Sparad dagbok 33. (Fr o m 15-05-01 t o m 15-10-02.)

15-05-01:

Dagens uppdatering kommer om en stund. Jag har bara rättat några gamla slarv- och stavfel ovan... Ibland, när jag har för mycket i huvudet (eller känner mig stressad), så ser jag inte mina egna stavfel, eller om jag har hoppat över ett ord. Jag vet ju vad det ska stå, och ser inte vad jag verkligen har skrivit. Nu rättade jag minst 5-6 tokigheter som jag hade skrivit de senaste dagarna. Det är bra tur att ni är smarta nog att gissa vad jag menar - även de gånger som det blir fel.  

Nu ska jag gå ut med hundarna.

PS:

Så har det blivit maj månad! Härligt! I maj brukar jag börja sola på stranden, men jag känner ingen brådska. Jag hinner får tillräckligt med sol innan vintern, jag har ju 6-7 månader på mig. Och jag vill bara bli lätt gyllenbrun - inte bränd.

Ett annat vårtecken är att jag häromdagen bytte från mitt sommarduntäcke till mitt silkesvaddtäcke. (Och längre framåt blir det först bomullsfilt i påslakanet, och därefter ingenting.) Nu kan jag också gå barfota inomhus på klinkergolvet utan att frysa ihjäl. Hela vintersäsongen är golvet iskallt. Jag är glad att värmen nu har återvänt! Maj - november är de, i mitt tycke, absolut bästa månaderna här!

I förmiddags fotograferade Ulf starten på en paddeltävling från balkongen.

Själv tog jag några foton under hundarnas och min mitt-på-dagen-promenad. Eftersom det är helgdag så är det ganska mycket folk på stranden.

Vi hinner inte många meter innan någon vill klappa lilla Wilda. Och hon hälsar lika glatt på alla. Även i dag satte vi oss en liten stund på muren. Det är skönt i solen, och kul att titta på alla olika sorters människor som går förbi. Ungefär 60% säger Ååh! eller Ooo! och börjar tindra med ögonen, när de får syn på mina tre små hundar. Visst blir vi smickrade av uppmärksamheten, men hälften kunde ha räckt.

   

   

I förmiddags gick jag som hastigast inom D'Gala för att titta på en av de minsta lägenheterna, de med 1 sovrum. De mot Calle San Pedro är nu sålda båda två, så jag tittade på en som vetter åt San Bartolomé. Planlösningen är trevlig, och balkongen relativt stor. Men tyvärr är det bara utsikt mot huset mittemot, och om man vistas på balkongen så störs man kanske av trafiken. Däremot är det helt tyst i lägenheten när fönster och dörrar är stängda. (Tänk om vi hade haft sådana fönster i vår lägenhet. Vilken skillnad det skulle ha gjort - både på värmen vintertid och ljud från gatan.) Med en annan utsikt så skulle det här ha varit en väldigt trevlig liten lägenhet. Den har 45,5 m² boyta, och kostar inkl moms 124'300 €.

   

   

   

   

PS2:

Nyss, inför tidiga kvällspromenaden, så provade jag en Puppia-sele på Wilda (en i minsta storleken = XS). Den passar! Wilda har vuxit! Selen köpte jag till lilla Nova², men hon växte aldrig i den...

Vilopaus på El Paseo:

   

Hon har personlig sovställning, lilla Wilda. Fast när kameran klickade så vaknade hon.

   

Ja, Wilda har vuxit mycket de här veckorna, en del av det valpigt runda har försvunnit - och öronen har vuxit oproportionerligt mycket. Det verkar som om öronen alltid växer först - till vuxenstorleken. Det var likadant på lilla Nova². Jag minns att jag tänkte på att öronen var lika stora på Bonnie, Stella och Nova² - som om de bara "tillverkades" i en storlek. Nedan lilla Nova² samma dag som hon dog (2 månader äldre än vad Wilda är nu, men drygt 200 gram lättare). Jag saknar lilla Nova² - väldigt mycket!

   

15-05-02:

I går kväll hade vi det så mysigt, hundarna och jag. Jag satt i läsfåtöljen och läste, och hundarna låg alla tre i mitt knä och gnagde på råhudspinnar. Jag hade nämligen gjort en deal med Ulf. (Nåja, mer eller mindre tvingat honom...) Han fick titta på ishockey med hörlurar på under några timmar - och då kunde jag koncentrera mig på boken. Det är tydligen ishockey två veckor framöver, och jag kan ju inte göra "ingenting" varenda kväll. Det är ju faktiskt rättvisast om vi turas om. I kväll avstår jag från att läsa, och då kan Ulf ha ljudet på hur högt han vill.

I förmiddags var Bonnie och jag hos veterinären. Bonnie fick sin vanliga vaccination + rabiesvaccinationen. Inkl en noggrann undersökning kostade det 48 €. Den 20:e maj har jag beställt tid åt Stella för samma sak.

Nu har jag satt igång en tvättmaskin. När jag sedan har hängt tvätten på tork, så ska jag ut med mina små. Min termometer visar 26˚, och solen skiner. (Det är 17˚ i havet.) Efter hundpromenaden så går jag gärna en runda på egen hand. Kanske på stranden?

Tre förmiddagsfoton från balkongen:

PS:

Det har varit, och är, alldeles underbart "svenskt högsommar-väder" i dag. Jag gick först ett ärende till Aldi, och därefter gick jag i vattenbrynet fram och tillbaka mellan hamnen och Rio Seco. Det kändes varmare än 17˚ i havet, och kanske det var ett par grader mer allra längst in där jag gick. Vi har haft UV-index 9 i dag, så jag har förstås haft solskyddsmedel på utsatta kroppsdelar - och så har jag haft solskärm på mig för att skydda ansiktet lite extra. Har man skandinavisk hud så får man vara försiktig.

I morgon säger prognosen att här ska bli 31˚! Men jag tror inte att det blir riktigt så varmt här nära havet. Hur som helst så blir det säkerligen lagom att ha korta shorts och sol-linne (samt solskyddsfaktor) på i morgon. När det är så här varmt så väljer hundarna att gå i skuggan. Nu ska vi ut på tidiga kvällsrundan...

PS2:

Klockan är nu 21, och ute är det fortfarande 23˚ varmt. Fotot nedan tog jag klockan 19:53. Havet har varit blått och nästan spegelblankt hela dagen. Det är vackert.

Det blev visst bara "balkongfoton" i dag...

15-05-03:

Det var alldeles underbart ute på morgonpromenaden. Varmt, soligt och lugnt i dubbel bemärkelse.

Vov-voff på er! I morse var jag ute på luktrunda med båda mina barn. Min egen Stella, och så Wilda som jag har adopterat.

   

Jag har hunnit uppfostra Stella vov-bra. Hon lyder alltid bums. Men inte Wilda. Nä, för Wilda är vov-busig. Hon hoppar på både mig och Stella när vi är ute och går. Hon vill leka hela tiden, eller bitas. Då säger matte till henne. Men hon lyder inte matte heller.

Ofta så klagar matte på att våra koppel trasslar in sig. Ja, det är verkligen inte mitt fel. Jag trasslar aldrig in mig - men det gör dom andra. Särskilt Wilda. Förresten får matte skylla sig själv. För om hon hade varit lite smartare, då hade hon fattat - att om man inte har några koppel, då kan man inte trassla in dom. Ja, hon skulle förstås låta oss gå lösa. I alla fall så kunde jag få gå lös, tycker jag.

Men människor är tyvärr inte så särskilt smarta. Ja, jättemycket vov på er då!

I dag är det mors dag här i Spanien. Eftersom familjen är viktig för spanjorerna så firar man stort. Alla besöker sin mamma och ger henne presenter (lika mycket som vid jul), och/eller så träffas man på restaurang och äter gott tillsammans. Det kommer säkerligen att vara fullt med folk på El Paseo i eftermiddag och i kväll.

PS:

Det står på gadgetarna att vi har haft 32˚ i dag, fast så varmt har det inte varit. Men 26˚ är ju varmt och skönt det också. Jag har gått min vanliga strandpromenad med fötterna i vattnet.

Dessutom har jag faktiskt bakat i dag! Det kanske inte är det lämpligaste i den här värmen, men jag hade helt slut på mitt LCHF-bröd. Den här gången tillsatte jag 1 tsk anis + 1 tsk kummin i brödet, och det blev gott. Nästa gång ska jag nog prova att tillsätta hackade nötter, kanske valnötter. Det är roligt att variera lite.

Ulf och jag smakade var sin skiva med brieost och paprika. LCHF-bröd mättar mycket mer än vanligt bröd, så små skivor räcker.

På förekommen anledning var jag i dag tvungen att köpa två små piedestaler. (Tyvärr hade Lokura inte två likadana.) Jag är nämligen tvungen att ha mina växter lite högre upp nu. De brukar annars stå på rullplattor. Vi har nämligen en liten flicka här i huset som är mycket förtjust i att dra loss blomblad från pelargonerna (helst hela klasar) och springa i väg med dessa (alternativt äta upp dem). Jag nämner inget namn, men om ni tittar noga på den vänstra bilden nedan (inkl förstoringen) så syns där någon som har ett blomblad i munnen...

       

På förekommen anledning har jag också varit tvungen att gömma alla mina skor som brukar stå på rad i hallen. Några ligger längst in under byrån nu, och några ovanpå bänken där jag brukar sitta. Det är lite opraktiskt, men valptänder kan göra stor skada på skor...

Tänk jag har haft först fyra, och sedan en, hundvalp här tidigare. Men jag har inte tidigare behövt gömma mina skor, eller flytta upp mina växter. Lilla Wilda gör verkligen skäl för sitt namn... Det är jobbigare att ha en "vild" valp, men samtidigt får vi ännu fler glada skratt. Och hon är smart, så med rätt uppfostran ska hon nog bli en välanpassad liten dam - så småningom. Trots allt så har hon ju bara bott inomhus hos människor en månad.

Jag tror att valpar som bor inomhus, tillsammans med sin mamma och uppfödare, ända från födseln lär sig många småsaker automatiskt. De ser hur mamman gör, och anpassar sig till "människoliv" redan från början. Det är så nästan samtliga svenska valpkullar har det. Men Wilda tillbringade sina två första månader i en bur. Först i en väldigt liten bur som stod i ett uthus. Där bodde hon tillsammans med sina syskon. Då och då blev en amma ditburen, som gav valparna di. Sedan tillbringade Wilda dagarna i en lite större bur utomhus tillsammans med andra valpar, från tre olika kullar. I båda fallen bestod golven också av galler (så att kiss och bajs rann/trillade igenom). Det är så spanska valpkullar oftast har det. Jag är glad att vi har så bra djurskyddslagar som vi har i Sverige. Men jag måste acceptera att man har andra traditioner här. Det har ändå hänt en hel del i Spanien de senaste 20 åren, och djur har en högre status nu än vad de har haft tidigare. Det går framåt!

15-05-04:

I dag har jag sett filmen Cereal Killers på: http://www.kostdoktorn.se/. En mycket intressant film som handlar om att det är socker, inte fett, som vi bör akta oss för om vi vill hålla oss friska. Kostråden om att vi bör äta mycket bröd och ceralier och väldigt lite fett, grundar sig på Ancel Keys The Seven Countries Study från 1955. (En studie som Keys manipulerade genom att gallra bort de 15 länder som inte stämde med hans åsikt). När folk började följa de råden, och kostpyramiden, så steg ohälsotalen. Folk blev fetare, fler fick diabetes, fler fick hjärt-kärl-sjukdomar etc. De fakta som jag bygger mina påståenden på hittar ni i filmen ovan, samt i filmen Kostrevolutionen (som också finns på Kostdoktorn.se). Gamla "sanningar" kan behöva omprövas - nu när vi vet så mycket mer. Jag tar till mig, och försöker bättra mig - eftersom jag vill leva frisk länge.

Jag tycker inte om att sitta framför datorn och se film dagtid, men eftersom vi har ganska låg internethastighet så kan jag inte se film samtidigt som Ulf ser sport. Och eftersom jag bara är gratis provmedlem hos Kostdoktorn, så måste jag se de filmer och föreläsningar som jag vill se - senast i morgon.

I går satt jag på balkongen och läste ut boken Låna är silver - Råna är Guld. Boken är fullständigt osannolik och väldigt rolig, och jag gillar att huvudpersonerna är närmare 80 år gamla. Det är inte många böcker vars hjältar är i den åldern! Trevligt som omväxling, och jag tror att det behövs!

Det har varit lite molnigt i dag, men varmt (26˚) och skönt. Jag har nyss kommit tillbaka från mitt-på-dagen-promenaden, och ska nu gå en runda på egen hand. Jag vill gå längre än hundarna mina... Ja, det är egentligen bara Bonnie som är lat och vill hem efter bara något kvarter. (Jag brukar dock släpa med henne ytterligare något/några - för hon behöver motion.) Stella går gärna både långt och raskt (utom när det är mörkt - för hon är mörkrädd). Lilla Wilda har visserligen outtröttlig energi, men hon har så mycket för sig på vägen (provsmaka allt, undersöka allt, hälsa på alla etc) att vi andra bara kan gå i snigelfart. (Jag bär henne en bit emellanåt.) De är personligheter med egen vilja, mina små hundar...

PS:

Nu har jag börjat läsa Nya självläkande människan av Sanna Ehdin Anandala. Jag har precis läst ut det första kapitlet och kan redan nu rekommendera boken! Jag läste Sannas Den självläkande människan när den kom ut 1999. Men den boken skummade jag bara. Jag tog inte till mig kunskapen på samma sätt som jag gör nu. Nu är jag äldre och klokare... Och med åldern är det ännu viktigare att tänka på sin hälsa. Boken handlar om hur vi ska leva sunt för att må bra och hålla oss friska, och om den inre läkande kraft som vi alla har (men inte alltid tar till vara). Sanna är filosofie doktor och immunolog och vet vad hon talar om. Hon hänvisar hela tiden till forskning, och skriver lättfattligt och pedagogiskt (om än faktaspäckat). (Hon är förresten positiv till LCHF!) Jag ser fram emot att läsa kommande kapitel. Boken är positivt skriven, och Sanna menar att det aldrig är "kört" bara för att man hittills inte har levt exemplariskt. Hon skriver "Glöm det som hände i går för det är historia. Det viktiga är vad du gör nu, i morgon och alla de dagar som du har framför dig." Jag känner att jag behöver den här boken! Länk till Sannas webbsida: http://www.ehdin.com/?lang=swe

   

15-05-05:

Nu på förmiddagen har jag varit hos veterinären med Wilda. Hon fick sin sista vaccination för den här omgången, så nu är grundskyddet klart. Wilda vägde 1150 gram, så hon är fortfarande en mycket liten hund.

Hemkommen igen så satte jag fart med att våtmoppa golven. Det behöver göras oftare än vanligt när man har valp i huset...

I dag är det 8 år sedan Ulf och jag förlovade oss, så Ulf tycker att vi ska gå ut och äta tillsammans i eftermiddag. Han väljer restaurangen i hamnen. Det blir säkert trevligt. Vår (7:e) bröllopsdag inträffar den 24/5, och eftersom Ulf flyger upp till Sverige morgonen efter så blir det för stressigt att fira den dagen. Det är ju fantastiskt att Ulf har stått ut med mig så här många år! (Och jag med honom ...)

Jag hade migrän i går, och har det även i dag. Den är måttlig som tur är. Kanske jag har fått det p g a hormon-svängningar? Jag har vaknat av värmevallningar dubbelt så ofta som vanligt de senaste nätterna. Jag tröstar mig med att bådadera kommer att gå över.

Även i dag har vi varmt och skönt! Just nu (12:05) är det 26˚ och soldis. Det var 22˚ i går när jag gick sena kvällsrundan med Bonnie och Stella. (Wilda stannar hemma så dags.) Det var SÅ skönt!

De små tycker mycket om att sova på sina fårskinn, men snart blir det för varmt. Så snart ska jag tvätta fårskinnen i maskin (ullprogram och ulltvättmedel) och lägga undan dem för säsongen.

   

   

PS:

Att Linda fortfarande är kvar på samma plats i Thailand betyder inte att hon latar sig. Varje morgon motions-simmar hon 40 minuter i poolen, hon promenerar mycket, och häromdagen så klättrade hon bland trädtopparna.

PS2:

Det blev inte riktigt som Ulf och jag hade tänkt oss med firandet. Ulf hade kollat att hamnkrogen var öppen fram till kl 18, och tyckte att det var lagom om vi var där kl 16. (Han äter hellre på kvällen än på dagen.) Klockan 16:05 slog vi oss ner vid ett bord och bad att få menyn. Då visade det sig att köket stängde klockan 16:00, därefter serverade de bara drycker. Men vi var hungriga och ville äta, så vi började gå bort mot El Paseo, väl medvetna om att de flesta av restaurangerna har siestastängt (vanligen mellan kl 16:00 och 19:30). Men La Fonda hade öppet. Jag frågade för säkerhets skull om köket var öppet, och det var det.

Vi satte oss ner, fick in menyn, bestämde oss för en paella med kyckling, och beställde. Sedan väntade vi, och väntade, och väntade. Den trevlige servitören kom med bröd + aioli + tomatröra (fast vi inte hade beställt detta). Vi åt lite bröd, och väntade. Och väntade. Servitören såg beklagande ut, och sa att han hade sagt till i köket att det var första gången jag skulle äta där, men att han och jag hälsade på varandra dagligen - när jag och hundarna gick förbi. Efter 1 timme och 10 minuter kom maten. Paellan var god (fast det kunde varit mer kyckling i den), men det blev liksom inte detsamma.

Efter maten bjöd La Fonda Ulf på ett glas Cava och mig på en konstig lila alkoholfri dryck (som smakade lite bär och lite läsk). Brödet behövde vi heller inte betala. Men vi känner inte för att gå dit igen (den närmaste tiden i alla fall). La Fonda är Katarinas favoritrestaurang, så hon måste ha fått betydligt bättre service (och kanske godare mat).

Men Ulf och jag ger inte upp så lätt. Vi beslöt oss för att gå till hamnkrogen igen nästa vecka - men att då vara där allra senast 15:30. Man kan ju fira på fel datum också...

PS3:

Jag hittade ett recept på LCHF-bröd på nätet; http://lesscarbs.se/lchf-frukost/recept-not-och-frobrod-lchf/ Brödet ser gott ut, så jag kanske provar detta nästa gång jag bakar. På sidan Lesscarbs: http://lesscarbs.se/ kan ni hitta många recept, inte bara på bröd.

15-05-06:

Jag läste i dag följande: Ligger du sömnlös på nätterna? Har du redan testat att räkna får, dricka ljummen mjölk och lugnande te? Då kanske den här andningsövningen är något för dig? 4-7-8-metoden är en andningteknik baserat på "Pranayama", en indisk övning som betyder "reglering av andningen". Harvard-läkaren Dr Andrew Weill är en förepråkare av metoden och menar att övningen har många positiva effekter, bland annat reducerar den stress, ångest och oro.

Metoden kan ju vara värd att prova. Instruktioner kan ni få via 3-minuters-videon nedan. (Du kan också klicka här: http://www.dailymail.co.uk/video/sciencetech/video-1180787/How-4-7-8-breathing-technique-help-nod-off.html )

1. Slut ögonen och andas ut.

2. Andas in ljudlöst genom näsan i 4 sekunder.

3. Håll andan i 7 sekunder.

4. Andas ut genom munnen i 8 sekunder med ett woshljud.

5. Upprepa totalt 4 gånger.

Vi har solsken och 26˚ även i dag. Toppen! (Tyvärr har jag fortfarande migrän, men det går an - det finns många som har det värre.)

PS:

Nu har jag varit på Telefonica och beställt internet via fiberoptik med hastigheten 100Mb/sek. Jag kommer att få betala 59 € per månad. För detta får jag nämnda internethastighet (som förstås är max) + fast telefon inkl fria samtal till alla fasta nummer + mobiltelefon med 100 minuter fria samtal och 500 MB internet via 4G per månad + TV-kanaler via dator och smartphone. (Installation och modem är gratis, och jag får behålla mina telefonnummer.) Dessutom får jag en Samsung smartphone (som säkert inte har många finesser, jag har inte hunnit kolla än - men som är tillräckligt liten för att jag ska kunna ha den i fickan + att den finns i vitt). Eftersom jag betalar 50 € per månad nu för 10 Mb/sek och fast telefon (men har kontantkort i mobilen vilket är dyrare) så tycker jag det är klart värt 9 € extra per månad att få allt det andra. Den högre internethastigheten kommer Ulf att uppskatta!

PS2:

I senaste numret av Mas Amigos tidning Bulletinen fanns ett helsidesreportage om Katarina (Nina):

PS3:

Fotona nedan är typiska. Bonnie ligger för sig själv, medan Wilda alltid lägger sig där Stella har lagt sig. Och medan Bonnie och Stella sover, eller vilar, så har lilla Wilda en massa för sig. Om hon inte gnager på en råhudspinne, så håller hon koll på omgivningen.

PS4:

Bara för att jag själv tycker att de är så söta, så lägger jag in lite fler foton av mina små när de vilar/sover. Och på fotona nedan så sover faktiskt Wilda.

   

   

   

I dag har jag inte haft kameran med mig ut en enda gång, så ni får nöja er med några kvällsfoton från balkongen.

   

Nu börjar migränen bli väldigt svag. Den kommer att försvinna helt under natten. Tre dygn räcker gott för mig. Jag känner mig gladare utan!

15-05-07:

Ännu en vacker dag!

PS:

På förmiddagen gick jag en promenad för mig själv. Jag gick bl a till hundbadet vid Rio Seco för att fotografera badande hundar. När jag senast gick längs stranden, och inte hade kameran med, då var det många hundar som simmade och lekte där. Men när jag kom i dag så fanns det inte en endaste hund vid hundbadet, så jag fick nöja mig med att fotografera skylten. Jag gillar symbolen som jag har ringat in med rött.

   

Tyvärr är stranden alltför stenig för små hundar, men jag är ändå glad för att hundbadet finns.

Dock önskar jag att den hade lika mjuk sand som människostranden.

Utanför Valor stannade jag till och fotograferade deras vackra hibiskusar.

   

   

Och slutligen tog jag ett foto på D'Gala där Jan och Lena ska bo längre fram (och där jag själv inte skulle ha något emot att bo i atico E eller atico F).

När jag skriver att jag skulle vilja bo i en annan lägenhet än där vi bor, så tror Ulf alltid att jag är missnöjd med den här lägenheten. Men så är det ju inte alls. Däremot vore en lägenhet i D'Gala mycket lämpligare att bo i "på äldre dar", och det är därför jag emellanåt  tittar längtansfullt på enplanslägenheter i nyare hus. De närmaste 10 åren lär jag inte ha några problem att dagligen springa upp- och nerför vår trappa, men sen vet man ju inte. När (om) jag blir gammal så vill jag bo i en lättskött liten lägenhet, som håller värmen vintertid!

Det känns inte lika varmt i dag. Det är visserligen 26˚ även i dag, men det blåser sköna vindar från havet.

15-05-08:

I dag har en tekniker från Telefonica varit här och installerat fiberkabel + ny router. Det tog lång tid, över tre timmar, för det var en del som krånglade. Först gick det inte att dra kabeln som vanligt, för röret som den gamla telefonkabeln gick i hade gått sönder ovanför vårt sänkta tak i hallen. Till slut lyckades teknikern dra kabeln från fel håll, genom att fästa den i den gamla. När han sedan skulle sätta fast de ytterst tunna fibertrådarna i dosan, så gick de av och blev för korta. Han flyttade dosan några cm och så fixade även detta sig. Slutligen ville den fasta telefonen inte fungera. Det gick att ringa ut, men inte ta emot samtal. (Felet låg på telefoncentralen, men där svarade bara en dator.) Nåja, till slut lyckades teknikern även få rätt på detta - så nu fungerar allt.

Nu har vi fått en helt annan hastighet som ni kan se nedan. Ta emot är på över 100 Mb/sek - inte illa!

Tyvärr är routern mycket större än den förra (och i två delar). Jag hade önskat att den var vit och hade vita sladdar - för då hade allt synts mindre mot mina ljusa möbler och väggar.

Det var en trevlig tekniker. Han hade själv en liten pomerian (han hade bild på hunden på sin mobil + en tatuering på armen), så han hade stor förståelse för att Wilda hela tiden ville hjälpa honom med arbetet, och att Stella skällde på honom om han rörde sig för mycket. Bonnie la sig under soffan för att få lite lugn och ro.

Mot slutet somnade Wilda en stund, vilket var skönt. Innan dess var jag tvungen att bära henne hela tiden (så hon inte skulle provsmaka sladdarna), och Stella satt en lång stund i Ulfs knä.

Vi kom ut på vår mitt-på-dagen-promenad först klockan 15, och gick bara en kort runda. Nu sover Bonnie på min säng, och Stella och Wilda i läsfåtöljen. Själv har jag ännu inte hunnit göra någonting vettigt. Efter siestan ska jag dock gå till Telefonica för att hämta mobilen som jag ska få. Ute är det soligt och varmt, men blåsigt.

Ser ni förresten så mycket ljusare lilla Wilda har blivit sedan jag hämtade henne? Pälsen på chihuahuor brukar ändra färg ganska mycket det första halvåret, och ofta blir den ljusare.

PS:

Nu har jag varit på Telefonica, men mobilen kommer inte in förrän i morgon. Har jag nu klarat mig utan smartphone hittills, så klarar jag nog en dag till. Det är en Samsung Galaxy Young 2 (android) som jag ska få. Den kommer nog att passa mig bra. Den är liten och nätt och beskrivs som en utmärkt "nybörjartelefon". Den väger 108 gram och har 3,5" skärm. Jag gillar att den är vit och har rundade hörn, samt att den är liten nog för att få plats i en ficka. Det är förstås en enkel basmodel, men eftersom jag tänker använda den för att ringa med, samt för att skicka sms och whatsapp (och titta vad klockan är) - så duger den bra åt mig. Den har en enkel 3 MP-kamera som duger till vardagsfoton. Det bästa, om jag tolkar beskrivningen rätt, är att den tycks ha Dual SIM. Om det är sant så är det toppen! Då kan jag ha både mitt spanska och mitt svenska SIM-kort i samma telefon - och slipper hålla reda på två mobiler. Så här ser den ut:

       

Nu hoppas jag kunna ställa in mobilen på språket svenska, för det underlättar förstås för en nybörjare som jag.

Jag fick ju en smartphone av Alicia, men den har jag inte använt än. Dels saknar den laddare och dels är den bunden till en annan operatör. Och så tycker jag att den är aningen klumpig. Fast den har bättre kamera. Kanske jag ger tillbaka den till Alicia, så hon kan ge den till någon som behöver den bättre.

PS2:

I Telefonicas broschyr står det inget om Dual SIM. Undrar om det finns 2 varianter av Samsung Galaxy Young 2? Jag kollade nyss hastigheten nere hos mig, nu när Ulf tittar på TV uppe hos sig. Så här blev resultatet (mätt via Stockholm):

Mycket bättre än vad jag tidigare har haft. På Telefonica sa de förresten att hastigheten kommer att öka till 300 Mbit/sek fr o m någon gång i juni. Ja, det är bara att tacka och ta emot.

15-05-09:

Nu ligger min nya smartphone på laddning. Jag hämtade den i förmiddags hos Telefonica. Tyvärr har den bara plats för ett SIM-kort. Man måste köpa mobilen direkt från Samsung (eller av deras återförsäljare) för att få en med Dual-SIM. Den här mobilen är i alla fall inte operatörslåst. Det blir hur som helst en utmärkt smartphone att öva på - och jag gillar formatet. I framtiden kan jag kanske köpa en annan med Dual-SIM, och kanske med så pass bra kamera att jag kan lämna min riktiga kamera hemma. Men det blir längre fram i tiden när jag är stadd vid bättre kassa (och en stor och klumpig vill jag inte ha - så urvalet är begränsat).

PS:

Min väninna Marta Echave (som jag lärde känna när hon bodde här i Playa San Juan), har nyligen haft en konstutställning i Halmstad (där hon bor numera). Marta är glad och förvånad över det positiva mottagandet hon fick på vernissagen. Hon har redan fått sålt 10 av sina konstverk.

När Marta och jag träffades (2006/ 2007) kunde jag väldigt lite spanska, och hon väldigt lite engelska - så vi pratade mycket med gester. Men vi kunde kommunicera - för att vi ville. Nu skriver jag mejl på spanska till henne, och så skriver hon mejl på svenska till mig - på så sätt övar vi oss båda. Eftersom Marta numera är sambo med en svensk man så tränar hon dagligen svenska och har på kort tid blivit väldigt duktig. Svenska språket är inte så lätt - det heller.

Marta är en oerhört sympatisk kvinna, och dessutom väldigt vacker. Att hon är lika gammal som jag kan man verkligen inte tro. Hon ser minst 15 år yngre ut. Här nedan får ni se fem foton från utställningen, samt ett hemifrån framför "gratulationsbuketterna".

   

15-05-10:

Det är alldeles underbart väder i dag - blå himmel, sol, 27˚ och en lätt bris från havet. (Och det har nu blivit 21˚ varmt i havet!) Mitt-på-dagen-promenaden blev kort, för både Bonnie och Wilda lade sig ner i skuggan (efter bara två kvarter) och vägrade gå längre. Jag gick hem med dem, och har nu gått två promenader själv. På den första rundan, som var längre, hade jag inte kameran med mig. Den andra rundan gick jag speciellt för att fotografera D'Gala. Dels drömmer jag ju om en lägenhet där för egen räkning (fast favoriterna kan förstås vara sålda nu), och dels tänkte jag att det kan vara trevligt för Jan och Lena att i alla fall få titta på terrassen till den lägenhet de ska köpa nästa vecka. Deras blivande terrass är den på näst översta våningen som ligger näst längst mot öster och havet (=till höger på de två följande fotona, där man även ser lägenhetens sovrums- och vardagsrumsfönster) .

PS:

Nu har jag sett ytterligare en mycket intressant intervju på Kostdoktorn: http://www.kostdoktorn.se/intervjuer/fung (Jag påbörjade en ny gratis provmånad. Det kan man göra. Det var kostdoktorn själv som tipsade mig om detta.) Doktor Jason Fung berättar om den perfekta behandlingen vid diabetes och övervikt. Han menar att en kost där man först och främst tar bort allt socker och alla raffinerade kolhydrater (och gärna äter enl LCHF) är grunden för att gå ner i vikt och på sikt bli av med sin diabetes typ 2. Dessutom menar han att fasta påskyndar både viktnedgång och minskar behovet av insulin. Fasta kan man göra 16 eller 24 timmar på ett dygn (kanske 1-2 gånger i veckan som Dr Mosely förespråkar i sin 5:2-diet), men man kan även fasta 1-2 veckor i sträck. Dr Fung har många (f d) diabetes 2-patienter som på detta vis har blivit helt friska från sin diabetes, och som fortsätter att vara friska så länge de lever sunt.

Själv (korttids-) fastar Dr Fung regelbundet för att hålla sig frisk - för att minska risken för att få diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Under fastan gör sig kroppen av med skadade celler och annat "skräp". När man fastar bränns fett, men inte muskler, och energin ökar ofta.

När jag var yngre (på 70- och 80-talet) fastade jag regelbundet, oftast 10 dar i sträck (1-2 gånger per år). Det var på modet då. Inom många religioner förespråkas också regelbunden fasta, så det är ju inte precis någon nymodighet. Det som är nytt är att sätta in fasta som diabetesbehandling, och det med synnerligen gott resultat.

Egentligen säger "alla moderna experter" precis samma sak. Nämligen: ät inget socker alls, inga syntetiska sötningsmedel, inga snabba kolhydrater, ingen processad mat. Ät naturlig mat, naturligt fett, mycket grönsaker, fisk, bär etc. Det är ju inget konstigt alls. Det är så vi människor har ätit under större delen av människans historia. Det är ju bara de senaste årtiondena som vi har gått över till processad sötad fabrikstillverkad färdigmat med kroppsfrämmande tillsatser...

Jag har tyvärr inte kunnat koncentrera mig på min bok Nya självläkande människan, eftersom Ulf har sett (och ser) så mycket sport. (Det är ju VM i ishockey 1-17 maj.) Jag klarar inte av läsa när jag hör röster i rummet bredvid. Jag läser samma rad om och om igen, utan att kunna ta till mig den fakta som står där. Jag behöver ha det tyst omkring mig för att kunna läsa. (Ulf tycker jag är onormal som inte kan koncentrera mig. Jag tror inte att det är så väldigt onormalt, men jag vet att en del personer inte störs av yttre ljud. Vi är alla olika - inte minst jag...) Hur som helst så ser jag fram emot att läsa vidare, för den här boken innehåller mycket nyttig kunskap. Sanna Ehdin Anandala är mycket påläst och har gedigna kunskaper inom området kost och hälsa, men hon tillför även en annan dimension. När jag har hunnit läsa mer ska jag berätta om vad jag lär mig.

