svaren varit negativa. Problemet är att jag inte vet när hon började löpa. (Hon var ju hos Conchi då.) Stella blödde när jag hämtade henne, men slutade efter någon dag. Det kan vara så att det redan är för sent att para henne. På utstrykningsproverna ser det nämligen likadant ut några dager efter, som några dagar före, höglöpet. Om jag har tur så höglöper hon om några dagar, och då försöker jag nog para henne med Elvis igen.

Men jag börjar tvivla, för hanhundarna vi möter är inte speciellt intresserade av Stella, och hon är inte alls intresserad av dem. Det skulle annars vara SÅ roligt med en kull valpar igen! (Fast Ulf vill hellre, om jag nu nödvändigtvis ska ha en 3:e tik, ha en toypudel - för han såg en så söt härförleden.) Om några dagar så vet jag om jag kan para Stella eller ej. (Om inte, så köper jag troligen en valp längre fram. För jag kan inte para Stella när hon löper till våren, för då skulle valparna kollidera med min planerade Sverigevistelse nästa sommar. Och om ett år så är hon 3½ år, vilket inte är optimalt för en första kull.)

Lilla söta chihuahuan Dora är förresten höggravid nu. Valpningen är beräknad till på lördag. (Har hon inte fött valparna senast på måndag så gör veterinären kejsarsnitt då - för valparna ser stora ut och Dora väger bara ca 1,3 kg.) Dora parade sig förra löpet med Elvis, men då blev det inga valpar. Nu har hon parat sig med en vacker liten hane (lika liten som hon själv) som heter Portus. Han bor normalt i Madrid, men i El Campello på semestrarna. (Jag fick mattens telefonnummer. OM Portus har stamtavla, vilket jag inte vet, så vore det kanske bättre att para Stella med honom än med Elvis? Jag skulle slippa de långa resorna, och Elvis och Stella ville ju inte med varandra. Portus är korthårig och har färgen tricolor (som lilla Nova² hade). Tyvärr väntar Dora bara 2 valpar, varav hennes ägare ska behålla en, och Portus matte en. Annars kunde jag kanske ha köpt en valp?  (Fast Dora har ingen stamtavla trots att hon är 100% chihuahua.)

Det är roligt med djur!!!

         

Det är mindre roligt att städa. Men trots att jag inte är i superform, så borde jag försöka plocka undan lite i gästrummet (eller åtminstone stapla sakerna lite prydligare?)...

14-09-16:

Nu på morgonen så har jag tvättat köket med te. Ja, det är det allra senaste på rengöringsfronten! Jaså, ni gick inte på det? Ja, då får jag väl berätta hur det egentligen gick till...

Jag satt i lugn och ro i köket och drack mitt frukost-te. Så kom jag på att jag undrade vad en sak heter på spanska. Jag sträckte mig efter det lilla lexikonet som står bredvid min matplats. Ja, sen vet jag inte riktigt hur det gick till, men jag stötte förstås till min tekopp. I alla fall rann plötsligt minst 3 dl te ut över min matplats, ner på min kjol (som jag tog ren i morse), över pallen, skåpsluckorna, ner på golvet och bort till plastmattan. Det skvätte på kylskåpet också, och även mina trosor hann bli böta eftersom teet träckte igenom kjolen. Suck...

Nu har jag torkat upp allt, samt stoppat kjol och trosor i tvättmaskinen (tefläckar kan är svåra att få bort om man inte tvättar plaggen bums). Jag har satt på mig ett par shorts i stället, men fick nöja mig med en halv frukost. Och det där ordet har jag inte hunnit slå upp än... När den här tvättomgången är klar så måste jag tvätta köksmattan också. Och så måste jag våttorka golvet med vatten. Jo, vatten är mycket bättre! Jag hade visserligen tänkt städa i dag (fast bara lite fuskdammtorkning + dammsugning mitt på golvet), men så blev det så här. Tja, jag har ingen annan att skylla på än mig själv.

Tidigt i morse frös jag! Det var bara 24˚ ute (och 25 i sovrummet). Jag löste problemet genom att plocka upp Bonnie och Stella i sängen (de anmälde sig frivilligt), och sen låg vi under lakanet och kelade tills det var dags att gå upp. Jag har fortfarande lite migrän, men så pass lindrig att det inte ska hindra mina dagliga sysslor. Det verkar bli en tvätt-och-städ-dag i dag, och jag som inte gillar hushållsarbete...