Mina teoretiska kunskaper inom området kost och hälsa har ökat väsentligt de senaste två åren. Tyvärr är jag inte riktigt lika duktig i praktiken. Jag gör så gott jag kan, och jag har bättrat mig mycket - men jag lever ännu långt ifrån optimalt hälsosamt. Dock försöker jag hela tiden försöka bättra mig lite till, med ett litet steg åt gången. Så småningom ska jag nog komma i mål! Vinsten är bättre hälsa! Bra hälsa! Och det är ju inte det sämsta...

På tal om något helt annat. Jag har sett några hallmöbler av den här typen, i mina spanska webb-heminrednings-butiker:

Svenska lägenheter har praktiskt taget alltid hatthylla + garderob(er) i hallen - men se det har spanska lägenheter aldrig. Och ibland finns det inte ens någon vägg där man kan sätta upp en hatthylla (för på den enda väggen sitter elskåpet, porttelefonen mm). Och då är ju en sådan här möbel bra - allt i ett! (Förutsatt förstås, att den får plats i en trång spansk hall. Just den är är 45 cm djup och en meter bred.) Jag gillar själva möbeln, som rymmer mycket!

Förresten är det inte alls ovanligt att spanska lägenheter helt saknar hall. Man kommer in direkt i vardagsrummet (eller köket). Som nedan. Fotot visar entrédörren i en nybyggd 1-sovrums-lägenhet (i det vita huset nära Mercadona). Man kommer in direkt i vardagsrummet. Jag undrar var de har tänkt att man ska hänga jackan och ställa skorna när man kommer in? Ska man gå tvärs genom vardagsrummet och hänga av sig i sovrummet? För även om spanjorerna behåller skorna på inomhus, så tar de av sig sina jackor... (Här behövs trots allt ytterkläder 4 månader om året.)

15-05-11:

Vov på er! I dag har jag filosoferat vov-mycket. På fotot här nedanför så ser ni hur jag ser ut när jag filosoferar:

Och på det här fotot också. Jag filosoferade över det här med adoptivbarn. Det var faktiskt lättare att uppfostra mina egna barn (särskilt Stella), än det är att uppfostra Wilda. Jag undrar om det alltid är så med adoptivbarn? Eller om det bara är Wilda som har råkat bli lite extra vild? Kanske det bara är Wilda. Ja, för jag adopterade ju lilla Nova innan (hon som dog), och henne var det vov-lätt att uppfostra. Lika lätt som med Stella.

Men det är vov-svårt med Wilda. Som häromdagen, då låg jag här i fåtöljen och vilade mig. Jag hade bakbenen bakåt, och Stella och Wilda låg bakom mig. Rätt som det var så petade någon mig på baktassarna. Jag ryckte åt mig tassarna och fortsatte att vila. Då petade någon mig på tassarna en gång till. Det var Wilda, såg jag. Jag ryckte åt mig tassarna igen, och fortsatte att vila. Men - då petade någon mig på tassarna en gång till. Då blev jag förstås arg på allvar. VOV-VOFF-MOOORR-MORR-VOFF, sa jag. Då blev Wilda vov-rädd, och kröp ihop och pep vov-högt. Sen rörde hon inte mina tassar mer.

Nu, när jag filosoferade, så tänkte jag på - att det är bra att jag har uppfostrat Stella så bra. Ja, för nu kan hon hjälpa mig att uppfostra Wilda. Och det är ju vov-bra, för då blir det inte lika mycket besvär för mig.

Nä, nu har jag filosoferat så mycket att jag nästan har blivit yr i huvudet. Så nu ska jag lägga mig och sova en stund. Jag ska be matte att bära upp mig på hennes säng. För där får jag vara ifred. Ja, vov då!

PS:

I dag var teknikern från Telefonica här igen för att göra ett slut-hastighetsprov. Uppe i vardagsrummet blev det en mottagningshastighet på över 100 Mb/s med kabel, och i Ulfs rum blev det drygt 85 med wifi. I mitt rum blev det som nedan med kabel, och endast 3 mb/s med wifi... Jo, nog har jag märkt att det är bättre mottagning närmare routern.

Och voff, alltså! Jag gömde mig vov-bra när han kom, den där mannen som håller på med sladdar och apparater. Se själva - ja om ni kan hitta mig alltså...

   

Om man inte har någon att leka med för stunden, då kan man ju alltid bita sig själv i svansen...

Även i dag har det har varit väldigt skönt ute. Men i dag har det kommit så mycket annat emellan, så jag har bara gått de vanliga promenaderna med hundarna, och inte alls hunnit gå för mig själv. Tyvärr, för jag hade mått bra av en långpromenad.

15-05-12:

Även i dag skiner solen på oss. Ulf tycker att det är för varmt, och jag tycker att det är alldeles underbart skönt ute. Jag trivs när jag kan gå i korta shorts och T-shirt, kortärmad blus eller sollinne, samt barfota inne och i öppna sandaler ute!

Elräkningen kom i går. Den var på 185 € (2 månader) och aningen mindre än befarat. Kommande elräkningar kommer förstås att bli på lägre belopp, eftersom vi bara använder el till kyl/frys, varmvatten och hushållsel sommartid.

Hade vår lägenhet varit ordentligt isolerad, så hade vi knappast behövt ha någon värme på vintertid (den stora kostnaden). En dröm jag har - är förstås att isolera och byta fönster. Dyrt när det görs, men sedan blir driftskostnaden så mycket lägre varje år. Nåja, det är inte aktuellt. Men det hade varit bra på sikt.

På balkongen vilar två av hundarna, medan den tredje gnager på ett råhudsben. Ni kan säkert gissa vem som gnager - innan ni tittar på fotona...

PS:

Först gick jag till Telefonica på förmiddagen. Där fick expediten klippa till mitt SIM-kort så det passade i micro-facket på min nya telefon. I kväll ska jag förhoppningsvis komma igång med min smartphone.

Därefter gick jag min vanliga promenad längs stranden, med fötterna i vattnet. Jag hade kameran med, så här får ni se hur det ser ut en vanlig vardag när det inte är turistsäsong. Det är folk på stranden, men ganska glest. 

Nu är det återigen sandstrand nedanför stenarna.

   

Jag såg två hundar vid hundbadet, men bara den ena fastnade på foto. (D v s - den andra försökte jag inte ens fotografera. Jag tyckte inte att det passade eftersom den stod bredvid sin barbröstade matte.)

Tänk, nu råkade D'Gala fastna på ett fotografi igen. Den här gången sett från stranden. Tittar ni noga på fotot så ser ni två lokalpoliser (längst t v vid muren). Här ser man patrullerande poliser ganska ofta. Det tycker jag är bra.

När jag kom hem var klockan drygt 13 och jag åt dagens första mål (yoghurt med havrekli, chiafrön och gojibär). Jag fastar periodiskt ett par gånger i veckan, och låter då bli att äta 18 timmar i sträck. Men självklart dricker jag (vatten, te och tomatjuice). (Resten av dagen äter jag normalt - men förståndigt.)

Därefter var det dags för hundarnas och min mitt-på-dagen-promenad. Så här års är denna promenad inte längre den längsta, utan den kortaste. Värmen får styra. Hundarna går hellre längre när det är lite svalare.

I eftermiddag ska jag till min spanska läkare på en rutinkontroll. Det var ett år sedan jag senast var hos läkare, och det skadar inte med en årlig besiktning.

15-05-13:

I dag har jag blivit bjuden på middag av Trisha! Vi träffades 13:30 på resturang La Playa som ligger i Pueblo Español. Vi hade alla våra fyra chihuahuor med oss. Vi åt en 4-rätters middag! Så när som den fräscha salladen som vi fick först, så var det idel onyttigheter - fast gott. Hundarna fick smaka några utvalda bitar av kycklingen (tyvärr friterad) som jag valde som huvudrätt. (Annars hade jag med lite torrfoder, samt vattenskål åt dem.)

Vi satt i tre timmar och åt och pratade. Trisha är väldigt trevlig. Fast ibland har jag svårt att hitta de engelska orden, och ibland uttalar jag dem fel så det blir missförstånd. (Och ändå talar jag bättre engelska än spanska.) Men vi förstår varandra bra trots mina felsägningar. Det hänger ju mycket på viljan!

I början fick jag ha Wilda i knäet. Detta var ju hennes första restaurangbesök, så hon hade ingen aning om hur man ska uppföra sig. Hon lyckades bl a dra i servetten så kniven åkte ner i golvet. Jag brukar ha båda de andra i knäet, och de brukar ligga så fint - men nu vågade jag inte prova med alla tre. Dessutom var det svalast och skönast för hundarna på golvet. Jag satte fast handtagen på deras koppel runt ett stolsben. Periodvis snodde de in sig rejält, men mot slutet låg de mest stilla och vilade.

Daisy fick sitta i Trishas knä en stund, och då passade jag på att fotografera henne. Hon är en liten hund med stor personlighet.

   

Klockan 14 kom det en musikgrupp och spelade en timme på restaurangen. De la ett litet program med sin repertoar på borden, så man kunde önska sig en låt om man ville. Det var blandad repertoar - mest gamla klassiker (spanska, latinamerikanska, franska och några engelska) och folkmusik (spanskt och latinamerikanskt). Sådant som är trevligt att lyssna på medan man äter. Jag tyckte om deras uppträdande, och det gjorde hundarna också. Jag tycker om akustisk gitarr. Vid vårt bord sjöng de bl a Que sera sera. Fotot nedan är från deras häfte.

En spännande sak för hundarna var att småfåglarna var helt orädda, och landade bara några decimeter från dem. (Fåglarna var säkert vana att bli matade vid borden.) Synnerligen spännande att titta på tyckte alla hundarna, som dock beklagade att de satt fast så de inte kunde komma åt att nosa på fåglarna.

Både hundarna och jag hade trevligt, men 16:30 skildes vi åt, och hundarna och jag gick hemåt igen. Vi passerade bl a den här skylten med valpropaganda. Det är snart kommunal-val här i El Campello, och partierna försöker alla lova fler förbättringar än de andra partierna. Men samtliga glömmer att berätta vad man i gengäld måste dra in på för att kunna finansiera det hela. Jag är röstberättigad, men kommer inte att rösta i år heller. Kanske nästa gång? Jag vill sätta mig mer in i det hela innan jag röstar, så jag inte i oförstånd råkar rösta på fel parti. Läser man reklamen så låter ju alla bra!

Nu sover mina tre små så gott. De gick två ganska långa promenader i värmen (det har varit 28˚ i dag), och de har fått många nya intryck och upplevelser. Sådant tar på krafterna. Jag antar att de sover ett bra tag nu. Kanske jag rent ut av hinner göra någon nytta?

Det dumma med att gå ut och äta, och att avsluta med söt efterrätt - är att det triggar mitt sockersug. Så fast jag är mätt är jag nu sugen på något sött - t ex en glass. Det tänker jag förstås inte äta någon, men det är dumt att vara sugen. När jag helt avstår från socker, som jag gör för det mesta - då är jag inte sugen alls. Då längtar jag bara efter nyttigheter.

Det är säkert sant som de moderna kostexperterna säger, att socker är lika beroendeframkallande som andra droger (nikotin, alkohol och narkotika), och säkerligen skulle förbjudas som tillsats i mat om det hade blivit introducerat på marknaden nu. Men i stället finns socker i praktiskt taget allting som man hittar i matvaru-affärerna. Om man lusläser på förpackningarna så hittar man praktiskt taget ingenting utan tillsats av någon form av socker. Försök hitta skivad kokt skinka utan tillsatt druvsocker, bara för att ta ett exempel... Jag har inte hittat ett enda fabrikat som saluför 100% skinka. Nu äter jag sällan charkuterier, men ändå.

Det som alla kostexperter är överens om, oberoende av vilken falang de tillhör, är att socker är synnerligen skadligt för människor - och att grönsaker är synnerligen nyttigt!

Och nu är jag sugen på något sött... Suck! Fast det går över till i morgon!

15-05-14:

Här i Spanien är det vanlig vardag i dag. Medan jag väntar på att tvättmaskinen ska bli klar, tittar jag på konstverk målade av den amerikanske konstnären Norman Rockwell (1894 - 1978). Jag gillar hans detaljerade och humorfyllda illustrationer. (Lägg märke till hur ofta en hund finns med!) Här får ni se några exempel:

   

   

   

   

   

PS:

Nu i vår har det öppnat två nya möbelaffärer här i El Campello. Inte förrän i dag har jag besökt dem. Båda var en glad överraskning, var och en på sitt sätt. Först gick jag till "billiga butiken". Trisha sa i går att de hade många billiga möbler, och själv hade hon köpt en del sportutrustning där. Kanske butiken köper upp konkurslager, för sortimentet är blandat och ofta finns bara en av varje sort.

De säljer möbler i Ikea-kvalité till Ikea-priser (eller lägre). Matborden nedan (Ø 90 cm) kostar mellan 20 och 30 €.

   

Garderoberna (50 x 75 x 180 cm) kostar 60 €. Jag skulle kunna tänka mig en vit i vår hall, i stället för den fasta grunda som vi har nu (och vars dörrar ideligen hakar upp sig, fastnar eller ramlar av). I en sådan här garderob skulle alla ytterplagg få plats, och har man hundvalpar så kan man ha skor i den nedersta lådan. Men garderoben är melaminbelagd, och jag föredrar förstås målat trä.

   

Här ser ni en 90 cm hög hylla, en liten TV-bänk och två balkong-bord för vardera 40 €:

   

   

På ovanvåningen fanns det soffor, sängar och stora matbord, men dem glömde jag att fotografera. Helt OK saker, men de går förstås inte att jämföra med möblerna i den andra butiken - Albir Colonial.

I den butiken är möblerna gjorda i gediget trä, och de kostar förstås därefter. (Deras priser får jag inte skriva ut här.) Men åh så mycket snygga möbler de har! Dessutom är allt smakfullt uppställt i butiken. Jag hittade väldigt mycket som jag skulle vilja ha! Det var roligt att bara gå runt och titta.

Hallmöbeln nedan är ju betydligt vackrare än melamin-garderoben ovan. (Fast den rymmer mindre.)

   

Innanför ingången stod några grupper turkosblå möbler. TV-bänken ovan är betydligt vackrare än den i "billiga" butiken. Själv föll jag pladask för det lilla runda sidobordet nedan. Visst är det fint!

Stegstolen nedan skulle jag också gärna vilja ha. Sådana är så praktiska!

   

En elegantare variant av tidningskorg (med låda):

Lägg märke till den fina hund-figurinen i sängen nedan.

Jag hittade också några vitrinskåp som jag skulle kunna tänka mig. Men det är det lilla turkosa bordet som jag önskar mig allra mest. Tyvärr ryms det inte inom min budget på mycket länge. (Men expediten sa att det går att beställa fler bord, även i vitt och svart, om de skulle sälja just detta.)

På hemvägen tänkte jag först på hur roligt det vore att ha en stor tom lägenhet och gott om pengar - och kunna fylla lägenheten med så här fina möbler. Så elegant hemmet skulle kunna bli. Men när jag hade gått några steg till, så tänkte jag att jag egentligen är väldigt nöjd med de flesta av mina möbler. (Inte alla förstås. En del har jag köpt billigt för att ha något så länge, eller efter att ha kompromissat med Ulf, och just de möblerna skulle jag gärna byta ut. Men faktum är att de inte är så många.) Jag är t ex väldigt förtjust i alla mina Billy-bokhyllor, och i mina karmstolar och min sköna läsfåtölj. Och i mitt skrivbord, min soffa och mitt matbord... Visst kan man få hemmet elegantare med exklusivare möbler, men inte nödvändigtvis. Och ibland räcker det kanske med några få detaljer för att "höja sin inredningsnivå".

Båda de här möbelaffärerna ligger nära Aldi, en på var sida. Där ligger också den ena butiken som jag besökte tillsammans med Paco, den med billiga grejor:

Jag kunde inte låta bli att stanna till och fotografera de vackra blommorna nedan.

   

   

Sedan passerade jag läkarstationen:

       

Utanför börjar jakaranda-träden blomma.

   

Många av träden här i El Campello beskärs mycket hårt, bl a jakaranda-träden. Det är verkligen inte snyggt. Jag undrar om träden blommar villigare om de beskärs? Träden nedan var höga och vackert gröna tills ganska nyligen. Nu är det bara några grenstumpar kvar.

Träden längs Avenida Germanies har man ännu inte beskurit i år, så där är det vackert lummigt.

   

Nedan ett av mina favoritträd, en fikus med mellanstora blad.

Efter min "ögon-shopping-tur" så gick jag en runda med Bonnie, Stella och Wilda. Nu vilar de sig. En liten stilstudie:

Vi har haft 28˚ varmt i dag - och solsken! Härligt! Jag borde kanske ha gått ner på stranden och solat och badat...

PS2:

När vi nyss gick sista rundan (21:45 - 22:15) så var det fortfarande 26˚ ute! Jag såg två par som badade! Det står på väderleksprognoserna (och gadgetarna) att det ska ha varit 32-37˚ här, men det stämmer inte - i alla fall inte här nära havet. Det är många fördelar, både vinter och sommar, att bo nära havet! En av fördelarna är att det utjämnar temperaturen. Inåt landet kan det bli alltför varmt, men inte här. Fast Ulf klagar över värmen... Men själv njuter jag.

Förresten så mötte jag Inka i kväll. Vi har inte setts på så länge, att jag har undrat om hon hade åkt tillbaka till Sverige. Det visade sig att hon har haft lunginflammation, den stackaren. Nu får vi se till att träffas. Jag sa att hon är välkommen till mig. Hon brukar ge hundarna hundgodis - så även i kväll, så de tycker mycket om henne. Själv fick jag en trevlig liten tavla med svenskt motiv. Jag blev glatt överraskad!

15-05-15:

I dag är det också varmt och soligt - men blåsigt. Jag hade annars funderat på att gå ner på stranden i dag, men om det blåser så fryser jag. Det kommer fler soliga dagar.

Jag har funderat på det lilla turkosblå bordet som jag blev så förtjust i, men som jag aldrig kommer att kunna köpa eftersom det är orimligt dyrt. Jag tycker om det nätta formatet (Ø 50, h 66), och modellen (pelare) - men jag tror ändå att det är färgen som lockar mig allra mest. Jag har alltid, så länge jag kan minnas, varit svag för turkosblått. I mina internet-heminrednings-butiker har jag sett liknande bord, fast vita. De borden är mycket billigare. Jag kan ju faktiskt (längre fram) köpa ett sådant - och måla det turkost själv. Eller också kan jag köpa en grupp turkosa prydnadssaker och ställa på ett av de vita bord jag redan har, och få en liten turkos hörna ändå. Tja, allt sådant här hör till livets bagateller. Men något ska man ju roa sig med...

PS:

Jag hade kameran i bakfickan när vi var ute och gick, hundarna och jag, men glömde att använda den. Nu får ni se några inomhusbilder i stället. Dessa är tagna med gamla kameran och har antingen rörelseoskärpa, eller är tagna i motljus. Men hundarna är lika söta ändå.

Det ser ut som om Stella har övertaget nedan, men det är högst tillfälligt. Det är alltid Wilda som startar lekarna, och hon "vinner" alltid eftersom hon har mest energi.

   

Wilda lägger sig alltid nära Stella (och en bit ifrån Bonnie).

   

   

15-05-16:

Ännu en härligt varm och solig dag. (Prognosen säger att det ska bli 26˚, men ännu är här bara 22˚.) Jag tog ett par foton på (och från) balkongen efter frukosten.

   

      

    

Alla mina pelargoner är vackra, men inte lika vackra som de särskilda sorterna som jag hade köpt från Rockdala plantskola. (De som alla dog när jag hade blomvakt...) Jag saknar de vackra blommorna, och är ledsen för att jag inte kan köpa nya.

Mina bougainvilleor som hade blommat flitigt i ett par år, vissnade ju plötsligt ner i vintras. Vad som egentligen hände, eller rättare sagt - varför, har jag inte blivit klok på. Nu börjar det komma blad nertill på båda två. Jag är glad att de inte dog. Nu har jag hopp om vackra blommor lite längre fram, eftersom den blommar på de nya årsskotten.

   

Nedan pågår undersökande verksamhet av nedfallet pelargonblad...

Under paradisträdet har jag min samling små prydnadsdjur (på fotot - tre konstgjorda och ett levande).

PS:

Bland dagens webb-heminrednings-reklam hittade jag ett turkosblått pelarbord, i ungefär samma storlek som det på Albir Colonial. Detta kostar mindre än hälften så mycket - men det är inte lika snyggt. Det är för "klent" och för blått, tycker jag. Ni kan ju själva jämföra nedan. Det är ofta så att man får vad man betalar för...

           

Nåja, det dröjer mycket länge innan jag har råd att köpa ett sådant här (eller liknande) bord. Det står inte överst på önskelistan, för jag behöver ju inte nödvändigtvis bordet - jag bara tycker att det är vackert (och om jag flyttar om lite så skulle jag kunna ställa bordet där det verkligen kom till sin rätt). Ni vet ju att jag är en drömmare...

PS2:

Ulf läste i DN: Tidig sommar i Sydeuropa. Ett nytt rekord för maj, 40 grader jämnt, har satts i Beja i södra Portugal. Det tidigare maj­rekordet var från 2011 – 39,5 grader. I Spanien är det ännu varmare. I Xàtiva söder om Valencia rusade kvicksilvret upp till 42,9 grader. Det tidigare majrekordet var från Córdoba – 40,1 grader 2006.

Det är skönt att det är alldeles lagom varmt här i El Campello. Nu (kl 13) har det blivit 26˚. Jag ska strax ut på promenad med mina små söta hundar. (Från det ena till det andra så kontrollvägde jag mig i dag: 46,9 kg och 20,0% fett = helt OK. Fast jag vill ha fler och större muskler!)

PS3:

Här kommer några foton från vår promenad. Det är precis lagom mycket folk på stranden, men jag går ändå inte ner och solar i dag, för jag har en del att göra. Däremot så ska jag packa min strandväska i eftermiddag (stort strandlakan, handduk, bikini, solskyddsmedel, solhatt och vattenflaska). Så är allt klart om jag vill sola och bada i morgon.

   

PS4:

I dag har jag ätit massor med frukt och bär. En gul kiwifrukt, två färska aprikoser, några körsbär och ganska många färska hallon och färska blåbär. Mums så gott! I all synnerhet hallonen och blåbären - som är det allra godaste jag vet. Fast egentligen ska man inte äta så här mycket frukt och bär på en dag - för allt fruktsockrets skull. Men man får i alla fall vitaminer, antioxidanter och fibrer i sig på köpet - så en extra ranson frukt eller bär tycker jag att man kan unna sig ibland.

PS5:

Nu har jag pratat över 40 minuter med Maud via Skype. Hon ville visa mig en ny tavla hon har köpt. Den är målad av en konstnär från Senegal och symboliserar en man och kvinna vid deras bröllop. Så här ser tavlan ut där den hänger på väggen i Mauds lilla hus:

Annars var det bra med Maud, men hon väntar fortfarande på att det stora huset ska bli färdigt. (Hon fattas pengar till det sista byggnadsarbetet. Byggmästaren vill ha mer än vad de hade avtalet.) Jag hoppas att det inte dröjer länge till, innan hon kan flytta in i sitt stora hus.

Jag vägde Wilda för en stund sedan. Jag tycker att hon växer och växer, och jag undrar hur stor hon kommer att bli som vuxen. Hon kommer att bli större än Stella ser det ut som, men mindre än Bonnie. I dag är hon 15½ vecka och väger 1325 gram. När Stella var 15 veckor så vägde hon 1090 gram (och syskonen vägde 1489, 1500 resp 1732 gram). Vid 17 veckor vägde Stella 1116 gram (och syskonen 1585, 1591 och 1829 gram). Vid 18 veckor vägde Stella 1243 gram (och de andra 1670, 1767 och 1994 gram). Därefter flyttade Stellas syskon hemifrån, så jag kunde inte väga dem mer. Stellas vuxenvikt är ca 1,8 kg. Hennes båda bröder väger ca 2,0 kg och storasyster Nova väger ca 2,6 kg (och Bonnie väger ca 2,7 kg). Kanske hamnar Wilda på 1,9 - 2,0 kg? Jag ska väga henne igen, antingen när hon är 17 veckor (27/5) eller 4 månader (= 28/5), samt vid 18 veckor (= 3/6). Det är kul att jämföra lite.

Jag har beställt två Puppia-selar till Wilda, i samma storlek som Stella har nu (S). Jag hoppas förstås att de kommer att passa Wilda när hon är vuxen. Att jag har beställt redan nu beror på att jag vill ha likadana som Bonnie och Stella har. (Jag vill att det ska synas att hundarna hör ihop.) Selarna ska komma i slutet på maj, och för min del är det ingen brådska. Om ett par veckor så kommer den lilla selen Wilda har nu (strl XS) att vara för trång, men kanske de i storleken större (S) fortfarande är för stora då. Så stor sele som Bonnie har (M) tror jag aldrig att Wilda kommer att behöva.

Kvällsutsikt:

 

15-05-17:

I dag har jag haft sola-på-stranden-premiär! Jag gick ner på playan klockan 14, när stranden började avfolkas, och solade sedan 25 minuter på var sida. Inte förrän i morgon vet jag om detta var en lagom utmaning för huden. Jag hade förstås smort in mig med solskyddsmedel, men det är UV-index 10 i dag. Däremot brydde jag mig inte om att bada. Inte för att vattentemperaturen (20˚) avskräcker, utan för att jag inte ville riskera att skölja av solskyddsmedlet. Det fläktade lite från sydväst, så det var skönt att ligga en stund i solen.

           

PS:

Jag fick nyss mejlreklam från Textilgallerian: http://www.textilgallerian.se/ De har kampanjpris nu på tyger från Arvidssons Textil. De har så många vackra tyger! Här nedan är några av dem som jag tycker om. (Gemensam nämnare är att alla är i 100% bomull och har vit botten.) Jag skulle kunna tänka mig vardagsrumsgardiner i något av de fyra första. Och det med blå penséer skulle kunna bli vackra kuddfodral. Kanske jag kan beställa några meter tyg längre fram i tiden? Textilgallerian har flera hundra tyger, så det finns en del att välja på...

   

   

          

     

   

     

   

   

§   

       

15-05-18:

Sent i går kväll kom min dotter Linda hem från sin fyra månader långa resa. Jag har är glad att hon hon har kunnat göra den här fantastiska resan, men det är skönt att ha henne hemma igen. Det känns trots allt tryggare så.

Välkommen hem kära Linda!

Doktorn.com läste jag rubriken: Därför borde du ha husdjur – vi ger några goda skäl! Och jag håller med om alla argumenten, läs själva på: http://blogg.doktorn.com/2015/05/13/darfor-borde-du-ha-husdjur-vi-ger-nagra-goda-skal/  Ju fler husdjur desto bättre??? Tre hundar bör ju vara en god start...

PS:

I dag väntar och väntar jag - på att min pension ska komma in på mitt spanska konto. Försäkringskassan brukar automatiskt skicka pengarna på morgonen, och ofta får jag dem på förmiddagen, men någon gång först på eftermiddagen. Men så här sen brukar pensionen inte vara. Nyss (16:20) hade den fortfarande inte kommit in. Jag hade annars planerat att åka för att köpa hundmat och några andra småsaker nu på eftermiddagen. (Jag har för lite pengar på kontot för att kunna handla innan pensionen kommit. Jag vet förstås mer än väl att det är bra att ha en sparad buffert! Men när det nästan inte blir något över när räkningarna är betalda, så är det inte så lätt i praktiken.) Jag känner mig rastlös när jag väntar. Om jag hade vetat att det skulle dröja så här länge, så hade jag nog ägnat eftermiddagen åt att tvätta i stället. Men nu är det för sent att börja på det. Tyvärr spår väderlekstjänsten regn de kommande dagarna, och då kan jag inte ha tvätt på tork på balkongen.

Vilda Wilda har vid ett par tillfällen i dag tagit tag med tänderna i Stellas svans och dragit henne bakåt. Snälla Stella har inte protesterat, men hon är nog inte så glad åt tilltaget. Annars leker de fint tillsammans. Det är roligt att titta på samspelet hundarna emellan.

Stella och Wilda är nästan alltid tillsammans. (Medan Bonnie håller sig för sig själv.)

   

Nu loggade jag in på Mina sidor hos Försäkringskassan. Där står att pensionen är utbetald, och att den ska finnas på mitt utländska konto fr o m i dag... Så jag undrar var pengarna befinner sig nu?

PS2:

Pengarna kom fram någon gång under hundarnas och min tidiga kvällspromenad (mellan 17 och 18). Det är rekord-sent! Tidigare rekord låg kring klockan 15. Men man ska väl inte förvånas - det här är ju Spanien... Jag åker nog i väg till djuraffären nu, trots att klockan är mycket - för i morgon förmiddag ska jag träffa Paco.

15-05-19:

Jag åkte till djuraffären Madagascar i går och köpte hundmat, så nu har jag hemma så det räcker ett bra tag. Eftersom jag ändå passerade klädbutikerna Kiabi och Sprinter (som ligger vägg i vägg) på hemvägen, så stannade jag till. Jag behövde en ny bikinibehå. (Bikinitrosor har jag gott om.) På Sprinter säljer de alltid lösa delar (3-4 olika behå- och trosmodeller, i olika färger och mönster som alla går att kombinera.) Så även nu, och delarna kostar bara 2,99 € (28:-) per styck! Jag slog på stort och köpte två behåar. En svart med rosa band som passar till mina svarta bikinitrosor, och en mönstrad med turkos kant som passar precis till mina turkosa bikinitrosor. Dessutom köpte jag en vackert blå T-shirt för 2 € på Kiabi. Sedan var det meningen att jag skulle köpa blomgödning i blomsteraffären Hermisan, och ett par galgar samt tomatjuice på Carrefour, men jag var för trött - så jag åkte hem. Resten får vara till en annan dag.

I förmiddags har jag varit med Paco och valt ut snyggt vitt kakel till Anettes och Håkans badrum. (De har själva beställt att kaklet ska vara vitt, nu såg vi till att det blev en snygg platta till ett bra pris.) Paco och hans medarbetare ska ju renovera badrummet eftersom Anette och Håkan vill byta ut badkaret mot ett duschkar (och eftersom badkaret är inbyggt så måste allt kaklas om). Paco har lämnat ett mycket bra och seriöst anbud, och jag vet att han gör ett bra jobb. Jan och Lena, som nu är lägenhetsägare (i fastigheten D'Gala) vill också ha hjälp av Paco och hans gäng med lite småsaker.

I eftermiddags gick Ulf och jag ut och åt tillsammans. Vi gick till hamnkrogen där vi åt grönsaks- och tonfisk-paella. (Samma sorts paella som Ulf och Jan åt när vi var där tillsammans.) Det var väldigt gott! Solen sken från en blå himmel när vi gick dit, men strax innan vi gick hem så gick solen i moln - och nu har det börjat blåsa upp. När vi hade kommit hem gick jag genast ut med mina små - ifall det kommer några regndroppar senare. Det är 90% regnrisk, men här vet man ju aldrig...

Hemma igen fick jag som vanligt sitta vakt vid "matbordet". Det blir så när man har två matvrak och en som sakta och eftertänksamt tuggar maten. Både Bonnie och Wilda äter på "äta-långsamt-tallrikar", sådana med piggar i mitten. Men de hinner ända äta upp sina portioner på ca 4 sekunder blankt. De sväljer maten hel, så fort de bara kan. Sedan kippar de efter andan - och rapar. Stella har då precis hunnit börja på sin portion. De andra står och tittar längtansfullt på Stellas mat - och på förekommen anledning måste jag alltid sitta och vakta tills även Stella har ätit upp sin portion.

Tänk - i dag har jag hittills inte tagit ett enda foto! Så kan det bli ibland.

       

15-05-20:

I förmiddags var jag med Stella hos veterinären, så nu har även hon fått sin vanliga årliga vaccination + rabiesvaccination (48 € inkl noggrann undersökning). Nu är det ingenting mer förrän till hösten.

Därefter tittade jag på två lägenheter i det blå huset som jag ser från min balkong, med gatuadress C/ San Fransisco 29. Jag har länge varit nyfiken på lägenheterna i det huset (som var nybyggt när vi köpte vår lägenhet). Nu har jag sett att de säljer de sista lägenheterna till bra priser. Se: http://www.fotocasa.es/vivienda/el-campello/aire-acondicionado-terraza-ascensor-parking-san-francisco-29-134572199?opi=140&tti=1&pagination=2&RowGrid=18&tta=8. Lägenheten med ett sovrum (ca 45 m²) kostar 75'000 € inkl garageplats, och den med två sovrum (ca 60 m²) och takterrass (ca 50 m²) kostar 106'000 € (också inkl garageplats). (Möjligen kan balkongerna ingå i den uppgivna ytan, för jag upplever lägenheterna som mindre.) Lägenheterna har aldrig varit bebodda och är i fint skick. Det som fattas är spishäll (ev fläkt), kyl/frys och tvättmaskin, samt (om man vill) AC-aggregat (allt är förberett för luftburen värme/kyla).

Lägenheterna är välstädade (ovanligt) och har dessutom ovanligt gott om eluttag. Båda lägenheterna ligger inåt gården, vilket medför att där är tyst och lugnt. Och gården är ovanligt stor, så man slipper se in till grannen mitt emot. Balkongerna ligger förmodligen åt nordväst, vilket inte är helt idealiskt. Huset har förstås hiss. Mitt intryck är att det är ljusa, trevliga lägenheter - men de är små, och har små balkonger. Å andra sidan är de förhållandevis billiga, och läget är lika bra som vårt (fast utan havsutsikt). Jag tycker om lägenheterna! De är båda bra "ekonomi-alternativ". Jag gillar att det är ljust klinkergolv, att alla dörrar är vita, och att garderoberna även har lådor. För de här priserna kan man inte begära havsutikt och stora balkonger. (Comunidaden är låg, 33€ per månad.)

Här får ni se några foton. (Mäklaren, och byggherren som själv bor i huset, gick hela tiden i vägen när jag fotograferade...) Mäklaren sa att det bara är de här två lägenheterna som är till salu, men jag tycker att det ser ut som om flera står tomma. Det här huset var klart precis när luften gick ur bostadsmarknaden, och det stod halvtomt länge.

   

   

Från gårdssidan är huset mörkrött. (Framsidan är i mitt tycke snyggare.) Men visst är innergården fin!

Först får ni se foton från den mindre lägenheten som ligger på våning 1 (men högt över marken). Entrén (sedd inifrån), förberett för AC/värme och köket (som tyvärr saknar fönster, annars fanns det t o m bestickfack i lådhurtsen)...

   

   

   

   

Toalett/duchrum:

Sovrummet, med ovanligt stora fönster:

   

Vardagsrummet med utgång till den lilla balkongen, samt utsikten från balkongen.

Kommande foton är från den större lägenheten. En fördel med den är att den har fönster åt två håll (även inåt ljusschaktet), vilket medför att man kan ha tvärdrag på sommaren (för att slippa använda AC:n).

   

   

Det lilla köket har fönster! Det borde alla kök ha.

   

Sovrummet åt ljusgården:

   

Badrummet:

Det aningen större sovrummet har utgång till balkongen. (Men det finns balkongdörr även i vardagsrummet.)

   

Det jag inte gillar är att det är spiraltrappa upp till takterrassen. Spiraltrappor funkar bra när man är mellan 10 och 70 år gammal - men inte för småbarn, åldringar, hundar och handikappade. Tänk om terrassen hade varit i samma plan som lägenheten! Men utsikten är ganska fin, trots att man inte kan se havet.

   

Ja, nu vet både ni och jag hur lägenheterna i det "blå" huset ser ut. Och lägenhetspriserna är helt klart fördelaktiga! Om jag vore ensamstående så skulle jag kunna tänka mig den lilla. Jovisst skulle jag hellre bo i lägenhet E eller F i D'Gala - men de lägenheterna är mer än dubbelt så dyra. Det är alltid så att man får vad man betalar för. Det här är i alla fall nya lägenheter med hög standard.

Fast just nu bor jag bra där jag bor - jag bor betydligt rymligare och har bättre utsikt! Men på äldre dar vill jag bo i en modernare lägenhet utan trappa (och gärna närmare Mercadona så att jag inte behöver gå så långt med rollatorn).

Vov alltså! Matte är vov-orättvis! Hon fotograferar nästan bara Stella och Wilda - fast jag är vov-mycket sötare.  Bara för det ska jag gå och fjäska för husse - så att jag får sitta i hans knä. Så kan matte skylla sig själv. Vov-voff!

15-05-21:

Spanienkännaren Thomas Gustafsson har skrivit en intressant artikel med anledning av de spanska regions- och kommunalvalen nu på söndag: http://www.sydsvenskan.se/varlden/hopp-blandas-med-radsla-infor-det-nya-spanien/ Rubriken lyder: Hopp blandas med rädsla inför det nya Spanien.

Längre fram, när jag blir stadd vid kassa, ska jag köpa tre av hans böcker: Spanien: en stat, flera nationer + Spanien: en färd genom historien + Den blödande tjuren: krisens Spanien 40 år efter Franco. Det är säkert nyttig läsning för en invandrare som jag, speciellt om man vill försöka integreras i det spanska samhället.

I morse sken solen från en klarblå himmel och jag klädde mig i kortkorta shorts och sollinne (vilket var lagom på morgonpromenaden). Nu har det börjat blåsa rejält och himlen har blivit molnig. När jag nyss hängde tvätt på balkongen så frös jag - så nu har jag bytt till knälånga shorts och tagit en tröja utanpå linnet...

PS:

Några (inte alltför lyckade) foton på hundarna som jag tog på vår mitt-på-dagen-promenad. (Det är inte lätt att samtidigt hålla rätt på tre koppel och en kamera.) På det näst nedersta fotot kan ni (med bra syn) se att några kvinnor ligger och solar på stranden, trots blåst och moln.

   

PS2:

Jag tänkte på - sådana här fönster skulle mina små chihuahuor (och andra små djur, samt små männsikobarn) tycka om:

   

Fast Bonnie, Stella och Wilda skulle nog önska att det passerade fler hundar, katter, fåglar, barn (och möjligen även vuxna människor) utanför...

15-05-22:

Jag frös på morgonpromenaden! Min termometer visade bara 17,7˚, men jag tänkte mig inte för - utan gick ut i en kortärmad pikéskjorta med bara en tunn väst utanpå. (Jag borde ha tagit långärmat!) Det har varit sommarvarmt en period, men nu är det vårvärme igen. Ja, spansk vår- och sommar-temperatur naturligtvis. I Sverige är det nu spansk vinter-temperatur... Det går fort att vänja sig vid det bättre! Jag brukar förtränga hur mycket kallare det är i Sverige, och det har hänt mer än en gång att jag har blivit tvungen att köpa ett par långbyxor (eller en jacka/kofta) när jag besöker Sverige sommartid. Men i år ska jag tänka mig för - och ta med vad jag behöver, även om jag bara ska resa med handbagage.

I går bar jag upp Ulfs resväska från förrådet. Det är ju på måndag morgon han reser hem till sitt kära Hässelby strand igen, och han vill förbereda sin packning. Fast han har faktiskt sagt att han trivs väldigt bra här i El Campello, och gärna hade kommit ner ett par veckor i mitten av juli också - om det inte vore så varmt, och så mycket folk då - för han gillar ingetdera. Själv tycker jag mycket om de varma sommardagarna, och kvällarna/nätterna brukar vara ljuvliga. Jag kanske inte är så förtjust i alla turisterna - men de behövs för El Campellos överlevnad. Man får ta det ena med det andra. Och som omväxling är det roligt med folklivet!

Jag mejlade med mäklaren i går, han som säljer lägenheterna i det blå huset. Han sa att han bara kände till att de här två lägenheterna är till salu, trots att flera står tomma. Han sa att de flesta lägenheterna hade blivit sålda som semester-lägenheter, vilket kan förklara saken. Men på tre av lägenheterna sitter klisterlapparna kvar på fönsterrutorna (sådana som sitter på nya fönster för att visa att det är glas i rutorna), och nog borde väl en köpare ha tagit bort dessa. (Och om det döljs fler "klisterlappar" bakom nerrullade persienner, vet jag ju inte.) Ja, det är inte mitt problem. Jag antar att de kvarvarande lägenheterna kommer att säljas, nu när marknaden har vänt. Man får trots allt ganska mycket för pengarna. Så även om lägenheterna är små, så är de konkurrenskraftiga - bl a för att de bara ligger 200 meter från playan.

PS:

Förmiddagen tillbringade jag på balkongen. På förekommen anledning måste jag ställa mina växter högre upp - de som inte redan står tillräckligt högt. Jag hämtade upp mina gamla vita blombänkar från balkongerna här nere. Den ena har jag ställt på plats, fast jag ska flytta om växterna senare - så det bli snyggare. Växterna på blombänken räcker inte Wilda upp till, men pelargonerna på nedersta hyllan (t v) måste jag flytta högre upp. Det kan aldrig vara hälsosamt för en hundvalp att äta så många pelargonblommor...

Sommarsäsongen börjar närma sig. I dag la man ut de gula bojerna som markerar gränsen till badområdet, som båtarna måste hålla sig utanför.

Jag försökte fotografera en av de senegalesiska försäljarna på håll, för jag tycker han ser rolig ut. Han bär alltid en hel trave hattar på huvudet, och har händerna fulla av annat som han säljer. Men fotona blev suddiga, så ni ser nästan ingenting. Jag ville inte fotografera honom så han märkte det...

   

Vov och voff på er! I dag när vi var ute på luktrunda så mötte vi min bästis Lluna. Vi pratade en hel del hon och jag. Vov-vov-voff och voov-vov sa hon, och det var ju verkligen intressant! Wilda ville leka med Lluna, men Lluna ville hellre ta det lugnt. Vi är lika Lluna och jag. Vi tycker om att ta det vov-lugnt. Och så tycker vi mycket om att äta, båda två.

   

Matte fattar inte att man ska ta det lugnt. Hon försökte dra iväg med mig på långpromenad. Men jag vägrade förstås. Så matte fick ge sig. Så här ser jag ut när jag stretar emot.

   

Visst ser jag vov-stark ut! Och envis! Ja, vov på er då! Nu ska jag vila mig!

PS2:

Ulf tog två foton på sin eftermiddagspromenad. Killen som bygger sandslottet har på sig en gul tröja med svenska flaggan och texten SFF (Svenska Fotbollförbundet) fram, men svensk var han inte. Slottet är ju dekorativt! (Jag tittar gärna, men skänker inga pengar.)

PS3:

Jag har ont i magen! Ulf och jag har nämligen varit ute tillsammans och ätit dagens meny (totalt 4 rätter). Ja, vi gör ett ryck nu på slutet (dagarna innan Ulf reser norrut), för i vinter har vi inte varit ute en enda gång - bara vi två. Den här gången gick vi till restaurang Mistral (vid El paseo). Där åt vi sallad + arroz a banda (som paella) med fisk + atún a la plancha (grillad tonfisk) med potatis och grönsaker + efterrätt, Ulf valde flan (brylépudding) och jag natilla (tjock vaniljsås med kex och kanel). (Om de hade haft glass så hade vi båda valt det i stället.) Vin och vatten drack vi till. Det var god mat, men ingen höjdare. Däremot var det mycket för pengarna. Menyn kostar, allt inklusive, 12 € per person. Jag åt inte upp riktigt allt, men blev förstås övermätt ändå. (Men mitt mag-onda ska nog gå över om någon timme...) Fördelen med Mistral är att de inte har siestastängt. Just dagens meny serverar de normalt fram till 16:30, men vi kom klockan 18 och lyckades förhandla oss till att få äta 'dagens' ändå (för de hade glömt att ta bort skylten).

15-05-23:

Ännu en vacker dag har börjat här i El Campello.

När vi gick morgonpromenaden så hade vår fransyska granne, som är yogalärare, precis påbörjat uppvärmningen i sin morgon-yoga-grupp. Jag borde kanske delta någon gång? Yoga är nyttigt för både kropp och själ.

Ha en trevlig pingsthelg!

PS:

Bonnie är en ensamvarg - men Stella och Wilda är flockdjur...

   

PS2:

Jag har planterat om två växter i större krukor, och skulle planterat om en tredje - men blomjorden tog slut. Den lilla stumpan nedan ville väldigt gärna hjälpa mig att röra runt i jorden, men till sin besvikelse fick hon inte vara med. Nu sover hon, men medan jag var på balkongen så stod hon hela tiden på bakbenen och kikade ut genom glasrutan i balkongdörren.

För övrigt så har jag börjat bre ut mig på Ulfs balkonghalva redan nu. Jag kommer att bre ut mig i hela lägenheten när han har åkt på måndag. Det gäller att passa på. Fyra månader om året kan jag ha det som jag själv trivs med (och vara mer i vardagsrummet) - utan att ta hänsyn till min äkta make. Jag ska förstås byta till rosablommig duk igen, och romantiska kuddfodral, och ställa växter överallt och... Ulf tar det hela med jämnmod. Han vet ju att jag återställer det mesta tills han kommer ner igen.

   

       

Nu ska jag ut och gå med mina hundar, och Ulf ska åka en sväng in till Alicante.

PS3:

Jag har sett en film på kostdoktorn i dag igen, det är intervjuer med forskare och experter. I dag såg jag Ät som din förfader med professor Loren Cordain, och i går Primal LCHF med Mark Sisson. Jag lär mig oerhört mycket om den senaste forskningen inom området kost och hälsa! Nu vet jag exakt vad jag bör äta - respektive inte äta, för att hålla mig frisk. Problemet är att det delvis är stick i stäv med vad jag har ätit under större delen av mitt liv. Det är svårt att lära om - att skapa nya vanor. Man får ta en liten bit åt gången.

Alla snabba kolhydrater, allt socker, allt mjöl, alla former av vegetabiliska oljor (transfetter/margarin), ris, potatis, och all processad mat - ska bort! Detta är vår kropp inte anpassad för, och dessa produkter gör oss bevisligen sjuka (visar MASSOR med olika studier). Inte ens mjölkprodukter (som jag tycker så mycket om) får man äta - smör undantaget. Däremot grönsaker, örter, frukt och bär, (helst ekologiskt), nötter, fisk (viltfångad), kött (från gräsbetande djur), ägg (från frigående höns), naturliga fetter (olivolja, smör) etc. Vatten är förstås den allra bästa drycken, följt av grönt te.

Jag begriper förstås att man inte ska äta glass, kakor, chips och andra tomma kalorier. Det säger sig självt att sådant är skadligt för kroppen, och att det inte tillför minsta lilla näring. Likaså är det lätt att förstå att färdigmat inte innehåller någon naturlig näring - men desto fler billiga "utfyllnadsprodukter". Men jag som tål mjölkprodukter bra, har inte lika lätt att ta till mig att jag inte ens bör äta naturell fet yoghurt (grekisk/turkisk)... Även fast jag vet att inget annat däggdjur (än människan) dricker mjölk från ett annat däggdjur.

Jag vill försöka bättra mig. Jag vill hålla mig frisk! Jag ska försöka att utesluta det jag inte bör äta, kanske inte allt på en gång - men lite efterhand. Jag ska försöka äta mer av det som är bra för min hälsa. Men det är SVÅRT! Å andra sidan är det bättre att göra hälften rätt - än att göra allt fel...

Jag ska så småningom sammanfatta boken Nya självläkande människan. Där lär jag mig också oerhört mycket. (Men jag har bara läst hälften än.) Det jag noterar är att alla moderna pålästa forskare är fullständigt överens om nästan allt. Det är små detaljer man tycker olika om. Det har hänt mycket inom forskningen de senaste 10-15 åren, och många gamla "sanningar" har fått omprövas.

Det här med att äta, det är så ursprungligt och viktigt och naturligt - och så har vi krånglat till det så oerhört de senaste 50 åren. I dag äter få människor enbart för att de vill ge sin kropp näring, eller ens för att de är hungriga. Många (jag också) äter för att vi är sugna, för att vi inte har något vettigare för oss, för att ätande hör hemma i det sociala umgänget, eller för att vi är ledsna, arga, trötta, glada etc. Vi måste tänka om! Vi måste ge kroppen sådant som bygger upp den, inte sådant som bryter ner den. Vi måste äta naturlig mat, inte konstgjorda "kemikaliehopkok". Egentligen är det ganska enkelt. I alla fall i teorin...

Tur att min favoritföda nummer 1, det allra godaste jag vet (hallon), står på tillåtna listan! Fast det gäller nog bara ekologiska obesprutade...

   

15-05-24:

I dag är här inte lika soligt som vanligt. Himlen är tvärtom nästan helt täckt av moln. Kanske är det skönt som omväxling - men jag trivs bäst i solsken.

I dag har Ulf och jag varit gifta i precis sju år! Det är länge - och mitt personliga rekord. Tyvärr blir det nog inget firande i dag - för Ulf ska packa sin resväska... På fotot nedan syns det att det har gått ganska många år. (Jag har åldrats mycket sedan dess.) Vi såg förhållandevis "unga och fräscha" ut då...

I går kväll tog Ulf fotot nedan av småflickorna. Wilda kan verkligen konsten att slappna av.

PS:

Jag glömde berätta att jag faktiskt såg på Eurovision Song Contest på spansk TV i går (via Ulfs dator). Nej, jag satt inte klistrad framför TV:n - utan tittade/lyssnade lite på var låt, och sedan dansade jag fri dans i vardagsrummet till resten. (Ibland med en hund i famnen.) Jag hade inte hört någon av melodierna tidigare. Belgiens bidrag Rhythm Inside, har en fantastisk fin rytm att dansa till. Det är ingen rytm som tvingar in mig i något känt dansmönster (som foxtrot, vals, samba, tango eller rock) - utan jag kan dansa helt fritt och varierat. Ulf höll på att bli tokig på mig för att jag inte kunde sitta stilla. Men det är nyttigt att röra på sig! Och jag älskar att dansa!!!

F ö tycker jag bra om det italienska bidraget Grande Amore. (Kanske delvis för att de unga männen framförde den med så vackra röster.) Och för all del, Sveriges bidrag Heroes är väl inte så tokigt. Det är ju alltid trevligt när Sverige vinner. Sämre gick det för Spanien som kom på 21:a plats. Hur det gick fick jag veta först i dag, för någon måtta får det vara på TV-tittandet. När alla tävlingsbidragen hade presenterats var klockan 23:15. Då gick jag sena kvällsrundan med hundarna, och sedan gick vi direkt och la oss.

PS2:

Pust! Jag har övat mig på att hantera min smartphone i dag. Det är inte så lätt när man är helt nybörjare. Att ringa upp, svara, och fotografera klarar jag dock. Men nu har jag lyckats installera tre appar som jag vill ha: AVG gratis antivirus, Whatsapp Messenger och Norstedts stora spanska ordbok (som det var extrapris på den här veckan).

                           

Så småningom ska jag lära mig att ta bort några dussin av de förinstallerade apparna som jag aldrig tänker använda. Och om någon vet hur man tar bort en förprogrammerad webbsida så berätta gärna - men tydligt (så även en smartphone-dummie som jag förstår). På min mobil finns det nämligen två spanska webbsidor med massor med reklam som jag väldigt gärna vill ta bort. För trots att jag ställt in en annan webbsida som hemsida, så poppar dessa hela tiden upp. Suck. Det tar tid att lära sig behärska nya tekniska prylar. Det tog några år att komma underfund med hur en dator fungerar, men den tycker jag att jag näst intill (nåja, till hälften kanske) behärskar nu.

Sedan har jag läst lite på webbsidan Marks Daily Apple - Primal Living in the Modern World: http://www.marksdailyapple.com. Mark äter paleo (stenålders)-kost, och motionerar också så som våra kroppar är konstruerade för. Där hittade jag två "pyramider", en matpyramid, och en motionspyramid.

Bådadera låter sunda och realistiska, tycker jag. (Fast själv tänker jag fortsätta att äta min naturella yoghurt med havrekli, och ha en liten skvätt mjölk i mitt te... Man måste ju inte anamma levnadssätt till 100%, även om man tror på dem.) Jag tittade på några utmärkta små instruktionsfilmer för de fyra styrkeövningar som Mark rekommenderar (pushups, pullups, squats och planks).

Se: http://www.marksdailyapple.com/a-fitness-plan-so-easy-a-caveman-did-it/?awt_l=AknGPE&awt_m=L99L8bbdxxWvYa&utm_source=mda_newsletter&utm_medium=link&utm_campaign=mda_newsletter_folup_2e

Han visar från nybörjarnivå till avancerad. De två senare övningarna klarar jag utan problem, men jag har ännu inte tillräcklig armstyrka för att göra det två första på annat än nybörjarvis. Men jag kan förstås träna upp mig - och det bör jag försöka göra.

15-05-25:

I morse klockan 09:10 lämnade jag Ulf på flygplatsen. Sedan dess har vi "whatsappat" lite. Det funkar bra. Fast min telefon har engelskt tangentbord så jag kan inte stava rätt... På hemvägen svängde jag inom Carrefour och köpte galgarna, växtgödningen och tomatjuicen som jag skulle ha köpt häromdagen. Jag köpte också ett fodral till min nya mobil. Ett fodral skyddar! Detta är ett enkelt i "bokpärmsmodell" med magnetlås - vackert rosa förstås.

       

Nu har jag satt igång en tvättmaskin med Ulfs lakan, och senare ska jag träffa Paco för att gå och mäta duschkaren i Jans och Lenas lägenhet. (De behöver duschskärmväggar.) Ute är det soligt och varmt.

PS:

Nu har jag bytt till rosablommig duk. (När katten är borta...) Tulpaner kanske inte passar bäst så här års, men jag har ingen lämpligare. (Jag letar efter en duk med pastell-rosa rosor på vit eller beige botten.) Kuddfodralen byter jag en annan dag.

Jag har också passat på att ställa fram mina vattenkannor i köket, så jag lätt kommer åt dem när jag ska vattna. Det går åt mycket vatten sommartid! Och så har jag satt igång min Brita vattenfiltreringskanna och satt in den i kylen. I fyra månader kan jag ha allt så som det passar mig bäst. Det gäller att passa på när det inte stör Ulf. Förresten är det hans kryddburkar som står t h om vattenkannorna - så det är inte bara mina saker som tar plats. (Mina sju kryddburkar står i mitt köksskåp.)

 

Ulf har landat på Arlanda, och övergått till att färdas med buss och pendeltåg. Skönt att resan har gått bra. I kväll ska jag läsa vidare i Nya självläkande människan

PS2:

Klockan 17:24 meddelade Ulf att han är hemma. Skönt att resan flöt på så bra.

15-05-26:

Ute är det underbart sola-på-stranden-väder (klarblå himmel och 27˚), men själv har jag mest varit inomhus (utom två hundpromenader hittills). I förmiddags tvättade jag två maskiner (så nu är Ulfs tvättunna nästan tom), och under tiden förberedde jag flyttningen av gavlar och bakstycke - från gästsängen till min säng. Därefter skruvade jag loss och flyttade delarna. Fast innan jag började så fick jag förstås ta bort alla 5 gästmadrasserna.

De ligger nu ovanpå Ulfs säng, tillsammans med de mattor som jag på förekommen anledning inte kan använda sedan lilla Wilda flyttade in. (Men hundtrappan ligger inte längre kvar där.)

Jag lossade alltså de 12 skruvarna till gavlar och bakstycke. Så småningom ska jag köpa två träskivor (höga som sänglådorna) och en regel, och skruva fast metalldelarna som håller ribbotten i dessa - så att gästsängen går att använda igen. Den håller ihop nu, men tål förstås inte att belastas.

   

Så här ser gästsängen ut nu (nättare):

Och så här ser min säng ut (mysigare och tryggare):

Jag har äntligen fått gavlar och en långsida på min säng. Jippie! Nu är det nästan ingen risk längre, att jag kan tappa ner mina små kuddar på golvet, och det är nästan ingen risk att hundarna trillar ner heller. Så nu har jag vågat ställa tillbaka hundtrappan - till Bonnies stora glädje.

Än så länge står gavlar och långsidan "löst", men de är hopskruvade sinsemellan, och den ena gaveln står i kläm mellan sängen och väggen - så det är ganska stadigt det hela. Nu ska jag bara sätta på 5 cm lägre sängben. (Jag har beställt nya lägre via Anette, och hon tar med dem nästa gång hon och Håkan kommer ner.) Benen är onödigt höga nu, det räcker att jag får in sänglådorna under sängen. De gamla sängbenen ska jag sedan såga av en bit och skruva fast under soffan, så den kommer upp 3 cm. Detta för att det ska gå in sänglådor även där. Det blir säkert jättebra när allt är klart.

I eftermiddag ska jag för första gången besöka sjukhuset i San Juan (Hospital Universitario San Juan de Alicante). Jag är kallad på en rutinkontroll, en mammografiundersökning. Det skadar aldrig, det var flera år sedan senast. Eftersom bussen bara går en gång i timmen, och tiderna passar dåligt med tiden som jag har fått - så ska jag köra dit. Det är bara 8 km, och lätt att hitta. Det som oroar mig är om jag överhuvud taget kommer att hitta en parkeringsplats. Jag har nämligen kört förbi (jag passerar på väg till Madagascar) och sett hur det ser ut i området. Det står bilar överallt! P-platserna är överfulla och folk parkerar på de mest konstiga ställen. Själv vill jag ju helst stå lagligt. Jag kommer att köra hemifrån en timme innan jag ska vara där - då har jag ca 40 minuter på mig att hitta någonstans att ställa bilen, och sedan 5 minuter extra för att hitta rätt avdelning... Sjukhuset ser stort ut!

PS:

Allt gick som på räls med mitt första besök på sjukhuset i San Juan. Jag körde en timme i förväg, blev glatt förvånad när jag kom fram - för det fanns gott om p-platser (och dessutom parkeringshus som jag inte kände till. Personalen berättade sen att det brukar vara fullt på p-platserna på förmiddagarna, men inte på eftermiddagarna. Jag hittade också lätt till huvudingången, och där fanns det både tydliga skyltar och personal att fråga. Jag kom en halvtimme för tidigt till väntrummet utanför mammografin - men hade sådan tur så jag fick komma in 20 minuter före min egentliga tid (eftersom patienten före mig inte kommit i tid). Jag blev mammografiundersökt (på samma sätt som man gör i Sverige), men sedan blev jag dessutom ultraljudsundersökt i armhålorna. De är ju bra att de är så noggranna här i Spanien. De hittade inget konstigt alls, och det var ju skönt.

Det som förvånade mig var att i samma väntrum satt folk som skulle röntga munnen/tänderna! Det gör tydligen inte tandläkarna här. Kanske det blir billigare så här?

Eftersom jag hade gott om tid så tog jag några foton kring och inuti sjukhuset. Jag följde skylten i riktning mot huvudentrén (entrada principal).

Den var lätt att hitta.

Busshållplatsen är precis utanför entrén, vilket kan vara bra att veta till en annan gång.

   

Innanför entrén sitter det en stor informationsskylt.

Men det finns också en skylt som visar var informationsdisken finns. Det är ju enklare att fråga än att läsa allt som står på tavlan. På så sätt fick jag också lära mig att derecha doble (dubbel-höger) inte betyder först till höger, och sedan till höger igen - utan andra till höger!

Men det fanns skyltar i taket hela vägen, så det är ingen risk att man går vilse - fast korridorerna är långa och sjukhuset stort. Andra bilden nedan visar väntrummet som jag fick sitta i. (Fast, som sagt, bara 10 minuter.)

   

Mittemot sjukhuset ligger universitetet. Det är nog på andra sidan som det brukar vara mer än överfullt på parkeringarna. På området finns också restauranger, banker, frisörer, bibliotek mm.

   

Området är grönt och vackert! Det är bra! Människor som ligger på sjukhus blir fortare friska om de kan se träd från sin sjuksäng!

Det fanns bl a blommande jakarandaträd. Men fotot nedan tog jag från bilen. (Därav rörelseoskärpan.) Jag visste att träden fanns där, så jag bara knäppte utan att titta. Jag vill visa er så mycket finare träden ser ut, och så mycket rikligare de blommar - när man inte beskär dem. Jag tycker inte om att nästan alla träd beskärs så hårt här i El Campello.

Jag köpte förresten en bok i går på Carrefour. Den heter 1001 träd. Jag har saknat en bok där man kan läsa om träd som finns här i Spanien. Så småningom hoppas jag hitta en om buskar också, och en om insekter, och en om andra djur. Floran och faunan är trots allt inte likadan som hemma - och jag tycker om att veta vad både träd och skalbaggar heter. Boken kostade bara 4,95 €, och är jättebra!

Så här ser sidan om jakarandaträd ut. Lägg märke till den lilla kartan uppe i höger hörna. Där kan man se var träden växer naturligt.

På sidan om vanlig björk, betula alba, som jag är så förtjust i - kan man se att det inte växer några alls här i närheten. Björkar dricker mycket vatten (en vuxen vill ha 500 liter om dagen) så här skulle de inte ha en chans att överleva.

Jag räknar med att få mycket glädje av min nya bok.

15-05-27:

Den 16/5 skrev jag; Vid 17 veckor vägde Stella 1116 gram (och syskonen 1585, 1591 och 1829 gram). I dag är Wilda precis 17 veckor och jag har vägt henne (före frukost). Hon vägde 1405 gram. Så hon håller sig viktmässigt mellan Stella och Stellas bröder. Alltså kommer hon att bli något större än Stella som vuxen, men förhoppningsvis kommer hon inte att väga över 2 kg. (Jag föredrar ju små hundar.)

Solen skiner och jag vill vara ute, men jag har en hel del att göra (inomhus). Vi får se hur det blir...

PS:

Ute är det underbart väder, men jag har mest varit inne (utom under hundpromenaderna). Nu håller jag på att uppdatera min lilla resedator (Norton, Windows etc). Jag har lagt beslag på Ulfs plats vid matbordet - den med bäst havsutsikt.

Innan dess packade jag min lilla rosa resväska, som jag ska ha med som handbagage på resan. Locket gick att stänga och väskan väger 8,75 av 10 tillåtna kilon. Jag tar inte så mycket med mig - skor undantaget. Jag ska ha ett par bekväma sandaler på mig under resan - men jag tar ytterligare tre(!) par skor med mig. Detta p g a att det blir dans på bröllopet. Jag tar två par högklackade dansskor - så jag kan växla när jag får ont i fötterna. (Jag får alltid ont i fötterna numera.) Låta bli att dansa finns inte på kartan. Dessutom tar jag med ett par skor utan klack, som jag kan använda utomhus. (På hemvägen kommer jag att ha fyra par skor i väskan. Linda har nämligen köpt ett par snygga joggingskor i present åt mig.)

Utöver den lilla resväskan ska jag ha en liten mini-ryggsäck (typ handväska) med resedatorn, kameran, pengar, nycklar, biljett och andra viktiga småsaker. Den väskan kan jag förstås inte packa förrän i sista stund, men jag skriver en lista på vad som ska med så att inget blir glömt.

Även om jag bara ska vara borta en vecka så är det en del som måste förberedas, och jag tycker bättre om att göra allt i god tid. Då kan jag kanske sitta och läsa i godan ro dagen före avresan.

PS2:

Jag gick nyss inom frisören och fick håret klippt 10 cm. Det kostade som vanligt 12 €. Jag har de senaste månaderna tänkt att jag borde klippa mig, men det har inte blivit av. När jag gick förbi med hundarna efter tidiga kvällspromenaden, såg jag att "min" frisör för ovanlighetens skull inte hade en endaste kund. Alltså skyndade jag mig upp med hundarna, gav dem deras kvällsmat, och gick ner igen. Det känns skönt med lite kortare hår nu inför sommaren.

15-05-28:

Ännu en vacker dag har börjat, med klarblå himmel och 25˚. Jag har hittills bara plockat fram småsaker som ska med i handbagaget, vattnat alla mina växter, städat djurtoaletterna - och torkat hundkiss. Wilda är långt ifrån rumsren, men det händer oftare på rätt plats, och mer sällan på fel. Dock finns det en liten kisspöl på golvet i mitt sovrum varje morgon. Men dagtid kissar Wilda inte där. Nåja, hundar är normalt helt rumsrena först vid sju månaders ålder, och Wilda är ju bara 4 månader (exakt i dag) - så jag får ha tålamod. Hon har oftast så mycket annat för sig, att hon inte hinner känna om hon är nödig förrän det är för sent...

I går, på sena kvällspromenaden, träffade vi en 5-månaders chihuahua i samma storlek som Wilda. Hon heter Cockie(?) och är vit och korthårig. De fick vara lösa en stund och leka - och de hade så roligt tillsammans. Men emellanåt "gömde" sig Wilda mellan mina ben/fötter och pustade ut några sekunder. Jag hoppas att de träffas fler gånger, för inget går upp emot att leka med en jämngammal och jämnstor kompis.

Jag borde unna mig att vara ute mer i dag. Kanske gå längs vattenbrynet? Jag har inte ro för att lägga mig och sola. Det får vänta tills jag är tillbaka igen. Då har jag flera månader på mig, så jag ska nog hinna få lite färg.

PS:

Saxat ur Svenska magasinet: Tänker du flyga till/från Spanien under juni månad? Då kan det vara bra att välja rätt resdag. Flygledarna varslar nämligen om strejk under fyra dagar. Det är flygledarfacket USCA (Unión de Controladores Aéreos) som varslar om strejk den 8, 10, 12 och 14 juni vilket i så fall skulle bli den första kollektiva utlysta flygledarstrejken i Spanien på 26 år. Sådan tur att det är den 3:e och 9:e som mina flygbiljetter gäller...