PS:

Jag nöjde mig med en fuskstädning (fast jag våttorkade köksgolvet). Köksmattan hänger på tork på balkongen.

Vi lunchtid kom Lena och Jan H fram till sitt hotell. De funderar på att gå ner på stranden när de har installerat sig. Men alldeles nyss gick solen i moln! Plötsligt är himlen täckt av ljusgrå moln. Nu spår prognoserna att det bli molnigt varenda dag framöver, och fr o m söndag är det risk för regn. Jag kan tycka att det är skönt som omväxling, men det är verkligen inte rättvist mot Lena och Jan... Bada kan de ändå (det är 29˚ i havet), men inte sola alls... Varför blir det så här?

Nu ska jag först gå mitt-på-dagen-promenaden med hundarna, och sen går jag nog till Mercadona och provianterar lite. Det är ju skönt promenadväder...

Precis nu ringde det på dörren. Utanför stod ett bud med soffbordet som jag hade beställt från Achica. Tur att jag var hemma, för de hade lovat att leverera bordet på fredag förmiddag... Jag får packa upp det, och montera det, senare i dag.

PS2:

Nu har jag packat upp bordet och lagt delarna på Ulfs säng. Det känns att det är gjort av gediget trä, vilket jag gillar. Skruvar ihop det gör jag senare (kanske inte ens i dag). Jag har f n ingen lust alls. Det är "klibbigt" väder; "bara" ca 28˚, men 70% luftfuktighet, och nästan ingen vind alls.

Eftersom spanska Ikea-katalogen kom i dag så ska jag roa mig med att titta i den. Den är till ca 90% exakt likadan som den svenska, men vissa artiklar skiljer sig åt (framförallt när det gäller säng- och madrass-storlekar). Och så tror jag att jag ska sätta på en kopp te, för jag fick ju bara ½ kopp i morse...

PS3:

Nu har det börjat regna här!!! Glesa droppar - men ändå... Stackars Lena och Jan!

14-09-17:

Vov på er! Vet ni? Jo, matte retar mig. Dumt va! Hon kallar mig för "min lilla tjockis". Men jag är verkligen inte tjock! Jag har perfekt figur, med runda och vov-fina former. Det är nu efter att jag var hos Conchi, och åt så vov-mycket mat, som matte säger så. Nyss ville hon fotografera min mage. Jag vägrade förstås att visa den. Hon fick nöja sig med att fotografera mitt vov-utrycksfulla ansikte.

Fast jag fällde ner öronen, bara för att visa att jag är sur på matte. Man ska verkligen INTE reta sina hundar. Men matte är ju lite klent begåvad, så hon fattar inte så enkla saker. Och förresten så är matte vov-mycket tjockare själv. Så det så! Ja, vov-vov-voff då!

I dag skiner solen, men himlen är inte molnfri - så vi får se hur det blir. Lena och Jan har gått till marknaden, och därefter kommer de hit.

Ulf sände mig ett par foton i går. Först ett av det tråkigare slaget. Ulf skrev så här: Den här informationen såg jag vid hemkomsten i dag, utanför vårt lilla Hemköp här i Hässelby strand. Jo, jag har tänkt på det. Det ligger mängder med fimpar precis överallt. Folk struntar i det, men framför allt tror jag att rökare över huvud taget inte tänker på det när de slänger ifrån sig fimpar.
 

Ja, det är tråkigt med alla fimpar (och med allt annat skräp förstås). Tyvärr är det likadant här i El Campello. Men här kommer gatsoparna och sopar ihop det mesta varje morgon. Jag undrar hur det skulle se ut om allt fick ligga kvar? Jag undrar om folk skulle reagera då - och kanske tänka sig för.

Ulf skickade även ett par foton av det roligare slaget. De här:

Ulf skrev (jag citerar eftersom jag tycker att han uttrycker sig så bra): Det här är en bild av övergångsstället på Persikogatan intill t-banan i Hässelby strand. Du ser det pågående bostadsbygget intill t-banan i bakgrunden. Vad är det nu för särskilt med den här bilden? Ett övergångsställe med tre vägmärken om just övergångsställe. “Herr Gårman”. Men vänta nu. Kolla det mittersta vägmärket. Det är inte “Herr Gårman” utan “Fru Gårman”! Nu kan vi börja prata jämställdhet...

PS:

Här har ni en länk till en mycket tänkvärd liten trailer (2½ min) för dokumentären Fed Up (om barnfetman i USA, och sockrets skadeverkningar): http://www.youtube.com/watch?v=aCUbvOwwfWM Dokumentären finns att köpa på DVD. Vi sitter alla i samma båt, har jag en känsla av...

PS2:

Nu har jag träffat Lena och Jan! Vi gick till restaurang Lizarran för att äta lunch. Lena åt räkor i vitlök och Jan och jag åt kycklingsallad. Maten var ok, men inte mer än så. Jag tror (nu efteråt) att Lizarran är bäst på tapas, så vi skulle nog ha valt några sådana i stället. (Det var jag som föreslog stället, dels av nyfikenhet, och dels för att flera av mina favoritställen bara har öppet kvällstid på vardagarna.) Vi satt i alla fall bekvämt på tygstolar (regissörsmodell - skönare än plast), och själv hade jag supertrevligt sällskap. (Och då syftar jag inte på Bonnie och Stella som låg snällt i mitt knä hela tiden.) Lena och Jan är verkligen mycket trevliga båda två!

Vi satt och pratade i bortåt 3 timmar, mest om El Campello förstås. Lena och Jan har också kommit fram till att El Campello är bäst! (Trevligt, lugnt, har all service man behöver etc.) Så de planerar att flytta hit när de går i pension om några år. (Nu bor de i Höllviken.) Jag tvingade dem förstås att ställa upp på ett par foton... Visst gör de sig bra med Playa Carrer la Mar i bakgrunden. (Jan tog några foton som jag nog kom med på, men dem får ni se längre fram.)

Som ni också ser på fotona så har vädret blivit riktigt fint, och när vi skildes åt så skulle åtminstone Lena direkt ner och doppa sig i Medelhavet. Jag borde också bada! Det är 28˚ i skuggan, svettigt varmt i solen, 27˚ i vattnet, och grön flagg...

I morgon förmiddag så planerar Lena, Jan och jag att gå till det nybyggda huset D'Gala för att titta på några av lägenheterna där. (Både av nyfikenhet, och för skoj skull. Ingen av oss ska köpa någon lägenhet just i morgon...) Jag kommer att ta kameran med, så kan ni också få ser hur huset ser ut på insidan.

Vov alltså! Nu tog matte ett foto på min mage ändå. Ja, när jag låg och sov.

Jag räckte ut tungan åt henne, men hon brydde sig inte.

Det är faktiskt vov-fegt att smygfotografera hundar som sover... Och förresten så väckte hon både Stella och mig. Ja, vov-då!

14-09-18:

I dag på förmiddagen har Lena, Jan och jag varit och tittat på 4 av lägenheterna i huset D'Gala. Vi blev alla 3 förtjusta i (2 av) lägenheterna! Så nu har både de och jag något att drömma om... Tyvärr finns det fler än vi som är intresserade av just de lägenheterna som vi tyckte allra bäst om (på översta våningen). Försäljerskan Alicia sa att de var "till hälften sålda" även om inget ännu är skrivet. Jag tog många foton som ni ska få se om en (lång) stund. (Det kommer att ta ett tag att redigera dem.) Planritningar har jag visat tidigare, och jag kan mejla dem till er om ni också skulle bli intresserade. Här är Alicias kort, om ni skulle vilja kontakta henne:

PS:

Här kommer ritningarna på de 4 lägenheterna som vi tittade på; J + G + E + B.

Som ni kanske kommer att märka på fotona, så stämmer lägenheterna inte helt överens med planritningarna. (Någon balkongdörr har blivit ett fönster - och tvärt om. En arbetsbänk, och en väggbit, finns inte i verkligheten.)

Fotona får ni dock vänta lite till på, för nu säger Bonnie att hon är kissnödig, så vi ska ut på promenad...