I går satte en "markisfirma" upp stommen till taket som brukar finnas vid handikappbadet. Säsongen börjar den 1:a juni! Än så länge har varken taket eller trätrallarna kommit på plats, men de har ju några dagar på sig.

Voff på er! Vov alltså, ett sådant sjå jag har med att uppfostra Wilda. Men nu har jag faktiskt nästan lärt henne att gå fint - när vi är ute på luktrunda. Innan - då försökte hon anfalla Stella och mig hela tiden. Ja, så vi kunde inte koncentrera oss på att nosa. Vi fick inte ens kissa ifred. Men nu går Wilda bättre. Jag har sagt till henne på skarpen. Så nu anfaller hon bara oss ibland.

I dag - då träffade vi Kiko! Både Stella och Wilda springer fram för att lukta på honom, men jag viftar bara lite på svansen. Ja, så han inte tror nåt. Vi fick hundgodis av Kikos matte i dag också. Det brukar vi få. Kikos matte är vov-snäll! Hon är inte alls så snål som min matte är. Fast jag tror att jag behåller min matte ändå. Ja, jag är ju liksom van vid henne. Vov då!

Så här såg Wilda ut när hon i dag, på sin 4-månaders-dag, låg på balkongen och gnagde på en råhudspinne. Jag tycker att hon börjar bli stor!

      

   

I dag köpte jag färska fikon, jag tror att det är säsongspremiär. De är SÅ goda!

15-05-29:

Jag mejlade med Conchi i går, och hon vägde sina valpar. Hon behöll ju Wildas vita syster (hon som är vit med en svart och en brun fläck). Och tänk systern väger exakt på grammet lika mycket som Wilda - 1405 gram! Den andra systern (Olegry, som är till salu) väger 1535 gram. De andra jämngamla valparna som Conchi ännu har kvar väger mellan 1250 och 1930 gram. Den minsta tiken som väger 1250 är den vita med stora bruna fläckar som Conchi ska behålla för avel och utställningar. Conchi är bekymrad för att tiken inte vill äta ordentligt. Om man tänker avla på en tik så bör den väga allra minst 1700 (helst mer) som vuxen. Själv föredrar jag de pyttesmå, men det är en annan sak - för jag har ju mina hundar som vänner, sällskap och "adoptivbarn".

Conchi är bekymrad för att hon inte har lyckats sälja de sista valparna. Nu när de är fyra månader gamla så är de mer svårsålda. Det är de "minst söta" som är kvar. De sötaste, i synnerhet tikarna, går alltid åt bums (särskilt de med mycket vitt i pälsen). Den störste hanen, Maly, är nästan ful (men har trevlig personlighet), så honom får hon nog sälja extra billigt. De andra hanarna, Mecha och Neru, är båda söta. Olegry, Wildas helsyster, är halvsöt. Allt enligt min personliga smak. Ni kan titta här: http://perrosdasilva.com/chihuahuas-m-n-o-p/. Conchi har även yngre valpar, men dem lägger hon inte in på webben förrän hon har sålt de äldre. Däremot kan man besöka henne, för att välja ut och köpa en av de yngre. Wilda har aldrig legat ute till försäljning, för om jag inte hade köpt henne så hade Conchi behållit henne för avel.

Fotot nedan tog jag i går när jag skulle gå och lägga mig.

I dag är himlen molnig, men det är ingen regnrisk - så jag har bytt mina lakan, tvättat dem, och hängt dem på tork på balkongen. Tänk jag behöver praktiskt taget aldrig använda vår torktumlare. Att vi överhuvudtaget har en torktumlare beror på att jag har dunjackor, dunkuddar och duntäcken - och dun MÅSTE torktumlas. Så torktumlar, det gör jag kanske en gång om året...

Det som är dumt just nu är att mina torkställningar är rostiga. Det blir de när de står ute året om i alla väder. Tyvärr blir det fläckar på tvätten. Nedan ser ni de fläckar som finns på mitt nytvättade vita underlakan (gamla fläckar). Av fotonas förstoringsgrad ser ni att det inte är stora fläckar - men tråkiga ändå. Tvätten ser ju smutsig ut - fast den är nytvättad.

   

Det jag måste göra är att köpa ett skåp att ställa på balkongen för att förvara torkställningarna i. (Liknade de låga skåpen jag har, fast ett högt och ganska brett.) Jag har tänkt köpa ett länge, men mina pengar räcker inte till allt. Sedan måste jag förstås köpa nya torkställningar också, utan rostfläckar... Längre fram...

Fotot nedan tog jag nyss. Lilla Wilda är nästan alltid där jag är, och nu sitter jag ju framför datorn.

I dagens heminredningsreklam hittade jag ett träbord som bara kostar 1/3 jämfört med det turkosa som jag vill ha. Det här finns i två färgvarianter, och skulle gå utmärkt att måla turkost, men det ryms inte ens ett billigt bord i min budget för de närmaste månaderna. Och det är ju ingen panik, inget nödvändigt alls egentligen. Det kommer fler chanser... Man mår bra av att ha drömmar!

   

Hibiskusen nedan, som jag fick av Anette, blommar så fint. (Fast färgåtergivningen är inte korrekt - den är röd.)

PS:

Jag har precis tagit rätt på tvätten, och passade då på att fotografera torkställningarna. Så här rostiga är de:

Från början hade jag tänkt ha dem inomhus, mot väggen innanför balkongdörren, men det tyckte Ulf var en dålig idé. Och jag tyckte att hans förslag - att ha dem i mitt rum, var en dålig idé... Men ett skåp på balkongen skulle förstås avhjälpa problemet. Det står på min "långtids-önskelista" tillsammans med 2-3 nya torkställningar (och en massa andra saker som inte heller är akuta). 

PS2:

Jag sitter och läser, men måste upp och röra på mig då och då. Jag klarar inte att sitta stilla länge i sträck, för då får jag ont i kroppen. Jag läser egentligen i Sanna Ehdins bok, men den är så faktaspäckad så jag bröt av med den lättsammare boken Matkärlek av Anne Aobadia. Jag har hört mycket talas om boken, och nu när jag har läst den från pärm till pärm är jag glad att jag köpte den. Den är mycket trevligt skriven, både personlig och lättläst. Och så innehåller den bra recept förstås! Recepten är enkla och innehåller inte fler ingredienser än nödvändigt. Nästan allt verkar bli gott. (Det är foton på hälften av rätterna.)

Det enda jag inte gillar är all majonnäs som finns med i många av recepten. Jag har aldrig kunnat med majonnäs (och inte senap, ketchup och vinäger heller - sådant som andra gillar). Med den här boken (och de jag läst tidigare) så känns det som om jag har fått tillräcklig grund för att kunna laga LCHF-mat. Eftersom den här maten skiljer sig så radikalt från vad jag har ätit tidigare - så har jag behövt lära mig att laga mat på nytt sätt med andra ingredienser. Därmed inte sagt att jag bara ska leva på LCHF-mat framöver. Men jag tror definitivt att det är bra att ta bort alla snabba kolhydrater ur kosten, och i gengäld lägga till nyttiga fetter. Så det ska jag försöka göra. Det mår vi alla bättre av.

Nu ska jag dansa en stund i vardagsrummet (till hundarnas stora nöje), och göra några armhävningar mot soffan (jag klarar inte på golvet än), och därefter ska jag sätta mig och läsa i Nya självläkande människan igen. Egentligen borde jag gå en långpromenad också, men hundarna vill hellre ha mig hemma. Jag har redan lämnat dem ensamma en stund i dag, när jag gick till Mercadona och köpte yoghurt. Vi får gå en längre kvällspromenad tillsammans i stället. På kvällarna är det lättare att lura med Bonnie på längre rundor. (Det kan vara värmen, och sol i ögonen, som hon inte gillar.)

15-05-30:

I dag fick jag mejl från Fiona, som nu är klar med min deklaration. Jag ska betala 0,68 € i skatt (utöver kommunal- och fastighetsskatten som jag redan har betalat), men 74 € till Fiona för att hon har gjort jobbet. Varje år säger jag till mig själv att jag ska göra det själv kommande år, för det är klart att jag egentligen inte har råd att betala för tjänsten. Men det är krångligare att deklarera i Spanien (många sidor som ska fyllas i + att blanketterna bara finns på spanska), så det är onekligen mycket bekvämt att överlåta allt till Fiona. Fast det blir väl svårt bara första gången, därefter bör det bli lättare för var gång. Ulf, som är skriven i Sverige, måste enligt lagen leja för sin deklaration - och han får oftast skatta sisådär 400 € har jag för mig.

I natt, för första gången, var det inget kiss på golvet i mitt sovrum när jag vaknade! Och jag behövde inte torka upp en enda pöl i går på dagen heller. (Bara lite som hade runnit utanför hundtoaletten, men det räknar jag inte.) Kanske vi står inför ett genombrott? Kanske Wilda har förstått var man får kissa/bajsa, respektive var man inte får? Men eftersom hon fortfarande är valp, så kommer hon inte alltid att hinna springa till rätt ställe. Så jag kommer förstås att få torka upp en hel del även kommande månad.

När vi är ute och går så kissar och bajsar hon nästan utan att stanna, det bara kommer, hon hinner inte förbereda sig. Det är så med små barn också. Det händer "olyckor" i byxan även ganska långt efter att de har slutat med blöjor. Bebisar som bebisar...

Även i går tog jag ett foto precis när jag skulle lägga mig. Bonnie hade som vanligt bökat in sig under filten. (Hon stökar alltid till min bäddning...) Vi ligger alltid och sover (i alla fall de) en stund tillsammans, sedan tar jag bort trappan och lyfter ner hundarna på golvet. Hur mysigt det än är att sova tillsammans - så tycker jag att det blir lite väl trångt. Det tycks alltid bli mindre än halva sängytan kvar till mig...

Solen skiner men det är en del moln på himlen, det fläktar en aning och är just nu 24˚. Behagligt promenadväder alltså, så jag planerar att gå en lite längre promenad för mig själv. (Inte på stranden, för på helgerna är det alltid mycket folk där.) Men nu ska vi först gå mitt-på-dagen-promenaden tillsammans, mina tre små flickor och jag.

PS:

Molnen försvann och temperaturen steg, så det blev en ganska svettig långpromenad. Och inte hade jag något vatten med mig! Kameran lämnade jag hemma med flit, för det är så små fickor i shortsen som jag har på mig i dag - men jag borde ha tagit vatten... Å andra sidan mår jag så bra av att röra på mig! Och när jag kom hem drack jag först vatten - och sedan te.

Annars har jag inte fått skött så mycket i dag, bara sådant där som måste göra om och om igen - som att vattna krukväxter, plocka vissna blommor och skura golvet (det senare gör jag förstås oftare nu).

PS2:

Efter att jag såg intervjun med Mark Sisson så läser jag hans webbsida Marks Daily Apple då och då. Mark är en glad och positiv man, som är vältränad och lever på stenålderskost. Om man bortser från det gråa håret, så ser han betydligt yngre ut än han är (han är över 60, står det). Bilden t h togs när han var 58 och hustrun 56, vilket de inte ser ut att vara. Kul när folk håller sig i form oavsett ålder! Jag blir inspirerad!

   

Här är hans tips för att bli friskare, gå ner i vikt, och komma i form:

The Primal Blueprint 21-Day Challenge

Marks program funkar väldigt bra - om man följer det. En liten förklarande video hittar ni här: https://www.youtube.com/watch?v=9DlrU_WcPRE Det handlar ju inte om några konstigheter, snarare om att äta som våra kroppar är skapade för + att röra oss på ett naturligt sätt. (Vi behöver förstås inte alls köpa Marks produkter, bara lyssna på hans råd.) Jag gillar att han är "mänsklig" och inte menar att man måste vara 100% strikt. Själv tar han ett glas rött vin på kvällen, och till detta äter han en bit mörk choklad. Nedan en annan bild från hans webbsida:

Vad jag själv skulle behöva är dels en privat kock, och dels en personlig tränare. Tänk så lätt det skulle vara att äta sunt och komma i bra form då! Det är motigare när man ska göra precis allt jobb själv... Men det är klart att vi kan själva - bara vi vill tillräckligt mycket, och sedan gör vad vi bör göra! Visst ska vi försöka bli friskare (och smalare vid behov) - och komma i bättre fysisk form i sommar! Eller hur! Om vi prioriterar att bli friskare, så får vi nog det andra på köpet. Vi måste bara komma ihåg att ingenting är gratis. Vi får jobba för det! Men det är det förstås värt - att bli/vara frisk och sund.

PS3:

Nu klockan 20 har det börjat regna här! Det kommer stora droppar, och smattrar rejält! Plötsligt och oväntat började det, och det åskar också. Det luktar fräscht ute! Regn behövs - men både Bonnie och jag hoppas att det har dragit förbi, när det är dags för oss att gå sena kvällsrundan!

Jag tittade på den spanska väderleksprognosen, men där står inget om regn och åska. Jag kunde konstatera att temperaturen nattetid ska gå ner till 17˚ som lägst, att det är 21-22˚ i havet, och att UV-index håller sig kring 8 - de närmaste dagarna. Helt OK! Och regnet har redan avtagit (men inte upphört)...

15-05-31:

Grattis på morsdag mamma Birgit!

Det slutade regna efter en timme, och så när som på de första 10 minuterna så duggade det bara. Det kom nog inte så mycket, men det var vått på trottoarer och gator när vi gick sena kvällsrundan. Bonnie lufsade lite motvilligt vid min sida, Stella vägrade att gå så henne fick jag bära 2/3 av promenaden. Men Wilda tyckte att det var toppenkul med vattenpölarna. Hon rusade framåt i full fart, gjorde en volt i luften - av rycket när kopplet tog slut, och fortsatte sedan framåt i full fart igen, gjorde en ny volt osv.

I dag skiner solen igen.

Vov-vov på er! Nu på förmiddagen så låg jag en stund på balkongen och solade. Fast jag fick tyvärr inte vara i fred. Nä, för Wilda kom.

   

Först stod hon bara och vov-stirrade på mig. Och då kan jag inte koppla av.

 Men sen gick hon bort och lekte med dom vissna bladen som ligger under vårt lilla träd. Och då blev det lugnare.

   

   

Först så leker Wilda med bladen, och sen så äter hon upp dom. Egentligen får hon inte äta blad för matte. Men Wilda är inte så särskilt lydig. Ja, vov-voff då!

I går satt jag och läste i Sanna Ehdins bok ända till sena kvällspromenaden. Jag ska läsa mer i dag, fast jag kan förstås inte sitta stilla hela dagen. Kanske jag byter kuddfodral? Jag har ju tänkt ha rosa nu i sommar. Eller också väntar jag tills jag kommer tillbaka igen från Sverige. Jag tycker ju om blått också. Om jag vill så kan jag ju bara byta ut igelkottarna mot något annat - så blir det lite omväxling. Att byta kuddfodral tycker jag är mycket roligare än att läsa om allt elände som händer, och har hänt, runt omkring i världen. Jag lever hellre här i min egen lilla värld, i lugn och ro - och gläds åt små saker! Det är ett medvetet val jag gör.

PS:

I dagens heminredningsreklam fanns den här skylten. Jag gillar ju både choklad och humor - men har inte plats till den. Men om den hade funnits som kylskåpsmagnet, så kanske...

Det var mycket folk på stranden när vi gick vår mitt-på-dagen-promenad. Jag funderar på att gå ner på stranden och gå med fötterna i vattnet - när siestan har börjat och det glesnar lite. Det känns onödigt att trängas för att kunna ta sig fram.

Lilla Wilda är nyfiken på vad som finns på andra sidan muren, och kikar över där den är tillräckligt låg. Hon är också nyfiken på precis ALLT som ligger på trottoarerna, och det mesta provsmakar hon. Sisådär varannan meter får jag stanna för att lirka ut något ur hennes mun...

   

Vov alltså, så Wilda trängs när vi är ute. Ja, hon vill lukta precis just där jag luktar.

   

Jag får säga till henne vov-ofta, att hon ska hålla sig en bit ifrån mig. Jag behöver nämligen vov-stort personligt utrymme. Bara för att jag har stor intighet. Vad sa du matte? Integritet? Ja, det sa jag ju - intighet.

   

Förresten så anfaller Wilda mig också, när jag försöker gå i lugn och ro. Men då säger jag till på skarpen! VOV-VOFF, säger jag! Och då lugnar hon ner sig allra minst 1 minut.

   

När vi var nästan hemma igen träffade vi en barnfamilj som precis hade skaffat sig en söt liten chihuahua-pojke. Han är 8 veckor gammal nu. När jag såg dem så bar den yngsta flickan hunden i famnen. Den lilla är hälften så stor som storasystern på fotot nedan, kanske bara 3-4 år. Storasystern tog över hunden när jag tog fram kameran. Det såg fullständigt livsfarligt ut för valpen när den lilla flickan bar honom. Små barn tappar lätt saker (valpen kan ju sprätta till), och tappar man en chihuahua-valp på trottoaren så skadar den sig allvarligt - även om det bara sker från en dryg halvmeters höjd. Jag undrar om mamman förstår hur ömtåliga så här små valpar är? Chihuahuor är egentligen inte alls lämpliga för en småbarnsfamilj - men barnen tycker förstås att de minsta och docklikaste hundarna är sötast... En söt liten valp är det i alla fall, så jag hoppas att han får ett bra liv.

   

PS2:

Den enda fördelen med siestan, som jag kan komma på, är att det är glesare med folk på stranden mellan klockan 14 och 17. Jag gick min vanliga en-timmes-tur och det var så skönt, så skönt! Nu är det ingen risk att jag fryser om tårna längre... Jag tänker ofta, när jag går längs El Paseo - men kanske i synnerhet när jag går så här i vattenbrynet - att jag har det bra som bor just så här vackert, i ett så här bra klimat! Det är inte alla förunnat - och jag uppskattar det verkligen!

Nu ska jag gå tidiga kvällsrundan med hundarna, och sedan ska jag sätta mig och läsa. Det är skönt att kunna bestämma helt själv vad jag vill göra - och när... Det är inte heller alla förunnat.

15-06-01:

Jo, de var så söta mina små - så jag kunde inte låta bli att fotografera dem vid läggdags i går igen...

Och sen kom jag på att jag ju inte visade hur (förhållandevis) kort hår jag har nu (kortare än på flera år). Jag är verkligen inte van att ta selfies, så de ser ut därefter. (Jag kan inte le naturligt mot en spegel!) Men hårlängden kan ni förhoppningsvis se... Det är en bekväm hårlängd - håret är lätt att sätta upp när det är varmt.

   

I går hittade jag följande tabell på hundars krockvikt. (Jag hittade tabellen i reklam för en webb-butik med djurartiklar, men det grammatiska felet (dem) kan jag inte rätta eftersom detta är ett foto.) Det är ju skrämmande att en 2-kilos-chihuahua har så hög krockvikt som 80 kg, om man krockar i så pass låg fart som 50 km/timme. Mina hundar sitter alltid ordentligt fastspända, men här är det mycket vanligt med lösa hundar i bilar (trots att lagen säger att det inte är tillåtet).

PS:

I kväll tog jag Tram till Villa Joyosa där jag besökte El Mercat - se: http://www.elmercat.no/ Vad jag gjorde där ska jag berätta om i morgon, för i kväll är jag för trött.

15-06-02:

Nu ska jag uppdatera i tur och ordning. Jag begär inte att ni ska komma ihåg, men den 9/4 skrev jag att jag hade läst en bra kokbok, den här:

Jag visade också ett foto på en LCHF-matpyramid som såg så bra ut, men som bara fanns i pyttelitet format på internet. Jag kontaktade då Sofie Hexeberg och frågade om hon visste var man kunde få tag på större. Det visade sig att Sofie skulle besöka Villa Joyosa för att hålla en kurs (med start 29/5) - och hon lovade att ta en affisch med ner till mig.

Det var den affischen jag hämtade i går. Den ska jag rama in och sätta upp i köket. Många tycks ju tro att LCHF handlar om att äta en massa smörstekt kött och dricka vispgrädde till, men riktigt så är det ju inte. Därför tycker jag att det är så bra, att den här affischen så tydligt visar att basen ska bestå av grönsaker! Alla är ju faktiskt överens om att grönsaker är det nyttigaste som vi kan äta! Vad man sedan ska äta till grönsakerna råder det lite olika meningar om - även om alla är överens om att det inte ska vara snabba kolhydrater.

   

Hostal El Mercat ser trevligt ut, och priserna är rimliga. Det är bra synd att det ligger i Villa Joyosa, och inte här i El Campello. Annars är Villa Joyosa (joyas = smycken) en trevlig stad, känd för sina färgglada hus.  (De 5 bilderna nedan ur broschyren jag fick.)

   

Rosana, den trevliga kvinnan i receptionen som jag hade mejlat lite med, visade sig vara svenska och bo här i El Campello (nära San Juan). Hon pendlar med Tram till jobbet i Villa Joyosa.

Eftersom jag hade lämnat hundarna hemma så stannade jag inte längre än nödvändigt. Däremot gick jag från station Creueta (den närmaste) till station Vila Joiosa (valenciansk stavning). Tågen går en gång i halvtimmen, och resan kostar 2,30 € t o r. (Våra Tramkort gäller inte, eftersom de inte är laddade för den zonen.) Längs spåret finns en vacker liten allé av uppstammade Nerium Oleander. Jag hade inte kameran med, men provade att fotografera med min nya smartphone. Det blev hyfsade foton trots att kameran är av enklare kvalité och bara har 3 megapixlar.

 

När jag gick på bron över den tämligen torra floden Rio Amadorio, så passade jag förstås på att fotografera.

De blå blommorna fotograferade jag dock nedanför stationen. Därefter tog jag Tram hem.

När jag kommit hem så gick jag ut med hundarna. Det var fullmåne och blå skymning = jättevackra färger!

Om hundarna inte hade rört sig hela tiden, så det hade blivit mindre rörelseoskärpa, så hade det kunnat bli riktigt fina foton på hundarna. Nu blev det några suddiga och några ännu suddigare...

       

Nu är jag framme vid dagens datum, här i min uppdatering. Jag hade kameran med på mitt-på-dagen-promenaden (som blev kort eftersom Bonnie vägrade gå). Badvakten fanns på plats, och den gröna flaggan var hissad.

Wilda har nu vuxit ur storlek XS i Puppia-selarna, och hon har ännu inte vuxit i storlek S (som Stella har). Alltså fick hon ha en annan typ av sele i dag. Den här må vara väldigt tjusig med all strass, men de andra selarna är ändamålsenligare och skonsammare vid ryck. (Framförallt säkrare i bilen.)

       

Hur det blir med mina uppdateringar här framöver, vet jag inte. Jo - de kommer förstås, men kan bli försenade. I morgon är det dags för mig att tillfälligt vinka adjö till mitt kära El Campello. Jag flyger jag ju upp till Sverige! Och jag kommer att ha fullt program...

Flyget går 15:30, och jag bör alltså vara där 13:30. Strax före klockan 12 kör jag hem till Trisha och lämnar alla mina hundar hos henne. Jag är så glad och tacksam för att mina hundar får vara hos henne (stort hus + trädgård + kompisen Daisy + en synnerligen hundvan hundvakt), men jag har lite dåligt samvete för att Wilda inte är rumsren än. Jag vill ju inte att mina små ska ställa till mer besvär än nödvändigt. Trisha är dessutom så snäll så hon har lovat att skjutsa mig till flyget i morgon (så slipper jag ta Tram + buss C6), och sedan hämta mig den 9:e igen. (Min bil låter jag stå hos henne under tiden.) Jag hoppas verkligen att jag kan göra henne en gentjänst längre fram!

Ulf har lovat att möta mig på Arlanda! Bra! Jag kommer att komma fram till Hässelby strand tidig kväll, om allt går som det ska. (Jag hoppas att jag slipper migrän den här gången.) Dagen efter, den 4:e, ska jag till Vällingby för att köpa några flyttlådor, bubbelplast och lite annat. Sedan ska jag tömma min 60 cm breda Billy-bokhylla, montera loss de 4 Billy-dörrrana från de låga hyllorna och förpacka detta. Jag ska också packa ner alla mina tango-papper, och några småsaker, som jag behöver mycket bättre hemma i El Campello än i Hässelby.

Dagen efter, den 5:e, kommer Djuvfeldts åkeri för att hämta hyllan, dörrarna och lådorna. Hur dags vet jag ännu inte. Resten av dagen är "ledig". Men jag måste förstås ordna i mitt rum, och flytta om lite när hyllan har försvunnit - så det ser presentabelt ut.

Den 6:e gifter min son Johan sig med sin Linda! Bröllopet ska hållas i Hammarby kyrka i Upplands Väsby, och börjar klockan 15. Eftersom Ulf och jag ska åka kollektivt dit så får vi åka från Hässelby strand några timmar dessförinnan. Det ska bli jättekul att vara med på vigseln och jättekul att gå på bröllopsfest efteråt! Festen beräknas hålla på till midnatt, så det blir sent i säng (eller rättare sagt tidigt - nästa dag)...

Den 7:e ska jag få titta på huset som Johan och hans Linda har köpt. Trevligt!

Den 8:e planerar jag att träffa min dotter Linda och min son Johan och hans fru Linda. (Jenni har då redan rest tillbaka till Skåne.) Var och när har vi ännu inte bestämt. Men resten av dagen har jag "ledigt"...

Och den 9:e flyger jag hem igen. Eftersom planet går från Arlanda redan 11:00, så får jag starta tidigt på morgonen från Hässelby strand. Ulf har lovat att följa mig till Arlanda, vilket känns bra. Och så kommer jag alltså att bli mött av Trisha!

Det blir en kort och intensiv resa! Om bara migränen håller sig borta så blir allt toppenkul!

Här i Microsoft FrontPage, som jag skriver i, har plötsligt "spara-knappen" försvunnit. (Menyraden med de andra knapparna är kvar, så jag förstås inte vad som har hänt.) Det är opraktiskt att behöva gå via Arkiv var gång. Ctrl + S funkar inte heller, jag har provat, men då flyttar text och bilder om sig. Jag skulle behöva en dator-programmerar-utbildning för husbehov... Jag klarar inte av att lösa problemen de gånger som datorn/programmen (eller apparna som det numera heter) krånglar! Jag vill bara använda dem - inte behöva "reparera"...

Nej, nu har jag en massa att göra - mest förberedelser inför morgondagen. Annars borde jag kanske gå ner till playan för att simma en stund, nu när det är 29˚ i luften och 23˚ i havet. (Nej det är inte jag som simmar på bilden nedan...)

15-06-03:

Klockan 21:55 klev jag innanför dörren i Hässelby strand. Resan gick bra, men jag är förstås mycket trött. Trisha har redan mejlat att det går bra med hundarna. Wilda och Daisy leker fint tillsammans. Skönt att höra! Nu ska jag stupa i säng!

15-06-04:

Jag har ännu inte fått migrän. Bra va! Jag har faktiskt inte tänkt få det heller. Jag har annat för mig.

Min lilla rese-dator är svårstartad. I morse fick jag prova 7 gånger innan jag lyckades. Därför har jag inte vågat stänga av den på hela dagen, och frågan är om jag ska låta den stå i viloläge i natt. 

I förmiddags åkte Ulf och jag till Vällingby. Där köpte jag 1 rulle bubbelplast, 4 flyttlådor och 1 rulle flytt-tape, och den där blå färgen på Clas Ohlson som jag länge har velat ha. Ulf bar hem de otympliga flyttlådorna åt mig. Därefter tömde jag de två Billy-bokhyllorna, skruvade loss dörrarna, och rotade igenom allt som jag har i mina skåp och lådor här. Nu har jag packat 1 flyttlåda (bl a med mina tangopapper) och börjat på nästa. Troligen blir det 3 totalt. Det är lite pyssel att packa "ända ut i hörnen" så att lådorna går att stapla, och samtidigt få en balanserad vikt. Men jag har ju viss vana...

Det som är klart står i Ulfs vardagsrum och väntar på att bli hämtat.

Jag tittade som hastigast på gårdagens flygfoton. Vi startade ut över havet och passerade Alicante och El Campello. Jag har valt 16 foton som jag vill visa er. Men jag hinner inte redigera dem nu. Klockan är redan 18:25, och jag är långtifrån klar med packandet. Jag måste vara klar i kväll, för jag vet ännu inte hur dags Djuvfeldts åkeri kommer och hämtar i morgon - det kan ju bli på förmiddagen.

PS:

Klockan har hunnit bli 21:15, och jag är äntligen klar. Så här mycket (litet) blev det, mindre än 1 m³:

Det är några enstaka saker till som jag skulle vilja ta ner, men inte så många/stora att de fyller en flyttlåda. Dem kanske jag kan ta i resväskan kommande år, om jag checkar in en väska. 

Tyvärr har Niclas på Djuvfeldts åkeri / Djuvfeldts transport inte hört av sig i dag, vilket känns lite oroväckande. Jag har ännu inte fått deras bankkontonummer dit jag - i förväg - ska betala in kostnaden för flytten. Och de har ännu inte talat om ungefär hur dags de tänker komma för att hämta sakerna i morgon. Det vore ju dumt om jag skulle bli bunden hela dagen, när jag är så få dagar i Stockholm. Ulf vill gärna att vi ska hinna göra något tillsammans, bara vi två.

Senast jag hörde av Niclas, som jag har haft mejlkontakt med, så satt han i lastbilen och körde ett flyttlass. Han lovade att mejla kontonumret, och han bad om mina telefonnummer för att den som kommer och hämtar i morgon lätt ska kunna nå mig. Hoppas nu att allt går som planerat!

Jag är väldigt trött förstås, men mår bra annars. I morgon får jag pyssla med småsaker (som att redigera flygfotona) medan jag väntar på flyttbilen. Jag är ju tvungen att hålla mig hemma tills de kommer. De har lovat att komma just i morgon! Det var ett villkor för att just de skulle få flyttningen. Mig skulle det förstås passa allra bäst om de kom redan på förmiddagen, för då skulle jag ha resten av dagen fri. Jag har bl a en del förberedelser inför Johans bröllop... Och så skulle jag gärna gå en promenad om det inte regnar.

PS2:

Jag fick just (21:50) ett sms från Niclas. Han sitter i lastbilen nära Barcelona i Spanien. Han kommer fram till deras spanska kontor i morgon bitti. Han vet inte hur dags killarna kan komma, men säger att han ska kontakta dem på morgonen och sedan kontakta mig. Jag ska också få kontonumret i morgon. Bra!

15-06-05:

I går (efter att ha skrivit mitt första PS) uppdaterade jag FileZilla, mitt ftp-program, och sedan dess har jag inte kunnat ansluta till servern. Nu när jag skriver de här raderna, så vet jag alltså inte när jag kan lyckas få ut dem på nätet. Jag har skrivit till one.com-support (mitt webbhotell) och frågat, och de kommer att svara under dagen. De svarar alltid inom 24 timmar. Hos FileZilla är det krångligare att få svar. Programmet har inte fungerat som det ska efter uppdateringen... Suck! Och just nu - dessutom...

Undrar om det skulle göra någon skillnad om jag avinstallerar programmet - och sedan installerar det igen? Fast i så fall får jag göra om alla inställningar.

Ännu (11:05) har jag inte hört något från flyttfirman... Alltså vågar jag mig inte utanför dörren.

Jag reagerar över att det är så mycket mörkare här i Sverige. Jag måste ha lampor tända även mitt på dagen. Det blir ljusare när solen lyser från en klarblå himmel... Jag fryser också, särskilt när jag har lagt mig för att sova. Ändå är det faktiskt 22° i mitt sovrum. Men jag är van vid värme nu.

Nu svarade one.com - de skriver att jag ska prova att uppdatera mitt FTP-lösenord. Det provar jag nu bums, så får vi se om det hjälper.

Nej, det hjälpte inte - suck. Jag kontaktar dem igen.

(I dag skriver jag inte "PS" var gång jag skriver något nytt - för ni kommer ändå att få läsa allt på en gång - när/om jag så småningom lyckas överföra min text till webben.)

Nu har klockan hunnit bli 13:35 och jag har ännu inte hört något från flyttfirman. One.com har heller inte hunnit svara. Jag vankar av och an (nåja, jag läser lite emellanåt), och kan inte göra annat än vänta, och vänta...

Jag har i alla fall redigerat (beskurit och komprimerat) mina flygfoton. Här kommer de:

Flygplatsen heter numera Alicante-Elche flygplats.

Jag blir glad de gånger vi startar ut över havet, och vädret är klart - eftersom jag gillar att se min hemtrakt från luften. Självklart väljer jag alltid en flygstol på planets vänstra sida på uppresan, och på högra sidan på resan ner - just för att kunna fotografera om, utifall, att... Nedan ser ni Alicante.

Här nedan ser ni både slottet Santa Bárbara och "pyramidhuset".