PS2:

Nu kommer fotona, i lite blandad ordning. Huset har 54 lägenheter. På taket är det installerat solpaneler som ger alla lägenheter varmvatten, värme och AC. Ifall solenergin vid något tillfälle inte skulle räcka till alla, så finns det en varmvattenberedare i varje lägenhet. Månadsavgiften beräknas bli 30 € per månad (inkl solenergin), och det fattas bara en underskrift på ett papper (godkännande) för att huset ska vara inflyttningsklart. Utöver lägenheterna nedan så finns det 5 stycken i bottenplanet som alla har separat ingång direkt från gatan. Entrén är handikappvänlig. Fotona är bara tagna "rätt-upp-och-ner"...

Först några exempel på sovrum (alla lägenheterna vi tittade på hade 2). Själv hade jag föredragit vita innerdörrar och vita garderobsdörrar, men annars ser det bra ut.

Så här ser badrummen ut. Många har fönster, och alla har dusch. Kaklet är ok, men jag hade föredragit vitt eller ljusbeige. Man har dock genomgående valt diskreta färger, sådana som går att kombinera med de flesta andra - och det är bra.

Köken ser ut så här:

Man har valt att lägga klinkergolv i köken (och badrummen) men laminatgolv i resten av lägenheten. Jag skulle föredra klinkergolv i hela lägenheten, för jag vet att laminat inte har samma hållbarhet. Sen tycker jag att det begränsar möbleringen när de båda golvmaterialen har en tydlig skarv och en (om än pytteliten) nivåskillnad.

Eftersom försäljerskan inte ville vara med på foton på webben så har jag kamouflerat henne nedan...

Nedan ser ni ett par vardagsrum.

Alla lägenheter på de 2 översta våningarna har stora härliga balkonger, och ingen insyn till varandra (om man inte hänger väldigt långt ut över räcket).

Däremot har lägenheterna längre ner ganska grunda balkonger (näst intill omöblerbara), men det är ju trevligare att ha balkong - än att inte ha någon. Ett par hopfällbara stolar och några krukväxter får plats!

Många av lägenheterna har även fönster inåt ljusgårdarna. Det kan bli viss insyn (men man kan ju sätta sådan där självhäftande plast som ser ut som råglas, på den nedre halvan av fönstret). Å andra sidan kan i alla fall jag aldrig få för mycket ljus - så jag uppskattar de här fönstrena.

En sådan där oförklarlig och onödig trappa (från lägenheten och ner till korridoren på våningen under) kan se ut så här:

 

Lena, Jan och jag konstaterade att man ganska enkelt skulle kunna bygga in trappan och använda den till förråd. Huset ger ett energisnålt intryck. När alla fönster är stängda är det alldeles tyst. Ingenting hörs utifrån. Balkongdörrarna går att ställa i vädringsläge.

Och alla persienner är helt invändigt monterade (i diskret kassett ovanför fönster och balkongdörrar), vilket innebär att de varken kan läcka värme eller kyla. (Om man har utvändig kassett till persiennerna, vilket är vanligast, så blåser det rakt in - vilket märks tydligt på vintern.)

På det hela taget är detta ett av de bättre nybyggena som jag har sett här i El Campello. Så jag skulle mer än gärna köpa en av lägenheterna som vi tittade på i dag. Tyvärr fattas jag (som vanligt) hela köpeskillingen. Men att drömma är gratis!

Lägenheterna som vi tittade på kostar knappt 200'000 € inkl moms, och jag tycker att man får ganska mycket för pengarna. (Men man får själv köpa kyl/frys, tvättmaskin och ev diskmaskin, för de vitvarorna ingår inte.)

Här nedan inspekterar Jan och Lena en av balkongerna (Jan hade måttband med - jodå bord och stolar får plats), samt utsikten därifrån.

Jag lägger här nedan till ett äldre foto av fastigheten D'Gala, taget från det gula tegelhuset på andra sidan C/ San Bartolomé (det som skymtar ovan t v). Ni kan bl a se de stora solpanelerna på taket.

14-09-19:

I dag har jag kört en liten shoppingrunda med bilen. Först körde jag till djuraffären Madagascar och köpte torrfoder. (Vanligt åt Stella och "light" åt Bonnie.) Jag åkte sedan till Aki för att köpa sänglådor. När jag sätter på originalbenen på min säng, så kommer jag att få plats med ytterligare 1 låda under den. Och jag har mätt att jag kan få plats med 2 stycken under soffan (även om jag får lyfta på soffan för att få in dem - eller hitta 3 cm högre ben). Sänglådorna var tyvärr slut i den modellen jag vill ha, men jag beställde 3 och betalade dem i dag. Om ca 2 veckor kommer sänglådorna till affären, som då meddelar mig. Skulle vi få gäster i gästrummet, innan lådorna har anlänt, så får de finna sig i att jag har travar med saker överallt (utom på sängen och golvet förstås).

Jag funderade lite på att köra inom Carrefour, men avstod då jag såg hur full parkeringen var. Jag körde i stället inom växtaffären Hermisan. Där pratade jag länge med en mycket kunnig kvinna om hur man räddar livet på halvdränkta pelargoner. Dock sa hon, att de som redan hade blivit svarta inuti stammarna bara var att kasta. Nedan ser ni just en sådan. Jag tror att både rötterna och "vattenkanalerna" inuti stammarna har ruttnat. Grenarna bara viker sig och bladen ramlar av. Sorgligt...  Jag försöker nog ändå ett tag till, att rädda de ovanliga sorterna.

Nya pelargoner kan jag inte köpa förrän till våren, och de ovanliga sorterna är det inte säkert alls att jag får tag på.

För att trösta mig så köpte jag en vinröd bägarranka (Dipladenia Mandevilla). Jag tycker allra bäst om rosa (från pastell till cerise), men rosa hade de bara väldigt stora och dyra, och den här är också fin. Hoppas att jag lyckas med den. Jag har haft 2 tidigare, och båda har varit fina ett tag (kanske ett helt år), men har sedan dött utan att jag har förstått varför.

Jag borde göra en väldig massa nytta idag - t ex montera bordet, eller byta ben på min säng, eller tvätta soffklädseln, eller... Men jag känner mig aningen hängig. Jag blev nämligen väckt tidigt i morse av en osedvanligt pigg och lekfull Bonnie. Hundarna somnade om lite senare, men det gjorde inte jag...

Medan jag skrev raderna ovan så fick jag ett mejl som berättar att mina nya sov-öronproppar beräknas anlända med UPS den 25:e. Bra!

PS:

Nu har jag varit upp till blomsteraffären i centrala El Campello och diskuterat döende pelargoner med ytterligare en kunnig kvinna. Hon bekräftade att det som jag sett (det svarta + att bladen trillar av fast de är gröna) beror på att rötterna har ruttnat. Hon sade att vad jag borde ha gjort var att bums ha dragit upp plantorna ur krukorna och skakat av rötterna all jord och sedan planterat om dem i torr jord. Jag antar att det är för sent nu, men kanske jag kan försöka med någon? Jag tog för givet att växterna skulle torka upp om de stod i solen och värmen på balkongen en vecka, men det är bara 2 som jag har behövt vattna hittills. Jag gissar nu att det inte bara var den sista gången som växterna hade fått för mycket vatten, utan även de tidigare veckorna. Det skulle förklara varför jorden inte torkade upp som jag trodde att den skulle göra. Halvruttna rötter kan förstås inte suga upp särskilt mycket vatten...

Kvinnan i blomsteraffären föreslog en typ av bevattningsflaskor som bara droppar en droppe åt gången i krukan... (Men jag har ju normalt väldigt många växter.) Jag vet att det finns dyra fina system för växthus som man kopplar till vattenkranen, men de måste också ses till. (Tänk om det uppstår en läcka?) Ja, vi får se hur jag kan ordna det nästa år. Nu har jag redan provat 2 olika blomstervakter - med samma dåliga resultat. Och då har ändå båda gjort sitt bästa...

14-09-20:

I förmiddags gick Lena, Jan och jag en tur genom El Campello. Jag passade på att visa dem var post, kulturhus, bibliotek och några av mina favorit-affärer ligger. Jan fotograferade flitigt.

När vi passerade Plaza Canalejas (vid Santa Teresa kyrkan) så såg vi förberedelserna för en liten tillställning inför den stora fiestan Mores y Cristianos. (Jag tror att "kaptenerna" ska presenteras i kväll.)