Här nedan ser ni den långa Playa Muchavista-stranden, och i bakgrunden El Campello.

Här kan ni se pirarna vid vår strand, playa Carrer la mar. (Bukten efter Playa Muchavista.)

Här nedan syns hur höga bergen som omger El Campello är.

Och här kan man se hur stora tomatodlingar som finns i närheten av oss. De har alla plast-växthus, vilket nästan ser ut som snö från luften.

Nedan ser man tydligt att den mittersta pirarmen är mycket kortare än de andra två.

Jag längtar hem när jag ser fotona - men ännu vill jag förstås inte resa tillbaka. Jag skulle inte frivilligt missa bröllopet i morgon. Och så vill jag förstås träffa min barn!

På det sista fotot kan man bara ana El Campello, men jag ser det.

Det är synd att jag inte kan skicka ut fotona ovan på nätet nu bums meddetsamma. Om åtminstone den detaljen hade fungerat... Men sådant är livet - både plus och minus.

Klockan går så långsamt. Nu är hon 14:25. Jag vill gå ut! Solen skiner. Jag är van att gå minst 4 promenader varje dag. Jag mår inte bra av att sitta stilla inomhus. Men jag vågar inte gå hemifrån...

Jag provade att avinstallera FileZilla, och sedan installera programmet på nytt igen - men det gjorde ingen skillnad. Det står fortfarande "kunde inte ansluta till servern" och "åtkomst nekad":

Jag har satt på en kanna grönt te. Jag får trösta mig med något... Jag har en tendens att äta i ett kör när jag är rastlös. Inte bra... Jag äter åtminstone inte onyttigt - bara för mycket. Nu ska jag äta grovt danskt rågbröd (från Pallas konditori), med brieost och massor med gul paprika.

Jag roar mig med att läsa på flyttfirmans webbsida: http://www.djuvfeldtsakeri.se Jag ser att de söker en chaufför. Kan det bero på underbemanning att jag ännu (16:25) inte har hört något från dem? Det är dålig stil att de inte hör av sig alls. Det var flera månader sedan jag bokade in just den här dagen för avhämtning. Det är ju bara i dag det är möjligt. Ägare till flyttfirmor tycks ha egna normer... Kommunikation är viktigt - även om man inte har något besked att ge (i det här fallet ett klockslag). Det står på deras webbsida: Vår målsättning är 100% nöjda kunder.

Annars har jag tömt Ulfs skafferi. Där hade han sisådär 1000 konservburkar. Jag har nämligen lovat att rengöra där inne. Men jag har ingen riktig lust att ta fram städsakerna än. (Ulf är ute på promenad, och ska handla lite på vägen.)

Äntligen! Klockan 16:29 ringde de - från Roslagens transporter (en konkurrent trodde jag, men kanske de samarbetar?). Det hade tagit längre tid hos föregående kund som hade mer än hon hade sagt. Killen som ringde trodde att jag hade fått ett besked om ungefär när de skulle komma, annars hade han kunnat ringt när han kom till föregående ställe och förstod att de skulle bli försenade... Kommunikationsbrist... Suck.

Nu vet jag i alla fall att de är på väg.

Nu (16:46) ringde dessutom Niclas. Han hade varit tvungen att lägga sig och sova, efter att ha kört hela natten. Det var därför han inte hörde av sig förrän nu. Han trodde att de som ska hämta hade hört av sig... Kommunikationsbrist!

Nu klockan 17:50 är mitt flyttgods avhämtat, infiltat och fastbundet i flyttbilen och på väg till lagret. Där kommer det att lastas om till en större bil för vidare transport mot Spanien. Det var alltså Roslagens Europatransport AB som hämtade - och de gjorde ett mycket seriöst intryck. Bl a satte de numrerade orangea märklappar på baksidan av alla mina saker och antecknade vad det gällde (t ex hyllplan, flyttbox, pall). Sedan fick jag en kopia på packningslistan.

Pust, så skönt att sakerna äntligen är hämtade nu. Får jag sedan bara mitt FTP-program att fungera så kan jag koppla av sedan. Men nu ska jag först gå en minipromenad.

   

Nu, klockan 19:05 fick jag hjälp av One.com's chattsupport. Jag behövde byta lösenord en gång till. (Måtte jag nu bara komma ihåg det nya. Jag har haft det förra sedan 2006.) Nu funkar allt! Toppen!

Nu kan jag äntligen koppla av (ja, sedan när jag har städat skafferiet) och samla mig inför morgondagen.

15-06-06:

Sveriges nationaldag + bröllop!

I dag har min son Johan gift sig med sin Linda, så nu är de man och hustru - herr och fru Lehrmark!

Det har varit ett fint, vackert, stämningsfullt, trevligt och roligt bröllop - med trevliga gäster och jättegod mat. Jag tog 488 foton, Robert både filmade och fotograferade, och så tog en proffsfotograf foton också. Men inte ett endaste foto ska ni få se - ännu. Nu är klockan nämligen 02:30 (mycket tidigt på morgonen den 7:e), och jag tänker gå och lägga mig.

I morgon ska jag till Upplands Väsby igen, för att titta på Johans och Lindas hus. Så tidigast i morgon kväll kan jag börja redigera foto... De var så vackra tillsammans, Johan och Linda, så fotona är värda att vänta på.

En sak till har hänt i dag. Sara har fyllt år!

Grattis på födelsedagen Sara!

15-06-07:

I dag har jag varit i Upplands Väsby och tittat på Johans och Lindas hus. Just nu ser det ut som en byggarbetsplats (eftersom de totalrenoverar), men det kommer att bli mycket fint! Det syns på de utrymmen som är nästintill klara.

Nu ska ni få se de första fotona från bröllopet. Inne i kyrkan fick bara proffsfotografen fotografera. De fotona blir klara först om några veckor. På fotona nedan är Johan och Linda alldeles nygifta. När de kom ut genom kyrkporten så blåste vi såpbubblor på dem - i stället för att kasta ris (eftersom såpbubblor är miljövänligare). Jag tycker att de är så vackra och fina tillsammans, Johan och hans nyblivna hustru.

   

   

Närbild på den vackra brudbuketten:

Efter vigseln åkte Johan och Linda ståndsmässigt från kyrkan - "nercabbat" och med privatchaufför.

Vi sågs förstås en dryg halvtimme senare, vid festlokalen. Därifrån ska ni bara få se två foton i dag, nämligen två på Ulf och mig, tagna på väg in i lokalen. Alla fotograferades på väg in. Linda fotograferade Ulf och mig, och jag fotograferade alla andra.

Ni ska få se ett foto taget i dag - men se det har inte jag tagit. Fotot nedan tog Trisha i dag på El Paseo, när hon och hennes granne Malcolm tog en promenad med alla fyra hundarna. (Wilda har fått låna en av Daisys klänningar, fast jag hade skickat med en sele. Trisha gillar klänningar!) Tydligen går det bra med hundarna. Daisy och Wilda leker dagarna igenom, och Bonnie och Stella tycker om att bli klappade. Så skönt att allt fungerar så fint! Trisha skrev, att under promenaden så var det många människor som kom fram och tittade och ställde frågor om våra söta hundar! Jag känner mig rik - för 3/4 är mina!

Foton från bröllopsfesten ska jag lägga in i morgon - om jag orkar och hinner (annars får ni vänta lite till). I morgon ska jag träffa Linda och Johan med fru, på eftermiddagen.

15-06-08:

I dag har jag träffat Linda samt Johan och Linda. (Jo, det är ganska förvillande att både min dotter och min svärdotter - heter Linda.) Vi träffades inne i stan och gick på glassbar tillsammans. (Stockholms glassfabrik - som har många spännande sorter och använder riktiga ingredienser. Jag åt 1 kula schweizernötglass + 1 kula kanelglass.) När glassen var slut satt vi länge och pratade, och därefter gick vi en promenad tillsammans. Det var roligt att umgås med Linda, Johan och Linda några timmar! Nästa gång jag ser dem blir troligen i mitten av augusti - när vi ska fira min mammas 90-årsdag i Skåne.

I kväll ska jag packa resväskan igen, för i morgon reser jag hem till El Campello. Klockan 07 på morgonen ska vi gå härifrån, Ulf och jag. (Ulf följer mig till Arlanda.) Det har varit intensiva dygn, och jag har inte sovit mycket. Sammanlagt kommer jag att ha varit hemifrån 6¼ dygn, men bara ha varit här 5½... På dessa få dygnen har jag hunnit mycket - lite mer än jag har hunnit berätta om.

Gissningsvis får ni vänta till onsdag innan jag hinner lägga in fler foton från bröllopet.

Nu ska jag ägna mig åt resväskan. Jag kommer säkert att få ner allt, men om väskan sen håller sig inom viktgränsen - det vet jag inte än. 

PS:

Nu är resväskan packad. Med stor möda fick jag igen locket (och jag hoppas blixtlåset håller), dessutom väger väskan 10,6 kg (6 hg för mycket alltså). Nu brukar de sällan väga handbagaget när det håller sig inom de tillåtna måtten, så det ska nog gå bra ändå. Jag kommer alldeles strax att stänga av min dator, för jag vill helst packa även min lilla axelremsväska i kväll. Det är ändå snart läggdags.

Mejl kommer jag inte att kunna läsa igen, förrän jag är hemma i El Campello i morgon kväll. Är det något akut så får ni ringa (eller sms:a) min svenska mobil tills jag har gått ombord på planet, och sedan min spanska när jag har gått av det igen. Kanske jag hinner uppdatera en rad om att jag kommit hem - i morgon kväll. Annars får det vara till onsdag förmiddag.

 

15-06-09:

Jag kom innanför dörren klockan 17:50. Resan har gått bra, men jag är mycket trött. Hundarna och jag blev SÅ glada när vi träffades igen! Här är varmt (29°) och skönt, och mina växter mår bra.

Jag kommer att berätta mer  i morgon...

15-06-10:

Det är så underbart härligt att vara hemma igen, här i mitt kära El Campello - och tillsammans med mina små hundar! Men jag skulle förstås inte ha velat ha resan till Sverige ogjord. Det var jätteroligt att vara med på Johans bröllop och så härligt att träffa alla mina barn samtidigt!

Jo, ni ska få se foton från bröllopsfesten - men inte riktigt än. Först ska ni få se några foton från hundarnas och min morgonpromenad.

   

   

Ni ska också få se två foton från Hässelby strand. Dessa symboliserar vädret så bra - mest sol men lite regn. (Det första fotot är taget från köksfönstret, och det andra från vardagsrumsbalkongen.

Gårdagens flygresa gick bra, och jag hade ovanligt trevligt på planet. Kvinnan på platsen bredvid mig var nämligen väldigt trevlig att prata med, så tiden gick fort. Vi bytte adresser med varandra, och jag hoppas att vi ses igen.

När jag kom fram till Trisha så gnydde hundarna högt när de såg mig, och svansarna viftade i full fart. Jag var nog likadan. Det blev pusskalas, och Daisy var också med. Trisha såg aningen trött ut, och pratade om att hon skulle städa - men hon bedyrade att det inte alls hade varit något besvär att ha hand om mina hundar. Det senare är nog inte riktigt sant, och jag är skyldig henne många tjänster. Men hundarna har haft det toppenbra, och jag är så tacksam!

Morgonens invägning gav följande resultat: Jag vägde 48,9 kg och innehöll 21,5% fett. Oj! Fast inte oväntat. Man kan inte äta stora bitar bröllopstårta och andra snabba kolhydrater dagarna i ända utan att det lägger sig på hullet. Nu ska jag först bara njuta några dagar, sedan ska jag ta itu med kilona som jag har gått upp. Det ordnar sig. Bonnie vägde 2840 gram (aningen för mycket), Stella vägde 1840 gram (lagom) och Wilda vägde 1640 gram (och har alltså vuxit även förra veckan). (Lustigt att alla hundarnas vikt slutade på 40 gram när vågen visar vikten med 5 grams intervall.)

Nu på förmiddagen ska jag tvätta de kläder som jag använde i Sverige, samt packa upp det sista ur resväskan och sedan ställa den tomma väskan i källaren. Däremellan ska jag kela med hundarna och njuta av vädret. Sedan kanske jag börjar redigera fotona från festen...

PS:

I dag kom min skatteåterbäring - så i dag har jag köpt en flygbiljett till Skåne (Alicante -Köpenhamn) via Iberia-Vueling. Jag vill varken missa mammas födelsedag den 19/8 eller hennes födelsedagsfest helgen före. Jag kommer att anlända till Kastrup klockan 16:50 fredagen den 14/8 och planet hem går därifrån klockan 17:30 fredagen den 21/8. Det blir inte så långt Skåne-besök som jag skulle önska, men jag har inte råd att betala hund- och växt-passning för flera dagar. Här ser ni flygbiljetten:

Nu är det dags för hundarnas och min mitt-på-dagen-promenad. Eftersom det är 29˚ varmt i dag, så kommer den att bli kort. Hundarna föredrar att gå långt på kvällen när det är svalare. (I morse passade vi också på att gå lite längre än vanligt.)

PS2:

Jag tar det väldigt lugnt i dag. Det behöver jag efter de superintensiva dygnen i Stockholm. Samma dag som jag reste upp så mejlade Conchi mig två foton av Wildas syster Omancha. Visst kan man se likheter! (Nana är tiken som hon ska ha till både avel och utställningar.) Wilda är sötast av de tre! Antagligen åker vi och hälsar på hemma hos Conchi nu i juni.

   

Och så här såg Wilda och Stella ut för en stund sedan, när de lekte på min säng. Det syns att Wilda snart är lika "stor" som Stella.

PS3:

Strax efter 20:30 gick musten ur mig helt. Jag har ännu inte kommit ikapp med sömnen. Alltså får ni vänta lite till på fotona från bröllopsfesten. Jag ska gå ut med hundarna nu, och sedan lägga mig. I morgon kommer en ny dag - fylld av nya möjligheter!

15-06-11:

Jag har behövt "göra ingenting" mest hela dagen i dag - så inga foton från bröllopsfesten har ännu blivit redigerade. Fast jag har träffat Paco och tillsammans med honom inspekterat Anettes och Håkans badrum (nästan klart, snyggt) samt Jans och Lenas badrum (med nya duschskärmväggar).

Och så har jag gått till Telefonica där den snälla expediten har hjälpt mig att avinstallera telefonsvararna på både fasta telefonen och mobilen. (Jag vill inte ha några, för jag hinner inte uppfatta vad spanjorerna talar in.) Jag hade försökt ringa Telefonica själv - men eftersom man möts av en telefonsvarare som pluddrar på så är det inte lätt. Och när jag tre gånger hade rabblat upp mitt telefonnummer, och maskinen påstod att den inte kunde uppfatta alla siffrorna, så gav jag upp. Kvinnan på Telefonica är mycket serviceminded, för sådant här ingår inte i hennes jobb.

Det har regnat här i dag, kanske en hel mm - men himlen har varit grå, och det känns verkligen ovanligt. På sitt sätt har det varit skönt med en sådan här mellandag, och frusit har jag inte gjort för vi har haft 25-26˚.

Det första fotot nedan tog jag i går när jag skulle gå och lägga mig. (Det var en smal remsa kvar till mig...)

De två följande tog jag i dag. Jag tycker att de är så söta, så söta, mina små flickor.

En kompis till Ulf skickade fotot på den här menyn. Stavningen är mycket intressant och ganska ovanlig! (Själv blev jag lite nyfiken på hur man gör råstekt köttfärssås.)

Nu ska jag sätta mig i min sköna läsfåtölj och läsa heminredningstidningar (en spansk och en svensk) med alla hundarna i knäet. Mysigt och avkopplande. Det känns som om jag har ett långt sommarlov framför mig nu - så avstressande och skönt.

15-06-12:

Vov och voff! Jag har ju glömt att berätta - att vi har varit på semester. Alltså, jag och Stella och Wilda har varit på semester. Vad matte hade för sig under tiden, det vet jag inte - för hon följde inte med oss. Kanske var hon hemma alldeles ensam hela tiden?

Vi hundar, vi åkte till Daisy och hennes matte - och så bodde vi hos dom vov-många dagar. Hos Daisy hade vi det så bra att jag inte ens hann sakna matte. Inne fick vi vara i ett vov-stort vardagsrum och ett vov-stort kök. Och vi fick hoppa upp i soffan om vi ville. Tyvärr var den för hög för mig och Stella. Men Daisy och Wilda - dom var i soffan. Fast på kvällarna så lyfte Daisys matte upp mig i soffan, och så klappade hon mig. Det var verkligen vov-mysigt.

Men det bästa av allt - det var utomhus! Daisy har en vov-stor trädgård och vi fick gå lösa hela tiden. Vov så härligt och skönt! Och praktiskt! När jag behövde kissa och bajsa så gick jag bara ut bland buskarna - och så kissade och bajsade jag. Och vi kunde springa när vi ville! Jag sprang lite, men Stella och Wilda och Daisy - dom sprang vov-mycket. Allra mest sprang Wilda och Daisy, för dom lekte jaga-leken varenda dag.

Men sen, när matte kom och hämtade oss. Då blev jag vov-glad. Ja, för då märkte jag att jag hade längtat efter henne i alla fall. Och sen så var det skönt att komma hem. Jag trivs nog allra bäst när allt är som vanligt. Och nu har jag hunnit kissa på precis alla dom vanliga ställena, både vid muren och palmerna. Ja, så nu vet dom andra hundarna att jag är hemma igen. Voff då!

PS:

Nu har jag redigerat resten av bröllopsfotona. Dessa har jag nu skickat ut på remiss till mina döttrar för att fråga om jag får lägga ut dem på internet. Så snart jag får svar så ska ni få se dem (eller de som återstår).

Jag läste att storleken på väskor som får tas ombord i kabinen på flyget kanske ska ändras. Många flygbolag tillåter nu bagage med maxmåtten 23 x 40 x 55 cm. Nu föreslår det  internationella luftfartsverket IATA att dessa mått ska minskas till 19 x 34 x 55 cm - för att alla kabinväskor lättare ska få plats ombord. Detta skulle innebär att väldigt många måste köpa nya kabinväskor - även jag. Och frågan är om väskindustrin hänger med. Så smala väskor som 34 cm brukar vara betydligt lägre än 55 cm (och tvärtom) - och de flesta av oss vill förstås ha så stor väska som möjligt. Nåja, beslutet är inte taget än, och flygbolagen är inte tvingade att följa dem - så vi får se.

Så länge får ni nöja er med att se några blommor som jag fotograferade. De första i Upplands Väsby, de följande på gården i Hässelby strand.

Och så får ni se några foton jag tog i morse, när jag och Bonnie - men inte Stella och Wilda, hade gått upp ur sängen. Först får ni se mina små kuddar (de största 30 x 40 cm). Jag ställer dem alltid mot kanten för att undvika att hundarna skitar ner dem. (Det räcker att det blir tassavtryck på underlakanet.)  När jag sover så ligger jag förstås på 1-2 av dem. Men på många av hundfotona står de alltså i bakgrunden.

   

Wilda la sig i hundarnas lilla soffa medan hon väntade på att jag skulle bli klar för morgonpromenaden.

Nu finns det förresten automatiska bollkastare för hundar. Se: https://www.youtube.com/watch?v=LDTsDxhmNVY (Fast de kostar närmare 1000-lappen, så jag ska fortsätta att kasta bollar själv.) Men visst är det en bra uppfinning! 

PS2:

Jenni har godkänt de flesta bilderna som hon är med på, men Linda jobbar till klockan 23 i kväll - så hon kan inte hinna titta förrän i morgon. Alltså får ni vänta en dag till. Fast tre foton kan ni få se i kväll. Ett på fotot som hängde vid ingången till festlokalen, ett på mig när jag fotograferar, och ett på Ulf på väg in till festen.

   

15-06-13:

Nu ska ni få se ytterligare 80 foton från bröllopet. (Kom ihåg att det alltid är frivilligt att läsa vad jag skriver - och att titta på alla foton.) Några av er har sett fram emot alla de här fotona! Det allra första är taget i kyrkan. Ni ser Annika, Jenni och Linda. Jenni skulle sjunga solo a cappella, och förberedde sig.

Resten av fotona är tagna utanför kyrkan. På det första (nedan) ser ni Lennart och Janita - brudens föräldrar.

Robert, min förste äkta make och tillika mina barns pappa, fotograferade flitigt och kom därför inte med på så många foton själv. Här lyckades jag dock ta ett foto framifrån (också).

   

   

 

Efter kyrkan förflyttade vi oss alla till festlokalen. Först minglade vi på gräsmattan utanför lokalen, medan vi väntade på brudparet. Vädrets makter var oss nådiga. Det var vått i gräset - men solen sken nästan hela tiden. (Det regnade dock innan vi gick in i kyrkan.)

   

   

   

Sedan kom Johan och hans Linda!

Lennart och brudparet välkomnade oss alla.

På det första fotot nedan kramar Robert om de unga tu. (Robert ser aningen kortare ut än han är, eftersom marken sluttar.)

   

Nedan ser ni, förutom brudparet, Jenni i sin vackra blå klänning.

   

Och här nedan ser ni först Janita och Lennart, och sedan Linda och Robert, på väg in i festlokalen.

   

Huvudpersonerna på väg in...

Lokalen var vackert dukad med plats för oss alla - vi var 68 personer! Det fanns förstås en placeringslista så att alla kunde hitta till sin plats.

   

   

Här ser ni menyn. Allt var verkligen gott! (Det fanns alkoholfria viner också, men jag valde ändå min favoritdryck vatten.)

Här ser ni festens toastmasters, Kerstin och Lina (Lindas vänner, tyvärr är jag inte säker på vem som heter vad). De var superduktiga! De guidade oss igenom kvällen, och talade tydligt, trevligt och med humor! De läste även upp de telegram som hade inkommit. Fotona på dem är tyvärr alla tagna på håll och i motljus.

   

   

   

Lennart, Janita, jag, Robert, Annika och Lindas väninna i ljusblått (nedan) höll alla tal.

På fotot nedan ser ni Ulf, i bortersta raden - ungefär i mitten.

Nedan får Johan och Linda leka "sko-leken". Den går till så att paret sitter med ryggarna mot varandra. De har tagit av sig skorna, och har dels en av sina och dels en av partnerns i händerna. Sedan får de frågor som rör paret. Om rätt svar är Linda ska båda räcka upp hennes sko, och om rätt svar är Johan ska de båda räcka upp hans sko. Ju oftare de räcker upp likadana skor - desto bättre känner de varandra. Johan och Linda lyckades pricka rätt på det mesta. Nedan svarar de på vem av dem som har bäst klädsmak... En enda gång tvekade båda, och räckte inte upp någon sko. Det var på frågan "Vem av er är mest långsint?" - för det är ingen av dem.

Nedan tackar Johan och Linda för att vi har kommit till festen. (Jo, det var ju ingen större uppoffring precis. Vi hade alla roligt och njöt av den goda maten. Men alla som var bjudna kunde förstås inte komma. Min mamma och mina syskon hörde till dem som tyvärr inte kunde komma. Mamma ville gärna men skulle inte ha klarat att resa så långt. Hon är trots allt nästan 90 år! Lindas halvsyster kunde inte heller komma, fast hon bor nära - för hennes son gifte sig samma dag! Så kan det bli ibland.)

Därefter minglade vi alla i rummet bredvid medan serveringspersonalen röjde rummet så att golvet blev tomt. Och sen blev det dags för brudvalsen. Johan är en van dansör och Linda fick förmana honom i förväg så att han inte skulle ta för långa steg (det tillät nämligen inte hennes långa klänning). Det blev en tjusig brudvals. Jag fotograferade från ena hållet och Ulf från det andra. (Många andra fotograferade också - men deras foton har jag inte fått se.) Tyvärr är det svårt att ta bra foton på rörliga motiv i en inte alltför ljus lokal... (Jag tog några med blixt, och några utan.) Linda skötte musikanläggningen.

   

   

   

   

Johan snitsade till avslutningen lite, och avslutade dansen med en kyss.

   

Därefter dansade Johan och Linda med Lindas föräldrar - och sedan med Robert och mig.

Och därefter fick alla som ville dansa. På de tre första fotona nedan ser ni när jag dansar med Robert. Robert är en duktig dansör, vilket man tyvärr inte kan säga om Ulf. (Ulf varken kan eller vill dansa - tråkigt nog.)

   

Kvällens skickligaste danspar var utan tvekan Robert och Linda, som ni nedan ser svänga loss i en bugg.

   

   

Själv fick jag bugga med min son. Det var jättekul! Varken Johan eller jag dansar så mycket numera  - men takterna satt i. (Vi gick alla på dansskola, mina barn och jag, på den tiden när barnen fortfarande bodde hemma.)

   

   

Senare blev det annan typ av dans. Här ser ni de båda Lindorna.

Bröllopstårtan var en tjusig sak (dessutom mycket god). Det var inte helt lätt att skära ut den fösta biten - men Johan och Linda lyckades.

   

Jenni sjöng ännu en vacker sång a cappella. Hon har en fantastisk röst, min Jenni!

   

Vi minglade vidare... Nedan ser ni Linda, Johan och Linda småprata.

   

Linda och hennes väninna provsmakar en dryck, och på fotot efter ser ni bl a Roberts systrar.

   

Dagen efter bröllopet var jag i Upplands Väsby för att titta på Johans och Lindas hus (vilket jag har berättat om). Först träffades vi hemma hos Lindas föräldrar. Där fick jag för första gången träffa Marie, Lindas halvsyster (och Lennarts äldsta dotter). Det är förstås hon i mitten på fotona nedan.

   

Jag tog också ett foto av Johan och Linda. De såg precis lika kära ut som vanligt. Men nu är de herr och fru Lehrmark!

Fick jag med alla 80 fotona? Nej jag ids inte kontrollräkna jag heller.

Hundarna och jag besökte djuraffären Madagascar i förmiddags. Jag köpte torrfoder till Wilda. Tyvärr blev mina hundar så rädda att de skällde som besatta. På vad? Jo, på en STOR men mycket väluppfostrad hund - som stod alldeles tyst och lydde sin matte perfekt. Men den rörde sig ibland... Det tog ett tag att lugna ner mina små, och helt slappnade de inte av. Det är enklare att lämna hundarna hemma när jag ska handla, men det är nyttigt för dem att vara med (i de affärer där hundar är tillåtna). Bonnie hann titta längtansfullt på alla burfåglarna, men Wilda morrade lite åt dem - för säkerhets skull. Längre fram så skaffar jag kanske fåglar också. Jag tycker mycket om djur!

I dag är det 29˚ i luften, och 23˚ i havet. Himlen är nästan blå, men inte helt. Jag ska strax ut och gå en liten extra promenad för mig själv. Jag behöver röra på mig. (När jag sitter stilla framför datorn så länge som jag gjorde nu när jag la in alla fotona ovan - då får jag ont i nacken och axlarna.)

15-06-14:

Så har det blivit en ny dag - fylld av nya möjligheter! Själv började jag med att vara flitig; tvätta en omgång tvätt samt dammsuga och våtmoppa golvet. Så nu kan jag med gott samvete lata mig resten av dagen. Ute är det varmt (29˚) och soligt, som det nästan alltid är så här års. Jag njuter! Jag funderar lite på att gå ner och bada, men vi får se. Just på söndagarna är det ju lite trängre på playan än annars.

Nästa vecka blir det svensk-invasion här i El Campello. Nåja, men eftersom totalt 4 svenskar kommer hit, så blir det i alla fall en tillfällig ökning av antalet svenskar i El Campello...

På måndag kommer Jan och Lena för att bo i sin ännu omöblerade lägenhet en vecka. (De ska sova på uppblåsbara madrasser, och har fått låna ett litet bord och ett par hopfällbara stolar av mig.) De ska planera, göra iordning, och inhandla badrumsmöbler på Ikea. (Paco ska sen skruva fast badrumsskåpen på väggarna.) Jan och Lena kommer inte att flytta hit på riktigt förrän senare i år.

Och på tisdag kommer Anette och Håkan ner för att bo en vecka i sin lägenhet. Jag hoppas att de blir nöjda med sitt nyrenoverade badrum. Det ser ljust och fint ut!

PS:

Några foton från vår (ganska korta - på Bonnies inrådan) mitt-på-dagen-promenad:

Vov på er! Tänk så mycket smartare jag är än matte. Ja, hon är så dum att hon går i solen - nu när det är vov-varmt ute. Hon vill bli brun säger hon. Men - det är ju bara att låta bli att tvätta sig på några veckor - då blir man brun...

Jag, som är en ovanligt klok hund - jag går förstås i skuggan. I skuggan bredvid muren går jag. Där finns bara lite skugga, men den räcker till mig.

Och så säger jag till Stella och Wilda att dom också ska gå i skuggan.

   

Fast Wilda hon har inte lärt sig lyda än. Så henne får jag säga till flera gånger. Och förklara - att man blir varmare och törstigare om man går i solen.

Ja, vov ett sånt besvär det är att uppfostra valpar! Vov-vov-voff då!

Jag såg Rolph (han som är tyskfödd och hemlös) i dag, och stannade och pratade en stund. Han såg inte riktigt pigg ut. Han förklarade att han hade blivit biten av något när han sov, han visste inte av vad. Armen hade svullnat upp och sedan hade han sovit i ett dygn. Nu har svullnaden lagt sig, och han börjar bli piggare igen. Han har ibland fått in stora spindlar, och en gång en lång grön orm, i tältet. Tältet är gammalt och slitet och det går inte längre att stänga. Han hoppas att så småningom kunna tjäna ihop pengar till ett nytt. Om jag hade haft ett tält liggande i förrådet så hade jag gett honom det, men nu har jag inget. Sådant gav jag bort innan jag emigrerade till Spanien 2006. Jag har bara kvar en sovsäck och ett sovsäcks-överdrag i goretex, men det senare har han ingen nytta av. Han behöver kunna få plats med sina få ägodelar i tältet, särskilt de nätter som det regnar. Jag önskar att jag vore rik nog för att kunna köpa ett tält åt honom, men jag är tvungen att hushålla med min lilla pension...

Nu ska jag ut en runda för mig själv. Hundarna har lagt sig till ro för att smälta lunchen...

PS2:

På vår tidiga kvällspromenad fick vi syn på 3 "levande statyer". Men då hade jag tyvärr inte kameran med. På sena kvällspromenaden stoppade jag kameran i bakfickan, osäker på om "statyerna" skulle vara kvar. Det var de - men nu satt de ner. Det var egentligen mer effektfullt när de stod upp - men att stå alldeles blickstilla en längre tid tar förstås oerhört på krafterna. Här ser ni hur levande "lergubbar" ser ut:

Bara ögonen rörde sig, men de gjorde tummen-upp när de såg att jag fotograferade. Sen är det väl meningen att man ska lägga en slant, men jag har aldrig pengar med mig när jag är ute med hundarna.

Många föräldrar skickade fram sina barn för att lägga en slant i lådan. Barnen tittade förundrat på männen, och var inte riktigt säkra på att de levde - förrän de bockade alla tre, när de fick slanten.

Hundarna reagerade inte alls. Folk som folk tycktes de tänka...

15-06-15:

I dag tar vi det ganska lugnt, mina små och jag. Jag har suttit på balkongen och läst lite (har ca 20 sidor kvar i Nya självläkande människan, men varvar med heminredning) - och hundarna har gnagt på råhudspinnar. Ute är det underbart skönt!  (Fast i förmiddags bytte jag lakan, tvättade de använda, och la dem i linneskåpet när de hade torkat. Så någon liten nytta har jag gjort.)

Jan och Lena är nu på väg hit...

Tyvärr säger väderleksprognosen att det är risk för åskregn i kväll, och för ytterligare några stänk i morgon förmiddag. Tur att de inte kommer ner bara för att sola och bada...

   

       

Det är sällan jag kan följa flygningen på slutet för jag brukar vara på väg för att hämta vid flygplatsen, men Jan och Lena har beställt taxi. Det var en intressant sväng planet gjorde, väntade de på landningstillstånd tro? Men sen flög planet rakt mot landningsbanan.

Det står på Flightradar att planet landade 18:08. Visst är det fantastiskt att man kan följa en flygresa så här i realtid!

När Jan och Lena så småningom har fått ut sina incheckade väskor och satt sig i taxin, så hör de nog av sig till mig. Det är nämligen jag som har nyckeln till deras lägenhet. (Resten finns hos Fiona som hjälpte till vid köpet. De får de hämta en annan dag.) Jag ska alltså möta dem vid deras port för att överlämna nyckeln. Det ska bli kul att träffa dem, även om det bara blir som hastigast i kväll. Men vi har planerat att ses redan i morgon igen.

15-06-16:

                       

Ett stort grattis på födelsedagen Ulf!

 

PS:

I dag har Jan, Lena och jag varit på Ikea i Murcia. De skulle köpa en garderob, några badrumsskåp etc - allt för att få sin nya lägenhet beboelig (enl svensk standard). De stora möblerna får de hemlevererade i morgon - och sedan har de att göra med att montera allt... Själv köpte jag bara några småsaker den här gången. 