Efter den lilla rundturen så drack vi var sitt glas juice på Jans och Lenas hotellbalkong. På hemvägen tog jag ett par foton på playan.

PS:

I eftermiddags kom Lena och Jan på besök! Jag bjöd dem på te och visade dem vår lägenhet. De tycker att utsikten från vår stora balkong är ännu finare i verkligheten.

När de kom hade de med presenter till både mig och hundarna. Det här fick jag:

Och det här fick hundarna:

Vi tyckte alla 3 att det var synnerligen välvalda presenter! De provsmakade sina bums, men jag väntar någon dag med att smaka mina.

Bonnie blev välvilligt inställd till Lena och Jan redan första gången de tittade inom. Och i dag accepterade Stella dem fullt ut. Här nedan sitter båda i Lenas knä, men som ni ser har Stella som vanligt full koll på mig.

Ulf och jag har mejlat med varandra under dagens lopp och han konstaterade: "Synd att jag inte fick tillfälle att träffa dem nu. Om t.o.m. Stella gillar dem så måste de vara supertrevliga! Själv kan jag bara instämma! Det är de!

När teet var urdrucket så satt vi länge och pratade om El Campello, lägenheter och immigration. De planerar att flytta ner om precis 2 år. Det ser både de, samt Ulf och jag, fram emot!

Därefter överförde Jan till min dator, de foton som han har tagit hittills. Här få ni se några av dem. Först ett på hotellet där de bor, samt morgon-utsikten från deras balkong (den precis bakom palmen).

Nedan ser ni Lena och mig när vi i förrgår satt och väntade på mäklaren utanför D'Gala.

Sedan kommer några foton från huset, lite annorlunda än de foton som jag tog.

Och här nedan ser ni Lena och mig på restaurang Lizarran.

Och fotot nedan är förstås från dagens Campello-promenad.

Och allra sist i dag ska ni få se några foton som Jan har tagit på platser här i El Campello som jag ofta har visat foton på. Men Jan har tagit fotona ur en helt annan vinkel än jag brukar. Och det blev ju riktigt bra:

14-09-21:

Vov och voff alltså! Det är vov-svårt att begripa sig på matte. Jag brukar väcka henne på mornarna. Och ibland - då blir hon vov-glad. Ja, för att hon höll på att försova sig. Men ibland, då blir hon vov-sur. Ja, för då säger hon att det är alldeles för tidigt. Och så säger hon att jag måste lära mig att titta på klockan.

Men vov! Jag kan ju redan titta på klockan! Det är bara det att jag inte kan alla siffrorna. 8 kan jag. Den är lätt, för den liknar ju ett gnag-ben. Men sen är det två siffror som jag blandar ihop. Dom ser precis exakt likadana ut, fast den ena står upp-och-ner. Det är när jag väcker matte när klockan visar den ena siffran som matte blir vov-sur, men om klockan visar den andra så blir hon vov-glad. Ja, det är siffrorna 6 och 9, alltså.

Jag tycker att matte borde bli glad varje gång jag väcker henne. Stella och jag brukar aldrig bli sura när matte väcker oss. Inte Stella i alla fall. Se själva så tålmodiga vi ser ut när matte stör oss just när vi sover vov-gott:

Ja, vov-vov-voff. Nu ska jag lägga mig och sova lite till. Jag är lite sömnig. Ja, bara för att jag gick upp och väckte matte så tidigt i morse. Vov på er!

PS:

Lena, Jan och jag hade beställt bord på restaurang La Cova, när de öppnade 13:30. Vi kom punktligt, men var inte först. Utsikten och miljön var lika fin som vanligt.

Det är ju jag som bor i Spanien, och Lena som bor i Sverige, men det kan man inte tro när man ser oss tillsammans. Till skillnad från mig så är hon snyggt solbrun...

Vi valde förstås dagens meny. För min käre makes skull så fotograferade jag min mat. (Entrérätt: sallad med Roquefortost och valnötter, förrätt: tomatsoppa, huvudrätt Dorada-fisk i räksås, och efterrätt något med maräng, grädde och bär.) Allt var mycket gott!