På morgonpromenaden såg jag att vi strax skulle förlora vår fina balkong-utsikt för några månader framöver - så jag tog de här två fotona:

Nu ser utsikten ut som nedan. Visst förstår jag att ungdomarna tycker att det här "vattenlek-landskapet" är roligt, och visst förstår jag att firman tjänar en hel del pengar på att ha det uppsatt (uppblåst?) över sommaren. Men vackert är det INTE!

Nu ska jag ägna mig lite extra åt mina kära hundar, för de fick ju vara ensamma i nästan sex timmar i dag. (Lite väl länge, men jag tror att de sov det mesta av tiden. Fast de hade förstås tråkigare än vanligt. Och Bonnie hade kissat en stor pöl bredvid smådjurstoaletten...)

15-06-17:

Det är full fart på Jan och Lena. De kommer säkerligen att vara helt slut när de återvänder till Sverige. I dag har jag skjutsat dem till Carrefour där de har köpt kyl/frys, tvätt- och diskmaskin. (Sådant finns inte i nya spanska lägenheter, utan det får man köpa själv.) Carrefour-leveransen kommer på fredag, och Ikea-leveransen nu i kväll. I morgon ska vi träffa byggmästaren, och på fredag ska vi träffa Paco. Jag är med som tolk. (En ganska dålig tolk, men jag kan i alla fall mer spanska än Jan och Lena.) Men det är kul att kunna vara till någon hjälp. Det ska bli roligt när Jan och Lena flyttar hit mot slutet av året.

Nu är Anette och Håkan också här, men dem har jag ännu inte hunnit träffa. Kanske till helgen?

Även i dag har mina små fått klara sig själva lite mer än vanligt. Men i morse gick vi alla till veterinären där Bonnie blev vaccinerad (mot Leishmaniasis), och alla 3 hundarna fick klorna klippta. (50 € totalt = inget extra för kloklippningen.)

15-06-18:

Det var så skönt ute på morgonpromenaden. Jag tycker om att vara ute medan det fortfarande är ganska folktomt. I morse, strax före kl 8, mötte vi bara enstaka hundägare och motionärer. Om ett par timmar kommer förmodligen både stranden och El Paseo att vara fulla med folk.

Bonnie är fortfarande dålig efter vaccinationen. Små hundar brukar vara det upp till 36 timmar efter en Canileish-vaccination. Bonnie gick så långsamt i morse, och hon hade kräkts i natt. Men när jag vet vad det beror på, och att hon snart kommer att vara bra igen, så behöver jag inte bekymra mig - bara pyssla om henne lite extra. Wilda kan inte vaccineras än, hundar ska vara minst 9 månader gamla. Men jag har svårt att föreställa mig att hon skulle kunna gå så långsamt som Bonnie gjorde i morse - lilla Wilda som alltid studsar runt och undersöker precis allt.

   

I dag ska vi träffa byggmästaren nu på förmiddagen, hemma hos Jan och Lena. De ska prata om de ytterligare köksskåp som byggmästaren ska sätta upp i Jans och Lenas kök - och jag ska försöka bistå med viss tolkning.

PS:

Jag tittade i dag på min trevliga grannes webbsida: http://www.jyoti-yogi.com/. (Min granne Maryvonne - som bor mittemot oss, är fransyska och yogalärare, och talar perfekt engelska.) Det är fantastiskt så vig och vältränad hon är! Jag måste fråga vad det kostar att delta i hennes kurser (som hon bl a har här på stranden i El Campello). Yoga verkar vara väldigt nyttigt för både kropp och själ. Fotona nedan har jag lånat från hennes webbsida (utom den nedersta som jag tog själv härförleden).

   

   

   

PS2:

Det behövdes ingen tolkhjälp i förmiddags. Byggmästaren hade nämligen med sig sin svärson Pablo. Och Pablo, som har bott flera år i Malmö, talar flytande svenska. Det är Pablos visitkort ni ser nedan. Han säljer och installerar AC-anläggningar, men gör tydligen även en del andra småjobb. Eftersom byggmästaren dessutom är mäklare så har de tillsammans ett stort kontaktnät inom byggbranschen. Jag vet varken om de är bra och/eller håller rimliga priser (än), men de är båda trevliga och så är det förstås en klar fördel att Pablo talar svenska.

I morse lyxade jag förresten till frukosten. Jag åt en (halvonyttig) spenat-empanadilla till mitt frukostte. Dessutom har jag, sedan en tid tillbaka, börjat använda mitt "fin-porslin" till vardags. I morse drack jag ur en mugg från Pip studio. Jag blir faktiskt gladare av att dricka teet ur en vacker kopp. (Men jag handskas förstås extra varsamt med finporslinet, för jag vill behålla det många år framöver.)

Nu har det blivit dags för vår mitt-på-dagen-promenad. Bonnie är fortfarande inte i form.

PS3:

Jag hade inte tänkt ta kameran med, men det var tur att jag gjorde det. Vi mötte nämligen Kiko som dels var nyklippt och dels hade sin nya sele på sig - och Josefina bad mig att ta några foton för att skicka till sonen i Madrid. Nu visar jag fotona även för er. Jag tog flera där Wilda och Kiko lekte, men de blev samtliga alltför suddiga eftersom hundarna inte var stilla en enda sekund.

   

   

Efter kompisträffen, och lite hundsnack i skuggan under palmen, så ville mina tre gå åt var sitt håll... Just i dag lät jag Bonnie bestämma, och hon valde att gå hem.

Eftersom promenaden blev kort så ska jag strax gå ut en promenad för mig själv. Det är så härligt ute - blå himmel, sol, 29˚, och en lätt bris från havet. Stackars Jan och Lena som inte hinner njuta av vädret. Just nu så monterar de Ikea-skåp...

15-06-19:

Jag önskar er alla en trevlig midsommarhelg!

Här i El Campello är det en alldeles vanlig vardag. Jag tog några foton under vår morgonpromenad, för jag tycker om det varma ljuset på mornarna.

Strandstädningen pågick...

Nu är Bonnie sig själv igen, men det tog nästan 30 timmar innan hon piggnade till. Skönt att hon mår bra nu!

   

   

Jan och Lena har redan slitit ut en skruvmejsel och bad att få låna en av mig. Stackarna! Men det kommer att bli fint när allt är klart! I dag ska vi träffa Paco på förmiddagen för att diskutera vad han ska hjälpa Jan och Lena med.

PS:

Jag läste i dag att den spanska sommaren officiellt börjar söndag den 21 juni klockan 18.38, men det stod ingen förklaring till klockslaget. Jämfört med det svenska midsommarvädret som ni har (stackare!) - så har det varit högsommar här ett par månader redan... I dag, och de närmaste dagarna, ska vi ha sol och blå himmel, 28-29˚ i luften och 23-24˚ i havet, samt UV-index 8-9.

Träffen med Paco avlöpte bra, men klockan 16 ses vi alla igen - för då tar Paco elektrikern med sig. Svensk och spansk standard skiljer sig som bekant åt en del, och det är bra att vara så tydlig som möjligt. Jan och Lena vill ha svenska armaturdosor i taket (precis som jag), något som spanjorerna aldrig har sett.

PS2:

Jag läste ut Nya självläkande människan häromdagen, och jag ska berätta lite om vad jag lärde mig genom att läsa boken. Men just nu hinner jag inte skriva om detta. Kanske nästa vecka?

PS3:

Elektrikern Angel, som är en granne till Paco, har faktiskt en riktigt informativ webbsida (ovanligt i Spanien), där det också framgår att han är behörig elektriker: http://www.electricidadmiralles.es/

15-06-20:

I förmiddags tittade Anette och Håkan inom en stund. Jag fick en fin bok av dem, som tack för att jag har hjälpt dem i samband med deras badrumsrenovering. Och i morgon kväll ska de bjuda mig på middag på restaurang. Det blir säkert gott, och trevligt sällskap vet jag ju att jag får!

Annars har jag varit ganska slö i dag, och inte gjort mycket mer än njutit av vädret och promenerat med hundarna. Men nu, klockan 18, fick jag ett ryck och satte i gång en tvättmaskin.

Jan och Lena har varit desto flitigare. De har skruvat och skruvat på sina Ikea-möbler, och jag tror att de är nästintill klara nu. Det vore dem väl förunnat att få ta det lite lugnt den sista dagen de är här (den här omgången), men Lena talade något om att städa. Ja, det är onekligen en del att göra när man ska flytta till en ny lägenhet.

Själv bygger jag mina sandslott medan jag drömmer om att vinna en massa pengar - så jag kan köpa en "åldringsvänlig" lägenhet så småningom. Just nu bor jag förstås alldeles utmärkt, så jag klagar inte - jag bara fantiserar. Det vore väldigt roligt att inreda en alldeles ny lägenhet! Allra helst hade jag velat vara med redan på planeringsstadiet, så jag kunde påverka planlösning och materialval. Vilken lyx det hade varit!

15-06-21:

Så har ännu en underbar dag börjat här i El Campello. Jag måste säga att jag trivs så bra, i alla synnerhet på somrarna. Framförallt beror det förstås på att vädret alltid är fint sommartid (och att jag slipper frysa), men också för att jag får rå mig själv. Jag trivs med att bo ensam (hundarna oräknade). Utan mina "gräsänke-perioder" så hade jag nog inte klarat av att vara gift. Det är väl något fel på mig, antar jag - eftersom människan i grunden är ett flockdjur. Men jag har alltid varit sådan att jag har trivts med att vara för mig själv (även som barn). Bl a njuter jag av tystnad... Sedan är jag väldigt social - samtidigt - och jag tycker om att umgås med folk, och samtala. Jag skulle inte klara mig utan mina goda vänner! Tänk så tråkigt livet skulle vara utan dem! Men jag behöver bådadera i lagom proportioner. Kanske 2/3 ensamhet och 1/3 umgänge?

Dagens balkongutsikt:

Mina små vilar sig när jag sitter vid datorn. För ovanlighetens skull har Wilda valt att lägga sig nära Bonnie, i stället för nära Stella.

15-06-22:

I morse skjutsade jag Jan och Lena till flygplatsen. De var trötta, men nöjda med sin vecka.

I går kväll bjöd Anette och Håkan mig på en tre-rätters-middag på lyxiga restaurang El Burgoñon vid El Paseo. Maten var mycket god, och vi satt och pratade ända till klockan 23. Gott och trevligt - som jag förutspådde! Det blev sedan en ovanligt sen promenad med hundarna, och därefter direkt i säng (eftersom jag skulle upp ganska tidigt i morse).

Jag fick just besked från Djuvfeldts transport att mitt flyttgods kommer att avgå från Sverige den 8 juli. (Men exakt vilken dag det kommer fram vet vi ännu inte, gissningsvis en knapp vecka senare.)

Nu ska jag småpyssla och ordna lite, men kanske jag går ner och badar i eftermiddag...

PS:

Det är mycket folk på stranden i dag, trots att det är måndag. Det är 30˚ i luften och 24˚ i havet, så alla som kan passar förstås på att ta sig ett dopp.

Vov på er! Jag har haft vov-många viktiga saker att göra idag, så jag har varit mycket upptagen. Först så har jag försökt uppfostra Wilda lite - men hon vill inte alls bli uppfostrad. Och då är det vov-svårt!

Och sen så har jag haft väldigt många intressanta saker att lukta på. Särskilt en fläck var jag tvungen att lukta vov-länge på. Matte sa "Kom Bonnie" flera gånger, men jag hade inte tid. Fast efter en lång stund så gick jag vidare.

   

Ja, för jag kom att tänka på - att när vi kommer hem, då brukar vi alltid få mat. Och då fick jag förstås vov-bråttom. Vov-voff!

PS2:

Nu har jag tillbringat 1½ timme på stranden. Det var skönt att sola - och ännu skönare att bada! Jag hoppas att jag fick en lagom dos sol, på min fortfarande ganska bleka hud. (Jag solar hellre en kortare stund, än riskerar att bränna mig.)

PS3:

Jag har en längre tid behövt flera lådor. Lika länge har jag önskat att det hade funnits lådor att köpa till Billy-hyllorna, men se det finns inte. (Nu när min 60 cm breda Billy-bokhylla snart kommer ner, så har jag så många hyllor som jag behöver, men lådor saknar jag alltså.)

Jag behöver många lådor (ju fler desto bättre), men själva möbeln får inte vara djupare än 40 cm - vilket gallrar bort de flesta byråar, bufféer, skänkar och köpmansdiskar. Dessutom vill jag helst ha en möbel antingen i björk eller vitlack. Nu har jag hittat en perfekt köpmansdisk på Maisones du monde. Den här:

Trots att den har hela 19 lådor, är den bara 40 cm djup (och 94 cm hög, samt 180 cm lång). Det är bara den lilla haken att den är alldeles på tok för dyr. Den kostar 649,90 €! Visserligen en kvalitetsmöbel som håller "i evighet", men i alla fall. Den något mindre varianten nedan (höjd 83 cm och bredd 95 cm) är också för dyr - 299,90 €.

Varianten nedan är också 40 cm djup (80 cm hög, och 120 cm lång), men även den är för dyr -  599,90 € (och inte lika snygg).

Ikeas alternativ, Hemnes (249 €) och Hurdal (349 €), är båda 50 cm djupa - och skulle upplevas som alldeles för klumpiga i förhållande till min övriga inredning.

Återstår lilla Rast i obehandlad furu (30cm djup, 62 cm bred och 70 cm hög), som bara kostar 24 €. Den måste man måla (men jag har vit färg i förrådet), och så skulle jag behöva 2-3 stycken. Och lika snygg är den inte. Fast 2-3 Rast har jag råd till...

Så nu grubblar jag på om jag ska köpa två, när jag ändå åker till Ikea igen om en dryg vecka (för att köpa ett par badrumsbelysningar åt Jan och Lena som Ikea hade slut på när vi var där, men som ska sättas upp samtidigt som badrumsskåpen). Det tål att tänka på - vänta på att köpa "snyggt och dyrt" eller köpa "fult och billigt" nu... Fast funktionen är ju nästan densamma, och jag behöver lådorna snarast.

Min inredning består av många kompromisser, men det kan bli ganska bra och funktionellt ändå (även om jag emellanåt drömmer om snyggare alternativ). Det är förstås alldeles för mycket att hoppas på - att Maisons du monde ska rea ut köpmansdisken... Internet-butikerna Westwing Home & Living och Achica säljer liknande möbler som Maisons du monde - men för ungefär halva priset. (De har inget lager, därav de lägre priserna. Man kan boka varan under 4 dygn om den inte säljs slut innan dess, sedan beställs varorna direkt från fabrikerna, och levereras till kunden några veckor senare.) Fast där har jag ännu bara hittat för dyra, och för djupa, varianter (men väldigt många snygga).

Det är lättare att ha bra ordning om man har många lådor! Och jag tycker mycket om att ha ordning - även om man kanske inte kan tro det när man ser hur mitt hem ser ut för närvarande...

15-06-23:

Ännu en varm och solig dag har börjat här i El Campello. Eftersom jag fick en alldeles lagom dos sol i går, så står jag över solande och badande i dag. Det är bra att låta huden vila åtminstone varannan dag. Städning däremot, tycks det vara dags för nästan varenda dag. Alltså bör jag både dammtorka, dammsuga och skura golvet i dag - även om jag inte precis har lust.

I dagens mejlreklam såg jag ytterligare två byråar som båda är max 40 cm djupa (och kostar 200 €). Jag tycker att den blommiga är väldigt söt! Men de här båda varianterna ställer krav på resten av inredningen - för om inte allt går i färg så blir det fel. Jag föredrar neutrala möbler, eftersom de passar i alla rum (så jag lätt kan möblera om ifall behoven ändras). Helst bör jag inte blanda in fler färger än björk och vitlack, som jag redan har. (Vill jag ha variation så kan jag ju alltid byta kuddfodral...)

       

Jag grubblar fortfarande på om jag bör köpa två billiga och hyfsat funktionella Rast-byråar (så länge) även om det inte är vad jag vill ha (på sikt). Tänk om jag hade kunnat hitta en lagom stor begagnad köpmansdisk... Det hade varit toppen! Kanske borde jag leta dagligen på milanuncios (http://www.milanuncios.es/), den spanska motsvarigheten till Blocket? (Jag har tittat lite utan att hittat något, och för det mesta skriver de inte ut måtten.)

PS:

Var jag ska få plats med byråarna? Jo framför vardagsrumsfönstret (eg balkongdörrarna som vi inte använder) där jag nu har blomsterborden. (De senare är förresten 32 cm djupa, 74 cm långa och 70 cm höga (men 60 cm till hyllan där växterna står). På fotot nedan står den ena blombänken längre ut än den andra, eftersom jag sommartid har den ena dörren på glänt för luftcirkulationens skull. (Tvärdrag = gratis AC.)

Byråarna som ska ersätta blomborden ska helst inte vara högre än 70 cm - OM jag ska fortsätta att ha växter framför fönstret, annars tar de för mycket ljus. En högre byrå (som köpmansdisken jag önskar mig) innebär att nästan alla växterna måste flytta ner till mitt rum och gästrummet. (Där kan de sedan fortsätta att stå på blomborden.) Det är mycket att tänka på. Enda fördelen med att ha så pass ont om pengar att man inte bums kan köpa vad man behöver (vill ha) - det är att man får längre betänketid. Jag hinner fundera in i minsta detalj - så jag precis vet hur jag vill ha det och vad som blir bäst.

Jag plockade nyss fram några hundleksaker som har varit undanlagda ett tag. Wilda blev överlycklig för den lilla blågröna luddiga bollen (som eg är en kattleksak), och lekte länge med den. Men nyss hörde jag att hon lekte med en av pip-leksakerna, och nu skäller hon på en boll som låter när man rullar den (eftersom den har en bjällra inuti). Hon leker dagarna i ända, lilla Wilda.

   

PS2:

Nu har jag monterat den enda Ikea-möbel jag köpte när jag häromdagen var på Ikea tillsammans med Jan och Lena. Jag egentligen var det de som köpte möbeln (IKEA PS 2014 Ståbord för laptop) till mig - för precis när jag skulle betala i kassan så norpade Lena åt sig utlämningspapperet och så betalade hon. Jag har funderat på att köpa ett sådant bord sedan jag först såg dem - för kroppens skull. Det lär vara mycket hälsosammare att stå upp när man använder sin dator! Tyvärr är bordet gjort i plåt (jag föredrar trä), men det är vitt samt litet och nätt. (Mitt nymonterade bord t v och bild ur Ikeas webbkatalog t h.)

   

Fast det här bordet har jag inte bestämt var det ska stå än. I sommar ska jag ha det i vardagsrummet. Där är det bättre internet-mottagning (och dessutom bättre utsikt). Men om det kan stå kvar till hösten när Ulf kommer ner igen, det återstår att se. Nu ska jag först ställa bordet på plats, och se om det blir bra så som jag har tänkt mig (i så fall får ni se foton i morgon) - och sedan ska jag flytta upp min dator. Då får jag loss skrivyta på mitt skrivbord, för som det är nu har jag ingen annan plats att sitta och skriva (ni vet sådant man gör med papper och penna) än vid min matplats i köket (vilket inte är optimalt).

PS3:

Jag har suttit och läst en stund, vid matbordet i vardagsrummet. Hundarna har legat nära mig, i var sin fåtölj. Bonnie valde den stora läsfåtöljen, medan Stella och Wilda valde var sin av de små "hundfåtöljerna". Visst är de söta alla tre!

   

PS4:

Jag har glömt att berätta att det är Noche de San Juan i kväll. Här i El Campello firas detta med att man tänder eldar på stranden och har picknick. I Alicante har man gjort stora figurer av papper och trä som man eldar upp. (Jag funderade lite på att åka in till Alicante för att fotografera Hougeras-figurerna innan de eldas upp, men orkade inte. Kanske nästa år?)

Man firar "årets kortaste och mest magiska natt" genom att tända brasor för att hedra San Juan Bautísta = Johannes Döparen. Det sägs vara en hedniskt tradition från början. Kanske en variant av vårt midsommarafton-firande? (Bilden nedan från webben.)

I kväll (21:30) hade jag tänkt gå vanliga rundan längs El Paseo, men Bonnie vägrade gå ditåt eftersom hon kände brandröken. Så vi gick längs San Bartolomé i stället... (Det var 26˚ varmt, så jag frös inte fast jag var klädd i axelbandlös solklänning!)

Tyvärr skjuter spanjorerna smällare också - de är ju väldigt glada för sådant. (Så jag undrar om vi kan sova i natt?)

15-06-24:

Spanjorerna sköt smällare lite då och då fram till drygt midnatt. När det sa pang så kröp hundarna lite närmare mig, men de blev inte rädda. Vi fick sova nästan hela natten i alla fall...

Jag tittade in i Mios webbutik (mio.se) i går. Där hittade jag en ganska snygg byrå (Strömstad) som är 39 cm djup (88 cm bred och 80 cm hög). Den är i vitlack, har betongliknande top i kompositmaterial, och kostar 3995 kronor. Även den är således för dyr - och dessutom så skulle det tillkomma ganska mycket i frakt... Men måtten är bra!

Ulf tycker att jag redan har för många förvaringsmöbler. Tja, det måste man ha om man har (för) många saker... Om man däremot har för få förvaringsmöbler i förhållande till antalet saker, så blir en hel del liggande framme - och det ser väldigt stökigt ut. Dessutom blir det svårstädat... Jo, på sikt gör jag nog klokt i att gallra rejält bland mina tillhörigheter. Jag har mer än jag behöver av en hel del. Ändå har jag gallrat ut i omgångar - men tydligen inte tillräckligt. (Fast det är böckerna som tar störst plats - och dem vill jag inte göra mig av med, möjligen någon enstaka.) Men även om jag gallrar ut en hel del - så saknar jag lådor. Så någon form av byrå-skänk-buffé-köpmansdisk måste jag köpa. Helst en snygg med många lådor!

Jag lovade att skriva lite om Sanna Ehdins bok Nya självläkande människan. Jag tycker att boken är klart läsvärd, och jag lärde mig en hel del. Sanna menar att människan, precis som andra biologiska varelser, har en självläkande förmåga. - att kroppen reparerar sig själv, tar bort det som inte fungerar, och bygger nytt. Hon skriver att under 1 år så byts 98% av kroppens beståndsdelar ut. För att "det självläkande systemet" ska fungera måste vi dock sköta om oss väl! Vi måste stärka vår självläkande kraft genom att varje dag tillföra positiva saker som höjer energin.

Livsstilen är viktig. Om vi har levt "fel" ett helt liv så kan vi inte räkna med att självläkningen ska fungera. Men hon skriver samtidigt: "Glöm det som hände i går för det är historia. Det viktiga är vad du gör nu, i morgon, och alla de dagar du har framför dig. Varje dag ger dig en ny möjlighet att göra något bra för din kropp och dig själv."

Det positiva kan vara: att andas rätt (långa djupa andetag), att äta rätt ("powermat", inflammationsdämpande kost), att motionera och träna smidighet, att tänka positivt, gärna utöva yoga, att sova tillräckligt, att rensa bort sådant ur livet som man inte mår bra av (psykiskt el fysiskt), att vistas i sund miljö, att känna tacksamhet för vad man har, skapa goda relationer etc.

Powermat är bl a fisk, frukt, kyckling, grönsaker, raps- el olivolja.  (Socker, gluten och processad mat ingår INTE.) Hon talar väl om LCHF. Hon skriver att det normalt tar 8 veckor att vänja kroppen av med "skräpmat", sedan vill den inte ha det längre. Hon menar att vi ofta behöver kosttillskott (eftersom mat inte längre innehåller så mycket näring som den gjorde förr).

Hon refererar mycket till forskning (hon forskar själv också, hon är PhD och immunolog). Hon påpekar att den tredje största dödsorsaken i västvärlden är biverkningar av läkemedel och annan terapi... (Före kommer hjärt-kärlsjukdomar och cancer.) Hon pratar mycket om att stärka det friska, i stället för att enbart dämpa sjukdomssymtom med mediciner. Hon menar att skolmedicinen är bra på operationer och annat akut - men dålig på förebyggande åtgärder. (Det ligger inga pengar i att förebygga...)

Sanna menar att vi ska tänka mer med hjärtat - och mindre med hjärnan. Hon menar att hjärtat alltid är närvarande i nuet och ser helheten - medan hjärnan är upptagen med att analysera. Hon påpekar att när vi pekar på oss själva, så pekar vi på hjärtat - inte på hjärnan...

På slutet av boken skriver Sanna mycket om andlighet, den heliga livskraften, och att vi alla är en del av världsaltet. Dessa sidor är också intressanta, men jag har svårare att ta till mig själva "tänket". Däremot håller jag fullständigt med om att det inte finns något "vi och de" - utan att globalt samarbete är det ideala. Jag håller också med när hon skriver. "Kvinnor måste ta plats på ett nytt sätt i sina egna liv och i samhället."

Jag rekommenderar boken! Men eftersom den är faktaspäckad så är den inte helt lättläst (inte om man vill lära sig efter hand som man läser).

Dagens kloka ord:

Här har det börjat blåsa. Ända fram till lunchtid var det nästan vindstilla, men nu blåser det friska vindar från havet (15km/h). Men det är bara skönt eftersom det är 29˚ varmt i skuggan.

PS:

Nu har jag satt det nya datorbordet på plats, och ställt dit datorn. Så detta står jag i vardagsrummet och skriver. Så här har jag ställt datorbordet:

   

Bordet har speciella kanaler för kablarna, och plats att ställa saker på hyllplanen. (Jag har bl a ställt mina kameratillbehör där, eftersom jag ofta överför foton till datorn.)

Det känns bra att stå upp. Ännu bättre hade det varit om bordet hade haft en liten hylla för musen, ca 1-2 dm under ytan som datorn står på. Jag tror att det skulle vara vilsammare för "musarmen". (Men en sådan hylla skulle jag kunna åstadkomma själv genom att ställa en lagom hög kartong på den översta av hyllorna (under datorn) och lägga musmattan ovanpå denna. Jag ska se om jag kan tänkas ha någon som är lagom hög. Om det sedan är bättre för axel och arm vet jag ju inte förrän jag har provat ett tag. Att stå upp är klart bättre för ryggen och nacken - det känner jag tydligt!

Just nu står datorn ca 2 meter från routern. Jag skulle få ännu högre hastighet om jag anslöt via kabel. (Jag har kabel.) Frågan är bara hur jag ska kunna dra kabeln snyggt. Det ska jag grubbla på i morgon.

Det är bra att jag nu står upp när jag använder datorn - för jag sitter alltid ner när jag läser. Men har jag berättat att jag gick omkring utomhus och läste när jag var barn (i bokslukar-åldern)? Jag hängde en öppen skokartong fram på bröstet medelst ett band om nacken. Sedan ställde jag boken i lådan - och kunde gå och läsa, samtidigt som jag hade händerna fria. Ganska originellt antagligen - men det fungerade för mig.

PS2:

De är så söta mina små, så jag kan inte låta bli att lägga in det här fotot:

Nu har det blivit dags för vår sena kvällspromenad...

15-06-25:

Jodå, vi har härligt sommarväder i dag också. Jag fick nyss reklam från Supercat.se. (Många kattsaker passar utmärkt till små hundar.) I dag hade de en kul nyhet, särskilt för alla som dels har katt, och dels har en Ikea Expedit- eller Kallax-hylla. Och sätter man "kattgrottan" längst ner i hyllan, så passar den förstås även för chihuahuor. Integrerat är ofta både snyggast och "minst i vägen". Jag har ingen sådan hylla, annars skulle jag kanske ha beställt en sådan här "grotta". Se: http://www.supercat.se/baddar/catcave-passar-expedit-och-kallax.html?utm_campaign=cmp_436736&utm_medium=email&utm_source=getanewsletter

Jag har ibland funderat på att köpa en Kallax (björk) med lådor (vita) i alla facken - just för att ha framför fönstret i vardagsrummet som "byrå". Det skulle bli ett hyfsat billigt alternativ (knappt 110 € totalt), med ganska bra mått (39 x 77 x 77 cm), och rätt färg. (Möjligen den större varianten med 8 fack, 147 cm bred.) Men jag gillar inte kvalitén, möbeln består nästintill av papp inuti och papper utanpå. Tyvärr! Tacka vet jag gediget trä - även om det kostar betydligt mer. Vore en sådan här möbel snyggare än 2-3 Rast-byråer? (Jag skulle slippa måla.) Pest eller kolera? Jag skulle hellre vilja ha råd till någon av de två snygga köpmansdiskarna... Men man kan byta ut en billig möbel efter några år, om man då får råd till en "dyr och snygg". Så det är inte fel att köpa en billig, men funktionell - så länge. Tja, har jag inte större bekymmer än sådana här "pseudoproblem" - då är jag lyckligt lottad...

       

PS.

I kväll har jag roat mig med att byta kuddfodral (och dukar, och ljusmanschetter). Det var dags för rosa... De nystrukna kuddfodralen matchar jag med lite utspridda hundleksaker på golvet...

Nej, jag begär inte att ni ska komma ihåg hur jag hade det innan i dag - men då var det ljusblått. Läsfåtöljen, och sidobordet bredvid den, får fortfarande gå i turkost. Jag önskar att jag hade små dukar med beige botten och rosa blommor på, men eftersom jag inte har några sådana - så tog jag mina rosa med vita stjärnor...

Tja, det roar mig i alla fall - att växla lite. Om jag hade haft ett stort hus, så att jag kunde ha rosa i ett rum, ljusblått i ett annat, och turkost i ett tredje - då hade jag knappast haft samma behov av att byta färgskala (möjligen till jul och påsk). Som det är nu får jag inte "plats" med alla mina älsklingsfärger - och då får färgerna turas om i stället. Rosa passar jag ofta på att ha när Ulf inte är här - för han är inte överdrivet förtjust i rosa, om man så säger...

PS2:

Några foton från vår sena kvällspromenad:

   

   

   

 

Vov alltså! Matte är ju dummare än dum! Häromnatten då sa det PANG PANG ute. Och så luktade det eld. Sådant ska man akta sig för. Och i går så sa det lite pang ute, och då ville jag gå en annan väg. Ja, för pang är farligt. Och i kväll - då sa det pang igen! Men matte fattade inte att vi skulle gå hem bums - trots att jag stretade och drog allt vad jag kunde.

Matte sa att hon tyckte att jag sjåpade mig. Ja, ni hör så dum hon är. Pang är ju farligt. Nu får ni inte tro att jag är rädd av mig. För det är jag inte alls! Jag är en modig hund! Men jag vill ju skydda mina barn ju. Dom fattade inte heller att pang är farligt. Så dom bara gick. Och matte tvingade mig att gå hela den långa vägen som vi brukar gå. Som tur var så överlevde vi allihopa. Bara jag nu inte får mardrömmar i natt. I så fall är det mattes fel. Ja, vov på er då!

Det var några barn som lekte med överblivna smällare på stranden. Det lät bara som knallpulver, men Bonnie fick näst intill panik... Stella och Wilda reagerade inte.

15-06-26:

Den spanska väderlekstjänsten varnar för värmebölja = ola de calor. Här vid kusten beräknas det bli 30-33˚, men inåt landet kan temperaturerna stiga upp emot 40˚! Det har många fördelar att bo vid kusten...

Men visst är här varmt! I dag har jag korta shorts + solbehå (vilket hade varit snyggare om jag hade haft en platt och vältränad mage), men det är för varmt med sollinne... Och hundarna ligger inte längre inne i sina kojor, utan raklånga på det svala klinkergolvet (vilket Stella demonstrerar nedan).

För att kyla ner hundarna lite när det är som varmast så har jag gjort special-isglass åt dem - med köttsmak! Jag har helt enkelt frusit in drickbuljong som jag har gjort på buljongtärning (köttbuljong utan lök) i istärningslådan. Och så får de en bit var mitt på dagen, och en på eftermiddagen. De tycker mycket om smaken, och så är det väldigt spännande med själva isen. Jag serverar isglassen på balkongen, men Stella bär oftast in sin och ligger i hundsoffan och gnager på den tills den är slut. Wilda slickar ganska länge på sin på balkongen, medan Bonnie sväljer sin hel... Isglass-bitarna har vacker citronklyft-form - jag tänker på designen också. (Jag har bara en sådan istärningslåda.)

   

Själv gör jag mitt bästa för att undvika glass (för jag har gått upp ett par kilon nu i juni). Det går bra, men jag är förstås sugen... Jag kompenserar med att äta kall grekisk yoghurt med några hallon i. Egentligen är det senare godare! Det är bara mindre förföriskt förpackat...

Jag frågade en polis i dag, om det är tillåtet här i Spanien att parkera mot färdriktningen på gatan. Många spanjorer gör det (kanske var 4:e bil). De kör över gatan och parkerar på andra sidan om de ser en ledig plats där. I Sverige är sådant förbjudet - och till min förvåning så är det förbjudet även här! Då kan ju undra varför den här till synes sysslolöse polisen, som stod bredvid en felparkerad bil, inte skrev ut en böteslapp. Tänk vad spanska staten går miste om inkomster...

PS:

Jag är väldigt glad för alla mina vackra växter på balkongen. Men det är inte längre detsamma, sedan alla mina ovanliga pelargoner dog. Jag tyckte att det var så roligt med de ovanliga och vackra blommorna - och jag vårdade dem ömt. Nu i efterhand förstår jag att jag borde ha lejt en annan blomvakt när jag reste bort. Frågan är vem?

   

Innan jag har hittat en blomvakt som verkligen förstår sig på växter, är det ju inte lönt att försöka hitta de ovanliga sorterna igen. (Jag vill kunna åka till Sverige några veckor om året - och växterna behöver förstås vattnas under tiden. Självbevattningskrukor fungerar tyvärr dåligt i spanskt klimat.) Dessutom vet jag inte var jag ska hitta just de här pelargonsorterna igen. Den svenska firman har slutat sälja dem. Eventuellt går det att köpa sticklingar i England, eller Rumänien. Men de är dyra! Så om jag köper vill jag veta att de överlever många år!

PS2:

När siestan började så gick jag t o r hamnen - Rio Seco med fötterna i havet. Det var så skönt! Och eftersom det var underbart i vattnet så blev jag väldigt sugen på att bada (mer än fötter och underben). Att jag ändå inte gjorde det i dag beror på att jag tvättade håret i morse, och det är kul att se presentabel ut - en dag i alla fall. I morgon kommer jag säkert att bada. Vid hundbadet så mötte jag Rolph som just hade tvättat sig i havet. Det är ju det enda badkar han har, och så här års är i alla fall temperaturen lagom. (Men hur klarar han det vintertid?)

Mitt lilla provisoriska musbord ser ut så här:

   

Jag har spänt fast en pappskiva medelst 3 tomma askar (som sammanlagt råkade ha lagom höjd). Det är lite instabilt, och ett par cm för lågt. Jag tänker att om jag kan hitta skruvar som är längre än de som nu sitter på gaveln, med samma diameter, så skulle jag kunna skruva fast en hylla där. Då skulle bordet bli helt ergonomiskt riktigt. Så det ska jag försöka göra så snart jag hittar skruvar och någon lämplig träbit. (Skruv har de säkert i järnaffären, och jag har en liten vit hemsnickrad hylla någonstans som kanske går att använda.) Jag trivs bra med att stå upp framför datorn, för jag slipper få ont i ryggen och nacken. Nu får jag bara aningen ont i höger axel, eftersom musen befinner sig aningen för långt ner. Men det ska jag ju fixa!

15-06-27:

Nu är det "riktig" sommar, för nu har Tabarca-båten börjat trafikera El Campello igen.

Jag blir nästan sugen på att åka till Tabarca, fast inte den närmaste tiden. (När det är värmebölja så ska man hålla sig borta från Tabarca, som nästan inte har någon skugga.)Dessutom är det roligast att göra utfärder i sällskap med någon annan. Det finns väldigt fina badstränder på Tabarca. Fast i dag ska jag bada här i El Campello!

Gun och Lena menar båda att Ikeas Kallax med lådor skulle passa bra framför vardagsrumsfönstret. Ja, det är ju det näst billigaste alternativet - och möbeln har rätt färg (utan att jag behöver måla). Ulf kan inte förstå att jag vill ha ännu fler förvaringsmöbler - för han tycker att det är fult. Tja, jag är ju så illa tvungen om jag inte gallrar bort 50% av mina ägodelar. Det kanske jag gör så småningom, men inte just nu. Var sak har sin tid.

PS:

Nu är jag tillbaka från playan där jag tillbringade 1½ timme. I dag badade jag mycket. Det är svårt att låta bli när det är 26˚ i vattnet. Det var SÅ skönt! Enda nackdelen med att doppa sig i ett kör är att solskyddsmedlet försvinner. Jag hade med mig en flaska så jag kunde smörja in mig igen - men det är svårare att hålla koll (och lättare att missa en plätt). Jag får väl se framåt kvällen om jag fick en lagom dos sol även i dag. Det märks ju först efter några timmar om det har blivit för mycket. (Bättre för lite än för mycket.) Jag vill bli brun, men inte bränna mig. Malignt melanom har ökat bland oss svenskar! Det gäller att vara försiktig. Än så länge är jag ganska blek (utom på näsan och ovansidan på fötterna).

PS2:

Ojdå! Jag blev våt en gång till i dag. Ja, jag har duschat alla mina inomhusväxter. De verkade också vara lite "badsugna" i värmen. Nu står de på balkongen och droppar av. Nedan ser ni två av dem, bl a min stora benjaminfikus. Jag måste ställa alla högt upp, annars vill Wilda hjälpa till att plantera om dem...

När det är så här varmt på kvällarna är det som om dygnet inte tar slut. I går, på sena kvällspromenaden mellan 21 och 22, var det massor med folk ute. Det var fullt på alla restauranger, caféer och glassbarer längs El Paseo. Och den sena timmen till trots var det fullt i butikerna också. (Butiksägarna höll nog öppet en timme extra eftersom de sålde bra.) På El Paseo var det trängsel - så hundarna och jag fick kryssa oss fram mellan grupper av samtalande vuxna och lekande barn. Det är trevligt som omväxling när El Campello lever upp efter vinterdvalan. Fast sedan brukar det bli så skönt till hösten när turisterna åker hem igen. Men jag tycker mycket om de tropiska nätterna! De sena kvällarna är så sköna!

(Min dator är så seg så seg, och dessutom krånglar den ofta, och den som är ganska ny...)

15-06-28:

I dag, på sin 5-månadersdag, väger Wilda 1780 gram. Detta är nästan 5 hg mer än vad Stella vägde i samma ålder, och bara 1 hg mindre än vad Stella väger som vuxen. Wilda har vuxit mycket sedan hon flyttade hem till oss (375 gram bara den senaste månaden). Hur stor hon blir som vuxen återstår att se. Hon kanske kommer upp i 2½ kg? Synd på sitt sätt, eftersom jag föredrar små (och det kommer att bli problem med "flygvikten") - men hon kommer att bli precis så stor som hennes gener anger, det kan man inte ändra på. Men återigen undrar jag om hon fick för lite mat hos Conchi, eftersom hon vid leveransen var lika liten som Stella var vid samma ålder. Hur som helst så tycker jag naturligtvis lika mycket om henne oberoende av vad hon kommer att väga som vuxen.

Två nästan lika stora (små) flickor:

Wilda är en smart och charmig valp - men mycket vild! Hon lever verkligen upp till sitt namn... Hon startar ofta bråk med Stella och Bonnie genom att anfalla dem. Stella piper ynkligt när Wilda biter henne i öronen och svansen, men försvarar sig sällan. Bonnie är tålig de första minuterna, men sedan säger hon ifrån på skarpen. Då skriker Wilda så högt att man kan tro att hon är dödligt sårad, trots att Bonnie inte ens har försökt bita henne.

Wilda är ännu inte rumsren (och det brukar 5-månadersvalpar inte vara, fast lilla Nova² var det redan vid 4 månader). På dagarna händer det sällan olyckor (möjligen kissar hon precis bredvid hundtoaletten, och det händer att hon bajsar i en hörna på balkongen). Men på nätterna (troligen framåt 4-5 tiden på morgonen, när jag sover) så kissar hon nästan alltid en skvätt på mitt sovrumsgolv. Och jo - det har hänt att jag har klivit i pölen när jag har gått ur sängen...

Nåja, vi får träna vidare. Om jag hade bott i bara ett enda rum så hade jag troligen alltid sett när det var dags, och kunnat lyfta över henne till djurtoan. Då hade hon förstått snabbare. Men nu kan jag ju vara i ett annat rum just när hon behöver. Då tar träningen längre tid. Samtidigt vet jag av erfarenhet, att om man stänger av ett rum så uppfattar hunden det som "ute" när man så småningom öppnar dörren - och går dit och sköter sina behov. Ibland kan vi ha varit ute en lång promenad, men precis när vi kommer innanför dörren så rusar Wilda på toa...

Det blev lagom mycket sol på större delen av kroppen i går, men jag fick faktiskt lite för mycket på magen och vid bikinibehåns överkant. Inte så att jag brände mig, men lite på gränsen. Så i dag har jag tagit på mig en tunn bomullsblus med holkärm till mina korta shorts. Jag bör avvakta med att sola de "rosa" områdena de närmaste 2 dagarna.

Jag har det så bra här i El Campello! Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade hit. Dagens väderleksprognos (för stranden) säger 31˚ i luften, 26˚ i havet och UV-index 10. Det ska fläkta lite från sydöst, men är ännu (10:30) nästan vindstilla.

PS:

Nu har jag bytt ben på soffan! Anette hade med sig 4 sängben med rätt höjd och rätt skruvdiameter (inhandlade på Ellos som inte skickar till Spanien). Egentligen tänker jag ha benen på min säng, och i gengäld kapa de sängbenen 5 cm (från 23 - 18) och sätta dem under soffan. Men för stunden var detta snabbare och enklare. Nu när de nya soffbenen har kommit på plats, så ser jag att jag utan vidare får plats med ytterligare en sänglåda under soffan. (Det fick bara plats med 2 när soffan var lägre undertill.) Nu ska jag förstås köpa ytterligare en likadan sänglåda, så jag kan stuva undan lite till av det som nu ligger framme i gästrummet. Så här blev det.

   

   

Egentligen passar soffans sitthöjd bättre till bordet nu, men för mig var den förstås mer lagom innan.

Ni får själva gissa vem det är som dagligen sprider ut alla hundleksakerna på golvet...

Vad det är i skålen nedan? Jo, glass-substitut...

Det är grekisk yoghurt + 1 tsk kakao + 1 tsk hackade hasselnötter. Det var gott, men det smakade INTE glass. Jag är SÅ sugen på glass sådana här varma dar. Men jag vet ju att glass innehåller allt det där som jag bör undvika (bl a socker, transfetter och kemikalier - samt kalorier och kolhydrater förstås). Fast det är svårt att försöka leva hälsosamt när jag är omgiven av så många frestelser. Gå ner på El Paseo och räkna glassbarerna ni...

Nedan en illustration om vad man bör tänka på för att kroppen ska må bra:

Kanske jag köper en glass i dag - ändå. Vi får se. Jag vill hålla mig frisk och smal, men ibland är min karaktär för svag...

Om (när) jag får ut ovanstående rader på nätet vet jag inte. Överföringen krånglar! Jag vet inte VAR felet ligger, själv gör jag som vanligt. Så här står det:

Och vaddå "try typing a little faster"? Jag har ju redan skrivit texten. Det jag gör är att klicka på "överför", och det momentet tar bara en bråkdel av en sekund. Men sedan händer det inget... eller inget på en mycket lång stund... Är det någon som begriper sig på sådant här? Kan jag göra något för att rätta till felet?

PS2:

Jag åt en glass, en liten bägare med hälften hasselnöt- och hälften chokladglass. (Nere på glassbaren närmast hamnen.) Jag åt sakta och njöt (och tänkte på att det vara enbart när glassen befann sig i munnen som jag hade glädje av den)... Glassen var god!

Nu sitter jag på balkongen och läser (29˚ i skuggan). Jag har precis börjat på I maktens skugga av Viveca Sten.

15-06-29:

Jag satt på balkongen och läste ända tills klockan var nästan 22 i går. Hon skriver bra, Viveca! Det är kombinationen av spänning och mänskliga relationer som jag gillar. Jag har hunnit läsa nästan halva boken, och planerar att fortsätta i kväll.

I dag har jag satt på gratis-AC:n för fullt:

Nu står alltså den ena balkongdörren i vardagsrummet helt öppen (+ att det är öppet i Ulfs rum, mitt rum, gästrummet och köket). Då fläktar det skönt, vilket behövs när det är 31˚ ute och 29˚ inne. (Men på nätterna stänger jag där vi inte har myggnät.) Jag mår bra av värmen, men uppskattar att det för det mesta fläktar lite från havet.

För att kunna ha dörren helt öppen så har jag fått flytta ihop växterna så att blomborden nu står i dubbla rader.

Jag funderar lite på, att om jag köper en Ikea-Kallax-möbel (med lådor), då skulle jag kunna köpa de tillhörande hjulen också. För då skulle jag lätt kunna rulla möbeln åt sidan sommartid. Nackdelen är att hjulen inte sitter under möbeln, utan framför och bakom - och då tar ju möbeln större plats (djupet blir då hela 48 cm). Eftersom möbeln inte är solid så kan man inte skruva fast hjul direkt undertill - för det håller inte. (Alternativt kan jag skaffa en träskiva i storlek med möbelns undersida, och skruva fast hjulen på denna.) Men kanske jag kan nöja mig med att sätta filttassar under, för på klinkergolv så glider möbler lätt. Och det är i princip bara två gånger om året (i juni och september) som möbeln behöver flyttas. Originalhjulen ser så klumpiga ut...

Små "bagatellproblem" - som vanligt...

PS:

Förresten så fäller spanjorerna ut sina markiser, och drar för sina persienner - för att få svalare inne. Men jag vill ha ljus!!!

Bara för att de är så söta ihop:

Eftersom jag försöker gissa hur stor Wilda kommer att bli som vuxen, så tittade jag på foton av Bonnie när hon var 5 månader gammal. Lite lika är de...

Det känns som så länge sedan! Och det är det ju. Bonnie var 5 månader i maj 2009.

   

PS2:

Jag har köpt en glassmaskin i dag. De sålde på Lidl för 19,99 € (≈ 185:-). Det är förstås en enklare typ av maskin, men den ser i alla fall lättdiskad ut. Jag vet inte riktigt om det är bra eller dåligt att jag köpte glassmaskinen. Jag kan nu göra nyttig glass, med naturliga ingredienser ( t ex yoghurt, grädde, ägg, frukt och bär), och jag behöver inte tillsätta socker. På det viset är det bra. Men kommer jag att äta mer glass nu när jag kan äta med bättre samvete? Jag blir förstås tjock om jag äter för mycket glass - även om den är nyttig. Och sedan vet jag inte var jag ska få plats med maskinen (ännu). (Den är stor som en 4-liters gryta.) Jag kan troligen frigöra utrymme i ett Billy-skåp, sen när jag har köpt en möbel med lådor. Till dess får den tyvärr stå framme i köket, för vi har redan alldeles för trångt i samtliga köksskåp.

Jag har en hel bok med bara glassrecept, men den är gammal (80-talet) - alltså ingår socker i alla recept. (Och recepten som följde med glassmaskinen är lika dåliga ur hälsosynpunkt.) I mina nyare LCHF- och Paleo-kokböcker finns några recept med bara naturliga ingredienser. Om jag googlar så hittar jag nog flera. Det ska bli spännande att prova. Fast jag kommer förstås inte att göra glass varenda dag, men kanske en gång i veckan? Det beror förstås också på hur mycket jag gör. Behållaren rymmer max 1 liter - i minsta laget för en familj, men flera portioner för en person. Kanske jag provar i morgon? I kväll har jag inte tid - för jag ska läsa...

15-06-30:

Jag läste ut boken i går. Den var spännande till sista sidan. Viveca Sten har skrivit en 8:e bok i serien Morden i Sandhamn. Den kommer ut i höst, och jag planerar att köpa den - men jag ska vänta tills den har kommit ut som pocketbok. Jag har annat att läsa dessförinnan, så det går ingen nöd på mig.

Allting växer så fort i värmen. De här groddarna hällde jag vatten på i går kväll, och nu på morgonen är de redan så här utvecklade. De kommer att vara ätfärdiga framåt kvällen.

Jag har fällt ut markiserna i dag. Det gör jag inte ofta. Grannarna har sina utfällda/nerfällda så mycket det går. Då ser de inget annat än markiser när de tittar ut. Jag föredrar att se havet. Men det blir trots allt lite svalare inne, så i dag kompromissar jag. Men om jag skulle köpa en ny lägenhet är det mycket tveksamt om jag skulle lägga pengar på markiser, med tanke på hur få dagar om året jag använder dem. Men så är jag ju inte som "alla andra"...

Något av det bästa man kan dricka i värmen (näst vatten - vatten är ALLTID bäst) tycker jag är kylskåpskall lättsaltad tomatjuice. Som t ex den här (köpt på Carrefour):

   

Den innehåller bara tomater och salt, och lite extra salt behöver man när man svettas mycket. Alla matvaruaffärer har sin egen version av saltad tomatjuice, men jag tycker bäst om den här (så när som förpackningen med sugrör).

PS:

Jag åkte en sväng till Aki och Carrefour i eftermiddags, i akt och mening att köpa ytterligare en sänglåda (lika de andra) för att ha under soffan - nu när jag får plats med en till. Men Aki hade inga sådana sänglådor hemma, och Carrefour hade bara chokladbruna (och jag vill ha beige). På Carrefour sa de att El Corte Inglés också sålde sådana. Jag får väl titta där också vid tillfälle.

Men jag kom inte hem tomhänt. Jag har köpt en uppsättning dynor till den vita solstolen som jag köpte förra säsongen. Det finns inga dynor i rätt mått att köpa, men nu kom jag nära. Jag hade tänkt mig pastellrosa, eller möjligen pistagegrön eller turkos, men det blev vit-beige-blå-randiga. Det var denna färgkombinationen jag hade att välja på - eller dynor mönstrade med stora röda jordgubbar. Det här blir nog lugnast på sikt, och i framtiden (när de börjar bli blekta eller slitna) så kan jag klä om dem i något pastellrosa tyg. (Det är tre dynor, i två storlekar, men som ni ser så passar de nästan exakt.) Jag har provsuttit och det känns bra!

Jag hade inte tänkt köpa någon petunia, men kunde inte motstå den pastellrosa färgen...

Jag har lagt ett sittunderlag på golvet framför mitt stå-datorbord. Det känns bättre för fötter och ben än att stå direkt på det hårda golvet. (Men eftersom jag har en liten Wilda i huset så lägger jag undan det var gång som jag inte använder det. Jag vill inte ha det tillgnagt i hörnen...)

Jag har ännu inte hunnit prova min nya glassmaskin. Men jag har bestämt vilket recept jag ska använda första gången (ett med grekisk/turkisk yoghurt och hallon). Jag har googlat och hittat ett 10-tal recept som jag tyckte verkade vara bra nog för att spara på hårddisken. Jag provar säkert maskinen i morgon. Jag blir glass-sugen nu när jag tänker på det...

Min minimaxi-termometer visar i dag 33,6˚ som max, och i natt var det 20,0˚ som kallast. Nu (19:35) är det 28,7˚ och fläktar skönt från havet.

PS2:

Sittande på mina nya sköna dynor i stolen på balkongen (med tre hundar i knäet), har jag börjat läsa en bok. Den här:

   

Jag har inte hunnit många sidor, men det är en trevlig bok hittills - lite lågmäld, med intressanta huvudpersoner.

15-07-01:

I dag har jag tillbringat ett par timmar i Alicante. Jag hade (för första gången här i Spanien) tid hos en gynekolog i dag. Inom den allmänna sjukvården finns inga gynekologer här i El Campello, utan vi som bor här blir remitterade till en mottagning i Alicante. I dag fick jag (äntligen, det var lång väntetid) tagit ut min hormon-spiral (som borde ha tagits bort direkt när jag slutade äta östrogen), och så genomgick jag en vanlig hälsokoll samtidigt. Det var en trevlig kvinnlig gynekolog som tog emot mig. Jag kom 30 minuter för tidigt (eftersom jag inte visste om jag skulle hitta rätt med en gång), men fick komma in redan efter 10 minuter, och jag gick därifrån 3 minuter innan jag egentligen hade tid.

Den här mottagningen ligger på C/ Hermanas López Osba, alldeles nära Tramstationen Marq-Castillo. Fast jag körde in, och parkerade utanför shoppingcentret Plaza Mar 2 som ligger på gångavstånd åt andra hållet. Jag hade nämligen ändå tänkt besöka några affärer där - efteråt. Rean börjar i dag i de flesta affärer. Jag tittade bl a i Zara Home, Aloja do Gato Preto och djuraffären - utan att köpa något (inte för att jag inte hittade något jag ville ha, utan för att jag försöker spara mina fickpengar till Ikea-besöket om någon vecka). (Det enda jag köpte var mjölk, ost och nötter i matvaruaffären.)

Men det var kul att jag gick inom just i dag. Där fanns nämligen en Barbie-dock-utställning! En massa samlardockor stod i montrar. (Jag gillar dockor och andra miniatyrer.) Det var roligt att titta runt. Dockorna föreställde filmstjärnor ur både äldre och nyare filmer. Tyvärr hade jag bara min gamla lilla kamera med, och dessutom blänkte det i glaset på montrarna. Men ni (som är lika barnsliga som jag) tycker kanske att det är kul att se dockorna ändå. Men allra först ska ni få se ett foto från djuraffärens skyltfönster. Här får ju hundar, katter och andra smådjur "bo i skyltfönster" ett tag i väntan på att säljas. I den här affären har tikarna rosa rosett kring halsen, och hanarna blå. Hon är ju söt den här lilla chihuahuatiken, men jag föredrar att köpa direkt av uppfödare - för då får jag se valpens mamma och pappa. Förutom att jag tycker att det är helt fel att ha valpar i skyltfönster...

Jag tror nog att ni själva kan se vilka filmer som dockornas utseende och klädsel är hämtade ifrån. De är väldigt välgjorda, och betingar förstås ett helt annat pris än dockor avsedda att leka med.

   

 

   

   

   

   

Här i El Campello blåser det i dag (25 km/h = 7 m/s), och badvakterna har hissat röd flagg (p g a utåtgående strömmar). Detta hindrar tyvärr inte de mest tanklösa från att bada ändå. Jag såg ett 20-tal personer i vattnet, även vuxna med barn. Då har badvakterna ändå satt upp extra röda vimplar, och varningsskyltar med text, i vattenbrynet på flera ställen. Folk tycks inte förstå hur starka strömmar kan vara, eller att röd flagg betyder totalt badförbud. Själv håller jag mig på land och tycker att det är skönt att det blåser.

Och inte har jag hunnit prova min nya glassmaskin än...

15-07-02:

Nu har jag invigt min glassmaskin! Jag gjorde en enkel och realtivt nyttig variant (4 dl yoghurt + 0,75 dl grädde + 3 dl hallon + ½ tsk äkta vanilj). Det tog ca 15 minuter sammanlagt, och glassen blev god. (Jag la resten i en burk i frysen.) Det är synd bara att maskinen ska ta sådan plats, och visst hade det varit enklare med en maskin med inbyggd kompressor (men sådana är betydligt dyrare). Jag använde djupfrysta hallon, och inser att jag borde tinat dem före - för nu klarade maskinen inte av att fördela dem riktigt jämnt. Nästa gång ska jag prova med annan smaksättning. Kanske jag lyxar till det och häller i lite hackad mörk choklad (85%)? Eller så gör jag riktig gräddglass på vispgrädde och äggulor? Jag undrar om man kan göra fikonglass (på färska fikon)? Visst ser min hemgjorda hallonglass god ut!

PS:

Nu har jag beställt en vit sänglåda för att ha under soffan. Jag gick in på El Corte Inglés webbsida. Där hade de Curver vita sänglådor, dessutom till extrapris. Det visade sig att jag kan beställa från webben och betala via internet, och sedan antingen hämta gratis på varuhuset i Alicante, få varan hemskickad för 6 €, eller hämta varan på Supercor här i El Campello för 1 €. Jag valde det senare. Det blir både billigare och bekvämare än att åka in till Alicante. Och när det gäller en så pass liten sak som en sänglåda, så är det ju onödigt att betala extra för att få den hem till dörren. Det stod att leveranstiden är 48 timmar. De ska ringa när jag kan hämta lådan. Så bra att detta är ordnat. Jag var lite orolig för att jag kanske inte skulle kunna få tag på en vit låda. Och just den här sorten är så bra. Locket sluter tätt, och hjulen rullar i alla riktningar.

Passa på och njut av det fina svenska vädret! Just nu skiljer det inte många grader! (Min termometer visar 29,8˚.)

15-07-03:

Att bo i Spanien på sommaren känns lite grann som barndomens sommarlov, de där allra första åren. Det är som en lång räcka av sommardagar som aldrig tycks ta slut. Det känns avstressande och skönt. Jag hinner uppleva sommaren även om jag inte ligger på stranden varje dag. (När det är så här varmt ligger jag inte gärna stilla och "steker". Jag promenerar hellre runt i ömsom sol, ömsom skugga.)

Sommartid är jag bara i mitt sovrum när jag sover. Jag bor och vistas på ovanvåningen, mest i vardagsrummet och på balkongen. Det är ju här som jag har nära kontakt med havet! Jag både ser och hör det hela tiden. Det trivs jag med! I går satt jag på balkongen ända till klockan 21 och läste ut I skymningen sjunger koltrasten. Jag tyckte om boken (allra sista sidan undantagen). De tre huvudpersonerna var alla lite udda, och jag identifierar mig lättare med den sortens människor.

Nu borde jag göra en massa nytta innan jag börjar på nästa bok, å andra sidan är det så skönt att sitta på balkongen och läsa.

Morgonsolen strör glitter över havet:

Vov alltså! Matte skyller alltid på mig. Nu säger hon att det är mitt fel att det är tassavtryck på hennes nya dynor. Men det är verkligen inte mitt fel. Det är hon själv som har tvingat mig att gå på dom smutsiga trottoarerna. Ja, om hon hade burit mig hela tiden - då hade jag inte blivit smutsig om tassarna, och då hade det inte kunnat bli några tassavtryck. Förresten är det inte säkert att det är mina tassavtryck, bara för att jag låg just där. Det kan precis lika gärna var Stella eller Wilda som smög dit och smutsade ner.

Annars hade vi det så mysigt så mysigt i går, matte och jag. Matte satt länge i sin stol på balkongen och läste, och jag låg i hennes knä och gnagde på en vov-god gnagis. Tyvärr så låg Stella och Wilda också i mattes knä. Så det blev lite onödigt trångt. Dom kunde gott ha legat på golvet, tycker jag.

Nej, nu måste jag kolla så att Wilda inte har tagit min gnagis. Hon knycker mina saker ibland. Vov-vov-voff då!

Jag såg av en slump att Bonnies och min blogg nu har avancerat till 14:e plats på Vovve.net (av 629 hundbloggar). Det är ju inte så illa! Tack för att ni läser min blogg! Det känns onekligen meningsfullare att skriva - om någon läser det som jag skriver!

För en gångs skull håller jag med matte! Men det är förstås självklart att folk och hundar läser min blogg - eftersom jag skriver om så vov-viktiga saker. Men varför dom läser mattes blogg, det begriper jag inte.

PS:

Jag har precis kommit tillbaka från min vanliga promenad i vattenbrynet mellan hamnen och Rio Seco. Det var så skönt att gå med fötterna i det varma vattnet. Och det blåser ganska mycket så det kändes inte alls för varmt att gå i solen. Jag har korta shorts och Sunkini-linne på mig i dag, och ute har jag dessutom solskärm för att skydda ansiktet. Kanske jag borde ha gått klädd i bikini, men just i dag känner jag mig för tjock. (Jag har ju trots allt gått upp ett par kilon, och vissa dar känns detta värre än andra.) Enligt en färsk spansk undersökning skulle 47% av spanjorerna (framförallt kvinnor) gå mer lättklädda på sommaren - om de hade varit smalare. Det gäller säkerligen inte bara spanjorer...

Nu ska jag äta kokt lax med isbergssallad och körsbärs-tomater till. Det är både gott och nyttigt - och bra för figuren. Det jag blir tjock av är glass och choklad! (Och de färdigköpta chokladdoppade glasspinnarna, typ Magnum, är allra sämst för mig. Ni vet de som jag tycker är så goda...)

PS2:

Lättjan segrade. Jag har börjat på en ny bok, en som jag köpte för den oemotståndliga titelns skull. Eller vad sägs?

Baksidestexten:

Den är precis så dråplig som jag trodde, full av små roligheter som parentesen nedan:

Låt vara att humorn inte är på någon högre nivå, men det är omöjligt att läsa utan att dra på munnen hela tiden. De första 35 sidorna verkar i alla fall lovande. Det är skönt att ha något att skratta åt.

15-07-04:

Jag läste drygt halva boken i går, den är ju väldigt lättläst. Jag gillar de små "ord-skämten" som detta:

Cabrón betyder ungefär "skitstövel"...

Medan jag står vid datorn så ligger mina små flickor i fåtöljen och vilar. (Bonnie ligger under soffan, för hon tycker att det är mysigast där.)

PS:

Jag hade tänkt gå ner till playan för att sola och bada i dag, men nu på vår mitt-på-dagen-promenad så såg jag att det är röd flagg. Och sola utan att bada, det är jag inte alls pigg på i värmen. (Jag skulle nog få värmeslag då.)

Närmast hamnen är det väldigt många som trotsar badförbudet (och havet är alltid lugnast just där), men jag är för ordentlig av mig för att bryta mot regler. Jag kanske nöjer mig med att bada fötterna i dag? Eller väntar till i morgon, då det kanske blir grön eller gul flagg? Vi får se. Det är skönt att sola, men allra skönast att bada - i synnerhet så här års!

Vov på er! Har ni tänkt på att jag är en ovanligt klok hund? Faktiskt, utan att skryta, så är jag vov-mycket klokare än dom flesta människor. Jag fattar direkt att man ska hålla sig i skuggan när det är så här varmt. Så jag går alldeles nära muren.

Och så sa jag till Stella, att hon också skulle gå i skuggan. Och då gjorde hon det. Det är mycket som man måste lära sina barn. Vov-voff!

15-07-05:

I förmiddags besökte jag söndagsmarknaden. Det var länge sedan jag senast var på marknad, och det är kul att gå omkring och titta på allting. Jag tänkte inte på att ta med mig kameran, men det borde jag förstås ha gjort.

Jag tog 20 € med mig i kontanter, utifall jag skulle hitta något - och det gjorde jag. Jag köpte 2 bomullsblusar, "köp en för 3 € eller två för 5 €-erbjudande", båda lite vida och med holkärm (= skönt i värmen).

Sedan köpte jag en acrylbelagd bomullsduk i storlek 140 x 140 cm för 10 €. Det är billigt för sådan bra kvalité, och jag saknade en rosamönstrad på beige botten... (Jag gillar ju att byta!) Den här ska jag lägga på lite senare i sommar. Nu har jag tänkt släpa fram mina sysaker (för att sy överkastet, klä om karmstolarna etc), och då kan jag ju inte ha någon duk alls så länge syjobbet pågår.

Jag avslutade med att köpa lite stenfrukter av olika slag, och fick 3,50 € över på min 20-lapp.

 

Jag undrar med vilken färg badvakterna flaggar i dag? Från balkongen kan jag se många som badar, men tyvärr ingen av flaggorna. Om det inte är röd flagg, så går jag troligen ner och badar efter vår mitt-på-dagen-promenad. Det är 30˚ i luften, och 25˚ i havet...

PS:

Det var gul flagg! Jag tillbringade ca 1½ timme på stranden. Det var så skönt att bada, och skönt att sola så länge kroppen fortfarande var lite avsvalkad - sen fick jag i igen. Det var ganska stora vågor, och när de var på väg ut igen blev det som ett sug. Så om jag ville inåt just när vågen ville ut, då fick jag kämpa på. Det var en kvinna i 65-årsåldern som inte klarade det. Jag satt på stranden då och tittade ut över vattnet, men hann inte reagera. Två badvakter satte full fart ut i vattnet och fångade henne, och ledsagade henne sedan in. Hon såg generad men lättad ut. Hennes man var med ute i vattnet, men klarade inte att hjälpa henne, han hade fullt sjå med sig själv. Ja, man ska inte underskatta havets krafter. Och i dag var det inte ens röd flagg...

Nu har jag hunnit duscha och tvätta håret - och känner mig fräsch som en något bedagad och lite småfet nyponros.

PS2:

Väldigt ofta är jag väldigt trött på att ha det så trångt som jag har det nu. Jag hittar ingenting, och ibland kommer jag inte åt vad jag ska ha - trots att jag vet var det är. Dessutom har jag flyttat om så många gånger här - från rum till rum, garderob till garderob, låda till låda - så jag inte längre är säker på var jag har vad. Just nu letar jag efter mina tyger och sybehör.

Symaskinen stod framme, och askarna med trådrullar också. Efter viss möda hittade jag de båda överkast-tygerna (det blommiga lintyget + fleecetyget jag ska fodra med). De låg längst ner i en låda i gästrums-garderoben. Jag var tvungen att lyfta fram en massa annat för att komma åt tygerna. Och jag hittade en bit sandfärgat tyg från Bemz (lika som soffklädseln), i ett skåp i mitt sovrum. Men jag har en bit Bemz-tyg till (en större bit), och två stora trådrullar i linfärg. Dessa har jag ännu inte hittat. Och inte vet jag var jag ska leta. Det är en ganska stor bit tyg, så den kan knappast ligga i smålådorna ovanpå bokhyllorna och garderoberna. Och jag har inte för mig att den ligger i någon av sänglådorna, men jag får förstås titta efter. Men var kan trådrullarna ligga?

Usch så jobbigt det är att ha det så här. Jag ser verkligen fram emot den dagen när jag har ordning på precis allting! Det kräver att jag först plockar fram alla mina ägodelar så jag får överblick - och sedan organiserar om allt så sådant som hör ihop ligger tillsammans. Därefter måste jag gallra bort ytterligare en hel del av mina tillhörigheter. Först därefter kan jag lägga allt snyggt och prydligt på sina nya platser. Det är inte organisationsförmåga jag saknar. Det är utrymme under arbetets gång... (Och, för all del, energi!)

I morgon ska jag tvätta det blommiga lintyget. Jag antar att det krymper - till skillnad från fleecen, och därför måste det vara tvättat innan jag kan sy ihop tygerna. Bemz-tyget som jag ska klä om karmstolarna med borde jag också tvätta innan jag klipper till det, för bomull brukar också krympa lite. Medan lintyget torkar så får jag leta efter trådrullarna och Bemz-tyget. I kväll orkar jag inte mer, jag har huvudvärk.

Men tänk så bra allt ska bli - sedan - när allt är klart!

PS3:

Nej, i sänglådorna ligger bara sådant som jag visste skulle ligga där: Alla gamla foton (som ska skannas in) + alla mina mattor. Mattorna hade jag hellre haft på golvet, men det går inte så länge Wilda inte är rumsren. (Jag kan ju inte tvätta mattor varenda dag.) Jag har hittat en del små tygbitar och sybehör i en del av de mindre lådorna. Men de ovanligt stora linfärgade trådrullarna, och tygbiten på 1,5 x 2 meter har jag ännu inte hittat. Däremot hittade jag garn och en hel del hobbymaterial, som det ska bli kul att göra något av så småningom.

Jag vill ha ordning! På allt! Precis allt! Helst bums nu meddetsamma! Tänk - vissa saker har jag inte packat upp sedan jag flyttade till Spanien hösten 2006. De ligger kvar i lådorna jag packade dem i då. Sedan har det fått flytta till Hässelby strand, och sedan ner till El Campello igen, liggande i samma lådor. Det är ju inte konstigt att jag inte har full koll på vad jag har allting. Och för närvarande har jag köksgrejor i vardagsrummet - eftersom de inte får plats i köket... Jag är i grunden pedant, och tycker om att ha var sak på sin plats. Någon gång, inom överskådlig framtid, hoppas jag kunna komma till ro! Äntligen...

I morgon är jag säkert pigg nog att fortsätta mitt letande. Men nu ska jag sätta mig på balkongen och läsa ett par kapitel om fakiren, innan jag sedan går sena kvällsrundan med mina trogna små vänner, och därefter lägger mig.

15-07-06:

Nu hänger det fyra meter nytvättat tyg på tork på balkongen. Jag fick sätta ihop två torkställningar för att kunna hänga upp det.

   

Jag tycker att tyget är så vackert, diskret linfärgat och ändå romantiskt med det pastellrosa rosentrycket. Jag ska alltså sy ett överkast till min säng (140 x 250 cm) och längre fram ska jag sy några kuddfodral (40 x 40 cm, att ha på kuddarna i soffan). Men innan jag kan börja sy så måste jag hitta sytråden. Sen tänkte jag egentligen börja med att klä om karmstolarna, eftersom det känns mest akut - och då är det en klar fördel om jag hittar Bemz-tyget!

Suck! Jag vet inte ens var jag ska börja leta. Jag gick igenom flera lådor i går, och där låg det inte. Trådrullarna kan ha hamnat bakom/under något annat i en låda, men den stora tygbiten borde synas. Jag blir trött (psykiskt) nästan innan jag börjar leta - eftersom det känns så hopplöst att ha det så här. Jag vill ha alla tyger på samma ställe, alla sybehör på ett annat (i närheten), och förstås alla andra kategorier var för sig - så att det är lätt att hitta vad jag söker. Jag hade nog hyfsad ordning från början, men har varit tvungen att "klämma in" ytterligare saker överallt - för att slippa ha det liggande framme. Och av nöden hamnade mycket på fel ställe. Förutom att jag har ovanligt mycket (för mycket?) hobbymaterial av olika slag. (Tyg, garn, broderigarn, tygfärg, små lister och miniatyrer till tittskåp, akvarellfärger etc.)  Jag tycker det är roligt att vara kreativ (när jag hinner).

Tja - då är det väl bara för mig att börja leta. Önska mig gärna lycka till...

PS:

Den stora tygbiten har jag hittat! Den låg under plädarna längst ner i skåpet där jag har dukar och kuddfodral. Jag har redan stoppat tygen (båda bitarna) i tvättmaskinen. Det rosablommiga är redan torrt. Då är det bara trådrullarna jag behöver hitta. Jag har ett vagt minne av att jag såg dem i en låda i gästrummet för ett par år sedan. Men vilken? Och ligger de kvar där? Tja, det är bara att leta vidare... I dag är det grön flagg på stranden, och det ser så skönt ut i vattnet - men i dag får jag ägna mig åt tyger och trådrullar.

PS2:

Jag har bytt om från blus och shorts (som blev för varmt) till bikinibehå och shorts (svalare). Det är 30˚ ute och 29˚ inne. På balkongen hänger Bemz-tygerna på tork. Klockan 14:35 hade jag letat igenom samtliga lådor och skåp i gästrummet. Där låg trådrullarna inte. Nu ska jag leta i de 27 små lådorna som står ovanpå Billy-hyllorna i vardagsrummet. Om jag inte hittar trådrullarna där heller, så får jag gå ner i källarförrådet och hämta den höga stegen. För då är det "bara" alla lådorna som står ovanpå garderoberna i mitt rum kvar att leta i.

PS3:

Klockan 15:50 kunde jag konstatera att trådrullarna inte ligger i vardagsrummet heller. Det var nästan bara tyg (och lite garn) som låg i lådorna. Men i en av dem hittade jag några babykläder från när mina barn var små - sparade av nostalgiska skäl. (Och för att jag in i det sista hoppades på ett fjärde och femte barn...) Visst väckte det känslor att se de här plaggen igen... Men det var inte dem jag letade efter. Nu blir jag tvungen att hämta stegen, annars räcker jag inte upp. (Det är nätt och jämnt ändå.) Hoppas jag hittar trådrullarna! Tänk om de ligger kvar i Hässelby strand? Jag har en hel del smått kvar där. Jag borde kanske ha tagit allt när jag ändå lejde flyttfirma? Jag klarar inte av att ha mina saker på två ställen. Lite extrakläder, toalettartiklar och sängkläder - det går förstås bra (och är praktiskt att inte behöva släpa fram och tillbaka). Men inte små "personliga" saker - det känns oerhört splittrande, i alla fall för mig. Nåja, trådrullarna kanske finns ovanpå garderoberna, och i värsta fall kan jag köpa nya.

PS4:

Jag hämtade stegen, gick ut med hundarna - och kände sedan att musten hade gått ur mig. Det är kanske värmen? Alltså skjuter jag upp till morgondagen - letandet i lådorna ovanpå garderoberna. Jag har i alla fall vikt ihop även det nytvättade Bemz-tyget och lagt i tyghögen på matbordet i vardagsrummet. Det är bara trådrullarna som fattas för att jag ska kunna sätta igång! Men nu ska jag sätta mig på balkongen och läsa lite till om fakiren i stället...

PS5:

Nu har jag läst ut boken. Den var ganska smårolig hela tiden och hade lite sens moral. Originalet skrevs på franska, titeln (innehållande ordet Ikea) till trots.

15-07-07:

I dag har jag letat igenom alla lådorna ovanpå mina garderober. Där låg foton och hobbymaterial - men inga trådrullar... Suck! Då måste trådrullarna ligga i Hässelby strand - för osynliga kan de inte ha blivit, och nu har jag inga fler ställen att leta på. Mina trådrullar förvarar jag annars i  sex genomskinliga plastlådor med fack. Här ser ni de blå trådrullarna:

Jag fick i alla fall tillfälle att torka bort en ryslig massa damm som fanns ovanpå lådorna. Jag vet inte hur ofta ni städar ovanpå era garderober, men jag gör det tydligen alldeles för sällan. Jag får väl erkänna att till vardags så städar jag bara så högt upp som jag själv ser (knappt 1½ meter alltså)... Hur det ser ut där ovanför vill jag helst inte tänka på. Nåja, ett par gånger om året storstädar jag förstås, men däremellan samlas dammet...

Jag gick till sybehörsaffären och köpte nya sytrådsrullar. Jag hade tänkt köpa 3 blixtlås också (till kuddfodralen jag tänker sy), men de hade inte hemma i rätt längd (35 cm) i dag. Dock beställer de hem till i morgon. Det känns som om sybehör är billigare här. Jag betalade 4,10 € för en trådrulle på 250 meter och 0,95 € för ett blixtlås på 40 cm. Vad kostar motsvarande i Sverige?

I dag är det varmt och svettigt! Ute är det nästan 32˚ och vindstilla, och inne i vardagsrummet är det hela 29,5˚. Det är väl inte konstigt att jag blir sugen på iskall glass under de här omständigheterna? (Fast jag blir förstås tjockare och tjockare om jag äter glass var dag - så jag försöker låta bli.) Hundarna ska i alla fall få var sin buljong-isglass-tärning.

PS:

Jag funderar på mitt stora behov av lådor. Jag är inte glad för att ha dammsamlande lådor (i papp och plast) ovanpå alla hyllor och garderober. Jag vill hellre ha byråar, hurtsar, köpmansdiskar, bufféer o dyl - med riktiga utdragbara lådor i. I sådana lådor är det ju betydligt lättare att se vad man har.

I gästrummet har jag två höga Alex-hurtsar à 9 lådor. De sväljer mycket, och verkar vara av bra kvalité. De är förstås både för höga och för djupa för att ha i vardagsrummet. Men det hade varit väldigt bra om jag kan få råd till ytterligare en Alex, antingen en likadan (hög) som jag har, eller den lägre modellen på hjul. (Den ska i så fall stå i gästrummet.)

    

Förmodligen köper jag en Kallax, antingen den med 4 eller 8 fack + lådor till de flesta facken. (Jag har redan en del backar/korgar som passar, och lådorna är det dyraste i sammanhanget.) Om jag köper en Alex så har jag bara råd till en Kallax med 4 fack (och max 6 lådor). Men jag skulle kunna komplettera längre fram, med ytterligare en Kallax (med 4 fack) för att ställa bredvid den första.

Preliminärt så kommer armaturerna (som Lena och Jan behöver) in till Ikea i Murcia i morgon, och i så fall kör jag dit då (eller på torsdag).

PS2:

Jag åkte till Ikea redan i kväll, men det berättar jag om i morgon.

15-07-08:

Vov-voff alltså, så vov-duktig jag är. Jag ser till att matte inte sover för länge om mornarna. Om hon sover så länge att klockan nästan visar på den siffran som liknar ett gnagis-ben (matte säger att siffran heter åtta) - då väcker jag henne. Uff säger jag. Och ibland säger jag uff-uff. Matte vaknar alltid av det första uffet - fast jag uffar ganska tyst. Hon brukar bli glad när jag väcker henne. Ja, för hon vill inte sova bort mornarna.

Men i morse var hon lite svårväckt. Bara för att hon la sig så vov-sent i går. Hon vaknade vid det första uffet. Men hon klev inte ur sängen förrän jag hade uffat flera gånger. En sån slöfock! Men nu har vi varit ute på morgon-luktrundan, och så har vi ätit frukost. Så nu ska jag lägga mig och sova förmiddag en stund. Det är vov-viktigt att sova tillräckligt. Vov på er! Ha en riktigt vovsig dag!

Tja, det blev lite sent i går. Klockan var 22:30 när jag hade lastat ur bilen. Och sedan hade jag svårt att somna, för det var nästan 30˚ i mitt sovrum. Jag satte på min lilla 15 watts-fläkt, och den gjorde lite nytta. Att det hade blivit så varmt i sovrummet berodde på att jag (av säkerhetsskäl) hade stängt balkongdörrarna när jag lämnade hundarna ensamma för att åka till Ikea i går.

Jag tittade på Ikeas webbsida i går eftermiddag för att se om badrumsarmaturerna Godmorgon, som Jan och Lena behöver, skulle komma in den 8:e som det var sagt. Då såg jag att Ikea i Murcia redan hade fått in dem, men bara 10 exemplar. Alltså tyckte jag att det var lika bra att åka ner bums. Jag gick ut med hundarna, la ner inköpslistan i väskan, och gav mig i väg. Under körningens gång skänkte jag många tacksamma tankar till bilens automatiska AC. Det var 32˚ när jag lämnade El Campello - men hela 37˚(!) när jag kom fram till Murcia. Hettan slog emot mig när jag klev ut på Ikeas parkering. Men inne i varuhuset var det förstås behaglig temperatur.

Jag hittade allt jag skulle. Det fanns bara sju armaturer när jag tog två till Jan och Lena. (Och jag såg sedan på webben, att när varuhuset hade stängt för kvällen, så fanns det bara fyra kvar.) Åt mig själv köpte jag två Kallax-hyllor i björkimitation, en med fyra fack och en med två. (Hyllor med sex fack finns inte.) Och så köpte jag vita lådor till fyra av facken, samt en dörr. När jag hade lagt alla inköpen i bilen så gick jag in igen. Där provsatt jag några soffor och fåtöljer, tog en extra titt på Alex (och önskade att jag hade haft pengar även till en sådan), tittade lite på Ikeas nyheter, och avslutade med en kopp te och en smörgås i cafeterian. Fyra timmar efter att jag hade åkt hemifrån så lämnade jag Murcia.

När jag kom hem hade hundarna varit ensamma fem timmar. Jag gissar att de hade sovit det mesta av tiden. Men de blev väldigt glada när jag kom hem, så vi hade klapp- och slick-kalas flera minuter. Därefter gick vi en skön kvällspromenad tillsammans.

Jag avslutade kvällen med att kånka upp alla Ikea-sakerna från bilen. Nu ligger mina Kallax-möbler i vardagsrummet och väntar på att bli monterade, konstigt nog känner jag ingen oemotståndlig lust att bums kasta mig över monteringsarbetet... Jag känner mer för att gå ner och bada!

PS:

Lättjan segrade - i dag igen. Jag har just kommit tillbaka från stranden där jag tillbringade halva tiden i vattnet och halva på strandlakanet. Det är 32˚ i luften, 26˚ i vattnet, och UV-index 9 i dag. Jag börjar få en liten aning färg - fram på magen och bak på ryggen (och på armar och ben förstås), men jag är fortfarande vit på sidorna av kroppen. Ändå smörjer jag bara in mig med solskyddsfaktor 2 på sidorna, och 25-30 i övrigt. Jag blir väl tvungen att ligga på sida och sola någon dag, trots att jag tycker att det är obekvämt - för det ser lite konstigt ut nu. Nästan alla som bor här är riktigt bruna nu, det är bara jag och de nyanlända turisterna som fortfarande är mer eller mindre vita. Nåja, det är en världslig sak.

Trots att jag nu har latat mig nästan två timmar, så har jag fortfarande ingen lust att börja montera Kallax...

15-07-09:

Visst är det härligt med sol och värme - men omväxling förnöjer. Så jag blev glad i morse när det bara var 28˚, växlande molnighet, och en frisk bris från havet. Ännu gladare är jag förstås för att slippa det svenska sommarvädret som återigen har blivit "normalt" (enl rapporter både från Skåne och Stockholm). Jag föredrar sol och 30 plusgrader om jag måste välja. Visst illustrerar bilden nedan (som jag hittade på Amelias webbsida) det svenska sommarvädret bra!

I morse satte jag fart med att dammsuga och våttorka alla golven. Det behövs oftare än ofta om man har en valp som fortfarande inte har fattat det där med rumsrenhet. Vissa dar går det så bra, andra sämre. I morse, när vi kom in efter en halvtimmes promenad - och innan jag ens hade fått av Wilda selen, så rusade hon och kissade på köksgolvet ca 20 cm från djurtoaletten. Suck. Hon är inte så noga med detaljerna, i lådan eller bredvid - hon tycks inte ha förstått skillnaden. Men jag börjar bli lite trött på att råka kliva i kiss nu...

I förmiddags träffade jag Paco en stund för att diskutera Anettes fläkt, och Jans och Lenas badrumsarmaturer. Därefter gick jag till sybehörsaffären och hämtade trådrullarna och blixtlåsen som jag hade beställt.

Nu mitt på dagen har molnen försvunnit, men det är fortfarande "bara" 28,5˚ och det blåser från havet - så det känns riktigt skönt. Jag hoppas att min morgonenergi räcker för att jag åtminstone ska orka öppna Kallax-förpackningarna. Jag borde förstås montera hyllorna/stommarna också, lådorna kan möjligen vänta.

Hon som "läcker som ett såll" ser själv ut att vara rätt så nöjd med livet. För visst ser det ut som om hon ligger och ler i sömnen!

PS:

Jodå, nu är Kallax-stommarna monterade. De var lättmonterade, men det är skrämmande så lite de "tjocka" delarna väger, nästan ingenting. De är fyllda med luft (och wellpapp gissar jag), bara yttersta kanten är gjord av träspån. (Samma dåliga kvalité som Lack-bordet, men den här gången visste jag om det i förväg. Man får vad man betalar för...)

   

   

När jag hade skruvat ihop även den lilla Kallax så upptäckte jag - att den bara är avsedd att ha liggande, inte stående som jag har tänkt att ha den. Om jag inte skulle montera lådor i stommarna, så skulle jag bara ha kunnat vända på den andra, så de hade blivit lika. (Den med 8 fack kan man ha både stående och liggande, så jag hade inte en tanke på att det inte gällde alla Kallax.)

Men nu finns det små hål i ena kanten som jag antar att man ska fästa låd- och luck-insatserna i. Och de kommer på fel håll på den med två fack - om jag ställer den upp. Jag ska se om jag kan lösa det på något sett. Hur vet jag inte förrän jag har öppnat låd-insats-förpackningarna, och satt mig in i hur de är tänkta att monteras. (Borra nya hål?)

Vi får väl se vad det blir av det hela. Ännu har jag förhoppningen om att lyckas överlista systemet... Men först ska jag gå tidiga kvällspromenaden med mina små flickor.

PS2:

Saxat ur Svenska Magasinet: Arbetslösheten och korruptionen i Spanien fortsätter att vara de två primära problemen i landet enligt spanjorerna själva. Dock minskar oron kring dessa problem enligt en opinionsundersökning som gjorts av CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas).

Jag väntar nog till i morgon med att studera monteringsanvisningen till Kallax lådinsatser... Men jag ställer kanske hyllorna på plats redan i kväll. (Eller blir det svårt att skruva fast insatserna då?)

PS3:

Jag ställde Kallax-stommarna på plats - dvs nästan på plats - för nu när jag öppnar och stänger balkongdörren morgon och kväll, så måste de stå för långt åt höger, och för nära matbordet. Dessutom ska inte alla växterna stå på dem sedan, i synnerhet inte den höga benjaminfikusen. Men just nu får det vara så här, och så hoppas jag att få lådorna på plats under morgondagen.

   

15-07-10:

Vi får ännu en varm och solig dag här. Enligt prognosen ska det bli molnfritt, 30˚ i luften, 26˚ i havet, och UV-index 10. Jag trivs allra bäst när temperaturen ligger mellan 25 och 28˚. Här blir det i alla fall aldrig obehagligt hett, som det ofta blir i Madrid sommartid.

Jag läste spanienexperten Thomas Gustafssons nyhetsmail i morse, och han inledde med att skriva: Jag skriver huvuddelen av detta nyhetsbrev från ett varmt och svettigt Madrid. I år kom hettan från Sahara ovanligt tidigt till Spanien. Under eftermiddagen när gatorna har värmts upp av solen och luftkonditioneringarna når termometern flera grader över 40-strecket. Då är det bara turister och galna hundar som syns ute. Jag gillar värme men det går en gräns vid 36,5 grader. När luften är varmare än kroppen. Att det blir hett i Spanien under högsommaren är förstås inget nytt. Men det brukar dröja till slutet av juli innan värmen når över 40-grader.

Man har pratat om värmebölja även här i El Campello, men det allra varmaste hittills har varit knappt 33˚. Och sisådär sex dar i veckan har vi en skön bris från havet, vilket gör värmen behagligare. Jag tycker om spansk sommar - här vid havet!

Jag stoppade kameran i fickan i morse, i akt och mening att fotografera havet och El Paseo. Men först pratade jag med Josefinas stilige son som kommit från Madrid för att bada och surfa. Och sedan pratade jag med en äldre man som tyckte att mina hundar var så ovanligt vackra samt preciosa (≈ dyrbar/ädel). Så jag glömde att fotografera tills jag kom till San Pedro... Där vände jag mig om och tog det här fotot:

Och sedan tog jag ett foto på dekorations-belysningen över gatan. (Kommunen har nu börjat förbereda inför den stora blomsterfiestan: Virgen del Carmen.)

I dag ska jag bl a ägna mig åt att läsa monteringsanvisningen till Kallax-lådorna.

PS:

Ulf skickade ett fint flygfoto över Hässelby strand. Jag ritade dit en pil så ni hittar huset där han bor (med utsikt över Mälarens glittrande vatten, som han brukar påpeka). Fast just i dag skiner inte solen över Hässelby strand, så det är nog lite si och så med glittrandet... Det ser fint ut från luften. Hade Hässelby strand legat i nordvästra Skåne så hade jag säkert tyckt att det var helt OK. Nu tycker jag att det känns som om det ligger i Sibirien = långt, långt borta från "hemma". Hemma nu = El Campello, hemma tidigare (och större delen av mitt liv) = Ängelholms-trakten.

PS2:

Nu har jag öppnat den första Kallax-låd-förpackningen och läst monteringsanvisningen. Precis som jag trodde så ska man fästa kassetten/insatsen i de små hålen.

   

   

OM det går att borra i materialet så kan jag visst borra nya hål i Kallax-stommen med två fack. Mäta kan jag, och borra kan jag. Men går materialet att fästa i? Det slog mig när jag såg skyddsmaterialet runt stommen/hyllan att det kan vara restmaterial från tillverkningen. Det kanske är så här hyllgavlarna ser ut inuti? Hälften papp och hälften luft?

Alternativet är att sätta fast insatsen med häftmassa... Nu ska jag först montera lådorna i hyllan med fyra fack, så jag får öva mig lite. Fast allra först ska jag gå en promenad med mina små.

PS3:

Jag har oroat mig i onödan. Man kan montera facken åt vilket håll som helst. De förborrade hålen är till för att medelst ett beslag fästa hyllan i väggen. Det är alltså meningen att man själv ska skruva skruvarna rakt in i gavlarna. (De ska ju inte bära någon tyngd, bara hålla kassetten på plats.) Och då spelar det ju ingen roll på vilket håll jag monterar dem. Så bra! På fotot nedan är hyllan vänd åt fel håll (framåt-bakåt). Nu har jag vänt den rätt igen (som jag hade ställt den från början).

   

Så nu ska jag montera lådor. Annars ser det skönt ut på stranden. I dag är det gul flagg, efter att ha varit grön några dagar.

PS4:

Nu är första låd-setet monterat. Det var ganska lättmonterat, så jag ska förstås fortsätta att skruva. (Troligen byter jag knoppar längre fram. Kanske jag har något hemma som passar?)

Problemet just nu är att jag är så sugen på glass! (Jag som redan väger några kilon för mycket - igen.) Jag har ingen glass hemma, och vill inte ta mig tid att göra egen (nyttig) glass, men de säljer (till extrapris) på Hiperber tvärsöver gatan. Det är väl för att det är 29,7˚ i vardagsrummet som suget ökar. Det svalkar skönt för stunden. Men fortsätter jag att äta glass i den takt jag hittills har gjort i sommar - så rullar jag snart fram...

PS5:

Klart! Nu är fem insatser, åtta lådor och en skåpslucka monterade! Det tog sin lilla tid (klockan har hunnit bli 20:30), men Wilda hjälpte mig att hålla reda på verktygen.

       

Bonnie tycker att möbeln blev helt OK. I det tomma facket längst ner till vänster ska jag sätta en sådan där katt/hund-koja som jag såg reklam om häromdagen. De sålde slut alla då, men jag har bett dem lägga undan en åt mig när de får in igen.

Så här ser det ut när jag sätter de båda Kallax bredvid varandra. Ovansidan blir lite olika när den lilla är vänd på fel håll, men det tänker man bara på om man vet om det. På fotot nedan står de en bit in i rummet för att jag skulle kunna fotografera dem. Tänk så härligt att ha 8 tomma lådor och 1 tomt skåp! Jag funderar på att lägga sybehör (t ex trådrullar) i några av lådorna. Jag skulle ledigt kunna fylla fem gånger så många lådor, så det är ingen risk att de förblir tomma särskilt länge.

Hur det gick med glass-suget? Jo, jag föll för frestelsen. Jag köpte en sex-pack Magnum mini (för 1,59 €), och jag har redan ätit två! (En när jag precis hade köpt förpackningen, och en nu när jag var klar med allt skruvandet.) Jag antar att jag gick upp 1 hg till. Fast glassen var god!

Nu ska jag snart gå sena rundan med hundarna. Ute är det fortfarande 29˚ varmt - och i vardagsrummet är det ännu varmare - 30,3˚. Jo, jag har svettats medan jag har skruvat... Skönt att det är klart nu. I morgon ska jag ta det lugnare. (I dag har jag också hunnit tvätta 3 maskiner, och tagit rätt på tvätten.)

15-07-11:

I går kväll började kommunen tända dekorations-belysningarna. De över gatorna föreställer blommor och blad. Längs El Paseo har de en vanlig ljusgirlang. Jag tog ett foto från balkongen. För mig känns det lite onödigt att slösa pengar på extra belysning så här års, men jag vet ju hur glada spanjorerna är för sina fiestor.

Det var så lugnt och skönt i morse. Nedan ser ni hur hundarna morgon-inspekterar balkongen medan jag gör mig klar för morgonpromenaden.

När jag var klar så gick vi...

Det ser ut att vara en boule-tävling i dag.

Det var bra att det var så här lugnt och fridfullt under vår morgonpromenad, för lite senare tjuvstartade spanjorerna fiestan (som är den 16:e). Klockan 09:30 så började en orkester spela (inte oävet alls). Man marscherade längs El Paseo åt ena hållet och sedan längs San Pedro åt andra hållet, och vidare upp i samhället. Musik är trevligt, och jag förstår inte varför de inte kan nöja sig med det. Men som vanligt var det en massa smällande också. PANG och BOM på högsta volym, och krutröken vällde ända in över vår balkong. Alla tre hundarna skällde förstås, men lugnade sig ganska snart. Det är lika bra att de vänjer sig, för nu börjas det igen.

Själva fiestan Virgen del Carmen är väldigt trevlig, särskilt blomsterparaden. Men jag delar inte spanjorernas passion för ljudeffekter - och det gör verkligen inte hundarna heller!

Jag förevigade hundarnas frukost i morse. På förekommen anledning så äter både Bonnie och Wilda ur "äta-långsamt-skålar" medan Stella äter ur en vanlig skål.

       

När Bonnie och Wilda för länge sedan har ätit upp sin mat (och ljudligt rapat därefter), och står och slickar sina tomma skålar - då står Stella i lugn och ro och tuggar sin mat, en torrfoderkula åt gången... Och de andra kastar längtansfulla blickar på hennes mat. Därför måste jag vakta var gång de äter - för att Stella säkert ska få sin portion.

       

Vov-vov-voff! I morse så tog Wilda min favorit-pipis (den som ser ut som ett hjärta)! Fast jag hade den i munnen! Hon tog tag i andra änden och drog. Och hon är stark Wilda, nästan lika vov-stark som jag. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men plötsligt så hade hon pipisen, och jag hade det inte.

   

Och sen så sprang hon och gömde pipisen i sin koja. Men jag fick tag i den! Ja, för jag var vov-snabb när Wilda tittade åt andra hållet en sekund.

Men Wilda gav inte upp. Nä, hon tog tag i andra änden på pipisen igen. Det gjorde inget. Nä, för egentligen är det vov-kul att leka dragkamp.

Vi lekte dragkamp en stund till. Vov, så roligt vi hade! Ända tills jag vann! (Lägg märke till att Stella föredrar att hålla sig ur vägen för den vilda leken...)

Jag vann - bara för att jag är allra vov-starkast! Det är roligt att vinna! Och sen så låg jag ovanpå pipisen en stund, bara för att Wilda inte skulle kunna ta den igen. Vov-vov då på er!

PS:

Nu har jag påbörjat syarbetet - fast jag har inte sytt ett enda stygn än. Först tog jag fram min nya oanvända symaskin som Ulf köpte åt mig på Lidl för ett bra tag sedan. Det har inte blivit av att jag har sytt något sedan jag fick den, så nu var det mycket att sätta sig in i. (Jag har en liten Elna Lotus från 1972 som jag är mycket glad för, men den börjar förstås bli väldigt sliten.) Den nya är en Singer 6180. Jag hade lite sjå när jag skulle lista ut hur man skulle komma åt undertrådsspolen. Men nu har jag spolat sytråd på en underspole, satt på en av de nya trådrullarna, och trätt maskinen. Så nu är den startklar!

Den nya symaskinen har en ryslig massa sömmar att välja på, men jag gissar att jag som vanligt kommer att hålla mig mest till raksöm (01) och sick-sack (03), och möjligen knapphålssöm. Men några av dem som ser ut som overlock-sömmar kanske också kan vara användbara.

Jag har förstås lagt fram mina nödvändigaste sybehör. (Och så har jag fyllt 3 lådor + skåpet i Kallax med sybehör.)

Innan jag börjar sy de nya klädslarna till karmstolarna, så måste jag rita ett mönster. Det gör jag förstås enklast genom att ta av det gamla tyget, sprätta upp sömmarna, och sedan rita av det hela.

   

Stolsdynan ser väldigt fräsch ut, men så hade jag plastad frotté mellan dyna och klädsel när barnen var små - så att inget spill kunde tränga in i själva dynan.

Jag har ett gammalt Ikea-mönster som hör till en helt annan stol, men som har samma modell på klädseln som mina karmstolar. Tyvärr stämmer inte måtten alls, men jag ser ungefär hur mönstret bör se ut.

   

Jag har börjat sprätta upp sömmarna. Det kommer att ta sin lilla tid, jag jobbar inte så fort i dag. Det är visserligen svalare (28˚) och blåser från havet, men jag har ändå ingen riktig energi. Nåja, jag har ju gott om tid på mig. Är jag bara klar med allt jag ska göra innan Ulf kommer ner i oktober, så gör det inget om arbetet ligger framme några dagar nu. (Eller någon månad...)

Precis just nu är det inte mycket energi i mina små hundar heller...

PS2:

Nu latar jag mig bara. Men på Extrasida har jag precis skrivit in när jag är inbokad under min kommande Skånevistelse. Ni som vill hinna träffa mig får titta där om/när jag är ledig. Det är ju bara sex dagar (resdagarna oräknade) som jag besöker Skåne, så allt jag skulle vilja göra - och alla jag skulle vilja träffa, hinner jag tyvärr inte med.

15-07-12:

Det känns bra att jag får vara med om "blomster-fiestan" i år igen. Jag tyckte att det var så trevligt förra året, framförallt med blomsterparaden där många barn var med. Men själva "helgon-processionen" var väldigt stämningsfull, och det var fina fyrverkerier på kvällen.

   

Synd bara med allt pangandet i förväg. I natt, precis kl 00 när jag sov gott, så pangade man rejält, och i morse pangade man lite i samband med att orkestern spelade. Hundarna verkar redan ha vant sig en aning, men de ser lite oroliga ut. Jag är noga med att inte reagera själv, utan fortsätta med det jag gör - så att de ska förstå att pangande inte är något att bry sig om.

Jag undrar hur jag ska göra för att få Wilda att förstå vad rumsrenhet innebär. I går, innan vi gick sena kvällspromenaden, gick jag själv på toa (för att kissa en skvätt i förebyggande syfte). Precis just då var även Wilda nödig. Hon gick till djurtoaletten i lilla hallen, satte upp framtassarna, luktade noga i lådan - och kissade. Det var bara den lilla detaljen att bakbenen och rumpan var utanför lådan... Och eftersom jag själv inte kunde rusa ifrån just då för att lyfta upp bakdelen i lådan, så kom kisset förstås på golvet. Jag kunde ju inte säga något heller, för hon gjorde ju praktiskt taget rätt...

Men när Wilda har något för sig, vilket hon nästan all